• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Najtaniej w Trójmieście: kotlet schabowy do 29 zł

Magda Mielke
12 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni. Schabowy od pokoleń gości u wielu rodzin podczas niedzielnych obiadów. Obok bigosu i pierogów jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw polskiej kuchni.

Nie ma chyba bardziej polskiego dania niż kotlet schabowy. To wręcz symbol rodzimej kuchni. Trójmiejscy restauratorzy dobrze o tym wiedzą i nie stronią od wprowadzania go do swoich ofert. Sprawdziliśmy, w których trójmiejskich restauracjach zjemy go w najniższej cenie.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Jaką kuchnię lubisz najbardziej?

Pomimo szerokiego dostępu do kuchni z niemal wszystkich zakątków świata restauracje z polskim jadłem wciąż mają się dobrze i są chętnie odwiedzane, nie tylko przez zagranicznych turystów. Bo kto nie ma czasem ochoty na rosół, śledzia czy właśnie schabowego? Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście tego klasyka kuchni mięsnej można zjeść w dobrej cenie.

Bary mleczne



Bar Mleczny Słoneczny w Gdyni serwuje kotlety schabowe w cenie 9,50 zł (jest to jedna z najdroższych pozycji w menu). Dobierając do tego ziemniaki i surówkę za taki zestaw obiadowy, zapłacimy 15,50 zł.

Sopocki Bar Bursztyn serwuje schabowy (200 g) w cenie 13 zł. Warto zwracać uwagę na zestawy tygodnia, które co tydzień są inne. Wówczas w promocyjnej cenie 19,90 zł można zamówić np. schabowego z dodatkami (frytki, ziemniaki, ryż z warzywami, kasza gryczana z surówkami/warzywami na parze), a także powiększyć zestaw o napój (+ 3 zł) bądź małe piwo (+ 4 zł).

  • Schabowego za 9,50 zł zjemy w Barze Mlecznym Słoneczny w Gdyni.
  • W Barze Mlecznym Stągiewna schabowy kosztuje 13 zł.
  • W Barze Akademickim schabowy kosztuje 12,50 zł.
  • Schabowego za 13 zł zjemy m.in. w Barze Turystycznym.
W Barze mlecznym przy Długich Ogrodach w Gdańsku zjemy schabowego (150 g) za 12 zł. W mieszczącym się we Wrzeszczu Barze Akademickim kotlet schabowy zjemy za 12,50 zł. Lokal oferuje stały rabat 10 proc. dla studentów przez cały dzień oraz dla wszystkich klientów 10 proc. rabatu na dania po godz. 17. W Barze Mlecznym Stągiewna za kotlet schabowy zapłacimy nieco więcej - 13 zł. Tyle też za kotlet schabowy przyjdzie nam zapłacić w Barze Turystycznym, położonym przy ul. Szerokiej.


Restauracje



W gdyńskim barze U Senwickich za schabowego zapłacimy jedynie 12 zł. W Papudajnii schabowego zjemy za 18 zł. U przyjaciół w Sopocie schabowy serwowany jest z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Za taki zestaw zapłacimy 20 zł. W Łanach Smaku za duży schabowy w zestawie zapłacimy 17 zł.

  • W restauracji Lawenda dla prawdziwych głodomorów serwowany jest m.in. schab z kością.
  • Schabowy z ziemniakami i zasmażaną kapustą dostaniemy m.in. w sopockiej restauracji U przyjaciół.
Atrakcyjny cenowo zestaw obiadowy ze schabowym w roli głównej zjemy też w Amber Side - restauracji znajdującej się w Europejskim Centrum Solidarności. Za smażony kotlet schabowy (150 g) z kapustą zasmażaną na krótko i młodymi ziemniakami z koperkiem zapłacimy 25 zł. Nieco drożej, bo 28 zł zapłacimy za panierowanego schabowego w restauracji Zielona Papuga, a 29 zł kosztuje tradycyjny schabowy (180 g) w sopockiej chacie góralskiej Harnaś.


A wy gdzie polecacie schabowego i w jakiej cenie? Podzielcie się z innymi czytelnikami swoimi rekomendacjami.

Miejsca

Opinie (210) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Schabowy? (7)

    Nie dziekuje! Jedna z nudniejszych, mniej zdrowych i bezpodstawnie kultowa potrawa w pl.

    • 17 84

    • Schabowy? (3)

      Oh bardzo prosze. Jedna z ciekawszych i najsmaczniejszych potraw. Dobrze przygotowana jest zdrowa i pożywna.

      • 27 10

      • zdrowa ha ha ha

        masakra

        • 11 19

      • Ciekawa?

        • 3 7

      • Taaaa szczególnie ta smażona panierka

        • 3 7

    • Strasznie się podniecasz.

      Hahaha.

      • 0 0

    • Pobiegaj po lesie, zdrowo i pobudza apetyt.

      • 2 0

    • Nie ma to jak "kiełbaski" z soi, tektury i tablicy mendelejewa.

      • 2 0

  • Lawenda to restauracja ? Bliżej wystrojem do baru mlecznego (1)

    a cenami do restauracji.

    • 27 0

    • W prawdziwym barze mlecznym za Gierka to schabowych nie było

      Nawet i mielonych nie. Mleczny, to był mleczny. Leniwe, omlet z groszkiem, ryż z jabłkiem, kluski śląskie itp. Z czymś nieco mięsnym to była tylko kasza gryczana ze skwarkami oraz barszcz czerwony z pasztecikiem, a w tym puszystym cieście "pasztecika" był wątły ślad mięsa wzdłuż środka kawałka wypieku. I to wszystko. Zresztą częściej taki pasztecik do filiżanki barszczu bywał w barach szybkiej obsługi. Napisałem "za Gierka", bo może czarne czasy 1980-1985 odrzućmy.

      • 5 0

  • O Ludzie (6)

    Kogo będzie stać

    • 9 7

    • (4)

      Fakt. Za 29 złotych to można mieć ponad kilogram schabu a z tego co najmniej 10 kotletów.

      • 11 1

      • A robocizna, prąd i cała reszta. (3)

        Za darmo, prawda?

        • 5 6

        • Robię dla siebie (2)

          Gaz,panierka,jajko,olej 2 zł

          • 3 2

          • są ludzie od roboty i od relaksu ;)

            • 0 0

          • Parafrazując Sergio Leobe

            • 0 0

    • Margines żerujący na +500.

      • 2 3

  • (1)

    Jak schabowy, to tylko bar na policji w Sopocie. Nie mieści się na talerzu, i jest oczywiście z ziemniakami/frytkami i surówkami. Całość za 27,-

    • 20 4

    • Jak ktoś chce się narzrec to tak

      Ja wolę małego a smacznego

      • 4 4

  • Opinia wyróżniona

    Mmmm pycha! (7)

    Nie ma niedzieli bez rosołku i kotlecika. A w poniedziałek pomidorówka :)
    Polecam dzień wcześniej zamoczyć mięsko w krowim mleczku. Wtedy jest soczyste. No i smażenie obowiązkowo na smalczyku.

    • 24 10

    • Mniammmm

      • 2 1

    • A kompocik gdzie?

      • 7 0

    • (1)

      I na koniec, oczywiście, kawusia.

      • 3 0

      • Smacznej kawusi życzę. Tej porannej w pracy.

        • 4 0

    • (1)

      Mięsko, mleczko, smalczyk... masz 5 lat?

      • 8 7

      • Nie.

        Siedem.

        • 7 0

    • No no,

      ja zawsze zamaczam w mleku z piersi mojej byłej, są rewelacyjne!

      • 0 1

  • wolę wege schabowego, jem takiego kotlecika często i w porównywalnej cenie. Polecam! (18)

    rośliny to nasza przyszłość.

    • 8 75

    • (2)

      Kto jest wege ten kocha kolege.

      • 34 5

      • Kto je mieso ten bije kolege. (1)

        • 1 2

        • Nic tak nie smakuje jak wege "kiełbaski" i inne "schabowe" sklejone z soi, grzybów, tektury, zielonych kapcii oraz tablicy

          ... mendelejewa.

          • 0 0

    • (5)

      Żeby ludzkość na roślinkach mogła przeżyć to trzeba by jeszcze ze dwie planety typu ziemia obsadzić roślinami. Jak zje się kawałek mięsa to jest się długo sytym. Ile warzyw trzeba zjesc żeby ten sam efekt uzyskać.

      • 18 6

      • Zeby ludzkosc mogla jesc mieso, 63% gruntow ornych wykorzystuje sie własnie pod uprawe paszy dla zwierząt (3)

        Wiec doucz sie ignorancie zanim cos napiszesz.

        • 1 3

        • Na pewno 63%? A może 64%... albo 2%? (2)

          Wierzycie w i rozpowszechniacie takie wyssane z palucha bzdury że głowa boli....

          • 1 0

          • Liczba po przecinku jeszcze bardziej uwiarygadnia wypowiedź .

            Niezależnie skąd wzięta.

            • 1 0

          • A Ty w co wierzysz, że zwierzęta żywią się powietrzem?

            • 0 0

      • Jest dokładnie odwrotnie. Gdyby wszyscy mieli jeść tyle mięsa co w krajach zachodu, potrzebna by była druga planeta ziemia. Chyba nie zdajesz sobie sprawy ile roślin zjadają zwierzęta hodowlane.

        • 0 0

    • Udowodniono ze rośliny odczuwają i maja świadomość odczuwają ból i niebezpieczeństwo! (3)

      Mit wegansko teczowy jak zawsze juz dawno został obalony!

      • 19 3

      • serio, dałeś sobie wcisnąć, że roślina ma nie tylko układ nerwowy

        ale i mózg? Do tego nie przeszkadza ci ból fizyczny i psychiczny zwierząt?

        • 3 7

      • nie jestem weganinem ani innym zbokiem ale tutaj to ty chrzanisz

        foliarstwo

        • 2 2

      • Fakt , mam u siebie w ogrodzie wierzbę płaczącą . Cały czas się zastanawiam dlaczego ciągle płacze, może ją dąb mąż porzucił?!

        • 0 0

    • Śmieszy mnie nazywanie potraw wege, jak by były mięsne. (1)

      Schabowy jest z wieprzowiny, nie z marchewki.

      • 20 1

      • A schabowy z kurczaka nie przeszkadza? Kiszka ziemniaczana też nie? Kotlet jajeczny?

        • 0 0

    • Kocham rośliny więc ich nie zjadam! (1)

      • 6 2

      • Dokładnie, to barbarzyństwo wcinać "parówki" z boczniaka

        Takie piękne, wolne, czujące boczniaki zkielili, dodali tablicę mendelejewa i na talerz...

        • 0 1

    • A ja wolę wole pieczyste

      • 0 0

  • NAjlepszy u mamy.
    Bo za darmo
    Ziemniaczki, kotlecik, kompocik

    • 24 9

  • (2)

    W lawendzie dobrze wygląda. Tak robimy w domu. Nie lubię mdło smakujących i wyglądających dań.

    • 4 0

    • W sensie ze z kością to od razu inny schabowy? (1)

      No to niezły artysta z ciebie. Etseta kulinarny.

      • 2 0

      • oczywiście że z kością lepszy

        tak jak oliwki z pestkami są niebo lepsze od drylowanych.

        • 0 0

  • Schabowy to Polska potrawa? Pierogi pewnie też? Kulinarni troglodyci! (12)

    • 10 23

    • (11)

      Nie. Polska nie ma własnej kuchni, wszystko dali nam przybysze. XD

      • 10 3

      • (3)

        Ale my Francuzów nauczyliśmy jeść widelcem . Tak mi powiedział w swej mądrości jeden z naszych wybrańców

        • 3 2

        • (2)

          a co, nie jest to prawda?

          • 4 3

          • Prawda, prawda Radio Erywań podawało

            • 2 5

          • ależ oczywiście , skoro tak wybraniec powiedział

            • 0 0

      • Polska ma własne dania, np. żurek, czy bigos, ale schabowe to nie jest polski wymysł. (4)

        • 5 5

        • (2)

          A niby skąd przybył do nas. Rozumiem że Polska była odcięta od świata i nie potrafiła urozmaicić swojej kuchni naleciałościami z innych krajów? Poza tym w Polsce mieszkali przed wojną m. in Niemcy, Żydzi którzy byli Polskimi obywatelami. Dlatego kuchnie przenikały się.

          • 4 2

          • Niczego nie rozumiesz, bo po prostu nie chcesz.

            • 1 5

          • Schabowy to tania wersja wiener schnitzel (cielęcina)

            Ale to nie jest tez potrawa austriacka, choć najbardziej obecnie z Wiedniem kojarzona. A obecna w kuchni całej bez mała Europy, w różnych wariantach.

            • 1 2

        • To kto wymyślił tego schabowego?

          • 0 0

      • Schabowego sami wykoncypowaliśmy, nikt go nam nie dawał (1)

        • 1 3

        • I pewnie to wy, towarzyszu macie na niego patent.

          • 1 2

  • Opinia wyróżniona

    polecam u Mamy (14)

    kazdemu u swojej

    • 77 19

    • Nieee (9)

      Moja nie umi w schabowe - kiepsko rozbite, słabo doprawione i smażone na zbyt dużym ogniu.

      • 15 4

      • (2)

        to sam se zrób leniu

        • 21 8

        • no i tak robię analfabeto, ale odniosłem się do wpisu o mamie

          • 3 6

        • Typ napisał, że jego matka nie umie robić schabowych, a Ty za to nazwałeś go leniemXD Rozumiesz w ogóle znaczeni słowa leń?

          • 3 0

      • Do M (1)

        Pomóż w rozbijaniu, może ręce już słabe.
        Dopraw po swojemu.
        Krótsze smażenie.
        Ja też na początku paliłem schaby dążąc do idealnego koloru. To jest sztuka.

        • 9 1

        • Moze tak sie zdecydujcie, ma zjesc u mamy, czy przygotowac mamie?

          • 5 2

      • Prawdziwy mężczyzna powinien umieć upolować dobre mięsko (1)

        W ostateczności kupić dobre mięsko. I umieć coś z nim zrobić, aby smakowało, rozbić, upiec.

        • 7 1

        • Chyba w średniowieczu, nie teraz

          • 1 1

      • bo schabowe to trzeba umić

        • 3 0

      • Przyprawione.

        • 2 0

    • Może sam zrób schabiczka i zaproś mamę.

      • 19 2

    • Jeśli się Ją jeszcze ma. Nawet nie wiesz ile bym dał za obiad z Mamusią ;(

      • 20 1

    • U twoja robi? Moze by business rozkrecila?

      • 0 0

    • A może Mamę do siebie na schabowego zaproś

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane