Przed nami wiosenno-letnia edycja festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. W tym roku, po wielu tygodniach zamknięcia restauracji, festiwal odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!". Ma być impulsem do powrotu, nie tylko dla gości, ale również dla szefów kuchni i samych restauracji. Do akcji przyłączyło się 24 lokali z Trójmiasta, a można je zarezerwować tutaj.
Najlepsze restauracje w Gdańsku, Gdyni i Sopocie
nie i raczej nie zamierzam
36%
Festiwal
Restaurant Week organizowany jest od 2014 roku. Jego ideą jest promocja i wspieranie polskich restauracji. Ma być przełamaniem barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście".
Restaurant Week to także okazja na poznanie restauracji
w ich festiwalowym, popisowym wydaniu. Wydarzenie odbywa się dwa razy do roku - wiosną i jesienią.
W tym roku festiwal trwa w dniach
17 czerwca - 5 lipca. Restauracje biorące udział w akcji są wybierane na podstawie
jakości kuchni i produktów, ale także poziomu autorskiego
menu i
obsługi kelnerskiej. Festiwal odbywa się w kilkunastu miastach w Polsce. Są to m.in. Białystok, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i oczywiście Trójmiasto.
- Ta edycja będzie o kilka dni dłuższa niż poprzednie - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia. - To przede wszystkim ze względu na fakt, że ta edycja cieszy się sporym zainteresowaniem.Tym razem święto restauracji odbywa się pod hasłem
"Vivat, goście! Vivat, restauracje!".
-
V Miejsce
-
II Miejsce
-
IV Miejsce
- W tym roku chcemy świętować, ponieważ pandemia uderzyła w całą branżę. Zachęcamy więc gości do przyjścia i celebrowania, oczywiście przy zachowaniu wszystkich odpowiednich środków higieny i bezpieczeństwa. Trzeba też podkreślić, że to odsłona, która będzie nie tylko okazją do spróbowania ciekawych dań dla samych gości, ale także możliwością do działania dla samych kucharzy i restauracji - mówi Tomasz Chądzyński. Aby się zarejestrować, wystarczy wejść na
stronę festiwalu, dokonać rezerwacji i płatności, a następnie w określonym dniu udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Cena za menu festiwalowe to
49 zł za osobę.