• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najlepsza pizza neapolitańska w Trójmieście

29 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Zajrzyj do wnętrza lokalu Napoli i zobacz, jak wyrabia sie tutaj pizzę

Jeśli macie ochotę na prawdziwą i pyszną pizzę w stylu neapolitańskim, koniecznie odwiedźcie lokal przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Wszystkie placki są tutaj przyrządzane z włoskich składników najwyższej jakości i wypiekane w piecu opalanym drewnem. Pizzeria Napoli oferuje również m.in. kanapki panuozzo, sycylijski deser cannoli, szeroki wybór win z całego Półwyspu Apenińskiego, a także sklepik z importowanymi stamtąd produktami: od wędlin i serów, poprzez oliwy i makarony, na słodyczach i napojach kończąc.



Pizza neapolitańska to zdecydowanie jeden z najrzadziej spotykanych rodzajów tego włoskiego specjału w Trójmieście. I trudno się temu dziwić. Poprawne przygotowanie pizzy neapolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Idealna "napoletana" musi być odpowiednio cienka i wilgotna w środku, a jej brzegi wysokie i elastyczne. Taki efekt udaje się osiągnąć m.in. dzięki wypiekaniu placka w stosunkowo krótkim czasie, ale wysokiej temperaturze oraz przygotowaniu go zgodnie oryginalną, neapolitańską recepturą.

Dzień Pizzy 2022. Kiedy wypada i jak zrobić pizzę?



Oryginalna neapolitańska receptura



Jeśli macie ochotę zakosztować tego nieczęsto spotykanego w Trójmieście przysmaku, koniecznie skierujcie swoje kroki do pizzeri Napoli przy ul. Fieldorfa 2 na Oruni Górnej. Warto wspomnieć, że ten lokal znalazł się na podium w naszym rankingu najlepszych pizzeri w Trójmieście, który opublikowaliśmy w lipcu tego roku.

- Nasza pizzeria powstała z miłości do pizzy neapolitańskiej. Pizzę o tej nazwie można przyrządzać tylko według ściśle określonej receptury i tylko z oryginalnych składników. Do jej wyrobu używamy wyłącznie pomidorów San Marzano, które rosną na polach wulkanicznych na południe od Wezuwiusza, sera Fior di latte z mleka krów wypasanych w regionach Kampania i Lazio oraz mąki Caputo typu 00 z Neapolu. Pizza jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza. Pragnę podkreślić, że większość używanych przez nas produktów sprowadzamy z Włoch i posiadają one unijne certyfikaty IGP (pol. Chronione Pochodzenie Geograficzne) oraz DOP (pol. Chroniona Nazwa Pochodzenia) - tłumaczy Damian Krzoska, współwłaściciel pizzerii.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Klasyka i zaskakujące nowości



Miłośnicy pizzy mają tutaj do wyboru ponad 20 propozycji: od klasyków w stylu margarita i marinara, poprzez najpopularniejsze kompozycje z Neapolu, na całkowicie autorskich wariacjach kończąc. Jak przystało na prawdziwą "napoletanę", żadna z nich nie jest przeładowana składnikami i nie domówimy do niej sosu czosnkowego. Ceny pizzy wahają się od 12 do 30 zł.

- Nie serwujemy sosu czosnkowego, bo po prostu zabija smak pizzy. Podobnie jak w Neapolu, oferujemy do niej tylko oliwę. Mamy ponad 20 rodzajów pizzy i każdy znajdzie coś dla siebie. Z najbardziej oryginalnych propozycji szczególnie polecam pizzę Nduja z pikantną kiełbasą kalabryjską o tej samej nazwie, nieco bardziej łagodną i niezwykle popularną we Włoszech Mortadella e pistacchi, Vegetarianę z bakłażanem i kozim serem oraz Tartufo z pastą z czarnych trufli. Polecamy też pizzę, która zdecydowanie odbiega od klasyki, czyli Toto z gruszką i orzechami włoskimi - wylicza Krzoska.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Cannoli, panuozzo i wino



Pizza w stylu neapolitańskim to nie jedyny przysmak, którego można spróbować w pizzerii przy ul. Fieldorfa 2 w Gdańsku. W porze śniadaniowej i lunchowej warto rozważyć zakup kanapek panuozzo, a na deser rurki cannoli. W karcie znajduje się również bogata oferta win, pochodzących z przeróżnych regionów słonecznej Italii.

- Cannoli to przysmak wywodzący się z Sycylii. To rurka z kremem ricotta, który okraszamy dodatkowo pistacjami. Ciasto jest kruche i zbliżone do naszego faworka. Natomiast panuzoo to kanapki, które stanowią niezwykle popularny "streetfood" nie tylko w Neapolu. Serwujemy cztery rodzaje tych kanapek. Oprócz dwunastu rodzajów win - pochodzących od Sycylii po Wenecję - posiłek można umilić sobie także butelką włoskiego piwa Peroni. W najbliższym czasie zamierzamy powiększyć menu o deski włoskich serów i wędlin. Od niedawna prowadzimy w naszym lokalu sklepik włoski, gdzie można kupić importowane z Italii wędliny, sery, makaron, oliwa, ciastka, napoje, oliwę czy pesto - zachęca Krzoska.
Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać. Poprawne przygotowanie pizzy neopolitańskiej to nie lada wyzwanie, któremu niewielu udaje się sprostać.

Czynne siedem dni w tygodniu



Pizzeria Napoli jest czynna siedem dni w tygodniu: od poniedziałku do soboty w godz. 11-22, zaś w niedzielę w godz. 12-22. Serwowaną tu pizzę można także zamówić bezpośrednio do domu, w tym celu należy zadzwonić pod numer telefonu 511 673 512. Uwaga: z powodu dużej liczby gości w lokalu, możliwość dowozu może być wyłączona w weekendy.

W lokalu jest honorowana Karta dużej rodziny, która uprawnia klientów do 10 proc. zniżki. Rezerwacja stolika jest bezpłatna. Więcej szczegółów i aktualnych promocji można znaleźć na facebookowym profilu pizzerii Napoli.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (51) 7 zablokowanych

  • Jestem osobą bezstronną ... (5)

    .. dobrze że jest alternawtywa na orunii górnej dla da grasso - ostatnio zamówiłem i po otwarciu kartonika pizza była przypalona a na środku placka wypalona była dziura . Zaistniałą sytuację opisałem w komentarzu w formularzu zamówienia nikt nawet się nie odezwał . Ostatni raz i nigdy więcej ,tym bardziej że ostatnio podniesli ceny -zachłanni się zrobili .

    • 16 7

    • (3)

      Jestem stałym gościem pizzeri i nie zauważyłem żadnej podwyżki cen , zreszta i tak maja bardzo tanio , używają włoskie składniki a pizza zaczyna się od 15 zł gdzie na starówce za taka pizze zapłacisz min 22 zł
      , zreszta pizza z sieciówki do tej się nie równa

      • 1 8

      • czytaj dokładnie

        pisałem o cenach w da grasso .... do napoli sie wybiorę

        • 6 0

      • Pan polecam! (1)

        Polecam serdecznie pizzerie NApoli na oruni gornej. Tylko musisz wiedzieć ze bd znacznie roznic się od tej w dagrasso. Przedewszystkim jakość skladnikow bd zupełnie inna! ciasto nie jest kruche bardziej nalesnikowate takie jaka powinna być prawdziwa neapolitana!

        • 3 2

        • Spox Julka

          • 1 1

    • Zgadza się obsługa jest przykra bo zwróceniu uwagi, że dostałam zimną pizzę pani rozłączyła się

      nawet słowa przepraszam nie usłyszałam, w innych lokalach większa kultura.

      • 0 0

  • Oryginalna włoska pizza (2)

    Wszystko wygląda bardzo apetycznie a co najważniejsze włoskie produkty i włoskie recepty. A najważniejsze pizza bez sosu!

    • 12 8

    • Kiedy wreszcie (1)

      Otworza pizze w stylu nowojorskim..
      Czyli-
      -grube syte ciasto
      -duzo skladnikow
      - wielkosc 50-60 cm
      -perfekcyjnie wypieczona

      Narazie w gdansku zadna pizza niejest dobra , wszystko na odwal sie

      Czy tak trudno zrobic dobra pizze ?? Ostatnio jadlem pizze wmiare ok w tczewie .. czy tak daleko trzeba jechac???

      Jak sie wkurze to otworze pizzerie jeden rozmiar 60cm , skladniki 5za20zl , 10za30zl z dowozem ... i pozamiatam konkurencje

      • 4 1

      • W NYC taka pizze sprzedaje sie na kawalki

        tzw. slice jeden regular z serem samym to ok.3 $. Mysle, ze lokalny rynek z 3miejskimi placami jeszcze nie dojrzal na to. Dwa w NYC siedza w tym interesie Wlosi od pokolen a nie cebulaki nastawione na jeleni

        • 1 0

  • Słaba pizza (7)

    Niestety miałem okazję skosztować tej pizzy i niestety porażka. Pizza był tak mokra że leciała z niej woda, a jal z pieca to powinno być chrupiąca. Ja się zawiodłem

    • 11 26

    • Wyraźnie napisane

      Wyraźnie napisane jest ze ta pizza nie jest chrupiąca , to jest tradycyjna pizza neapolitańska , pojedź sobie do Neapolu a później się wypowiadaj

      • 13 5

    • Hahaha

      Taka na byc ta pizza. Zeijasz i jesz.
      Najlepsza pizza w 3m

      • 5 3

    • Konkurencja

      Pan zapewne jest z jakieś marnej konkurencji xD i dlatego tak pisze. Pizza jest rewelacyjna pod każdym względem.

      • 9 9

    • Pizza (1)

      Fakt płynie im ten sos z pizzy. Zamowilismy tam pizzę z dowozem i z pizzy wszystkie składniki splynely. Samo ciasto zostało. Ceny nie są niskie. Ciasto dobre ale coś z tym sosem muszą poprawić bo to woda

      • 8 1

      • ludzie

        to jest pizza neapolitanska taka wlasnie musi byc!!!! płynna w sordku!!!!!

        • 1 0

    • gościu...

      masz pojęcie czym jest pizza neapolitańśka? o degustację pizzy w Neapolu nawet nie pytam, widząc poziom komentarza. polecam najpierw chociażby google zanim następnym razem się wypowiesz

      • 0 2

    • La classica tychy

      To chyba wciaz ich spora inspiracja

      • 1 0

  • Super

    Pizza rewelacja!! Polecam kazdemu

    • 8 4

  • Stały klient

    Mało jest takich miejsc w trojmiescie jak ta pizzeria ! Osoby które gustują w pizzach z biedronek i na grubym cieście uwaga! Te miejsce nie jest dla was!

    • 9 5

  • Mieszane odczucia (1)

    Za pierwszym razem super, jadłem tartufo (smak nie dla każdego).
    Za drugim byłem rozczarowany, jadłem pizzę z salsiccią, której były może dwa kawałki rozdrobione na kilka mniejszych, strasznie ubogo.
    Styl pizzy mi odpowiada, choć na większy głód trzeba zjeść dwie.
    Rozumiem nieprzeładowanie składnikami, ich wysoki gatunek, ale bieda to bieda. Chyba jednak wolę sytego burgera i fryty a nie gonienie wzrokiem za samotnym plastrem wędliny na pizzy. Podsumowując: Pizza nie dla każdego. Jednym się spodoba, innym zdecydowanie nie. Nie wiem jak jest w Neapolu, pewnie turyści też dostają tak frajersko mało składników. Same ciasto smaczne i ten styl wypiekania mi odpowiada, ale ogólnie biednie. Tartufo ratuje wyrazisty smak.

    • 12 5

    • Nie dla janka

      Niestety pizza nie jest dla janusxka ;)

      • 1 5

  • Trzeba Zajsc (3)

    Jeszcze tam nie byłam ale chętnie się wybiorę bo brzmi obiecująco :)) chyba nawet dzisiaj!

    • 4 0

    • zajść to mozesz w ciążę (2)

      • 5 1

      • (1)

        I to chyba nawet dzisiaj, babe.

        • 2 0

        • Uśmiałem się :)

          • 1 0

  • Hmmm (1)

    Sama Pizza dobra. Trochę uboga w składniki. Ale problem mają tam z czasem jej wykonania. Dramat przed nami były 3 może 4 pary a 1.30 godz czekaliśmy. Mało tego sosu
    czosnkowego nie mają(co uważam za normalne w tego typu lokalach)ale nie mają też odpowiedniej ilości sosów.Po nas przyszło jeszcze kilka par w sumie w lokalu było 7. Jak większości pizzeri na każdym stoliku są oliwy to u nich mają 3 komplety i przelewali do pojemniczków plastikowych. Masakra przyniósł całe tłuste i w dodatku za mało. Mam nadzieję że coś się zmieni bo chciałbym tam zajrzeć ale na razie omijam z daleka.

    • 8 7

    • Pizza to nie śmietnik,im mniej dodatków tym lepiej a już sos do pizzy to tylko dla Buraków

      • 2 2

  • SUPER!!!

    Wkoncu prawdziwa neapolitanska pizza w Gdansku :) aby zjesc cos dobrego musialem jechac az do gdyni teraz mam pod nosem. Jesli ktos spodziewa sie sosow, kruchego ciasta albo duzej ilosci sosow to widac ze jest ograniczony umyslowo ;) i to nie jest lokal dla niego!

    • 9 4

  • nie dla cebuli (2)

    Ta pizzeria jest jest rewelacyjna! Panowie znaja sie na robocie. Niestety nie dla kazdego jest ten rodzaj pizzy. Naszczescie Polacy coraz czesciej wyjezdzaja za granice PL i zaczynaja doceniac jakosc a nie tylko ilosc!!

    • 6 6

    • Jest różnica między biedą na talerzu a snobizmem (1)

      Liczy się jakość i ilość. Z włoskiego domu nie sposób wyjść głodnym. A taka pizzuszczka nadaje się na przystawkę.

      • 5 1

      • Bo we Włoszech pizza to nie jest danie główne tylko Przystawka

        • 1 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane