• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najsłodszy dzień w roku. Dziś tłusty czwartek

Julia Rzepecka
20 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Pączki vs. donuty:

Tego dnia kolejki przed cukierniami ustawiają się już od samego rana. Tłusty czwartek, czyli ostatni czwartek przed Wielkim Postem, w tym roku wypada 20 lutego. Prawie każdy chce zjeść w tym dniu przynajmniej jednego pączka. Dawniej wierzono, że zapewni to szczęście na cały rok.

Dobre cukiernie w Trójmieście


Ile pączków zjesz w tłusty czwartek?

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek karnawału przed Wielkim Postem. To święto ruchome, które zależy od daty Wielkanocy. W tym roku wypada 20 lutego.

W to najsłodsze święto najpopularniejszym przysmakiem są przede wszystkim pączki. Po tłustym czwartku rozpoczynają się ostatnie dni karnawału, czyli ostatki. Kończą się we wtorek - "śledzikiem", tuż przed Środą Popielcową. Tego dnia po raz ostatni można zjeść tłuste potrawy. Następnego dnia rozpoczyna się Wielki Post, który jest czasem przygotowania do Wielkanocy.

Tłusty czwartek 2022 - kiedy? Tradycja i zwyczaje pączków na Tłusty czwartek



  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".
  • Tego dnia najbardziej popularnymi słodkościami są pączki i faworki, znane w niektórych regionach jako "chruściki".

Dawniej na słono



Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVI wieku. Pączki nadziewane dżemami owocowymi (różanymi lub śliwkowymi) zastąpiły wcześniejsze wypieki nadziewane boczkiem lub słoniną. W ostatnie dni zapustne, zwane diabelskimi lub ostatkami, spożywano tłuste dania i bawiono się bez umiaru. Powszechne było jedzenie ciasta nadziewanego słoniną, smażonego na smalcu. Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, będzie miał pecha przez cały następny rok.



Do słonej wersji pączka nawiązuje Carmnik Cantyna z Gdyni. Tego szczególnego dnia proponują wyjątkową odmianę karnawałowego przysmaku. To pączki z wołowiną, dżemem z bekonu, czyli dodatkiem do burgerów, i sosem serowym.

Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Prosto z USA



Popularność zyskują też amerykańskie donuty, czyli pączki z dziurką. Często pokryte są kolorowym lukrem, posypką oraz dodatkowymi słodkościami. W Stanach Zjednoczonych zamiast tłustego czwartku obchodzi się jego odpowiednik - we wtorek. Znany jest jako Mardi Gras lub Shrove Tuesday. Mardi Gras to także nazwa festiwali i parad ulicznych, odbywających się w wielu miastach na całym świecie, np. w Nowym Orleanie czy Sydney.

Autobus - pączek kursuje po śródmieściu Gdyni

Najbardziej widowiskowo ostatki obchodzone są w Rio de Janeiro, gdzie odbywa się największy na świecie bal karnawałowy. Rozpoczyna się on w tym roku w piątek, 21 lutego, i trwa przez pięć dni.

  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donutów.
  • Stany Zjednoczone słyną m.in. ze swojego zamiłowania do donut'ów.
Do oblężenia przez klientów w tłusty czwartek cukiernie przygotowują się znacznie wcześniej. Pączki sprzedawane są w wielu wariantach: z marmoladą czy dżemem, adwokatem, budyniem, jabłkami lub bez nadzienia. Dekorowane są lukrem lub cukrem pudrem.

- Praca wre od samego rana, mamy zaangażowane wszystkie ręce na pokład - mówił Sylwester Jurczyk z cukierni Rogalik w Gdyni. - W zeszłym roku kolejki ustawiały się u nas już od piątej rano. Zainteresowanie jest bardzo duże.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.
  • Cukiernia UMAM przygotowała nietypową wersję pączka: ciasto parzone nadziane waniliowym budyniem i karmelowym musem oraz kremem z mango. Na wierzchu ozdobiony czekoladą.

Gigantyczne kolejki pod gdyńskimi pączkarniami


Wielka kolejka po pączki na Chyloni

Miejsca

Opinie (236) ponad 20 zablokowanych

  • Polak zje wszystko (14)

    Nawet pączki z biedry, 10 sztuk za piątaka. Wolę nie myśleć co jest w środku

    • 41 6

    • E tam. (4)

      Nie wpadajmy w paranoję. Przynajmniej wydają się mniej tłuste od tych tradycyjnych.

      • 7 4

      • Zjedz gazobeton, tez jest mniej tlusty od tradycyjnych paczkow.

        • 5 4

      • Widziales jak sie produkuje takie pączki ? (2)

        • 2 0

        • A widziałeś jak się zabija mięso?
          A widziałeś z czego się robi parówki?
          A widziałeś jak się obchodzi w chlebem w piekarni?
          A widziałeś proces pakowania ryb do puszek?
          itd. itd.
          Raz w roku jak zjem świecące pączki to mi sic nic nie stanie, najwyżej większa piramidka w kibelku będzie.

          • 3 2

        • widziałam orła cień....

          • 1 0

    • (3)

      Za to ty mieszańcu tylko koszerne.

      • 3 4

      • Tak, ja jem koszernie i co w związku z tym? (2)

        • 3 2

        • (1)

          To w związku z tym, że patrz w swoją michę, a ja też będę żarł na co mam ochotę.

          • 5 2

          • Jedz, a ja będę to oceniał.

            • 3 0

    • 12 za 4 zł jak już

      opłaca się

      • 1 1

    • (1)

      Sa ok.
      Jaka masz gwarancje, ze te za 5 za sztuke nie maja tych samych ulepszaczy?
      Tylko te zrobione w domu mozna uznac za mniej nie zdrowe.
      Raz w roku jedzac paczka za 55g sie nie przekrecisz. Bez przesady.
      Jedzenie wysoko przetworzonego szrotu na codzien masakruje organizm.

      • 5 1

      • No wiesz, ale on żre trawę więc wymaga, żeby wszyscy ją żarli. Ubaw mam z takich cepów.

        • 0 1

    • W polomarkecie i lidlu takie same. Tylko w polo jeszcze zle przechowują,nie zachowana temperatura. Dziadostwo....

      • 0 0

    • A wiecie że te pączki z biedry pieczone są ze półroku wcześniej i mają date ważności ze 2 lata. I one leżą w zamrażalniku tak gdzie wszystkie mrożonki macie i są wyciągane rano i sprzedawane ciemnym ludzią . A jak przykasie coś wspomniałeś to kasierka cicho cicho nic niemówić I zachwalala jakie one dobre

      • 4 0

  • Przecież to tradycja chłopsko-katolicka (3)

    Młody wykształcony z dużego miasta nie bierze w tym udziału

    • 22 20

    • Jaka katolicka?

      To wymysl kapitalizmu....

      • 3 7

    • to że ty nie bierzesz w tym udziału, nie czyni ciebie lepszym od innych.

      • 9 3

    • A kiedy dzień kawy ze starbunia?

      • 3 0

  • (1)

    Ja dzisiaj zrobiłem sobie rano cieniutkie faworki z dobrze wysmażonego bekonu. Były chrupkie i przepyszne. Palce lizać. Polecam wszystkim, jako alternatywa dla glutenu.

    • 19 5

    • Pulkownik

      Czy to slynny pulkownik Molibden znany z akcji "Dziela sztuki zostaja w Polsce" ? :-)

      • 1 0

  • Ja (1)

    Panie miej w opiece moje obwody :)

    • 19 0

    • i moje też piękne subtelne berbelele , a co tam

      • 0 0

  • Promocja śmieciowego

    jedzenia trwa w najlepsze

    • 12 8

  • Tragiczna jakość (1)

    Pączki w tłusty czwartek mają tragiczną jakość. Są robione dużo wcześniej i mrożone albo sprowadzane z Chin (tak, nawet głęboko mrożone pieczywo przywożą z Chin). Typowa produkcja "byle taniej".

    • 16 8

    • To nie jedz, jeszcze masz jakiś problem?

      • 1 1

  • pączusia z dżemem poproszę.nie ma z dżemen, są ze smalcem...

    • 8 0

  • Pączek UMAM (3)

    To ile Panie kolego za tego pączka? Panie jedynie 21 PLN sztuka.... produkt rzemieślnika

    • 16 2

    • i po co pitolisz bylem przed chwilą i cena to 8zł a pączki bardzo smaczne (2)

      • 1 1

      • (1)

        Pozdro 600 za pączka za 8 PLN sztuka, może bez przesady za 29 gr w Lidlu, ale za 8 PLN- to jest nowobogactwo lub robię w trąbe

        • 3 1

        • A może ktoś miał ochotę akurat na takiego za 8 zł.

          Nie rozumiem tej polskiej tendencji do zaglądania innym do portfeli.

          • 1 1

  • Oj ludzie to jednak ciemnota (1)

    I co cz tego ze tłusty Czwartek. Jutro moze być tłusty piątek

    • 14 12

    • może być??..nie może być..bo- nie jest.

      • 10 0

  • Społeczeństwo coraz grubsze. (1)

    Mniej się ruszamy, więcej jemy.

    • 12 9

    • To mniej jedzcie i wiecej sie ruszajcie, co za problem.

      • 8 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane