- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (33 opinie)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze
Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.
Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy
- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.
Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.
Gwiazda wśród pizz
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.
Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii Napoli jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.
Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.
Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65 oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.
A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.
Miejsca
Opinie (150) ponad 10 zablokowanych
-
2022-11-09 15:45
Opinia wyróżniona
(31)
Pizza w domu robiona. Dobre ciasto to nie problem. Oczywiście samemu wyrabiane w odpowiedniej maszynie. Dobry ser żółty,ale starty. Trochę mozarelli. Tuńczyk. Czerwona cebula. Czarne oliwki. Kapary. No i troszkę posiekanej pikantnej papryki. Polecam.
- 39 109
-
2022-11-10 04:33
Artykuł o pizzeriach i zamówieniach
A tu gatka o domowym jedzeniu. A może tak na temat coś?
- 1 4
-
2022-11-09 19:18
Tuńczyk , karczoch , czerwona cebula , ser , sos
- 0 3
-
2022-11-09 19:02
Najlepsza domowa pizza.. W domu (2)
Ale ludzie też czasami wychodzą spotkać się, zjeść coś na mieście. Tak dla towarzystwa, dla odmiany, dka wygody. Istnieje świat alternatyczny dla domu.
- 6 2
-
2022-11-09 19:34
po jakiemu piszesz???
- 0 0
-
2022-11-09 19:09
Chyba tetryczny miało być
- 2 0
-
2022-11-09 18:53
W zyciu! Zadna pizza w domu! Zawsze i tylko w pizzerii (2)
W domu to sobie kanapki zrób albo mielone na obiad. Do pizzy tylko porzadny piec a nie jakis piekarnik domowy. Wiem zaraz zacznies jeczec ze nie ma różnicy. Dziadzie biedronkowy
- 12 12
-
2022-11-09 19:44
(1)
A ja najzwyczajniej w świecie nie lubię jeść na mieście, jestem domatorem, a jak już jem w domu, to wolę sam zrobić. Pewnie jest różnica, pewnie dla wielu smak bez porównania - na szczęście ja tych różnic nie widzę i moja domowa mi smakuje.
- 12 2
-
2022-11-11 10:41
Jakbyś miał grubszy portfel, to byś jadł na mieście
Z resztą większość malkontentów, która próbuje forsować swoje teorie na temat pizzy z piekarnika, robi to, ponieważ bolą ich ceny w restauracjach. I w sumie nie dziwne, żeby nie było.- 2 0
-
2022-11-09 18:33
Jak polecasz to adres podaj.
- 1 0
-
2022-11-09 18:14
(6)
popieram, tak dobrą pizzę jak domowa (minimalnie zmodyfikowany przepis z neta) nie znajdzie się. Są dobre pizzerie, z dobrą pizzą, ale domowa najlepsza, najsmaczniejsza. Kolejny plus, że ma się wpływ na jakość składników. Polecam spróbować i przełamać się z myśleniem, a po co, a to dużo roboty, a nie wyjdzie, a nie umiem.
- 7 15
-
2022-11-09 18:44
(5)
Be-ze-du-ra.
- 5 7
-
2022-11-09 21:05
Piszesz bzdura (4)
Bo sam nie potrafisz zrobić placka:) ot co.
- 4 5
-
2022-11-10 12:43
(3)
Bzurą jest twierdzenie że domowa jest lepsza. Kilka powodów: nie masz dostępu do odpowiedniego pięć opalanego drzewem, nie masz dostępu do dobrej jakości włoskich produktów (tydzień włoski w Lidlu się nie liczy) a jeśli twierdzisz że domowa jest lepsza to albo nigdy w dobrej pizzeri nie odwiedziłeś a napewno w Włoszech nie byłeś.
- 3 2
-
2022-11-12 17:06
Pizzeria we Włoszech
No thanks. Paradoksalnie najgorsze pizze to jadłem właśnie we Włoszech. Byle shyt jak z biedry żeby turystów nagonić i 50 euro skasować. I tak nie wrócą...
- 0 1
-
2022-11-10 15:58
Twoich warunków żadna polska pizzeria nie spełnia:) (1)
a na pewno to są na świecie dwie sprawy. Chyba każdy wie jakie.
- 2 1
-
2022-11-11 10:40
Otóż spełnia, polecam sprawdzić od choćby Napoli wymienione w artykule
- 1 0
-
2022-11-09 16:44
(14)
Nie problem zrobic dobre ciasto, tylko trzeba miec dobry piec, zeby to sie pozniej fajnie upieklo. Jak ci wyjdzie pozniej w srodku niedopieczone, a boki kruche, to szkoda czasu.
- 20 3
-
2022-11-09 19:38
(1)
Poza tym można kupić lub zorganizować specjalny kamień do piekarnika
- 4 1
-
2022-11-10 12:39
Kamień kamieniem ale piekarnik też musi mieć odpowiednią temperature bo jak masz max 220 to kamień nic i tak nie pomoże
- 0 0
-
2022-11-09 19:25
bo wkładasz do zimnego pieca (5)
pizze piecze się tak ustawiasz piec na wszystkie możliwe farelki na maxa temperaturę i grzejesz, w między czasie robisz pizze i jak już piec będzie nagrzany jak oddech szatana to wkładasz w taki piec pizze i obserwujesz w innych to będzie 5 minut, u mnie 8 u sąsiada 10, też ma znaczenie na który ruszczcie, trzeba eksperymentować i wyczuć swoją kuchnie
- 6 2
-
2022-11-09 22:14
Piekarnik domowy odpada do takich tematów (4)
już samo otwarcie drzwiczek powoduję spadek temperatury o 20 procent. Często piekarniki z czasem się rozhermetyzowują. Jak ktoś lubi zakalcowaty kołacz posypany masą serową ok. Jeśli lubi porządną pizzę szkoda czasu.
- 2 3
-
2022-11-10 14:35
W życiu mi się nie udało zrobić pizzy z zakalcem w piekarniku
- 1 0
-
2022-11-10 12:38
A wiesz że istnieje coś takiego jak kamień do pizzy dzięki któremu w domowych warunkach możesz ją dobrze zrobić
- 1 0
-
2022-11-10 06:37
dobra dobra znam freaków pizzowych, to tak jak z audiofilami
nikt nie będzie kupował specjalnie pieca do pizzy za tysiące złotych, w domowych warunkach da się zrobić tylko trzeba się nauczyć
- 4 0
-
2022-11-09 22:22
Przykre, skoro zamiast pizzy robisz zakalcowe kołacze;( bez sera, a z masą serową, ale nie przejmuj się.
- 3 1
-
2022-11-09 17:07
To kwestia nawodnienia ciasta. (5)
- 3 1
-
2022-11-10 12:37
Ciasto musi dostać odpowiedniej temperatury, nawodnienie ciasta jest mniej istotne.
- 0 0
-
2022-11-09 17:17
(3)
A ile to roboty i czasu :/ już lepiej zamówić, na każdym osiedlu znajdzie się jakas dobra
- 15 1
-
2022-11-09 22:20
pizza to dużo roboty?
zębów też nie myjesz, bo dużo roboty?
- 2 8
-
2022-11-09 20:10
Pewnie ! (1)
Oryginalna włoska pizza od turka.
- 5 1
-
2022-11-11 09:53
I jaki masz
z tym problem? Oryginalność bierze się z receptury, a nie narodowości osoby, która przygotowuje danie.
- 3 1
-
2022-11-09 15:07
Opinia wyróżniona
(3)
Moje ostatnie odkrycie jest takie, że nie smakuje mi papryka na pizzy, więc już więcej sobie pizzy z papryką nie zrobię ;)
- 46 14
-
2022-11-13 21:00
szybko odkryłeś
- 0 0
-
2022-11-09 18:56
Polecam przed położeniem papryki na pizzę najpierw ją podsmażyć na tłuszczu a pod koniec jak zmięknie dodać ciemnego sosu sojowego.
- 5 0
-
2022-11-09 18:38
Ja też
- 3 1
-
2022-11-09 14:23
Opinia wyróżniona
Kiedys tylko w ETC (10)
W latach 90 to pamiętam największą pizze z pizzeri z ETC... Wszyscy z Gdanska tam po nią jezdzili.
- 60 4
-
2022-11-09 18:23
Ale hitem (1)
i tak była pizzeria Rimini na Hynka kawałeczek od ETC, niestety już świętej pamięci- zlikwidowali :(
- 12 2
-
2022-11-10 09:35
i pizzeria Robertino na Żabiance
- 5 0
-
2022-11-09 18:12
A pamiętam
Sprzedawali też na trójkąty
- 3 1
-
2022-11-09 18:07
Nie wszyscy
- 0 3
-
2022-11-09 16:54
Szkoda, że nie pamiętasz polskiego z pierwszej klasy podstawówki- "pizzeri"?
- 0 13
-
2022-11-09 16:40
W latach 90 byla pizza przy PKP Wrzeszcz, gdzie sprzedawali ja na kawalki.
- 19 2
-
2022-11-09 16:23
Pizza Bar się nazywała :)
Nazwę miała dość pospolita, ale smak faktycznie wyrazisty, pamietam ciasto miało sporo maki
- 5 0
-
2022-11-09 15:50
(2)
Tak jeździło się do tej pizzerii. Również do telepizzy na Stagiewna. Jednak najlepsza pizza była w La Pasta na Szerokiej.
- 16 1
-
2022-11-09 19:42
(1)
Oooo tak.. La Pasta byla mega...
- 7 1
-
2022-11-09 21:44
Co tam jadłeś Piotruś? Stronga?
- 2 1
Wszystkie opinie
-
2022-11-09 14:03
Tam Gdzie Zawsze (4)
nie polecam serdecznie, to że pizza największa t o nie znaczy że najlepsza, zupełnie przeciętna. Po za tym tygodniowy sernik przez szefa kuchni uważany jest za dobry (sam to przy nas powiedział, serniczek miał już twardy kożuch na górze)
- 40 0
-
2022-11-09 14:43
Lokal jakich wiele.
Pizza w normalnym wymiarze też przeciętna nie ma się czym fascynować, lokal jakich wiele w Trójmieście.
- 11 0
-
2022-11-09 19:41
im większa pizza tym mniejsza ilość składników
wystarczy zamówić małą i dużą i różnicę widać gołym okiem
- 4 0
-
2022-11-09 21:22
I droga.
- 1 0
-
2022-11-10 09:05
Plesniowy sernik dojrzewajacy, tylko dla wyrafinowanych smakoszy.
- 2 0
-
2022-11-09 14:09
Ceny pizzy wystrzeliły w kosmos.
A jakość poszła w dół w większości pizzerii.
- 56 3
-
2022-11-09 14:12
Najlepsza była BIS we Wrzeszczu :) (6)
- 39 4
-
2022-11-09 14:15
(1)
To była drożdżówka z serem i szynką. Pizza trójkąt 2.5 cm.
- 8 1
-
2022-11-09 14:57
Jaka szynka? Tam byly tylko pieczarki+ser.
- 12 1
-
2022-11-09 18:55
cudowne wspomnienia (3)
ktoś byłby w stanie odtworzyć przepis?
gdyby otworzyc takie wspomnieniowe miejsce, sukces murowany - wśród weteranów oczywiście- 10 2
-
2022-11-09 19:21
już masz mokro w majciorach? (2)
- 1 8
-
2022-11-09 19:38
Nie -poleciałem na twardo -skosztujesz ? (1)
- 4 2
-
2022-11-09 19:49
jak nie poleciałeś, to co? popłynąłeś?, czy pojechałeś?
- 0 1
-
2022-11-09 14:13
da mere
prostokątną i znakomitą pizzę można również zjeść w da mere w forum.
- 6 1
-
2022-11-09 14:14
(3)
Ehh, jaka szkoda, że są takie czasy, że pizza stała się rarytasem. Nie mówiąc, że nasza pizza na mieście jest często w takiej samej cenie( a nawet droższa) niż włoska we Włoszech...;(
- 23 2
-
2022-11-09 14:31
(2)
a czemu miałaby być tańsza? tańszą mąkę mamy? pomidory? prąd?
- 3 9
-
2022-11-09 15:14
A dlaczego droższa?
- 7 0
-
2022-11-09 17:33
Mniej zarabiamy
- 8 1
-
2022-11-09 14:15
(6)
Ceny pizzy odjechały,w Pizza Hat trzeba na rodzinę 2+2 dać 200zł plus parking.Za tą fortunę sam w domu zrobię 15 pizz...w ciągu kilku miesięcy jak pizzerie zobaczą rachunek z prąd...50% splajtuje.
- 23 5
-
2022-11-09 14:46
Zawsze było drogo (2)
Pizza Hut zawsze była droga, a wielkość pizzy zupełnie do niej nie adekwatna, za podobne pieniądze można było mieć coś lepszego i większego, chodź fakt pizza ma swój specyficzny tłusty smak.
- 17 0
-
2022-11-09 15:07
(1)
W latach 90tych pizza hut to było coś i ten bar sałatkowy
- 13 0
-
2022-11-09 15:11
Pamiętam jak w pizza hut na świętojańskiej można było palić w środku
- 6 0
-
2022-11-09 16:55
A co to Pizza Hat? Ja znam tylko Pizzę Hut.
- 2 6
-
2022-11-09 18:31
za 200zł zrobisz 15 pizz, hahaha (1)
powodzenia. Policz prąd, mąkę 00, oliwę, mozzarellę, pomidory (a nie koncentrat), nie mówiąc o jakichkolwiek innych jakościowych składnikach.
- 2 2
-
2022-11-10 12:48
Mąka 2,5kg-24zl(wloska caputo)
Oliwa ok 50gram - 2zl
Pomidory mutti puszka x 2 - 6zl
Mozarella x13 - 40zl
Do tego składniki i 3-4kwh
Zmieści się w 200zl (bez robocizny)- 0 0
-
2022-11-09 14:20
Opinia wyróżniona
Uwielbiam pizzę :) (2)
To jedno z moich ulubionych dań. Mogłabym jeść codziennie, ale rozsądek zwycięża i pozwalam sobie tylko od czasu do czasu :) pozdrowienia dla wszystkich pizzożerców!
- 36 4
-
2022-11-09 14:37
Urzekła mnie ta historia
- 4 11
-
2022-11-09 14:55
jak tam Gruba leci? Co słychac?
- 2 13
-
2022-11-09 14:21
(1)
E tam pizza, najlepszy jest dobrze wysmażony stek
- 12 21
-
2022-11-09 17:46
nie, najlepszy jest tradycyjny domowy obiadek
- 7 3
-
2022-11-09 14:23
Opinia wyróżniona
Kiedys tylko w ETC (10)
W latach 90 to pamiętam największą pizze z pizzeri z ETC... Wszyscy z Gdanska tam po nią jezdzili.
- 60 4
-
2022-11-09 15:50
(2)
Tak jeździło się do tej pizzerii. Również do telepizzy na Stagiewna. Jednak najlepsza pizza była w La Pasta na Szerokiej.
- 16 1
-
2022-11-09 19:42
(1)
Oooo tak.. La Pasta byla mega...
- 7 1
-
2022-11-09 21:44
Co tam jadłeś Piotruś? Stronga?
- 2 1
-
2022-11-09 16:23
Pizza Bar się nazywała :)
Nazwę miała dość pospolita, ale smak faktycznie wyrazisty, pamietam ciasto miało sporo maki
- 5 0
-
2022-11-09 16:40
W latach 90 byla pizza przy PKP Wrzeszcz, gdzie sprzedawali ja na kawalki.
- 19 2
-
2022-11-09 16:54
Szkoda, że nie pamiętasz polskiego z pierwszej klasy podstawówki- "pizzeri"?
- 0 13
-
2022-11-09 18:07
Nie wszyscy
- 0 3
-
2022-11-09 18:12
A pamiętam
Sprzedawali też na trójkąty
- 3 1
-
2022-11-09 18:23
Ale hitem (1)
i tak była pizzeria Rimini na Hynka kawałeczek od ETC, niestety już świętej pamięci- zlikwidowali :(
- 12 2
-
2022-11-10 09:35
i pizzeria Robertino na Żabiance
- 5 0
-
2022-11-09 14:33
Wielka PIZZA to żadna nowość w Gdańsku (3)
Od lat można zamówić na Zaspie w maxx pizza placek o wielkości 65 cm i kosztuje ok 70 zł
- 33 1
-
2022-11-09 14:47
Maxxx = spoko pizza
Chyba jedna z pierwszych takich pizz w 3M a i zazwyczaj nie było zaskoczenia by było coś z nią nie tak.
- 8 1
-
2022-11-09 18:55
Tam cena jest adekwatna do jedzenia i jakości. Pizza ogromną i dobra, a zestawy obiadowe czasem trzeba na raty jeść. Frytki/ziemniaki, dwa kawałki mięsa, trzy surówki, ryż i sos za 30-35 zł.
- 4 2
-
2022-11-10 16:03
Najgorsza Pizza
2 lata Temu Zamówiona 65 cm Pizza z Kurczakiem w XxL to Tragedia Same Ciasto Si... Ale Kurczak Tak Walił... Że Masakra... Niestety Była Na Wynos... Skończyło Się Na Wywaleniu... No i Już od Tego Momentu.. Moja Noga Ani Moich Znajomych Nie Staneła w Lokalu na Zaspie... Zero Zamówień też na Wynos....
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.