- 1 Nowe lokale: z cukierni do klubu (38 opinii)
- 2 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (51 opinii)
- 3 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (60 opinii)
- 4 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
- 5 Obrywasz liście od kalafiora? (214 opinii)
- 6 7 miejsc, w których spotkasz influencera (89 opinii)
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.
Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy
- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.
Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.
Gwiazda wśród pizz
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.

Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii Napoli
Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.

Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65
A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-11-09 15:45
(31)
Pizza w domu robiona. Dobre ciasto to nie problem. Oczywiście samemu wyrabiane w odpowiedniej maszynie. Dobry ser żółty,ale starty. Trochę mozarelli. Tuńczyk. Czerwona cebula. Czarne oliwki. Kapary. No i troszkę posiekanej pikantnej papryki. Polecam.
- 39 107
-
2022-11-09 16:44
(14)
Nie problem zrobic dobre ciasto, tylko trzeba miec dobry piec, zeby to sie pozniej fajnie upieklo. Jak ci wyjdzie pozniej w srodku niedopieczone, a boki kruche, to szkoda czasu.
- 20 3
-
2022-11-09 17:07
To kwestia nawodnienia ciasta. (5)
- 3 1
-
2022-11-09 17:17
(3)
A ile to roboty i czasu :/ już lepiej zamówić, na każdym osiedlu znajdzie się jakas dobra
- 15 1
-
2022-11-09 20:10
Pewnie ! (1)
Oryginalna włoska pizza od turka.
- 5 1
-
2022-11-11 09:53
I jaki masz
z tym problem? Oryginalność bierze się z receptury, a nie narodowości osoby, która przygotowuje danie.
- 3 1
-
2022-11-09 22:20
pizza to dużo roboty?
zębów też nie myjesz, bo dużo roboty?
- 2 8
-
2022-11-10 12:37
Ciasto musi dostać odpowiedniej temperatury, nawodnienie ciasta jest mniej istotne.
- 0 0
-
2022-11-09 19:25
bo wkładasz do zimnego pieca (5)
pizze piecze się tak ustawiasz piec na wszystkie możliwe farelki na maxa temperaturę i grzejesz, w między czasie robisz pizze i jak już piec będzie nagrzany jak oddech szatana to wkładasz w taki piec pizze i obserwujesz w innych to będzie 5 minut, u mnie 8 u sąsiada 10, też ma znaczenie na który ruszczcie, trzeba eksperymentować i wyczuć swoją kuchnie
- 6 2
-
2022-11-09 22:14
Piekarnik domowy odpada do takich tematów (4)
już samo otwarcie drzwiczek powoduję spadek temperatury o 20 procent. Często piekarniki z czasem się rozhermetyzowują. Jak ktoś lubi zakalcowaty kołacz posypany masą serową ok. Jeśli lubi porządną pizzę szkoda czasu.
- 2 3
-
2022-11-09 22:22
Przykre, skoro zamiast pizzy robisz zakalcowe kołacze;( bez sera, a z masą serową, ale nie przejmuj się.
- 3 1
-
2022-11-10 06:37
dobra dobra znam freaków pizzowych, to tak jak z audiofilami
nikt nie będzie kupował specjalnie pieca do pizzy za tysiące złotych, w domowych warunkach da się zrobić tylko trzeba się nauczyć
- 4 0
-
2022-11-10 12:38
A wiesz że istnieje coś takiego jak kamień do pizzy dzięki któremu w domowych warunkach możesz ją dobrze zrobić
- 1 0
-
2022-11-10 14:35
W życiu mi się nie udało zrobić pizzy z zakalcem w piekarniku
- 1 0
-
2022-11-09 19:38
(1)
Poza tym można kupić lub zorganizować specjalny kamień do piekarnika
- 4 1
-
2022-11-10 12:39
Kamień kamieniem ale piekarnik też musi mieć odpowiednią temperature bo jak masz max 220 to kamień nic i tak nie pomoże
- 0 0
-
2022-11-09 18:14
(6)
popieram, tak dobrą pizzę jak domowa (minimalnie zmodyfikowany przepis z neta) nie znajdzie się. Są dobre pizzerie, z dobrą pizzą, ale domowa najlepsza, najsmaczniejsza. Kolejny plus, że ma się wpływ na jakość składników. Polecam spróbować i przełamać się z myśleniem, a po co, a to dużo roboty, a nie wyjdzie, a nie umiem.
- 7 15
-
2022-11-09 18:44
(5)
Be-ze-du-ra.
- 5 7
-
2022-11-09 21:05
Piszesz bzdura (4)
Bo sam nie potrafisz zrobić placka:) ot co.
- 4 5
-
2022-11-10 12:43
(3)
Bzurą jest twierdzenie że domowa jest lepsza. Kilka powodów: nie masz dostępu do odpowiedniego pięć opalanego drzewem, nie masz dostępu do dobrej jakości włoskich produktów (tydzień włoski w Lidlu się nie liczy) a jeśli twierdzisz że domowa jest lepsza to albo nigdy w dobrej pizzeri nie odwiedziłeś a napewno w Włoszech nie byłeś.
- 3 2
-
2022-11-10 15:58
Twoich warunków żadna polska pizzeria nie spełnia:) (1)
a na pewno to są na świecie dwie sprawy. Chyba każdy wie jakie.
- 2 1
-
2022-11-11 10:40
Otóż spełnia, polecam sprawdzić od choćby Napoli wymienione w artykule
- 1 0
-
2022-11-12 17:06
Pizzeria we Włoszech
No thanks. Paradoksalnie najgorsze pizze to jadłem właśnie we Włoszech. Byle shyt jak z biedry żeby turystów nagonić i 50 euro skasować. I tak nie wrócą...
- 0 1
-
2022-11-09 18:33
Jak polecasz to adres podaj.
- 1 0
-
2022-11-09 18:53
W zyciu! Zadna pizza w domu! Zawsze i tylko w pizzerii (2)
W domu to sobie kanapki zrób albo mielone na obiad. Do pizzy tylko porzadny piec a nie jakis piekarnik domowy. Wiem zaraz zacznies jeczec ze nie ma różnicy. Dziadzie biedronkowy
- 12 12
-
2022-11-09 19:44
(1)
A ja najzwyczajniej w świecie nie lubię jeść na mieście, jestem domatorem, a jak już jem w domu, to wolę sam zrobić. Pewnie jest różnica, pewnie dla wielu smak bez porównania - na szczęście ja tych różnic nie widzę i moja domowa mi smakuje.
- 12 2
-
2022-11-11 10:41
Jakbyś miał grubszy portfel, to byś jadł na mieście
Z resztą większość malkontentów, która próbuje forsować swoje teorie na temat pizzy z piekarnika, robi to, ponieważ bolą ich ceny w restauracjach. I w sumie nie dziwne, żeby nie było.- 2 0
-
2022-11-09 19:02
Najlepsza domowa pizza.. W domu (2)
Ale ludzie też czasami wychodzą spotkać się, zjeść coś na mieście. Tak dla towarzystwa, dla odmiany, dka wygody. Istnieje świat alternatyczny dla domu.
- 6 2
-
2022-11-09 19:09
Chyba tetryczny miało być
- 2 0
-
2022-11-09 19:34
po jakiemu piszesz???
- 0 0
-
2022-11-09 19:18
Tuńczyk , karczoch , czerwona cebula , ser , sos
- 0 3
-
2022-11-10 04:33
Artykuł o pizzeriach i zamówieniach
A tu gatka o domowym jedzeniu. A może tak na temat coś?
- 1 4
-
2022-11-09 15:07
(3)
Moje ostatnie odkrycie jest takie, że nie smakuje mi papryka na pizzy, więc już więcej sobie pizzy z papryką nie zrobię ;)
- 46 14
-
2022-11-09 18:38
Ja też
- 3 1
-
2022-11-09 18:56
Polecam przed położeniem papryki na pizzę najpierw ją podsmażyć na tłuszczu a pod koniec jak zmięknie dodać ciemnego sosu sojowego.
- 5 0
-
2022-11-13 21:00
szybko odkryłeś
- 0 0
-
2022-11-09 14:23
Kiedys tylko w ETC (10)
W latach 90 to pamiętam największą pizze z pizzeri z ETC... Wszyscy z Gdanska tam po nią jezdzili.
- 60 4
-
2022-11-09 15:50
(2)
Tak jeździło się do tej pizzerii. Również do telepizzy na Stagiewna. Jednak najlepsza pizza była w La Pasta na Szerokiej.
- 16 1
-
2022-11-09 19:42
(1)
Oooo tak.. La Pasta byla mega...
- 7 1
-
2022-11-09 21:44
Co tam jadłeś Piotruś? Stronga?
- 2 1
-
2022-11-09 16:23
Pizza Bar się nazywała :)
Nazwę miała dość pospolita, ale smak faktycznie wyrazisty, pamietam ciasto miało sporo maki
- 5 0
-
2022-11-09 16:40
W latach 90 byla pizza przy PKP Wrzeszcz, gdzie sprzedawali ja na kawalki.
- 19 2
-
2022-11-09 16:54
Szkoda, że nie pamiętasz polskiego z pierwszej klasy podstawówki- "pizzeri"?
- 0 13
-
2022-11-09 18:07
Nie wszyscy
- 0 3
-
2022-11-09 18:12
A pamiętam
Sprzedawali też na trójkąty
- 3 1
-
2022-11-09 18:23
Ale hitem (1)
i tak była pizzeria Rimini na Hynka kawałeczek od ETC, niestety już świętej pamięci- zlikwidowali :(
- 12 2
-
2022-11-10 09:35
i pizzeria Robertino na Żabiance
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.