• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza na świecie - gdańszczanin drugi w światowej olimpiadzie pizzy

goch
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy. Przemysław Szkudlarek z gdańskiej Mąki i Kawy został wicemistrzem Międzynarodowej Olimpiady Pizzy.

Przemysław Szkudlarek, gdańszczanin, który na co dzień pracuje w restauracji Mąka i KawaGalerii Metropolia, zajął drugie miejsce na Międzynarodowej Olimpiadzie Pizzy w Neapolu. To impreza, na którą przyjeżdżają pizzaiolo z całego świata, aby wykazać się umiejętnościami w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Polacy, jako zespół, zajęli trzecie miejsce, to najlepszy wynik w historii.





Czy lubisz pizzę neapolitańską?

Udział w Olimpiadzie mógł wziąć każdy poprzez drogę eliminacji. Eliminacje odbyły się 31 maja w siedzibie AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) Poland w Poznaniu. Były dwie grupy uczestników - amatorzy, którzy wypiekają pizzę tylko w warunkach domowych, oraz profesjonaliści, czyli pizzaiolo, którzy są zawodowo związani z gastronomią.

- Eliminacje składają się z dwóch etapów: test teoretyczny, wielokrotnego wyboru oraz egzamin praktyczny, gdzie trzeba było przygotować pizze Margherita - wyjaśnia Przemek Szkudlarek. Suma dwóch testów decydowała o końcowych wynikach oraz zdobytym miejscu. Tylko pierwsze trzy miejsca otrzymywały awans na Olimpiadę w Neapolu. Ja na eliminacjach w Poznaniu zająłem trzecie miejsce. Osoby posiadające tytuł pizzaiolo Verace mogły bezpośrednio zapisać się na Olimpiadę w Neapolu bez konieczności przechodzenia przez eliminacje.

Najbliższe imprezy kulinarne w Trójmieście



Na tegorocznej edycji wydarzenia każdy z uczestników mógł wziąć udział w dwóch z pięciu kategorii, które wyglądały następująco: Vera Pizza Napoletana, Per Gourme, Mastunicola, Calzone i Fritta. Jak mówi Szkudlarek, największym zainteresowaniem cieszyły się Vera Pizza Napoletana oraz Gourmet. I to właśnie w tej ostatniej kategorii pizzaiolo z Gdańska zajął drugie miejsce.

Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu. Wspólne zdjęcie wszystkich laureatów tegorocznej Olimpiady w Neapolu.
Do zrobienia pizzy neapolitańskiej potrzebne są nam cztery składniki. Woda, sól, mąka i drożdże. Niektórzy mówią o piątym składniku, czyli pasji do pizzy. AVPN stworzyło kodeks, w którym określiło jasno, jak stworzyć danie idealne.

- 1 litr wody, sól 40-60 g, drożdże od 0,1 do 3 g, mąkę typu 00 od 1,6 - 1,8 kg. Uczestnicy musieli sami zadecydować, jakie nawodnienie, ilość soli i drożdży będą odpowiednie. Pizzaiolo sami musieli określić, jakich proporcji użyć, by ich ciasto było jak najlepsze. Była możliwość zrobienia ciasta ręcznie lub za pomocą mieszarek - tłumaczy Szkudlarek.
W swojej pizzy mógł użyć wyłącznie pięciu dodatków. Skorzystał z mozzarelli fior di latte, kiełbasy z mangalicy i koniny, puree ziemniaczanego, piklowanego buraka chioggia oraz końcówki z kopru włoskiego.

W tegorocznej Olimpiadzie swoich sił mogli spróbować także amatorzy, których zadaniem było przygotowanie idealnej Margherity. Tu najlepszy okazał się inny Polak - Kamil Błaszczyk. Natomiast w kategorii Mastunicola brąz zdobył Tomasz Wolski. Co zaskakujące, bardzo niewielu Włochów znalazło się w czołówce konkretnych kategorii.

Przystępne ceny w restauracjach z wyższej półki



Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek. Trójka Polaków, którzy osiągneli historyczny sukces na włoskiej Olimpiadzie Pizzy Neapolitańskiej. Od lewej: Tomasz Wolski, Kamil Błaszczyk, Przemysław Szkudlarek.
- Nie uważam że jestem lepszy od Włochów czy innych pizzaiolo z innych krajów. Przede mną jeszcze dużo nauki, dużo nieudanych pizzy i dużo pracy, by dorównać tym najlepszym - zaznacza wicemistrz włoskiej Olimpiady. - Oczywiście, było to dla mnie wielkie zaskoczenie. Przed wyjazdem mówiłem każdemu, że jak będzie top 10 z jednej albo drugiej kategorii, to będzie dla mnie wielki sukces, a tutaj taka niespodzianka. Szok i niedowierzanie.
Umiejętności polskich uczestników olimpiady pozwoliły im, jako Polsce, zająć trzecie miejsce w wydarzeniu. To najlepszy wynik naszego kraju w historii tej imprezy. Pizzy, która zachwyciła świat, będzie można skosztować w Mące i Kawie przez cały sierpień.
goch

Miejsca

Opinie (164) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Gratulacje!

    Super, młody, ambitny człowiek. Zaangażowany, chce mu się i ma sukces. Aby większość ludzi taka była .a nie tylko marudzenie

    • 80 2

  • Taa, jasne. Lepsza niż we Włoszech, bo z ananasem i polską sałatą. (4)

    Kto wymyśla takie bzdury?

    • 4 75

    • (1)

      Na tego rodzaju pizzy nie znajduje się ani nie będzie znajdował ananas ani sałata zanim coś się napisze bardzo bym prosił I spróbowanie

      • 18 2

      • Polska pizza z kukurydza! Mniam!

        • 0 0

    • No, ty wymyślasz.

