• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022, godz. 10:00 
Opinie (164)
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.



3
miejsce: Pizzerie
Bistro da Matti
Sopot, Bohaterów Monte Cassino 7
9.1


Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (164)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piątkowe kolacje z muzyką na żywo

muzyka na żywo, degustacja

Kultura

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane