• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Rozpoczyna się Restaurant Week

Julia Rzepecka
17 czerwca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Festiwal kulinarny to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
Festiwal kulinarny to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.

Przed nami wiosenno-letnia edycja festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. W tym roku, po wielu tygodniach zamknięcia restauracji, festiwal odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!". Ma być impulsem do powrotu, nie tylko dla gości, ale również dla szefów kuchni i samych restauracji. Do akcji przyłączyło się 24 lokali z Trójmiasta, a można je zarezerwować tutaj.



Najlepsze restauracje w Gdańsku, Gdyni i Sopocie


Czy brałe(a)ś kiedyś udział w takim wydarzeniu?

Festiwal Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku. Jego ideą jest promocja i wspieranie polskich restauracji. Ma być przełamaniem barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście". Restaurant Week to także okazja na poznanie restauracji w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Wydarzenie odbywa się dwa razy do roku - wiosną i jesienią.

W tym roku festiwal trwa w dniach 17 czerwca - 5 lipca. Restauracje biorące udział w akcji są wybierane na podstawie jakości kuchni i produktów, ale także poziomu autorskiego menuobsługi kelnerskiej. Festiwal odbywa się w kilkunastu miastach w Polsce. Są to m.in. Białystok, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i oczywiście Trójmiasto.

  • Restaurant Week to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
  • Restaurant Week to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
  • Restaurant Week to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
  • Restaurant Week to dobra okazja, żeby poznać możliwości trójmiejskich restauracji.
- Ta edycja będzie o kilka dni dłuższa niż poprzednie - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia. - To przede wszystkim ze względu na fakt, że ta edycja cieszy się sporym zainteresowaniem.
Tym razem święto restauracji odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!".


- W tym roku chcemy świętować, ponieważ pandemia uderzyła w całą branżę. Zachęcamy więc gości do przyjścia i celebrowania, oczywiście przy zachowaniu wszystkich odpowiednich środków higieny i bezpieczeństwa. Trzeba też podkreślić, że to odsłona, która będzie nie tylko okazją do spróbowania ciekawych dań dla samych gości, ale także możliwością do działania dla samych kucharzy i restauracji - mówi Tomasz Chądzyński.
Aby się zarejestrować, wystarczy wejść na stronę festiwalu, dokonać rezerwacji i płatności, a następnie w określonym dniu udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Cena za menu festiwalowe to 49 zł za osobę.

Wydarzenia

Restaurant Week

49 zł
degustacja

Zobacz także

Opinie (66) 9 zablokowanych

  • Czyli kucharze będą sobie gotować?

    i dobrze, niech pichcą

    • 9 0

  • Jak za komuny

    Z tą różnicą, że wtedy za kwiata z marchewki i buraka na talerzu była marża 300 % a teraz za cuda na patyku i Suhi ze sledzia 500%. Wtedy cena za obiad była 50 zł a teraz 150 zł. Wszyscy napatrzą się w TV na programy kulinarne i udają fachowców tak jak z fryzjerami. Już n ie ma fryzjerów tylko Barberzy, Salony, Studia a i tak to są zwykli Fryzjerzy.

    • 30 0

  • Ale sie nażrą wszyscy! A co z ociepleniem klimatu????

    • 6 0

  • (1)

    i znowu puste talerze

    • 15 0

    • Ale za to jakie duże!

      • 3 0

  • Kazdy towar ma swojego kupca (1)

    Osobiscie mnie restaurant week nie przekonuje, ale wierze, ze pare osob sie na to szarpnie. Biadolenie o marzach w lokalach to kpiny.. dowiedzcie sie ile kosztuje czynsz np na Starowce w Gdansku, przygotowanie lokalu, elektryk czy hydraulik, prad co miesiac, ile kosztuje surowiec do kuchni i zatrudnienie kucharzy a potem marudzcie, ze drogo.

    • 2 9

    • Gdańsk nie ma Starówki

      • 3 2

  • Ad2020

    Uwielbiam te rozrzuty po talerzu . Byłem swego czasu w Grand Hotelu na stypie . O mały włos umarłbym ze śmiechu / wewnętrznego- bo nie mogłem się głosno smiać/ oglądając serwowane tam dania. Oglądając bo za bardzo nie nadawało się to do jedzenia a ilości wymagały lupy i sprytu by dogonić te maleństwa na talerzu

    • 10 3

  • Szkoda, ze rezerwować można tylko dla 2 osób, a nie można pojedyńczo. (1)

    • 5 0

    • Ty i smartfon...

      • 0 0

  • Szukają, szukają...

    ... Jeleni

    • 14 1

  • "Uczta kulinarna"

    to trochę "masło maślane"...

    • 9 1

  • A dlaczego nie #zostańwdomu? (1)

    Napierw na trojmiasto krzyczycie, żeby nie wychodzić z domu bo zagrożenie koronowirusem, a teraz reklamujecie wyjścia do restauracji? I to w sytuacji gdy zakażeń jest więcej niż jak zaczynaliście to swoje zostanwdomu? Czy ktoś szanowny z redakcji mógłby wytłumaczyć o co chodzi i dlaczego nastąpiła taka zmiana frontu?

    • 15 0

    • bo koronaświrus to inżynieria społeczna

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane