- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Ta kolacja trwała 5 godzin! (6 opinii)
Najlepsi szefowie kuchni i wyjątkowe dania. Rozpoczyna się Restaurant Week
Przed nami wiosenno-letnia edycja festiwalu Restaurant Week w Trójmieście. W tym roku, po wielu tygodniach zamknięcia restauracji, festiwal odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!". Ma być impulsem do powrotu, nie tylko dla gości, ale również dla szefów kuchni i samych restauracji. Do akcji przyłączyło się 24 lokali z Trójmiasta, a można je zarezerwować tutaj.
Najlepsze restauracje w Gdańsku, Gdyni i Sopocie
W tym roku festiwal trwa w dniach 17 czerwca - 5 lipca. Restauracje biorące udział w akcji są wybierane na podstawie jakości kuchni i produktów, ale także poziomu autorskiego menu i obsługi kelnerskiej. Festiwal odbywa się w kilkunastu miastach w Polsce. Są to m.in. Białystok, Kraków, Lublin, Łódź, Poznań, Rzeszów, Szczecin, Toruń, Warszawa, Wrocław i oczywiście Trójmiasto.
- Ta edycja będzie o kilka dni dłuższa niż poprzednie - mówi Tomasz Chądzyński, koordynator trójmiejskiej odsłony wydarzenia. - To przede wszystkim ze względu na fakt, że ta edycja cieszy się sporym zainteresowaniem.
Tym razem święto restauracji odbywa się pod hasłem "Vivat, goście! Vivat, restauracje!".
- W tym roku chcemy świętować, ponieważ pandemia uderzyła w całą branżę. Zachęcamy więc gości do przyjścia i celebrowania, oczywiście przy zachowaniu wszystkich odpowiednich środków higieny i bezpieczeństwa. Trzeba też podkreślić, że to odsłona, która będzie nie tylko okazją do spróbowania ciekawych dań dla samych gości, ale także możliwością do działania dla samych kucharzy i restauracji - mówi Tomasz Chądzyński.
Aby się zarejestrować, wystarczy wejść na stronę festiwalu, dokonać rezerwacji i płatności, a następnie w określonym dniu udać się do restauracji i cieszyć się trzydaniowym doświadczeniem restauracyjnym. Cena za menu festiwalowe to 49 zł za osobę.
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (66) 9 zablokowanych
-
2020-06-17 15:34
Nadszedł taki czas, że ceny "skandynawskie" należy dostosować do polskich, albo zwinąć interes. Najlepsza kuchnia nie pomoże (11)
To typowe magiczne myślenie. Skończył się czas 300-500% marż. Czas spotkać się z rzeczywistością.
- 71 11
-
2020-06-17 17:00
Matematyka (2)
Zanim kolego zaczniesz hejtować to wypadałoby się douczyć.
Marża jako udział narzutu w cenie nie może być wyższa niż 100% (100 jest jak coś masz za darmo) Więc pewnie chodziło o narzut ...
tak dla jasności- 11 19
-
2020-06-17 20:15
A co to wspólnego z hejtem? Znasz to pojęcie?
To zwykła opinia, choć negatywna. Czas się douczyć
- 17 0
-
2020-06-18 11:52
marchewka u rolnika kosztuje 90gr w sklepie 5zł ... - dawaj koleś
- 5 5
-
2020-06-17 17:48
(3)
A wiesz jaki rzeczywiście (uśredniając) procent ceny to zysk netto restauratora, czy poprostu policzyles, że Cię nie stać, więc uznales, że jest 5x za drogo?
- 13 5
-
2020-06-17 20:03
Jakoś sobie radzę :) Polskich knajpek jednak unikam - jakość do ceny kiepska
Wolę skandynawskie.
- 5 5
-
2020-06-17 21:03
"Po prostu" piszemy razem. I tyle owocowy... (1)
- 2 1
-
2020-06-19 06:28
do szkoły koleś
a najbardziej podoba mi się ta postawa mentora który gramatykę ma w małym paluszku a gł...pi jak tych pozostałych dwóch co popierają "mentora"
- 0 0
-
2020-06-17 23:38
(2)
Stara śpiewka gołodupców - czas aby świat dostosował się do mojego wiatru w kieszeniach. A on się nigdy nie chce dostosować :-)
- 10 14
-
2020-06-18 12:08
sorry vinetou - ale stołowałem się na francuskiej riwierze, z cenami blisko podobnymi do polskich (1)
tam dostawałem wszystko świeżutkie - na śniadanie była np. rybka, która godzinę/dwie przedtem jeszcze w morzu pływała - warzywa osobiście zrywane przez właściciela o poranku.
8EURO za pół kilogramowy filet - świeżutki
a w Polsce 6-7 zł/100g za mrożonkę - a to dopiero cena z BARU! a nie z polskich restauracji x10!
_- 12 5
-
2020-06-18 23:45
We Francji obowiązują równie restrykcyjne limity połowowe, jak w Polsce. Jednak naiwnych nie sieją...
- 0 0
-
2020-06-22 12:27
czas zejść na ziemię - tu też żyją ludzie , nie róbmy innym dobrze tylko naszym obywatelom
większość knajp i hoteli w Gdańsku ma ceny i jakość (słabą niestety) ustawioną pod Skandynawów , nawet nie Niemców. Jeden turysta niemiecki mówił mi, że za obiad w Gdańsku zapłacił więcej niż za podobny w Rostocku.
To jest dobra strona Pandemii Covid - może wreszcie lokale dostrzega polskiego turystę i mieszkańca Trójmiasta.
Ale widać nie wszyscy tak rozumują - cena za kawałek odmrożonej ryby - 46 zł /porcja w barze przy plaży - oznacza, że knajpiarze nic nie zrozumieli.- 0 0
-
2020-06-17 15:58
Co to za mikroskopijne porcje? Kto się tym najje? (11)
Jakaś trawa, pół kartofla i łyzka sosu i oczywiście cena odwrotnie proporcjonalna do wielkości "posiłku".
- 50 21
-
2020-06-17 17:18
Porcje i ceny są takie (8)
abyś Ty nie przyszedł. To taka forma selekcji na bramce
- 24 14
-
2020-06-17 20:40
dokładnie tak :-) (1)
Jak za drogo i za małe porcje - prawdziwie polski kebab czeka.
- 17 7
-
2020-06-18 14:11
a jaki ma byc jak nie polski?
skoro na kiju kręci się polski szczur z polską świnką - to i jest to iście polski
- 3 1
-
2020-06-18 08:15
Teraz jest taka moda (5)
Że do restauracji nie chodzi się zjeść, tylko popatrzeć na jedzenie.
- 7 8
-
2020-06-18 10:10
Zjeść jak najbardziej. Niekoniecznie napaść jak świnia (4)
Zresztą chciałbym zobaczyć, jak ktoś przechodzi sprawnie przez kilku- lub nawet kilkunastodaniowe menu degustacyjne w Białym Króliku, Ritzu czy Sztuczce przy porcjach nakładanych łopatą...
- 10 10
-
2020-06-18 12:29
taki Amaro ma chociaż te gwiazdki michelina - uzasadniajace cenę (3)
ale to co pokazuje M.Geslerowa - ziemniaki puree z wczoraj wprost z mikrofalówki i popaczkowane w zamrażarce pyzy z przed miesiąca! - ale przy cenach iście paryskich! ;))))
- 7 5
-
2020-06-18 12:51
A jadałem i w Paryżu, i w Londynie w restauracjach fine-dining (2)
Zapewniam Cię, ceny są z zupełnie innego przedziału. O konieczności rezerwacji nawet na kilka miesięcy przed nie ma co wspominać...
- 5 2
-
2020-06-18 12:58
bzdury wygadujesz (1)
byłem w Paryżu i pod samą Wieża Eiffla jadłem w restauracji - żadnych rezerwacji mieć nie musiałem, choć tłum był.
- 3 7
-
2020-06-18 14:44
Ok, to ustaliliśmy ponad wszelką wątpliwość
że nie rozróżniasz baru od restauracji i od fine-dining - czy też menu od menu degustacyjnego. Notabene francuskie tarty z ichniego Carrefour Express są całkiem niezłe, mogę z czystym sumieniem polecić dla takich wymagań.
- 6 2
-
2020-06-17 17:53
ty nie masz jesc (1)
ty masz degustowac i wrzucic fote na facebooka i insta...
- 15 3
-
2020-06-18 12:19
Ma być przełamaniem barier, które powstrzymują nas przed częstym stołowaniem się "na mieście".
LOL
porcje mikroskopijnie mikrótkie, za to ceny jak w paryskiej restauracji ;)))))
taka promocja po polsku! - dziękuje postoję- 8 5
-
2020-06-17 16:31
Super akcja. Wyskocze na kilka kolacji z moim narzeczonym. (4)
Karol
- 29 11
-
2020-06-17 20:34
(1)
Wyjałes mi to z ust... hehe
Mam taki sam plan- 11 0
-
2020-06-18 12:19
a fuj to niechigieniczne jest!
- 2 0
-
2020-06-18 12:06
A można do was dolączyć ?
- 6 0
-
2020-06-18 14:58
Ja za moje 3 tysiączki z 500+ też idę na balety w ten weekend
Czekam na bon turystyczny na dziecko i się zacznie impreza
- 1 2
-
2020-06-17 16:48
(3)
Styl życia Polaków się zmienił. Fajnie czasami zjeść coś dobrego na mieście. Później pójść gdzieś na drinka i wrócić do domu. Wysiąść z komunikacji czy taksówki ciut wcześniej i przejść się z 500m.
- 23 8
-
2020-06-17 16:59
Można nawet z 5000 m!
Zdrowiej!
- 6 0
-
2020-06-17 18:24
Jechać taksówką, żeby nie dojechać do celu...
Ten naród nie ma przyszłości.
- 10 3
-
2020-06-19 16:03
polakow?
kilka milionow w miare zarabiajacych, w miastach to nie są wszyscy Polacy
obok jest kilkanascie milionow innych Polakow, ktorzy stylu zycia nie mogą zmienic bo ani nie mają za co, ani gdzie- 2 1
-
2020-06-17 17:05
(2)
Fajne zdjecie. Jezeli proporcja dłoni kucharza do dania, ktore stworzył jest prawdziwa to musi to być przekąska :D
- 30 2
-
2020-06-18 12:21
bo to -starter-!
tylko, że nie ma już co czekać na danie główne - nie zajedzie! ;)))
- 1 1
-
2020-06-18 13:26
Słowo użyte w tytule - uczta kojarzy mi się z suto zastawionym stołem
a nie porcjami dla krasnali. Dzieci w przedszkolu czasem więcej zjedzą!!!
- 7 1
-
2020-06-17 18:02
(7)
w lutym tego roku byłem na cateringu przygotowanym przez zastepce szefa kuchni kopenhaskiej restauracji ,,Noma,, niewyobrazalny dla nas jeszcze poziom...tam juz maja zorganizowany system dostaw (12h-s-fresh)! finezja smakówi dekoracji jeden artyzm..jest to prawdopodobnie zasługa dunskiego rzadu który 13lat temu postawił na edukacje i organizacje produkcji z zachowaniem ciagów termicznych i chłodniczych,dodatkowo kucharz jest twarza restauracji,nie ma ograniczen ilosci personeku jest wysoka specjalizacja z konczacymi zabawe zawodowymi artystami dekoratorami... dopoki my tego nie zrozumiemy to ci fajni ambitni szefowie kuchni beda dalej uprawiac swoje hobby bez grama szacunku dla ich wiedzy ambicji i zaangazowania!!! Pozdrawiam moich młodych kolegow moze doczekamy wspólnie naleznego szacunku....
