- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach
Przed tygodniem przyjrzeliśmy się ofercie trójmiejskich burgerowni. Tym razem postanowiliśmy poszukać ciekawych propozycji w menu restauracji, które, choć w bułach z wołowiną się nie specjalizują, mają je w ofercie. Sprawdziliśmy przy okazji, jakie są rozbieżności w cenach w zależności od miejsca i tego, czym zostanie wypchana buła.
Gdynia
Niewinni Czarodzieje TrzyZero mają w swojej ofercie dwa rodzaje burgera. Klasyczna (sałata, wędzony boczek, pomidor, ogórek w curry, sałatka colesław z czerwonej kapusty, cheddar, ostry majonez i frytki) kosztuje tam 49 zł. Drugą z propozycji jest burger surf & turf, a więc pozycja klasyczna dopełniona krewetkami. Za ten przysmak zapłacimy prawie 20 złotych więcej, a mianowicie 68 zł.
Burgery znajdziemy też w karcie Mora bistro. Za klasyka w rozmiarze "regular" zapłacimy tu 26 zł, trzy złote więcej kosztuje burger BBQ. Również 29 zł zapłacimy za bułkę z szarpaną wołowiną, a 30 zł za burgera z podwójnym boczkiem.
Nowe lokale w Trójmieście - zobacz nasz cykl
Gdańsk
W poszukiwaniu dobrych burgerów udaliśmy się do Delmonico Steakhouse - miejsca, w którym serwuje się steki z wołowiny pochodzącej z własnej, ekologicznej hodowli. W karcie znajdziemy cztery warianty burgerów, różniących się dodatkami. Baza jest zawsze ta sama i stanowi ją wołowina wagyu o wadze 200 gramów (z wyjątkiem opcji wegańskiej, w której mięso zastąpione jest tofu). Najdroższą pozycją jest burger Delmonico Blue, mający w składzie Blue Cheese i sos o takim samym smaku - zapłacimy za niego 42 zł. Burgery hot & spicy, Cheddar oraz Bacon & Mushroom (boczek i pieczarki) kosztują 39 zł.
Bardzo zbliżone ceny burgerów znajdziemy w karcie Aioli. Burger firmowy (bułka pszenna, wołowina 100 proc., bekon, mieszanka sałat, ser cheddar, ogórek piklowany, cebula karmelizowana, sos Aioli) kosztuje 36,90 zł, podwójny 49,90, a najdroższą burgerową propozycją jest surf & turf z cammembertem (bułka pszenna, wołowina 100 proc., krewetki w panco, kalmary w panco, cammembert w panco, rucola, jalapeno, ogórek piklowany, cebula karmelizowana, sos Aioli, mango z chili, sos Aioli).
W Whiskey On The Rocks za klasyka zapłacimy 48 zł. Cztery złote droższy jest firmowy Whiskey Burger (180 gramów wołowiny, cheddar, sałata, bekon, pomidor, czerwona cebula, pikle, krążki cebulowe, sos na bazie Jack Daniel's® Tennessee Whiskey). W menu restauracji znajdziemy też burgery z żeberkami (49 zł), piersią z kurczaka (42 zł), z polędwicą z dorsza (59 zł) oraz z kotletem z kaszy jaglanej z warzywami (37 zł).
Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść
Sopot
Sopocki Fidel oferuje klasyka za 38 zł. Jeśli ktoś nie gustuje w wołowinie, ma do wyboru bułę z szarpaną wieprzowiną (37 zł) albo z krewetkami (43 zł).
Burgery ma w swojej karcie też White Marlin. Za bułkę z sezonowaną wołowiną, majonezem bekonowym, piklowanymi warzywami, w zestawie z frytkami stekowymi, zapłacimy tu 119 zł. Za 88 zł możemy natomiast kupić burgera z owocami morza, majonezem chorizo, świeżymi warzywami i frytkami z batatów.
Fani burgerów nie wyjdą też głodni z Całego Gawła, który oferuje mieloną wołowinę pniewską w specjalnie wypiekanych bułkach: z ziarnami lub czarnymi z sepią. Jeśli ktoś woli wersję wege, wołowina zostanie zastąpiona dwoma plackami buraczanymi. W cenę burgerów wliczona jest porcja frytek.
W menu znajdziemy burgera Bronka za 38 zł (klasyk), burgera kaszubskiego za 40 zł (200 gramów wołowiny, placek buraczany, ser kaszubski, sałata, sos miodowo-musztardowy, frytki), kac burgera za 40 zł (200 gramów wołowiny, jajko sadzone, boczek, ser kaszubski, sałata, sos miodowo-musztardowy) oraz burgera rybnego (44 zł) i bezglutenowego, bez bułki 44 zł).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-09 13:46
Szaleństwo cenowe. (8)
Zarabiam dobrze, ale ciężko pracujac i troche ciężko przychodzi mi płacić 50zł za burgera.
Wyjście z rodzina, do tego dodatki i zaraz wychodzi 400zł.
Dotad raz w tygodniu wychodzilismy zjeść, ale kwoty sa absurdalne.- 227 2
-
2022-06-09 13:48
racja
w Wiskey część dań jest na poziomie fast food-u :(
- 34 2
-
2022-06-09 14:25
U mnie to samo
Ale knajpy pełne, więc ...
- 34 0
-
2022-06-09 14:54
ja też bywałem w weekendy, teraz to już nawet zastanawiam się nad wyjściem do sklepu na zakupy spożywcze....
- 54 4
-
2022-06-09 16:25
niestety.
- 8 1
-
2022-06-09 17:57
Jakie tanie
- 4 2
-
2022-06-09 19:46
dla frajdy można iść do sieciówki
Ja ostatnio coraz częściej dla takiego poczucia "wyjścia do knajpy" korzystam z amerykańskich sieciówek. Też są burgery - znacznie mniejsze, ale też znacznie tańsze. Można się trochę zrelaksować i nie trzeba wydawać na to góry pieniędzy.
- 11 1
-
2022-06-10 00:27
Hehe
Po co dzieci?
- 2 0
-
2022-06-10 06:49
Uwielbiam dobre burgery.
Często chodziłem do knajp na burgery, teraz nauczyłem się sam robić dobre i za 1/3 ceny cała rodzina najada się po korek. W knajpie to tylko jak w trasie trzeba coś zjeść. Po prostu nie stać mnie mimo, że nie zarabiam poniżej średniej krajowej.
- 3 2
-
2022-06-09 17:02
Tajemnica marketingu (1)
Gdyby te wszystkie "wsady" znajdowały się
w bułce nieco bardziej podłużnej, nazywało by się to zapiekanką i kosztowało połowę tej ceny lub nawet mniej.
Wystarczy odpowiednio nazwać i sprawa załatwiona.
Podobnie nie damy zbyt wiele za trywialnego kotleta mielonego, ale już kotlet pożarski lub sznycel ministerski "czyni robra"- 22 6
-
2022-06-09 19:37
Medalion kapitański - plaster mortadeli w panierce usmażony na patelni.
- 6 0
-
2022-06-09 15:47
Ceny za wagyu
Burger nigdy nie powinien kosztować więcej niż 20 zł. W USA to najtańsze jedzenie, bułka, mielone mięso i plasterek sera. Knajpy w Polsce życzą sobie za to jakby podawali co najmniej wołowinę wagyu a to zwykła mielonka.
- 73 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.