Naked cake, z jadalnym złotem czy ze świeżymi kwiatami? Wybieramy tort na wesele

Jaki tort weselny wybrać? Masa cukrowa, naked cake, świeże kwiaty, figurki, a może klasyczny, skromny biały tort?
Jaki tort weselny wybrać? Masa cukrowa, naked cake, świeże kwiaty, figurki, a może klasyczny, skromny biały tort? fot. Manufaktura Mojej Mamy/Facebook.pl

Sezon weselny rozpoczął się na dobre - wiele par ze względu na pandemię przełożyło terminy uroczystości na letnie miesiące. W ferworze przygotowań, szukania idealnej sukni i szycia garnituru, trenowania pierwszego tańca, planowania menu i szykowania dekoracji, nie można zapomnieć o torcie. Okrągły, piętrowy, biały, elegancki, ręcznie malowany, ombre, naked cake, a może udekorowany świeżymi kwiatami lub figurkami - tu znaczenie ma wszystko: kształt, kolor, smak, dekoracja. Jaki powinien być idealny, weselny tort? Sprawdziliśmy ofertę trójmiejskich pracowni cukierniczych.



Najlepsze trójmiejskie cukiernie i pracownie wypieków - tu zamówisz torty na różne okazje


Czy zwracasz uwagę na wygląd tortu na weselu?

Zobacz wyniki (259)
Tort to nie tylko ciasto - słodki deser, którego nie może zabraknąć na rodzinnej uroczystości, takiej jak komunia, wesele czy przyjęcie urodzinowe. Ten obowiązkowy element menu pełni też rolę bardzo ważnej dekoracji. W przypadku weselnego tortu oczekiwania są ogromne. Ma smakować, wpasować się w styl uroczystości i budzić zachwyt, gdy tylko pojawią się na sali.

Czym się kierować przy wyborze tortu weselnego?



Podczas wybierania tortu weselnego należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, aby wyglądem był on dopasowany do stylu dekoracji królujących na urządzanym przyjęciu. Jeśli impreza odbywa się latem lub w plenerze, lepiej sprawdzą się lżejsze konsystencje i kremy, które nie roztopią się od nadmiaru ciepła. Zimą można pozwolić sobie na nieco cięższe masy kremowe i dekoracje.

- Pora roku ma duże znaczenie. Latem wybieramy orzeźwiające smaki, takie jak np. mojito. Zimą natomiast królują smaki takie jak: piernikowy z musem śliwkowym, makowy lub pomarańczowy z wytrawną czekoladą - mówi Marta, konsultantka ślubna w Cukierni Baccate.
Tort weselny to precyzyjne dzieło sztuki cukierniczej. Jest najbardziej dekoracyjnym i eksponowanym elementem weselnego menu i jako jeden z jego elementów podlega zmieniającej się modzie.
Tort weselny to precyzyjne dzieło sztuki cukierniczej. Jest najbardziej dekoracyjnym i eksponowanym elementem weselnego menu i jako jeden z jego elementów podlega zmieniającej się modzie. fot. Alexandr Ermolaev/123rf.pl

Ceny tortów



Ceny tortów weselnych mogą przyprawić o zawrót głowy. Aby przewidzieć, jaki budżet należy przeznaczyć na zakup tortu, trzeba wziąć pod uwagę nie tylko liczbę gości, ale przede wszystkim rodzaj tortu i dekoracje, na które się zdecydujemy. Zasada im skromniej, tym taniej nie zawsze się tu jednak sprawdza.

Czytaj także: Nietypowe oświadczyny. Wyznanie miłości ukryte w zdrapce, a może na elewacji budynku?

W kwestii wielkości tortu warto skorzystać z doświadczenia managera sali, który zazwyczaj potrafi podpowiedzieć, ile kilogramów tortu potrzeba dla zaproszonej grupy gości. W większości cukierni można spotkać się z wagowym wyliczeniem wielkości tortu dostosowanym do jednej osoby. Zazwyczaj liczy się od 10 do 20 dekagramów na osobę. Ceny za kilogram wahają się od 70 do 100 złotych, choć zdarzają się i droższe.

Najpopularniejsze smaki



Gdy już wybierzemy cukiernię, kolejnym krokiem jest podjęcie decyzji co do smaku tortu. W tej kwestii od lat "rządzą" ci sami faworyci. Najczęściej wybieranym połączeniem jest jasny biszkopt, krem śmietanowy i owoce, które sprawiają, że tort nie jest zbyt słodki. Wśród popularnych smaków znajdują się również te z dodatkiem alkoholu i czekolady.

- Od lat najczęściej wybieranym smakiem jest oczywiście malina. W przypadku tortów dwupiętrowych klienci wybierają dwa smaki i tu zwykle łączą smak owocowy z czekoladowym, np. pierwsze piętro to mango-malina, a drugie, dolne - royal carmel - dodaje Marta z Cukierni Baccate.
2
miejsce: Cukiernie i piekarnie
w rankingu Cukiernie i piekarnie
Aga piecze
Gdańsk, Tadeusza Kościuszki 117
9.5/10
+ Oceń

Potwierdza to właścicielka cukierni Więcej! Diana Volokhova, cukiernik i finalistka drugiej edycji programu MasterChef:

- Najpopularniejsze smaki to zdecydowanie malina i owoce leśne. Zawsze możemy zaproponować i przygotować coś wyjątkowego. Bardziej nietypowymi połączeniami smakowymi, które ostatnio robiliśmy, były cytryna-malina i kokos-pistacja.
- Najpopularniejsze smaki to truskawkowy, malinowy, śmietankowy, mus z białej lub mlecznej czekolady. Klienci wybierają znane im już z poprzednich zamówień sprawdzone bezpieczne "smaki". Eksperymenty zostawiają okazjom mniej oficjalnym. Rzadko do takich tortów trafia mus mango, smak rafaello, cytrynowy czy kajmakowy, a myślę, że te smaki również cieszyłyby się szerokim uznaniem gości. Coraz częściej pojawiają się prośby o torty bezglutenowe, bez laktozy, bez fruktozy, słodzone ksylitolem i tutaj staramy się stanąć na wysokości zadania - tłumaczy Kamila Pawlicka, lider działu Dekoratornia w Manufakturze Mojej Mamy.

- Klienci najczęściej wybierają minimalistyczne torty - topper, drobne kwiatki, makaroniki, jadalne złoto. Jest prosto i elegancko. Ulubionym smakiem naszych klientów jest słony karmel z gruszką, ale tuż za nim jest czekolada z maliną oraz migdałowo-kokosowy. Gdy na uroczystości jest dużo dzieci, klienci wybierają bardziej klasyczne smaki - truskawka z wanilią i prażynką z owoców leśnych lub biała czekolada ze świeżymi malinami - tłumaczy Natalia z cukierni Słodki okruszek.
Wybór smaku tortu nie jest sprawą prostą. Nie można sugerować się tylko swoimi preferencjami smakowymi, gdyż tort powinien smakować każdemu. Choć trudno sprostać gustom wszystkim, bezpiecznym rozwiązaniem jest postawienie na smaki uniwersalne, neutralne. Dziś normą już stała się degustacja weselnych tortów przed złożeniem zamówienia.

Trendy w tortach weselnych



Od kilku lat w przemyśle cukierniczym pojawiają się coraz to nowe pomysły na wygląd i kształt tortu weselnego. Najczęściej wybierane są kilkupiętrowe, okrągłe torty. Jednak to także się zmienia. Poza tortami prostokątnymi, w ofercie pojawiają się np. torty sześcienne, a hitem ostatnich lat okazały się torty składające się z babeczek lub muffinek. Taka opcja jest jednak jedną z droższych.

- Aktualne trendy to minimalizm, nowoczesność i szarość. Wykończenia wykonane z jadalnych elementów typu czekolada, papier ryżowy czy papier cukrowy. Bardzo popularne są proste kształty, kwadraty, trójkąty i ostre rogi. Wykończenia tortów masą cukrową odchodzą już w niepamięć - tłumaczy Diana Volokhova, właścicielka cukierni Więcej!.
Zobacz także: Na spokojnie i z adrenaliną. Pomysły na wieczór panieński

- Stylów dekoracji jest wiele - naked (golas, czyli widoczne są wszystkie warstwy biszkoptu i kremu), semi naked (tylko częściowo widać biszkopt, tort przesmarowany kremem), drip cake (spływająca czekolada), fault line cake, ombre (cieniowanie koloru) w kremie, w masie cukrowej. Z naszych obserwacji wynika, że trend na masę cukrową gaśnie. Kiedy dostajemy zapytania o możliwość wykonania tortu, przeważnie w pierwszych trzech zdaniach pada pytanie "Czy można bez masy cukrowej?". Masa cukrowa daje wiele możliwości dekoratorskich, ale nie ma co ukrywać, jest potwornie słodka - mówi Natalia z cukierni Słodki okruszek.
Do dekoracji tortu można wykorzystać żywe kwiaty albo ozdoby DIY, czyli takie, które wykonuje się własnoręcznie. Cukiernie proponują również dodatki stworzone z masy cukrowej. Standardowym pomysłem są ustawione na szczycie tortu figurki pary młodej lub ich monogramy oraz miniświeczki i race.

  • Klasyczny tort weselny - najczęściej biały, piętrowy, zwykle ozdobiony masą cukrową i pudrem. Jego cechą charakterystyczną są eleganckie, misterne zdobienia oraz koronki. Monochromatyczne ciasta zawsze pozostają w modzie. Biały tort z trójwymiarową dekoracją będzie idealnym uzupełnieniem eleganckiego, a przy tym skromnego przyjęcia.


  • Tort weselny z kwiatami może okazać się prawdziwym dziełem cukierniczej sztuki. Kolorowymi kwiatami z masy cukrowej ozdabia się najczęściej biały tort weselny - na takim dekoracje prezentują się najefektowniej.


  • Od kilku lat dużą popularnością cieszą się torty w stylu naked cake.
    Od kilku lat dużą popularnością cieszą się torty w stylu naked cake. fot. Manufaktura Mojej Mamy/Facebook.pl
  • Naked cake to najczęstszy wybór miłośników stylu rustykalnego i boho. Taki tort charakteryzuje się brakiem kremu po bokach i występuje bez polewy i lukru, przez co wszystkie warstwy wypieku pozostają widoczne. Tego typu tort weselny najczęściej bogato dekoruje się sezonowymi owocami oraz kwiatami - często jadalnymi.


  • Marmurkowe torty weselne będą dobrym wyborem dla miłośników designu i minimalistycznych trendów. Charakteryzują się surową prostotą i pięknymi odcieniami szarości, bieli, błękitu, a nawet różu czy zieleni, które pozwalają uzyskać efekt marmuru.


  • Geometryczne torty weselne inspirowane są kołami, trójkątami, kwadratami, rombami i innymi wielokątami. Geometryczne wzory mogą zarówno zdobić ściany wypieku, jak i sam tort może przybrać formę któregoś z nich. Takie torty są wyjątkowo eleganckie i wpisują się w styl nowoczesny.


  • Tort ombre wyróżnia się delikatnie zmieniającą się kolorystyką. Taki tort weselny utrzymany w tonacji różowej, będzie pasować do przyjęć w stylu glamour, z kolei błękit i granat podkreślą motyw uroczystości marinistycznej. Efekt ombre można uzyskać tylko na ściankach tortu albo w jego środku.


  • Tort z jadalnym złotem. Wypiek, w którym główną rolę odegra złoty kolor, będzie bardzo elegancki i najlepiej sprawdzi się na przyjęciu weselnym utrzymanym w stylu barokowym lub glamour. Może być ozdobiony posypką, masą cukrową i innymi, jadalnymi, błyszczącymi dekoracjami. Taki rodzaj tortu warto wziąć pod uwagę, planując również dekoracje z motywami botanicznymi - połączenie złota z butelkową zielenią jest jednym z najpopularniejszych trendów w ostatnim czasie.


  • Ręcznie malowane torty weselne są bardzo modne i podbijają serca miłośników misternych wzorów oraz dekoracji, wykonywanych ze szczególną precyzją. Nieraz przypominają prawdziwe dzieła sztuki i spotkają się z zachwytem ze strony gości.


  • Mierzwiony tort to wypiek z potarganymi płatkami i drobnymi plisowaniami. Taka mierzwiona struktura wygląda niezwykle efektownie.


  • Kolorowe torty weselne to propozycja dla odważnych nowożeńców, którym nie odpowiada klasyczny biały tort i chcą postawić na oryginalność. Taki wypiek będzie mniej elegancki i wpasuje się w styl niewielu uroczystości, ale na pewno wywoła efekt wow.


Czytaj też: Pomysły na wieczór kawalerski w Trójmieście

Oferta lokalnych pracowni cukierniczych



Cukiernia Baccate wykonuje torty w każdej technice i stylu - torty klasyczne, w stylu glamour, torty semi naked, torty babeczkowe i wiele innych.

- W naszej ofercie pojawiły się nowe, ciekawe smaki: lawenda-jagoda, lemon curd z czarną porzeczką, palona biała czekolada z czerwoną porzeczką, kokos-malina-pralina, pistacja-pralina, mus karmelowy z żelką marakuja, prosecco z truskawkami oraz orzech z żelką owoce leśne. Cieszą się one ogromnym powodzeniem - dodaje Marta.
Za naked cake/semi naked, czyli tort z widocznymi biszkoptami, zdobiony owocami lub kwiatami zapłacimy 85 zł/kg. Podobnie za tort śmietankowy zdobiony owocami, kwiatami lub dekoracjami z masy cukrowej. Nieco wyższa jest cena tortu otynkowanego - obłożonego kremem maślanym na bezie szwajcarskiej lub tortu w masie cukrowej - 95 zł/kg. Z kolei tort składający się z mini torcików to koszt 12 zł/szt.

Oprócz gwarancji perfekcyjnego smaku i wyglądu, Parom Młodym oferowany jest dowóz tortu na miejsce przyjęcia. Dowóz na terenie Gdańska jest całkowicie bezpłatny. W cukierni Baccate wprowadzono możliwość konsultacji ze specjalistką od wypieków i słodkości ślubnych.

Najlepsze kwiaciarnie i pracownie florystyczne w Trójmieście



Wyjątkowe torty na zamówienie wykonuje Pracownia Tortów Róg Wojskiego, rodzinna firma z kilkupokoleniową tradycją cukierniczą. Pracownia specjalizuje się w tortach w stylu angielskim.

- Dominują torty eleganckie związane z uroczystością. Jednak często klienci zamawiają jakiś detal związany ze swoimi pasjami np. miejscem poznania, ulubioną grą czy sportem. Bardzo dużo osób decyduje się na personalizowane figurki podobne do pary młodej. Często ubrane w ciekawe stroje, np. robiliśmy lakiernika samochodowego przebranego w strój bractwa kurkowego. To bardzo fajna pamiątka. W swojej pracy nie wykorzystujemy żywych kwiatów - głównie ze względów sanitarnych, ale też praktycznych. Produkujemy i malujemy ręcznie cukrowe kwiaty wyglądające jak prawdziwe. - mówi Krzysztof Knitter, właściciel Pracowni Tortów Róg Wojskiego. - W kwestii smaków pozostajemy wierni tradycji i wszystkie torty robimy z kremami na bazie bitej śmietanki oraz tradycyjne puszyste biszkopty. Do tego oczywiście dodatki jak czekolady belgijskie, ciasteczka, całe lub miksowane owoce. Ceny są bardzo zróżnicowane i zależą głównie od czasu pracy przy dekoracji. Liczba porcji to drugoplanowa sprawa. Tort weselny dla 100 osób to koszt 1000-2000 zł.
Torty weselne, ze względu na wagę wydarzenia, traktowane są wyjątkowo. Tort musi być na czas i musi być idealny, więc cukiernia często przygotowuje zapasowe elementy dekoracji, a w dostawie uczestniczy dekorator.

W cukierni Więcej! powstają zarówno tradycyjne torty weselne - takie, które pamiętamy nawet z dzieciństwa, ale także nowoczesne wypieki, które imponują samym wyglądem.

- Rodzaje się nie zmieniają, klienci zamawiają torty piętrowe lub pojedyncze deserki - monoporcje. Chętnie wybierane jest dekorowanie świeżymi kwiatami. Jednak bardziej popularne są duże kwiaty z dużymi płatkami lub kwiaty z papieru cukrowego. Dekoracje każdy wybiera indywidualnie dobierając kolory i stylistykę do sali lub tematu przygodnego - mówi Diana Volokhova.
Koszty tortu są wprost związane z liczbą osób, zależą od rodzaju tortu, wybranego biszkoptu i nadzienia. W cukierni Więcej! cena za kilogram tortu ślubnego mieści się w przedziale 95-105 zł. Koszt monoporcji to 12 zł/szt.

Cukiernia Słodki okruszek oferuje całą gamę słodkości na najróżniejsze okazje, w tym torty weselne - zarówno klasyczne, jak i w formie monoporcji.

- Koszt tortu okolicznościowego zależy od ilości porcji oraz finalnej dekoracji. Każdorazowo projekty wyceniane są indywidualnie. W przypadku tortów weselnych sprawa wygląda nieco inaczej. Liczymy 12 zł za porcję. W tym zawarte są już dekoracje typu kwiaty, makaroniki, topper. Jeśli klienci życzą sobie figurki i elementy z masy cukrowej - wyceniamy dodatkowo - mówi Natalia.
W ofercie Manufaktury Mojej Mamy znajdziemy torty w bitej śmietanie, drip cake, naked cake, torty z dekoracjami z masy cukrowej, z żywymi kwiatami, z owocami, z nakładką - nowością na rynku jest drukarka do bezpośredniego druku na torcie - na masie, śmietanie, ganache czekoladowym, kremie maślanym, na które można przenieść dowolny plik (także zdjęciowy), bez konieczności drukowania na opłatku. Dla klientów preferujących styl glamour w ofercie znajdują się dekoracje z prawdziwego jadalnego złota.

- Niezmiennie od lat najczęściej wybieranym tortem na uroczystości weselne jest naked cake - tort z widocznymi warstwami kremu i przełożenia, w stylu rustykalnym, dekorowany owocami lub żywymi kwiatami z personalizowanym topperem. W naszej praktyce pojawiały się również torty weselne z superbohaterami lub torty-rzeźby, np. jacht. Koszt tortu weselnego zależy od wielkości i rodzaju dekoracji, z reguły jest to od kilkuset złotych do kilku tysięcy złotych - w przypadku tortów bardzo skomplikowanych na wielkie, huczne wesele - mówi Kamila, lider działu Dekoratornia w Manufakturze Mojej Mamy.
Torty na każdą okazję, w tym na wesela, przygotowuje również Tortorama. Przy dekoracji stosowane są przeróżne techniki, tak aby efekt końcowy zadowolił każdego. Wszystkie dekoracje są wykonywane ręcznie. Wśród dostępnych smaków są zarówno klasyczne połączenia, jak: malinowy z jasnym biszkoptem, kremem na bazie białej czekolady i malinami czy czekoladowy z wiśniami, jak i oryginalniejsze zestawienia: karmelu z wiśnią, matcha czy sernikowy.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (78)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie