• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce

Magda Mielke
6 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ewa Malika Szyc-Juchnowicz znalazła się w pierwszej dziesiątce najlepszych restauratorów w Polsce. Ewa Malika Szyc-Juchnowicz znalazła się w pierwszej dziesiątce najlepszych restauratorów w Polsce.

Malika, Ritz, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Cały Gaweł, Fisherman, Tapas de Rucola, Fino i Osteria Fino - właściciele tych trójmiejskich restauracji zostali docenieni przez magazyn Forbes, który opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce. Oceniano głównie pomysł na gastronomiczny koncept oraz sprawność zarządzania restauracją lub całą grupą lokali.



Najlepsze restauracje w Trójmieście


Czy wybierając restaurację, zwracasz uwagę na nagrody, które otrzymała?

Dwa ostatnie pandemiczne lata były trudnym czasem dla całej branży gastronomicznej. Szczególnie odczuli to właściciele lokali z tzw. górnej półki, dla których dostosowanie oferty do bieżących warunków (okrojone menu na wynos, system zamówień internetowych i szybkich dostaw) stanowiło prawdziwe wyzwanie.

Stworzony przez magazyn Forbes i For Solutions - organizację promującą polską scenę gastronomiczną, ranking najlepszych restauratorów wyróżnia właśnie tych przedsiębiorców, którzy potrafią zadbać o wyjątkowe doświadczenie klienta przy stoliku oraz niełatwe zaplecze biznesu.

- Zależało nam na wyróżnieniu nie tyle samych restauracji, ile właśnie restauratorów - twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków - piszą twórcy rankingu.
Najlepsi restauratorzy w Polsce według Forbes i For Solutions. Najlepsi restauratorzy w Polsce według Forbes i For Solutions.

Jak powstał ranking?



Ponad dwudziestoosobowe jury, złożone z ludzi biznesu, znawców branży - przedstawicieli firm współpracujących z sektorem HoReCa, krytyków kulinarnych i członków redakcji "Forbesa" wybrało Top 50 twórców restauracji. W tegorocznym rankingu znalazły się zarówno ugruntowane na rynku, cenione marki, jak i świeże, modne biznesy. Wyróżniono m.in. Magdę Gessler, Mateusza Gesslera i gastronomicznych celebrytów znanych z programu "Top Chef".

Zobacz także: Najdroższe dania w trójmiejskich restauracjach - kawior, steki, ryby

Jury najpierw nominowało Top 100 przedsiębiorców, do których przesłano prośby o wypełnienie szczegółowej ankiety, która pomogła przydzielić punkty. Z listy 100 każdy juror mógł wybrać maksymalnie 20 miejsc i przyznać maksymalnie 20 punktów, które po zsumowaniu pozwoliły wskazać Top 50 osób.

W tym roku zdecydowano się nie publikować wyników finansowych. Jak tłumaczą twórcy rankingu, po miesiącach lockdownów nie oddają one realnej skali biznesów.

  • Rafał Koziorzemski to jeden z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście. Przez lata związany był z gdyńskim Białym Królikiem, a w sierpniu 2020 r. otworzył autorskiego Fishermana.
  • Malika, restauracja od wielu lat dobrze znana z kuchni etnicznej, jakiś czas temu przeniosła się z ulicy Świętojańskiej do lokalu położonego przy Gdyńskim Centrum Filmowym.
  • Cały Gaweł jest pierwszą restauracją, która ruszyła w budynku dworca kolejowego w Sopocie.
  • W rankingu znalazła się też Basia Ritz, właścicielka i szefowa kuchni w Restauracji Ritz w Gdańsku.

Tu warto bywać



Spośród trójmiejskich restauratorów na najwyższym miejscu uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz (10. miejsce), właścicielka restauracji MalikaMachina Eats&Beats.

- Jest nam niezmiernie miło znaleźć się wśród znamienitych postaci polskiej sceny restauracyjnej. Dziękujemy jury za docenienie! Warto zaznaczyć, że na sukces restauracji pracuje codziennie cały zespół, dlatego szczególne podziękowania i gratulacje kierujemy do naszej gdyńskiej załogi Maliki oraz gdańskiej Machina Eats&Beats - jesteście cudowni, bez Was nie byłoby tego wyróżnienia! - czytamy na profilu Restauracji Malika.
Czytaj także: Zdobyli rozgłos w telewizji, mają lokale w Trójmieście

Na 19. miejscu uplasował się Piotr Wałęsa, współtwórca SztuczkiSztuczki Bistro. Zwyciężczyni pierwszej edycji "MasterChefa", Basia Ritz, która prowadzi Restaurację Ritz zajęła 24. miejsce. Niewiele dalej (na 27. miejscu) uplasował się Gaweł Czajka, który prowadzi w Sopocie lokal Cały Gaweł.

- Ależ wiadomość! Cały Gaweł wylądował w Top 50 polskich restauracji. Dziękujemy całej ekipie za wszystkie wspólne lata. Ta laurka to dzięki ludziom, którzy tworzą to miejsce... i w dużej mierze dzięki gościom, którzy każdego dnia wypełniają naszą kantynę. Chwilo trwaj! - skomentował tę informację Gaweł Czajka na profilu FB restauracji.


Poza nimi w rankingu znaleźli się też Rafał Koziorzemski (44. miejsce), który od ponad półtora roku prowadzi w Sopocie autorską restaurację Fisherman oraz Jacek KoprowskiCezary Dułak (45. miejsce) za Restaurację FinoOsterię Fino. Ranking zamyka Mariusz Zawadzki, twórca restauracji Tapas, Mondo, Vinegre, Officyna, lodziarni Mamma Mia, kawiarni Mamma Mia, No 33Rucoliny.

W pierwszej dziesiątce rankingu znalazł się także Robert Mielżyński, twórca warszawskiego konceptu Mielżyński Wines Spirits Specialties, którego kolejna winiarnia od miesiąca działa również w Gdańsku.

Czytaj także: Zajrzeliśmy do środka winiarni Mielżyńskiego

- Dziękujemy za tak ogromne wyróżnienie, Cezary i Jacek w gronie 50 najlepszych restauratorów w Polsce, tak szacowne grono zobowiązuje, działamy dalej. Oby do przodu - czytamy na profilu FB Restauracji Fino. - Dziękujemy za tak ogromne wyróżnienie, Cezary i Jacek w gronie 50 najlepszych restauratorów w Polsce, tak szacowne grono zobowiązuje, działamy dalej. Oby do przodu - czytamy na profilu FB Restauracji Fino.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (78)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane