• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najtaniej w Trójmieście: burgery za mniej niż 25 zł

Magda Mielke
22 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Jaki powinien być idealny burger? Smaczny i tani. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można zjeść bułę z wołowiną za mniej niż 25 zł. Jaki powinien być idealny burger? Smaczny i tani. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście można zjeść bułę z wołowiną za mniej niż 25 zł.

Lokali serwujących burgery jest całe mnóstwo. Podają one zarówno klasyczne buły z wołowiną, serem, warzywami i sosem, jak i znacznie bardziej odjechane propozycje, np. z mięsem jelenia, kotletem z buraka czy sosem z whisky. Wariacji na temat amerykańskiego dania nie brakuje, jednak to klasyczny burger wciąż cieszy się największą popularnością i to jego cenom w trójmiejskich lokalach postanowiliśmy się przyjrzeć.



Burgery Trójmiasto - najtańsze i najdroższe propozycje



Dokąd na burgera? Trójmiejskie burgerownie


Czy lubisz burgery?

Co rusz otwierające się nowe lokale, specjalizujące się w bułach z wołowiną i dodatkami zaskakują nie tylko oryginalnymi połączeniami smaków, ale i cenami potrafiącymi sięgać niekiedy wartości bardziej wymagających dań w dobrych restauracjach.

Wiemy, że dobre i tanie jedzenie to połączenie idealne, zwłaszcza jeśli mówimy o burgerach, dlatego tym razem postanowiliśmy sprawdzić, gdzie w Trójmieście dostaniemy klasycznego burgera z wołowiną, serem, warzywami i sosem za mniej niż 25 zł. Trzeba jednak pamiętać, że burger burgerowi nierówny i kierując się ceną takiego dania, powinniśmy zwrócić uwagę na gramaturę, zwłaszcza samego mięsa.

  • "Hamb" - Carmnik - 21 zł (zamówienia online)/27 zł (na miejscu)
  • "Specjal", czyli klasyk od Surfburgera - z cheddarem i autorskimi sosami BBQ i limonkowym. Cena: 21 zł.
  • Klasyk od 3Burger - 23,50 zł.
Burgerownia nr 1 w Trójmieście według czytelników naszego portalu - Surfburger - klasycznego burgera ukrywa pod nazwą "Specjal". To 180 gramów 100-procentowej wołowiny, ser cheddar, sałata lodowa, ogórek kwaszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i barbecue oraz bułka, do wyboru: pszenna, graham lub maślana. Za takiego "klasyka" zapłacimy w "Surfie" 23 zł. Warto jednak pamiętać, że w poniedziałki burgery sprzedawane są w niższych cenach. Nasza lokalna burgerowa sieciówka posiada kilka punktów w Trójmieście - siedem stacjonarnych lokali w Gdańsku, dwa lokale w Gdyni, lokal w Sopocie oraz trzy restauracje na kółkach.


Inna, bardzo znana trójmiejska burgerownia - Carmnik w swoich kantynach w GdyniGdańsku serwuje burgery z falafelem, dorszem, a nawet z kaczką, ale znajdziemy tu też klasyczne propozycje z wołowiną. "Hamb", czyli bułka z wołowiną (150 g), bekonem, czerwoną cebulą, ogórkiem konserwowym, pomidorem, rukolą i sosami: musztardowo-miodowym i keczupem kosztuje 20 zł, jeśli zamówimy ją przez stronę internetową z odbiorem własnym. Na miejscu kanapka ta - serwowana z frytkami i sosem - kosztuje 27 zł.

Zlokalizowany w GdyniGdańsku 3Burger klasyka z wołowiną oferuje w cenie 23,50 zł. Poza mięsnym kotletem w sezamowej bułce znajdziemy sałatę lodową, pomidora, cebulę, ogórka konserwowego i sos musztardowy.

  • W Mora Bistro klasycznego burgera zjemy za 21 zł.
  • Klasyk od 3Burger - 23,50 zł.
W Mora Bistro klasyczny burger z kotletem wołowym, sałatą, piklami, pomidorem, cebulą, keczupem i majonezem kosztuje 21 zł. Bułę można zamówić także z podwójnym mięsem (29 zł) albo w wersji mini (1 mini 8 zł/3 mini 22 zł). Istnieje także możliwość wymienienia mięsa na wegetariański kotlet buraczany.

W Baranola Burger klasyczny burger nazywa się "Sami swoi" i kosztuje 24 zł. To bułka pszenna lub żytnia z wołowiną, sałatą, pomidorem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulą i sosami do wyboru.

W Sopocie klasycznego burgera zjemy m.in. w Bobby Burger. Klasyk w delikatnej bułce typu brioche z wołowiną, pomidorem, sałatą, czerwoną cebulą, ogórkami konserwowymi i sosem classic kosztuje tu 18 zł (pojedyncze mięso) lub 23 zł (podwójne mięso).CHoNoTu klasycznego burgera zjemy już za 19 zł.

  • 27 zł zapłacimy za "klasyka" w Off Burgerze.
  • "Klasyka" w Lofcie zjemy za 22 zł.
  • Klasyk od Burger Stacji - 21 zł.
  • Hamburger w Kobo Burger.
W Burgermanii za 20 zł zjemy "Ot, to", czyli bułę z wołowiną, serem cheddar, pomidorem, ogórkiem kiszonym, cebulą, sałatą i sosem do wyboru. Jednak znajdujący się na Przymorzu lokal ma w swoim menu ogromny wybór burgerów w dobrych cenach (poniżej 30 zł).

Również 20 zł kosztuje "Klasyk" w Redneku. Tyle też zapłacimy za klasyka w Aloha Burgers (Stacja Food Hall). Burger zawiera 150 gramów wołowiny. Istnieje możliwość wyboru podwójnego mięsa (300 g), wówczas zapłacimy za klasycznego burgera 28 zł. W podstawowej ofercie lokal ma osiem burgerów w cenach 20-26 zł.

Mieszczący się w Galerii Szperk w Gdyni Beneburger serwuje klasycznego burgera za 21 zł. W jego skład wchodzi: 180 g wołowiny, bekon, ser cheddar, pomidor, cebula czerwona, pikle, sałata i sos hamburgerowy. W My Burger "klasyka" zjemy za 21 zł.

W tej samej cenie - 21 zł - zjemy klasyka w Big Burger w Gdyni. "Klasyk" to 100-procentowy antrykot wołowy, czerwona cebula, ogórek kiszony, pomidor, sałata, ketchup i majonez. Burger Story ma w swoim menu dwa klasyki, każdy w cenie 21 zł. Pierwszy to wołowina, cheddar, cebula, pikle, pomidor i sałata, a drugi składa się z wołowiny, cheddara, bekonu i sosu "burger story". Do wyboru jest bułka maślana, wieloziarnista lub bez glutenu (płatna dodatkowo 2 zł). Każdy kotlet w burgerze waży 200 g przed usmażeniem.

  • Tanie i smaczne burgery zjemy w Aloha Burgers.
  • W Big Burger "klasyka" zjemy za 21 zł.
  • Klasyki od Burger Majster.
Burgery serwuje także popularny gdański pub Loft. Klasyk z wołowiną, warzywami, majonezem, keczupem w brioszce kosztuje tu 22 zł. Taką cenę ma też flagowy burger gdyńskiego Craft Burger. Do wyboru mamy tutaj trzy rodzaje bułek: maślane, pszenne lub pełnoziarniste. "Craft Burger" składa się z 180 g wołowiny, cheddara, sałaty, ogórka kiszonego, pomidora, czerwonej cebuli i sosu BBQ. Również w Burger Majster na Zaspie zjemy klasyka za 22 zł ze 180 g wołowiny. Warto jednak uważnie śledzić stronę burgerowni, gdyż nierzadko wprowadzane są tu promocyjne oferty i "klasyka" można wówczas zjeść nawet za 15 zł.

Burger Stacja posiada dwa lokale w Gdańsku: na ZaspiePrzymorzu. W obu można zjeść klasycznego burgera z wołowiną, sałatą, pomidorem, czerwoną cebulą i sosem firmowym, który tutaj ukrywa się pod nazwą "Gdańsk Główny" i kosztuje 21 zł.

Original Burger serwuje Classic Burger za 23 zł. Również 23 zł zapłacimy za hamburgera w Kobo Burger. To 200 gramów wołowiny, sałata, ogórek kiszony, pomidor, cebula, musztarda, ketchup i bułki do wyboru: pszenna, graham, maślana lub bowl (bez bułki).

W Sexy Bull, które mieści się w Słonym Spichlerzu, klasycznego burgera zjemy za 25 zł. To soczysta wołowina, bekon, ser, warzywa i sos paprykowo-czosnkowy.

Miejsca

Opinie (275) ponad 10 zablokowanych

  • trzeba być lpg albo korposzczurem (1)

    żeby płacić za kanapkę 20pln.

    • 38 15

    • burgerem za 20zł to danie obiadowe

      i ma dobrą wołowinę. Za 20zł to się możesz najeść już chyba tylko w barze mlecznym

      • 1 1

  • Niech mi ktoś powie, jak to jeść aby się nie upaprać? (4)

    • 42 1

    • jesc pod prysznicem (1)

      • 27 0

      • Instalacja prysznica przy stoliku w lokalu to znów dodatkowe koszty...

        • 8 0

    • też się zawsze nad tym głowię

      ale zwykle jest za późno bo już kupiłem

      • 9 0

    • Dlatego

      Nigdy nie jem burgerów w miejscach publicznych. Zamówić do domu i można się uświnić od góry do dołu :D

      • 13 0

  • Trzymając się tego co często piszecie i podkreślacie o gminach ościennych to Galeria Szperk to nie Gdynia. Centrum handlowe jest we wsi Pogórze gmina Kosakowo.

    • 15 1

  • Bardzo wysokie marże (23)

    Koszty składników w okolicy 10 zlotych, a produkt końcowy w cenie minimalnej wyższej niż godzinową stawka do jej dwukrotności.

    Makabra. Ceny takie były nawet przed wzrostem cen w związku z rosnąca inflacją.

    A co do smaku i formy to 3/4 tych burgerów trudno jeść. Bo bułę widelcem i nożem trudno traktować, w rękach się rozjeżdża, a gdydo gęby się wsadzi to człowiek cały umazany.

    • 33 25

    • Składniki (komponenty) to nie są wszystkie koszty potrawy. Kiedy to w końcu dotrze do taki jak Ty? (6)

      • 23 11

      • Jakby nie uzasadniac ceny to jest ona niedorzecznie wysoka.

        • 14 11

      • (1)

        Czynsz czy opłaty za Lokal wlasny, lokal na uboczu w nieeksponowanym miejscu czy też jeżdżącą buda tak podnosi cene?
        Gaz /prąd? 1 zł na kanapkę?

        • 7 10

        • Tak, dokładnie. Tak podnosi cenę.

          • 3 1

      • (2)

        Sprzedając więcej i tanio też się zarabia i to więcej niż sprzedając mało a drogo.

        • 8 7

        • Racja, możesz jeść w maku.

          • 1 1

        • Powiedz to wlascicielom bugatti, moze ci jakis samochod odpala za te cenne rady milordzie.

          • 2 2

    • (5)

      No więc jeśli składniki to 10 zł to sobie policzmy dalsze koszty. Załóżmy, że lokal kosztuje pod 8 tys miesięcznie, powiedzmy że wychodzi 250 zł dziennie. Dodajmy koszty pracownika, przy pensji minimalnej to około 20 zł za godzinę. Ale dodać do tego trzeba urlopy no i załóżmy, że jednak nie zatrudniamy na minimalną. Urlopy to ca 10% pracy, powiedzmy że pracownik będzie kosztować 25 zł na godzinę, czyli kolejne 250 zł. Załóżmy, że lokal jest otwarty z 10h, część czasu obsada 2 osobowa i wyjdzie nam 2 etaty. To razem 500 zł za pracowników, 250 zł za lokal, razem 750 zł.
      Co to oznacza, że jeśli sprzedamy burgera za 20 zł, ze składnikami za 10 zł, to dopiero 76 burger tego dnia będzie nam przynosił zysk. Nie licząc kosztów energii, sprzętu itp itd.

      • 28 3

      • A ile sprzedajemy?

        • 1 0

      • zawsze ta sama gadka (2)

        człowieku tutaj leci produkcja masowa, zakupy nie są czynione w detalu, kto ci urlopy daje na zleceniu? po 8k lokal to chyba w jakiś super lokalizacjach - my piszemy o tych małych klitach poza ścisłym centrum lub z foodtrucka...

        • 5 12

        • Zakupy nie są robione w detalu? Widzę, że biznes to znasz z filmów.

          • 1 0

        • cóż wspomniany tutaj Carmnik jest właśnie w ścisłym centrum

          i jeśli ktoś płaci tylko 8k za ten lokal to ma niezłe szczęście

          • 2 0

      • Nie zaprzeczam wyliczeniom ale nadal uwazam, ze wiecej niz 10zl za bulke to za duzo. Tym bardziej jesli zestawie ja z cena obiadu w barze mlecznym, ktory tez kupuje produkty, placi wszelkie oplaty i zwykle ma wiekszy lokal.

        • 0 1

    • (4)

      nie jest, koszta wynajmu takiego lokalu są ogromne, koszta pracowników również. Ile burgerów zrobi jeden pracownik w godzinę? 10? To same koszta kucharza wyniosą co najmniej 2,5 PLN na burgera. Jak doliczysz koszta prądu, wynajmu, innych pracowników typu kasjer, logistyki to jak im zostanie 3zł na czysto z takiego jednego burgera to będzie dobrze.

      • 12 2

      • Zważywszy, że sami właściciele sobie rąk nie brudzą, to 3 zł z jednego burgera jest zupełnie OK. Przy 100 średnio (3)

        dziennie daje to 300 zł razy 30 dni, daje ładny pieniądz jak za tak prostą działalność.

        • 1 6

        • nie sądzę

          biorąc pod uwagę zaangażowanie finansowe oraz inwestycję która sporo pochłonęła (w takiej kuchni meble są z nierdzewki) + dososowanie wynajętego lokalu to ta niecałą dycha miesięcznie to słaby pieniądz. Nawet zakładając że smaży 2 kuchcików więc daje mu to 18k. Jak jeszcze odprowadzi składki i podatki to mu z tego zostanie 12 tys. Gdyby biznes był tak dobry to sam byś sobie taką burgerownię założył. Nie jedną a pięć.

          • 5 2

        • Jak otwierają dwudziesty punkt to sobie "rąk nie brudzą", ale większość to dorobkiewicze i zapylają sami za ladą.

          • 2 0

        • Burger to nie całe menu

          Chyba jest jakiś dochód z innych pozycji? Te wyliczenia są o kant stołu.

          • 0 2

    • (1)

      200 g wołowiny to koszt ok. 6 zł
      Pomidor ogórek sałata cebula ok. 1,5 zł
      Plaster dobrego sera ok. 1 zł
      Bułka 1 zl
      Sos 1 zł
      Wychodzi 10,5 zł do tego doliczyć trzeba obsługę, prąd/gaz, wynajem lokalu, środki czystości, amortyzację sprzętu i to nie wszystko bo pyszne i inne ubery biorą 30% ceny dla siebie i dolicz jeszcze podatki do tego no i fajnie jakby coś dla właściciela zostało ;) i nagle te 21 zł za burgera to wcale nie jest gruby zarobek

      • 4 4

      • Sezonowany rozbratel za 30 zł/kg? Powodzenia!

        Tyle płacę za dobry salceson.

        • 4 1

    • chyba właściciele hipsterskich lokali i dorobkiewiczów się rzucili na minusowanie (2)

      Ciekawy jestem w ilu tych lokalach przedstawionych w artykule pracują właściciele czy ludzie którzy mają pojęcie o gastronomii?
      Nie zdziwię się że większość pracuje w takich lokalach na czarno, na śmieciówkach albo to przypadkowa praca ludzi którzy nie mają przygotowania gastro lub ludzi za wschodniej granicy. Mam nadzieję że mają chociaż książeczki sanepidowskie.

      • 2 7

      • ty byś tam postawił kucharza? :D

        kucharz przygotował przepisy, smażyć mogą studenci wg przepisu. Nic więcej nie potrzeba. O książeczki to się nie martw, chyba nigdy nie miałeś do czynienia z sanepidem.

        • 0 0

      • Popatrz, nie jestem właścicielem knajpy a cię minusuję

        bo nie cierpię głupoty i ograniczenia

        • 1 0

  • jak dla mnie te topowe to jedne z gorszych jakie można zjeść w trójmieście

    • 12 2

  • Niedługo (2)

    całkowity zakaz produkcji mięsa podobnie jak aut spalinowych, tak na marginesie

    • 14 11

    • Baju, baju...

      • 5 1

    • niedługo, tak za 50 lat

      mowa o mięsie, spalinówki będą próbować wcześniej ale to nie przejdzie w biednych krajach. Poza tym jak to mięso będzie smakowało jak g...o to prędzej polecą głowy tam na górze niż to wprowadzą. We Francji wystarczyło że ceny paliwa skoczyły do góry żeby doszło do wielomiesięcznych zamieszek. Z tego co wiem na razie to mięso ma smak makulatury i kosztuje tyle że nawet homar przy nim wydaje się tanim produktem.

      • 4 0

  • (1)

    burgermanii nie polecam... już lepiej z surfa zamówić albo do rogatej się przejść na coś innego niż burger...

    • 3 7

    • raz na pół roku jak wtrząchnę mojego ulubionego Hamba z Carmnika to nic mi nie będzie

      • 1 1

  • Jakosc (5)

    Wiele spoko miejsc ale od surfa lepszy zwykły mcdonald. Jakością i ceną

    • 35 20

    • Nie zgodzę się. (4)

      mcdonald na pewno nie jest lepszy od jakiegokolwiek burgera wołowego, a już na pewno nie od surfa. Tam jest tylko niska cena, marketing i pełno chemii. Smacznego...

      • 6 4

      • Aha (3)

        W surfie marne mięso pełne chrząstek i inne tanie składniki. Loteria co otrzymasz i tyle

        • 5 1

        • a w Macu mięso nie jest nim w 100% (2)

          zobacz sobie jak je produkują

          • 0 0

          • (1)

            Gdzie mam to "sobie zobaczyć"?

            • 0 0

            • w internetach, jak się postarasz to znajdziesz na takim fajnym portalu z filmikami

              • 0 0

  • Surffburger numerem 1?

    Widać kierowane to jest tylko modą. Jak ktoś napisał, Macdonald lepszy.
    Jak burger to tylko od Pani Burger. Reszty nawet nie chce próbować

    • 23 9

  • Czy ktoś jadł burgera/burgery w "Małpie" na Podjeździe w Sopocie? (3)

    j.w. Proszę o info

    • 3 0

    • (2)

      Niestety małpa jest juz zamknięta :(
      Były tam najlepsze burgery jakie jadłem

      • 1 0

      • dzięki...

        ...za info, pozdrawiam

        • 1 0

      • nazwa lokalu i**otyczna i odrzucająca

        jak tak można nazwać lokal, i jeszcze ten przedstawiciel naczelnych wiszący na murze. Okropieństwo!

        • 1 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane