- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 5 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Najtaniej w Trójmieście: burgery za mniej niż 25 zł
Lokali serwujących burgery jest całe mnóstwo. Podają one zarówno klasyczne buły z wołowiną, serem, warzywami i sosem, jak i znacznie bardziej odjechane propozycje, np. z mięsem jelenia, kotletem z buraka czy sosem z whisky. Wariacji na temat amerykańskiego dania nie brakuje, jednak to klasyczny burger wciąż cieszy się największą popularnością i to jego cenom w trójmiejskich lokalach postanowiliśmy się przyjrzeć.
Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje
Dokąd na burgera? Trójmiejskie burgerownie
Wiemy, że dobre i tanie jedzenie to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli mówimy o burgerach, dlatego tym razem postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście dostaniemy klasycznego burgera z wołowiną, serem, warzywami i sosem za mniej niż 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że burger burgerowi nierówny i kierując się ceną takiego dania, powinniśmy zwrócić uwagę na gramaturę, zwłaszcza samego mięsa.
Burgerownia nr 1 w Trójmieście według czytelników naszego portalu - Surfburger - klasycznego burgera ukrywa pod nazwą "Specjal". To 180 gramów 100-procentowej wołowiny, ser cheddar, sałata lodowa, ogórek kwaszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i barbecue oraz bułka, do wyboru: pszenna, graham lub maślana. Za takiego "klasyka" zapłacimy w "Surfie" 23 zł. Warto jednak pamiętać, że w poniedziałki burgery sprzedawane są w niższych cenach. Nasza lokalna burgerowa sieciówka posiada kilka punktów w Trójmieście - siedem stacjonarnych lokali w Gdańsku, dwa lokale w Gdyni, lokal w Sopocie oraz trzy restauracje na kółkach.
Inna, bardzo znana trójmiejska burgerownia - Carmnik w swoich kantynach w Gdyni i Gdańsku serwuje burgery z falafelem, dorszem, a nawet z kaczką, ale znajdziemy tu też klasyczne propozycje z wołowiną. "Hamb", czyli bułka z wołowiną (150 g), bekonem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem, rukolą i sosami: musztardowo-miodowym i keczupem kosztuje 20 zł, jeśli zamówimy ją przez stronę internetową z odbiorem własnym. Na miejscu kanapka ta - serwowana z frytkami i sosem - kosztuje 27 zł.
Zlokalizowany w Gdyni i Gdańsku 3Burger klasyka z wołowiną oferuje w cenie 23,50 zł. Poza mięsnym kotletem w sezamowej bułce znajdziemy sałatę lodową, pomidora, cebulę, ogórka konserwowego i sos musztardowy.
W Mora Bistro klasyczny burger z kotletem wołowym, sałatą, piklami, pomidorem, cebulą, keczupem i majonezem kosztuje 21 zł. Bułę można zamówić także z podwójnym mięsem (29 zł) albo w wersji mini (1 mini 8 zł/3 mini 22 zł). Istnieje także możliwość wymienienia mięsa na wegetariański kotlet buraczany.
W Baranola Burger klasyczny burger nazywa się "Sami swoi" i kosztuje 24 zł. To bułka pszenna lub żytnia z wołowiną, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i sosami do wyboru.
W Sopocie klasycznego burgera zjemy m.in. w Bobby Burger. Klasyk w delikatnej bułce typu brioche z wołowiną, pomidorem, sałatą, czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i sosem classic kosztuje tu 18 zł (pojedyncze mięso) lub 23 zł (podwójne mięso). W CHoNoTu klasycznego burgera zjemy już za 19 zł.
W Burgermanii za 20 zł zjemy "Ot, to", czyli bułę z wołowiną, serem cheddar, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą, sałatą i sosem do wyboru. Jednak znajdujący się na Przymorzu lokal ma w swoim menu ogromny wybór burgerów w dobrych cenach (poniżej 30 zł).
Również 20 zł kosztuje "Klasyk" w Redneku. Tyle też zapłacimy za klasyka w Aloha Burgers (Stacja Food Hall). Burger zawiera 150 gramów wołowiny. Istnieje możliwość wyboru podwójnego mięsa (300 g), wówczas zapłacimy za klasycznego burgera 28 zł. W podstawowej ofercie lokal ma osiem burgerów w cenach 20-26 zł.
Mieszczący się w Galerii Szperk w Gdyni Beneburger serwuje klasycznego burgera za 21 zł. W jego skład wchodzi: 180 g wołowiny, bekon, ser cheddar, pomidor, cebula czerwona, pikle, sałata i sos hamburgerowy. W My Burger "klasyka" zjemy za 21 zł.
W tej samej cenie - 21 zł - zjemy klasyka w Big Burger w Gdyni. "Klasyk" to 100-procentowy antrykot wołowy, czerwona cebula, ogórek kiszony, pomidor, sałata, ketchup i majonez. Burger Story ma w swoim menu dwa klasyki, każdy w cenie 21 zł. Pierwszy to wołowina, cheddar, cebula, pikle, pomidor i sałata, a drugi składa się z wołowiny, cheddara, bekonu i sosu "burger story". Do wyboru jest bułka maślana, wieloziarnista lub bez glutenu (płatna dodatkowo 2 zł). Każdy kotlet w burgerze waży 200 g przed usmażeniem.
Burgery serwuje także popularny gdański pub Loft. Klasyk z wołowiną, warzywami, majonezem, keczupem w brioszce kosztuje tu 22 zł. Taką cenę ma też flagowy burger gdyńskiego Craft Burger. Do wyboru mamy tutaj trzy rodzaje bułek: maślane, pszenne lub pełnoziarniste. "Craft Burger" składa się z 180 g wołowiny, cheddara, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, czerwonej cebuli i sosu BBQ. Również w Burger Majster na Zaspie zjemy klasyka za 22 zł ze 180 g wołowiny. Warto jednak uważnie śledzić stronę burgerowni, gdyż nierzadko wprowadzane są tu promocyjne oferty i "klasyka" można wówczas zjeść nawet za 15 zł.
Burger Stacja posiada dwa lokale w Gdańsku: na Zaspie i Przymorzu. W obu można zjeść klasycznego burgera z wołowiną, sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem firmowym, który tutaj ukrywa się pod nazwą "Gdańsk Główny" i kosztuje 21 zł.
Original Burger serwuje Classic Burger za 23 zł. Również 23 zł zapłacimy za hamburgera w Kobo Burger. To 200 gramów wołowiny, sałata, ogórek kiszony, pomidor, cebula, musztarda, ketchup i bułki do wyboru: pszenna, graham, maślana lub bowl (bez bułki).
W Sexy Bull, które mieści się w Słonym Spichlerzu, klasycznego burgera zjemy za 25 zł. To soczysta wołowina, bekon, ser, warzywa i sos paprykowo-czosnkowy.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-11-22 17:19
W uczciwym burgerze nie ma nic złego i niezdrowego... (5)
...wprost przeciwnie: domowo wypieczona buła maślana, wysokiej jakości siekana wołowina. Sałata, cebula, ogórki z biodynamicznej hodowli. Dobry, niekoniecznie majonezowy, sos, a jeśli majonezowy to z porządnego oleju (a może nawet oliwy?) i zółtek od kur wolnowybiegowych. I tak dalej... Wszystko może być mega zdrowe i przepyszne. Tylko pytanie czy gdziekolwiek takie dają i w jakiej cenie? Takich porządnych top burgerów nie powstydziliby się nawet najlepsi szefowie kuchni...
- 67 16
-
2021-11-22 18:13
(4)
I za jedyne 49,99 ;)
- 22 0
-
2021-11-22 19:03
no niestety... (3)
...masz rację - nie zejdzie się wtedy z ceną w lokalu. Tworzę czasem takie sztuki w domu dla grupki znajomych o ile przewidziane jest spotkanie przy piwie. Nic więcej do szczęścia nie jest wtedy potrzebne
- 8 0
-
2021-11-22 19:47
(2)
Zgadza się. Ceny za burgery pokazują w jakim zaścianku w USA i POL żyjemy - gdzie w twarz próbuje się udawadniać, jakiż to specjał wykreowano, a to podstawowe składniki kuchni pierwotnie środkowo-europejskiej.
Cenę przygotowania burgera szacowano wiele razy i w różnych krajach. Ja z racji pochodzenia znam amerykańskie szacunki. Te nieZgadza się. Ceny za burgery pokazują w jakim zaścianku w USA i POL żyjemy - gdzie w twarz próbuje się udawadniać, jakiż to specjał wykreowano, a to podstawowe składniki kuchni pierwotnie środkowo-europejskiej.
Cenę przygotowania burgera szacowano wiele razy i w różnych krajach. Ja z racji pochodzenia znam amerykańskie szacunki. Te nie wykraczają średnio poza barierę 5 USD.
Orientując się na sile nabywczej pieniądza względem produktów rolniczych, koszt burgera w Polsce odpowiada nominalnie sile dolara, zatem jest to plus/minus 5 PLN.- 9 5
-
2021-11-23 14:47
(1)
nie prawda, produkty rolnicze w stanach nie są wcale droższe od naszych. A na cenę burgera ma wpływ jeszcze choćby miejsce w którym go serwują więc takie oderwane od rzeczywistości wyliczenie jest niewiele warte
- 1 0
-
2021-11-23 16:24
Poza tym amerykańska krowa daje dużo więcej mięsa
- 0 0
-
2021-11-22 16:49
(8)
A pamięta ktoś może budkę z burgerami we Wrzeszczu, przy wejściu do tunelu.
Sprzedawała tam taka sympatyczna starsza pani . Jej kurczak burger to najlepsze co jadłam a ta przyjemność kosztowała chyba 8 zł.- 96 5
-
2021-11-22 17:51
Niestety miła pani już nie żyje .
A kurczak burger to był sztos .
- 15 2
-
2021-11-22 22:35
(3)
a pamiętasz taki Burger No1 za dzisiejszym Manhattanem na ulicy Partyzantów, gdzie dzisija znajduje się kwiaciarnia? Te buły były mega smaczne - takie typowe polskie; mięso wieprzowe, mnóstwo surówek, ale mega zarąbisty fast....
- 12 1
-
2021-11-22 22:54
Taaaak ! (1)
Faktycznie to było coś , jeżeli dobrze pamiętam bułka była opiekana a nie mikrofala. Było naprawdę smacznie
. Świetne miejsce na powrocie z hiphopu z uboota albo z mechanika. Fajnie że przypomniałeś :)- 9 0
-
2021-11-23 07:01
O, tak, tak, tak!
To było jedno z pierwszych miejsc w Trójmieście, gdzie można było też zjeść vege burgera. I mówcie sobie co chcecie - nikogo nie zamierzam przekonywać, ale dla mnie super było, że kiedy znajomi jedli, nie musiałam z zazdrościa patrzeć, tylko mogłam zjeść z nimi. W latach '90-2000 to był naprawdę ewenement.
- 4 1
-
2021-11-25 23:17
Snack bar się nazywał. 25 lat funkcjonował i karmił. Pozdrawiam właścicieli
- 0 0
-
2021-11-23 00:37
(1)
Chyba jestem starszy bo na studiach jadłem te bułki chrupiące za 4.50 zł.
Super sprawa, super cena. Teraz są 4.50 będą bułki ale kajzerki w markecie. Dzięki ci o pisie- 13 4
-
2021-11-23 06:20
No, za Tuska te kajzerki na bank kosztowalaby 30 groszy z 5 sztuk. Nawet do hamburgera musisz włożyć swoje tanie politykowanie? Później się dziwicie, że kolejne wybory w plecy.
- 9 8
-
2021-11-23 17:55
Bar u Pani Żanety.
Miała mega zapiekanki, hamburgery za grosze, jadło się tam kiedyś po szkole. Najlepszy street food. Ile razy tamtędy przechodzę to myśle o świętej pamięci Pani Żanetce :)
- 5 0
-
2021-11-23 08:44
Tłuste tuczące jedzenie (2)
Szkoda że podają tylko ceny a co z kaloriami hehehe, tłuszczami itp. płacić za taki syf to trzeba mieć porabane w głowie. A potem zawalik i płacz.
- 7 57
-
2021-11-23 09:28
tluste jest zdrowe
Natomiast wegle w bulce ciebie utucza bardziej niz ta wolowina
- 6 1
-
2021-11-24 10:06
Tłuste tuczące? Wołowina w 100g ma 26g białka, 15g tłuszczu i 0 węglowodanów. Jest to jedno z najzdrowszych mięs. Do tego masz warzywa, które raczej nie są tuczące i kaloryczne a sos można zdobić bardzo fit na bazie jogurtu zamiast majonezu. A dobre węglowodany można dostarczyć sobie w bułce. Więc jeżeli to nie jest gotowy burger paczkowany z
Tłuste tuczące? Wołowina w 100g ma 26g białka, 15g tłuszczu i 0 węglowodanów. Jest to jedno z najzdrowszych mięs. Do tego masz warzywa, które raczej nie są tuczące i kaloryczne a sos można zdobić bardzo fit na bazie jogurtu zamiast majonezu. A dobre węglowodany można dostarczyć sobie w bułce. Więc jeżeli to nie jest gotowy burger paczkowany z biedry, gdzie w skład wchodzi pół tablicy Mendelejewa a mięsa w kotlecie jest 70% to jest to bardzo pożywne i zdrowe jedzenie. Tak więc Twoja opinia jest nic nie warta i nieprawdziwa.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.