- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (57 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (90 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Malika, Ritz, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Cały Gaweł, Fisherman, Tapas de Rucola, Fino i Osteria Fino - właściciele tych trójmiejskich restauracji zostali docenieni przez magazyn Forbes, który opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Oceniano głównie pomysł na gastronomiczny koncept oraz sprawność zarządzania restauracją lub całą grupą lokali.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Stworzony przez magazyn Forbes i For Solutions - organizację promującą polską scenę gastronomiczną, ranking najlepszych restauratorów wyróżnia właśnie tych przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać o wyjątkowe doświadczenie klienta przy stoliku oraz niełatwe zaplecze biznesu.
- Zależało nam na wyróżnieniu nie tyle samych restauracji, ile właśnie restauratorów - twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków - piszą twórcy rankingu.
Jak powstał ranking?
Ponad dwudziestoosobowe jury, złożone z ludzi biznesu, znawców branży - przedstawicieli firm współpracujących z sektorem HoReCa, krytyków kulinarnych i członków redakcji "Forbesa" wybrało Top 50 twórców restauracji. W tegorocznym rankingu znalazły się zarówno ugruntowane na rynku, cenione marki, jak i świeże, modne biznesy. Wyróżniono m.in. Magdę Gessler, Mateusza Gesslera i gastronomicznych celebrytów znanych z programu "Top Chef".
Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach - kawior, steki, ryby
Jury najpierw nominowało Top 100 przedsiębiorców, do których przesłano prośby o wypełnienie szczegółowej ankiety, która pomogła przydzielić punkty. Z listy 100 każdy juror mógł wybrać maksymalnie 20 miejsc i przyznać maksymalnie 20 punktów, które po zsumowaniu pozwoliły wskazać Top 50 osób.
W tym roku zdecydowano się nie publikować wyników finansowych. Jak tłumaczą twórcy rankingu, po miesiącach lockdownów nie oddają one realnej skali biznesów.
Tu warto bywać
Spośród trójmiejskich restauratorów na najwyższym miejscu uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (10. miejsce), właścicielka restauracji Malika i Machina Eats&Beats.
- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się wśród znamienitych postaci polskiej sceny restauracyjnej. Dziękujemy jury za docenienie! Warto zaznaczyć, że na sukces restauracji pracuje codziennie cały zespół, dlatego szczególne podziękowania i gratulacje kierujemy do naszej gdyńskiej załogi Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats - jesteście cudowni, bez Was nie byłoby tego wyróżnienia! - czytamy na profilu Restauracji Malika.
Czytaj także: Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście
Na 19. miejscu uplasował się Piotr Wałęsa, współtwórca Sztuczki i Sztuczki Bistro. Zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", Basia Ritz, która prowadzi Restaurację Ritz zajęła 24. miejsce. Niewiele dalej (na 27. miejscu) uplasował się Gaweł Czajka, który prowadzi w Sopocie lokal Cały Gaweł.
- Ależ wiadomość! Cały Gaweł wylądował w Top 50 polskich restauracji. Dziękujemy całej ekipie za wszystkie wspólne lata. Ta laurka to dzięki ludziom, którzy tworzą to miejsce... i w dużej mierze dzięki gościom, którzy każdego dnia wypełniają naszą kantynę. Chwilo trwaj! - skomentował tę informację Gaweł Czajka na profilu FB restauracji.
Poza nimi w rankingu znaleźli się też Rafał Koziorzemski (44. miejsce), który od ponad półtora roku prowadzi w Sopocie autorską restaurację Fisherman oraz Jacek Koprowski i Cezary Dułak (45. miejsce) za Restaurację Fino i Osterię Fino. Ranking zamyka Mariusz Zawadzki, twórca restauracji Tapas, Mondo, Vinegre, Officyna, lodziarni Mamma Mia, kawiarni Mamma Mia, No 33 i Rucoliny.
W pierwszej dziesiątce rankingu znalazł się także Robert Mielżyński, twórca warszawskiego konceptu Mielżyński Wines Spirits Specialties, którego kolejna winiarnia od miesiąca działa również w Gdańsku.
Czytaj także: Zajrzeliśmy do środka winiarni Mielżyńskiego
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-06 14:58
zaskakujące (3)
zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze
zaskakujące wyniki i mocno nieprecyzyjne kryteria wyboru... kapituła też jakaś dziwna... Patrząc po naszych laureatach to jedyny, który powinien się znaleźć w tym rankingu to ten, który jest najniżej, czyli Zawadzki. Gość tworzy knajpy bez napinki, na luzie, z pomysłem i przede wszystkim z klimatem, jak np. Tapas de Rucola, czy Vinegre... No moze jeszcze Malika za konsekwencje i ciekawy pomysł na knajpę. A inni? Gaweł to najbardziej przereklamowana knajpa w Trójmieście, Sztuczka nie wiadomo nawet czy dalej istnieje, Fisherman dobrze gotuje, ale nie ma tam nic oryginalnego, ot zwykła, droga restauracja. Fino jako tako, szału nie ma. A Ritz chyba tylko na fejmie z programu jedzie...
- 41 3
-
2022-04-07 21:59
Vinegre? Bez jaj...
- 1 0
-
2022-04-06 22:59
Ranking za, ktory sie płaci (1)
Forbes jest tak rzetelny jak TVP i TVN razem wzięte
- 11 2
-
2022-04-07 00:22
Zapłać za
naukę interpunkcji
- 3 3
-
2022-04-06 13:04
walczcie ,i bardzo dobrze
starajcie się i trzymajcie fason.
- 9 9
-
2022-04-08 18:20
Malina i Ritzowa
Dwie gwiazdy programów tv, szkoda że gotować nie potrafią.
Nic tam ciekawego nie zjemy niestety, wszystkie utarte schematy, a szkoda- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.