- 19 12
-
2020-06-17 19:07
(1)
Kolego, poczytaj komentarze pod artykułami o restauracjach i jedzeniu. Szkoda Twojego życia na czekanie na szacunek w PL. Wyjedź. Przyzwoity Chef znajdzie pracę na całym swiecie, również w tym, gdzie będą Twoja pracę bardzo szanować i równie dobrze wynagradzac. Ja długo zwlekałem i niestety jedynego czego bardzo żałuję to tego, że wyjechałem dopiero przed 40-stka...
- 10 5
-
2020-06-17 20:37
dobra wez nie sciemniaj
znam ja tych chefow, oglafaja nocami youtbe a potem w robocie bez zenady rozmrazaja ryby w zlewie itp. jakos Duch Wielkiego Gastro was nie niepokoi
- 9 8
-
2020-06-17 20:27
Jeśli ograniczycie menu do schabowego z toną ziemniaków i piwem za mniej niż 2 dychy (3)
To się spodoba. Fine dining tu dopiero raczkuje. Szkoda czekać.
- 7 6
-
2020-06-18 08:16
Buuuu (2)
Polacy wredni nie chcą płacić jak w Kopenhadze. Ciekawe czemu?
- 10 7
-
2020-06-18 12:42
już kij tam ceny
ale żeby chociaż te produkty użyli świeże - takie kopenhaskie
a nie hyc zamrażalnik pyzy z worka i mikrofala DZYń DZYń- 4 5
-
2020-06-18 14:51
Chcą. Nie wszędzie, tam gdzie warto.
I niekoniecznie każdy segment klientów.
- 3 1
-
2020-06-18 08:15
W Polsce mogą co najwyżej uprawiać hobby
Bo przy cenach rodem z Kopenhagi mogą liczyć tylko na okazjonalnych turystów skandynawskich i trolle z tego portalu
- 4 5
-
2020-06-17 19:22
Wole pojsc do baru mlecznego i sie nazrec za 20 zl. (3)
Jedzenie ma smakowac.
A nie ladnie wygladac na talerzu i na relacji na fb.- 40 31
-
2020-06-18 09:04
Nażreć... To słowo klucz. Czyli jak zwierzę. (2)
- 14 16
-
2020-06-18 12:34
przynajmniej zje świeże (1)
a nie odgrzewane mrożonki z mikrofalówki .... za cenę szynki z Kobe!
- 11 9
-
2020-06-18 19:50
Łooo, szynka (!) z Kobe. Zapachniało prawdziwym znawcą tematu ;)
- 4 1
-
2020-06-17 20:38
Ceny
Ceny w Trójmieście w restauracjach przewyższają niemieckie to jakiś chory film. Płacicie ludziom 17 zł na śmieciowce a w Niemczech min 11 e a ceny piwa pizza sznucel itp takie same. W ogóle mi was nie żal pseudoretaratorzy co po 3 ms jeżdżą mercedesami w leasingu byznesmany wszyscy dostali po d*pie z tym chińskim syfem ale dla was nadszedł czas na dostosowanie cen w lokalach do tego ile zarabiają ludzie w Polsce
- 48 9
-
2020-06-17 21:41
Gastronomiczni wyzyskiwacze ...
Placicie swoim dorabiajacym studentom marne grosze, nas klientów chcecie skasować jak się da, a siebie wielu z was traktuje jak biznesowych "mistrzów patelni". To żaden hejt, miałem przerywnik w życiorysie w gastronomii, więc wiem o czym piszę Panowie restauratorzy ...
- 40 2
-
2020-06-17 23:08
Lupy w dlon
I do konsumpcji. smacznego
- 22 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.