Malika, Ritz, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Cały Gaweł, Fisherman, Tapas de Rucola, Fino i Osteria Fino - właściciele tych trójmiejskich restauracji zostali docenieni przez magazyn Forbes, który opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Oceniano głównie pomysł na gastronomiczny koncept oraz sprawność zarządzania restauracją lub całą grupą lokali.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
oczywiście, utytułowana restauracja to miejsce mojego pierwszego wyboru
4%
tak, ale serwowane jedzenie czy wystrój lokalu są równie ważne
12%
czasem dotrę do takich informacji, ale bardziej ufam poleceniom znajomych i swojemu oglądowi
32%
nie, kieruję się swoim gustem, cenami itp.
52%
Dwa ostatnie pandemiczne lata były trudnym czasem dla całej branży gastronomicznej. Szczególnie odczuli to właściciele lokali z tzw. górnej półki, dla których dostosowanie oferty do bieżących warunków (okrojone menu na wynos, system zamówień internetowych i szybkich dostaw) stanowiło prawdziwe wyzwanie.
Stworzony przez magazyn Forbes i For Solutions - organizację promującą polską scenę gastronomiczną,
ranking najlepszych restauratorów wyróżnia właśnie tych
przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać o wyjątkowe doświadczenie klienta przy stoliku oraz niełatwe zaplecze biznesu.
- Zależało nam na wyróżnieniu nie tyle samych restauracji, ile właśnie restauratorów - twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków - piszą twórcy rankingu.
Jak powstał ranking?
Ponad dwudziestoosobowe jury, złożone z ludzi biznesu, znawców branży - przedstawicieli firm współpracujących z sektorem HoReCa, krytyków kulinarnych i członków redakcji "Forbesa" wybrało Top 50 twórców restauracji. W tegorocznym rankingu znalazły się zarówno ugruntowane na rynku, cenione marki, jak i świeże, modne biznesy. Wyróżniono m.in. Magdę Gessler, Mateusza Gesslera i gastronomicznych celebrytów znanych z programu "Top Chef".
Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach - kawior, steki, rybyJury najpierw nominowało Top 100 przedsiębiorców, do których przesłano prośby o wypełnienie szczegółowej ankiety, która pomogła przydzielić
punkty. Z listy 100 każdy juror mógł wybrać maksymalnie 20 miejsc i przyznać maksymalnie 20 punktów, które po zsumowaniu pozwoliły wskazać Top 50 osób.
W tym roku zdecydowano się nie publikować wyników finansowych. Jak tłumaczą twórcy rankingu, po miesiącach lockdownów nie oddają one realnej skali biznesów.
Tu warto bywać
Spośród trójmiejskich restauratorów na najwyższym miejscu uplasowała się
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (10. miejsce), właścicielka restauracji
Malika i
Machina Eats&Beats.
- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się wśród znamienitych postaci polskiej sceny restauracyjnej. Dziękujemy jury za docenienie! Warto zaznaczyć, że na sukces restauracji pracuje codziennie cały zespół, dlatego szczególne podziękowania i gratulacje kierujemy do naszej gdyńskiej załogi Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats - jesteście cudowni, bez Was nie byłoby tego wyróżnienia! - czytamy na profilu Restauracji Malika. Czytaj także: Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w TrójmieścieNa 19. miejscu uplasował się
Piotr Wałęsa, współtwórca
Sztuczki i
Sztuczki Bistro. Zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa",
Basia Ritz, która prowadzi
Restaurację Ritz zajęła 24. miejsce. Niewiele dalej (na 27. miejscu) uplasował się
Gaweł Czajka, który prowadzi w Sopocie lokal
Cały Gaweł.
- Ależ wiadomość! Cały Gaweł wylądował w Top 50 polskich restauracji. Dziękujemy całej ekipie za wszystkie wspólne lata. Ta laurka to dzięki ludziom, którzy tworzą to miejsce... i w dużej mierze dzięki gościom, którzy każdego dnia wypełniają naszą kantynę. Chwilo trwaj! - skomentował tę informację Gaweł Czajka na profilu FB restauracji.Poza nimi w rankingu znaleźli się też
Rafał Koziorzemski (44. miejsce), który od ponad półtora roku prowadzi w Sopocie autorską restaurację
Fisherman oraz
Jacek Koprowski i
Cezary Dułak (45. miejsce) za
Restaurację Fino i
Osterię Fino. Ranking zamyka
Mariusz Zawadzki, twórca restauracji
Tapas,
Mondo,
Vinegre,
Officyna, lodziarni
Mamma Mia, kawiarni
Mamma Mia,
No 33 i
Rucoliny.
W pierwszej dziesiątce rankingu znalazł się także
Robert Mielżyński, twórca warszawskiego konceptu Mielżyński Wines Spirits Specialties, którego
kolejna winiarnia od miesiąca działa również w Gdańsku.
Czytaj także: Zajrzeliśmy do środka winiarni Mielżyńskiego