      • 1 0

    • A przeczytałeś artykuł czy przyszedłeś tylko pomarudzic?

      • 1 0

  • Brawo

    Gratulacje! Czas ponownie odwiedzić Mąkę i Kawę :)

    • 35 3

  • Opinia wyróżniona

    Gratulacje! (3)

    Pozdrowienia od niebieskich kurierów.
    Postaramy się nie mówić gnoczi na nioki

    • 56 1

    • lambordżini, brusczetta też. no i nie jeść pizzy z sosem czosnkowym. che shifo :P (2)

      • 1 0

      • oraz "ekspresso" i "czianti"

        • 1 0

      • U was nietypowe jest..

        to, że podajemy raczej nazwy potraw. W większości miejsc podajemy imiona klientów

        • 0 0

  • Po 1 konkurs wygrywa ten co placil (7)

    I to już jest wiadomo przed konkursem. Po 2 dużo żeby Włosi wybrali nie Włocha? Po 3 zapytajmy kucharzy co to za konkurs bo.... . Po 4 gratulujemy pomieszania mąki z solą . Naprawdę nobel prize. Fascynacja wiecie z której części ciała nad kawałkiem placka czy jakimkolwiek innym jedzeniem. Ma smakować odbiorcy. Odbiorca -polak.

    • 8 81

    • bierz po pół tego co bierzesz bo ten potok wyrazów, który napisałeś to nawet gorzej niż bełkot brzmi.

      • 16 0

    • Najprostsze potrawy są najlepsze, np stek. Ty pewnie jesteś fanem czekolady milki, 20 składników, olej palmowy, zatwardzenie i możesz im wręczać nagrodę

      • 11 0

    • Odbiorcy-Polakowi smakuje wszystko, co za darmo, a że pizzerie otwiera się w celach zarobkowych, przeto gusta odbiorcy-Polaka mało kogo obchodzą.

      • 1 4

    • Zgadzam się - pojedźcie do Włoch, a zwłaszcza Neapolu, to zobaczycie co to pizza :)

      • 4 1

    • Wytłumacz nam mistrzu jak zrobić ciasto na pizze zawierajace sól, nie mieszając jej z mąka?

      • 1 0

    • Komentarz wyżej

      Komentarz wyżej też napisał polak, jak widać.

      • 0 0

    • Hahaha

      Ogarnij sie

      • 0 0

  • Najlepsza pizza jest w Gdyni w Gdyniance! (5)

    Nie muszą brać udziału w konkursach. Od ponad 30 lat karmą zadowolonych klientów z całej Polski i nie tylko :)

    • 17 38

    • To nie jest pizza, a placek drożdżowy. To, że tobie smakuje, nie znaczy że każdemu, np Dacia nie jest najlepszym autem, tylko dlatego, że się najwięcej sprzedaje.

      • 20 2

    • To nie jest pitca

      • 8 0

    • Wy w tej Gdyni to jak u ruskich, oni też mają wszystko najlepsze i największe, a ludzie najszczęśliwsi na świecie

      • 10 3

    • jak

      można tego gniota bez dodatków nazywać pizzą?

      • 3 2

    • Tez lubię gdyniankę, ale to nigdy nie była i nie jest pizza.

      • 11 1

  • Ehh

    Akurat ten konkurs jest mało miarodajny i opiniotwórczy. Ale i tak szacun.

    • 12 9

  • (8)

    Najlepszą pizze jadłam kiedyś na kaszubach. Zamknijcie oczy i słuchajcie. Grube ciasto, dużo sera, boczek, gyros, ogórki konserwowe, kukurydza. Na to wszystko kechup i sos czosnkowy. Poezja smaku. Do tego dobrze schłodzony Żubr. Mistrzostwo świata.

    • 21 49

    • Brzmi raczej jak przywalona dodatkami Focaccia. (3)

      W dobrej pizzy ma dominować cienki jak naleśnik placek z polchnymi, chrupiącymi brzegami. Taką właśnie pizzę od lat jem w Mące i Kawie, dawniej ukochana Bufallina, teraz Salami Mascarpone z rukolą.

      • 9 3

      • jakiemi? (2)

        pólchnymi? po jakiemi to?

        • 0 2

        • Po staropolsku, tak jak "jakiemi" :))

          • 4 0

        • Palec się omsknął raczej, literka "o" jest przy "i", albo pooolchny - czyli placek pełen pęcherzy powietrza :D

          • 1 0

    • (1)

      ŻUBR.. wow... ale za to dzik się ostatnio pogorszył.
      Bierz harnasia, piwo po zbóju!

      • 3 2

      • Barolo lub Chianti

        Do prawdziwej włoskiej pizzy tylko wytrawne wino... takie z Piemontu lub Toskanii... Rozmarzyłam się :)

        • 4 1

    • Moja córa nazywa tego typu produkty "pizzą wiejską". Ma to oczywiście swoich amatorów ale to inna konkurencja.

      • 6 1

    • Zamknełem oczy i mi swiat zgas, nic nie widzium, teraz otworzyl jeno strona inna, czasy inne, ludzie jacyś poszczepieni próbowaliście pizzy z salami i miodem spadziowym? Znakonita z mlekiem szczegolnie na zimno

      • 1 3

  • tytuly zaczynacie dodawac takie (1)

    ze noz sie w kieszeni otwiera "lewandowski ma problemy, wiemy jakie..." itp

    • 9 4

    • Tutaj tytuł normalny, nie zmieszczą wszystkiego. A to, że czytasz portale które piszą "czy w niedziele sklep otwarty sprwadź niedziela sklepy" to twoja wina i sam nabijasz im kasę prowokując do dalszego dodawania tego

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    gratulacje :)

    • 71 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane