• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza neapolitańska w Trójmieście

29 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Zajrzyj do wnętrza lokalu Napoli i zobacz, jak wyrabia sie tutaj pizzę

Jeśli macie ochotę na prawdziwą i pyszną pizzę w stylu neapolitańskim, koniecznie odwiedźcie lokal przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Wszystkie placki są tutaj przyrządzane z włoskich składników najwyższej jakości i wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizzeria Napoli oferuje również m.in. kanapki panuozzo, sycylijski deser cannoli, szeroki wybór win z całego Półwyspu Apenińskiego, a także sklepik z importowanymi stamtąd produktami: od wędlin i serów, poprzez oliwy i makarony, na słodyczach i napojach kończąc.



Pizza neapolitańska to zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. I trudno się temu dziwić. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.

Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?



Oryginalna neapolitańska receptura



Jeśli macie ochotę zakosztować tego nieczęsto spotykanego w Trójmieście przysmaku, koniecznie skierujcie swoje kroki do pizzeri Napoli przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Warto wspomnieć, że ten lokal znalazł się na podium w naszym rankingu najlepszych pizzeri w Trójmieście, który opublikowaliśmy w lipcu tego roku.

- Nasza pizzeria powstała z miłości do pizzy neapolitańskiej. Pizzę o tej nazwie można przyrządzać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do jej wyrobu używamy wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, sera Fior di latte z mleka krów wypasanych w regionach Kampania i Lazio oraz mąki Caputo typu 00 z Neapolu. Pizza jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. Pragnę podkreślić, że większość używanych przez nas produktów sprowadzamy z Włoch i posiadają one unijne certyfikaty IGP (pol. Chronione Pochodzenie Geograficzne) oraz DOP (pol. Chroniona Nazwa Pochodzenia) - tłumaczy Damian Krzoska, współwłaściciel pizzerii.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Klasyka i zaskakujące nowości



Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny pizzy wahają się od 12 do 30 zł.

- Nie serwujemy sosu czosnkowego, bo po prostu zabija smak pizzy. Podobnie jak w Neapolu, oferujemy do niej tylko oliwę. Mamy ponad 20 rodzajów pizzy i każdy znajdzie coś dla siebie. Z najbardziej oryginalnych propozycji szczególnie polecam pizzę Nduja z pikantną kiełbasą kalabryjską o tej samej nazwie, nieco bardziej łagodną i niezwykle popularną we Włoszech Mortadella e pistacchi, Vegetarianę z bakłażanem i kozim serem oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli. Polecamy też pizzę, która zdecydowanie odbiega od klasyki, czyli Toto z gruszką i orzechami włoskimi - wylicza Krzoska.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Cannoli, panuozzo i wino



Pizza w stylu neapolitańskim to nie jedyny przysmak, którego można spróbować w pizzerii przy ul. Fieldorfa 2 w Gdańsku. W porze śniadaniowej i lunchowej warto rozważyć zakup kanapek panuozzo, a na deser rurki cannoli. W karcie znajduje się również bogata oferta win, pochodzących z przeróżnych regionów słonecznej Italii.

- Cannoli to przysmak wywodzący się z Sycylii. To rurka z kremem ricotta, który okraszamy dodatkowo pistacjami. Ciasto jest kruche i zbliżone do naszego faworka. Natomiast panuzoo to kanapki, które stanowią niezwykle popularny "streetfood" nie tylko w Neapolu. Serwujemy cztery rodzaje tych kanapek. Oprócz dwunastu rodzajów win - pochodzących od Sycylii po Wenecję - posiłek można umilić sobie także butelką włoskiego piwa Peroni. W najbliższym czasie zamierzamy powiększyć menu o deski włoskich serów i wędlin. Od niedawna prowadzimy w naszym lokalu sklepik włoski, gdzie można kupić importowane z Italii wędliny, sery, makaron, oliwa, ciastka, napoje, oliwę czy pesto - zachęca Krzoska.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Czynne siedem dni w tygodniu



Pizzeria Napoli jest czynna siedem dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty w godz. 11-22, zaś w niedzielę w godz. 12-22. Serwowaną tu pizzę można także zamówić bezpośrednio do domu, w tym celu należy zadzwonić pod numer telefonu 511 673 512. Uwaga: z powodu dużej liczby gości w lokalu, możliwość dowozu może być wyłączona w weekendy.

W lokalu jest honorowana Karta dużej rodziny, która uprawnia klientów do 10 proc. zniżki. Rezerwacja stolika jest bezpłatna. Więcej szczegółów i aktualnych promocji można znaleźć na facebookowym profilu pizzerii Napoli.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (51) 7 zablokowanych

  • z gdanskich lokali wydaje się najbardziej przypominac oryginal, szkoda tylko, ze pizzaiolo sypie sporo mąki pod spód, by ulatwic sobie pracę. W AVPN biją za to po łapach, i uznają za niedopuszczalne. No i Fieldorfa to troche zad*pie. Ogólnie polecam.

    • 4 1

  • Pewnie nie będę miała okazji spróbować bo nie bywam na Oruni, ale pizzę neapolitańską uwielbiam i bardzo podoba mi się ten rosnący trend w Trójmieście

    • 1 0

  • Pizza wypiekana przez 60-90 sekund

    A czas otrzymania zamówienia w restauracji: 60minut przy średnio oblężonej sali.

    • 2 1

  • Byłem i polecam :) (6)

    Ciekawa pizza, inna niż te zwykłe.
    Ale w tym samym budynku, obok jest dużo lepszy lokal ze smaczną, autorską kuchnią :)

    • 4 3

    • Haha marna konkurencja (5)

      Raczej w obrębie 10km nie ma Innego ciekawego lokalu ;) fakt obok jest ale bardzo drogi i nie polecam nikomu słabe autorskie jedzonko ;)

      • 0 6

      • (4)

        W piątki i soboty widać bardzo, jak ta konkurencja jest "słaba" :)

        • 5 2

        • inne swiaty (2)

          W zaufajni jest klimat muzyka mecz mozna poogladac no i dobrze karmia napoli to po prostu pizzeria dwa inne swiaty

          • 3 2

          • Zaufajnych

            W zaufajnych tez jest marne, drogie i często spalone jedzenie oraz bardzo długi czas oczekiwania :)

            • 1 4

          • Hah

            Jeśli konkurencja odzywa się pod postami innych lokali to wiedz ze się was boja bo zabieracie im większość klientów ;) dobra robota chłopaki tsk trzymać ! Rewelacyjna pizza!!

            • 1 4

        • Widac

          Widać, widac pustki ;) to ze czasem jest tak 3 -5 stolików wieczorem które siedzą po 2h to nie znaczy ze jest obrót ;)

          • 0 3

  • Wierna klientka (1)

    Pizza pyszna, ciasto robi robotę. Lepszą jadłam tylko w Neapolu. Tak trzymać!

    • 1 6

    • ciekawe, dla mnie poważne nieporozumienie

      • 0 0

  • Gdynianin

    Najlepszą pizze w 3 City to można zjeść w Gdyniance!!!

    • 3 2

  • Ta pizza jest ok i tylko tyle (1)

    Nie uznaje innej niż neapolitańskiej i miałem duże oczekiwania przed wizytą w Napoli. Byłem tam 3 razy i za każdym razem dostałem krzywo pokrojoną pizzę, jak już to powinna być na 4 krojona albo w ogóle. Samo ciasto też nie porywało.
    Polecam porównać z Francesco w Gdyni, bo tam moim zdaniem jest najlepsza w Trójmieście.

    • 6 3

    • Co ty gadasz

      Co ty gadasz człowieku xD pizzę na 4 ? Kroi się na 6 części. Jeśli nie chcesz aby ktoś ci pokroił to mówisz. Co do francesco stracili w ostatnim czasie zdecydowanie na jakości nie polecam! Zdecydowanie napoli top3 w trojmiescie!

      • 0 3

  • Pizza Napoli (1)

    Pizza Napoli zdecydowanie wysoko podniosła poprzeczkę wszystkim innym pizzeriom specjalizującym się również w wypiekaniu pizzy neapolitańskiej. Rozpływa się w ustach.. Dodatkowy atut to obsługa. Panie swoją empatią i poczuciem humoru zawsze potrafią wprowadzić miłą atmosferę w lokalu. Super.

    • 3 3

    • przykre rozczarowanie...

      ceny z księżyca i jeszcze skandal z obsługą. Gdybym chciała podgrzewać to bym kupiła sobie mrożoną. Zamówiłam świeżą a przyjechała Z I M N A! Bardzo nie polecam pierwszy i ostatni raz zamówiłam, kolacja poszła w śmieci. Dzwoniąc i zgłaszając problem z b y t o n a s. zastanówcie się dwa razy.

      • 0 0

  • Zmarnowane pieniądze, pizza przyjechała zimna mimo iż był sowity napiwek dla kuriera

    żenada za taką kasę poszła w śmieci

    • 0 0

  • Nie i jeszcze raz nie!

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane