• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Największa w Trójmieście, prostokątna i w kształcie gwiazdy. Nietypowe pizze

Alicja Olkowska
9 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (150)
Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście. Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.

Pizza to jedno z najchętniej zamawianych dań w Polsce. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością i nie powinno to dziwić, bo oferta miejsc, gdzie zjemy ten słynny przysmak, jest przebogata. W trójmiejskich pizzeriach znajdziemy nie tylko klasyczne smaki, ale też odważne i niecodzienne zestawienia dodatków. My tym razem poszukaliśmy pizz wyróżniających się kształtem i wielkością.





Największa pizza w Trójmieście ma 70 cm średnicy



Na co najczęściej zwracasz uwagę, wybierając pizzę?

Nasze zestawienie otwiera najbardziej dorodna pizza w Trójmieście - 70-centymetrowego giganta dostaniemy w pizzerii Tam Gdzie Zawsze w Gdańsku. LokalMapka zresztą słynie z kulinarnych konkursów, np. z trwającego właśnie wyzwania "Człowiek kontra jedzenie", w ramach którego jednej ogromnej pizzy muszą podołać dwie osoby. Mają na to 20 minut. Jeśli podołają, jedzą za darmo, a do tego otrzymują voucher na kolację za 100 zł oraz cztery piwa.

- W wyzwaniu wzięło udział już ponad 100 par, ale tylko 3 były w stanie zjeść naszą największą pizzę - mówi Marek Polasik, szef restauracji. - Przygotowanie tak wielkiego placka wymaga od nas specjalnego sprzętu, np. odpowiednio dużej łopaty do pizzy, która została skonstruowana na zamówienie.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
  • Pizza o średnicy 70 cm w Tam Gdzie Zawsze jest największa w Trójmieście.
Pizzę o średnicy 70 cm można zamówić również bez wyzwania, np. podczas kilkuosobowego spotkania w lokalu lub na imprezę domową. Spokojnie naje się nią nawet 5-6 osób.

Pizza w ramach wspomnianego wyzwania kosztuje 156 zł, ale w Tam Gdzie Zawsze w największym rozmiarze zamówimy każdą pozycję: od tradycyjnej margherity, przez parmę i hawajską, po neapolitańską. Ceny wahają się od 145 do 175 zł.

Gwiazda wśród pizz



  • Stella Burrata, czyli pizza w kształcie gwiazdy od Pizza Napoli w Gdańsku.
  • Stella Burrata, czyli pizza w kształcie gwiazdy od Pizza Napoli w Gdańsku.
Kolejną pizzę o nietypowym kształcie zamówimy w Pizza Napoli Gdańsk. Stella Burrata, bo tak właśnie nazywa się danie, to połączenie mozzarelli, parmezanu, salami spinata, burraty, czyli sera z mleka krowiego wytwarzanego z mozzarelli i śmietany, rukoli oraz pomidorków. W rantach ukryta jest ricotta. Zamówimy ją za 42 zł.

Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22 Gdzie zjemy późnym wieczorem? Restauracje otwarte po 22
Czym się wyróżnia pizza neapolitańska? Taka pizza musi być przede wszystkim idealnie cienka i wilgotna w środku, za to jej brzegi powinny być mocno wyrośnięte, elastyczne i odpowiednio spieczone. Placek piecze się krótko, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Ta w gdańskiej pizzerii NapoliMapka jest pieczona przez 60-90 sekund w piecu opalanym drewnem, w temperaturze powyżej 430 stopni Celsjusza.

Pizza do kwadratu, a nawet prostokąta



  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
  • Prostokątna pizza sycylijska od Mąki i Kawy.
Niewiele miejsc w Trójmieście serwuje sicilianę, a szkoda, bo to wspaniała pizza na duży głód. Ta pokazowa powinna wyróżniać się prostokątnym kształtem i puszystym ciastem. Niektórzy mogą pomylić ją z foccacią, ale na placku sycylijskim znajdziemy sporo dodatków typowych dla klasycznej pizzy, m.in. mozzarellę, prosciutto cotto, salami spianata picante, pieczarki czy rukolę.

Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej? Pizza z pieca opalanego drewnem. Gdzie zjemy i czy smakuje lepiej?
Pizzę sycylijską zamówimy w dwóch oddziałach Mąki i Kawy: mieszczącym się w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 65Mapka oraz w food hallu w Metropolii. Ceny wahają się od 26 do 38 zł za prostokątny placek.

A jakie wy ciekawe pizze ostatnio jedliście? Polećcie nam swoje ulubione miejsca i niedawne odkrycia.

Miejsca

Opinie (150) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Tam Gdzie Zawsze (4)

    nie polecam serdecznie, to że pizza największa t o nie znaczy że najlepsza, zupełnie przeciętna. Po za tym tygodniowy sernik przez szefa kuchni uważany jest za dobry (sam to przy nas powiedział, serniczek miał już twardy kożuch na górze)

    • 40 0

    • Lokal jakich wiele.

      Pizza w normalnym wymiarze też przeciętna nie ma się czym fascynować, lokal jakich wiele w Trójmieście.

      • 11 0

    • im większa pizza tym mniejsza ilość składników

      wystarczy zamówić małą i dużą i różnicę widać gołym okiem

      • 4 0

    • I droga.

      • 1 0

    • Plesniowy sernik dojrzewajacy, tylko dla wyrafinowanych smakoszy.

      • 2 0

  • Ceny pizzy wystrzeliły w kosmos.

    A jakość poszła w dół w większości pizzerii.

    • 56 3

  • Najlepsza była BIS we Wrzeszczu :) (6)

    • 39 4

    • (1)

      To była drożdżówka z serem i szynką. Pizza trójkąt 2.5 cm.

      • 8 1

      • Jaka szynka? Tam byly tylko pieczarki+ser.

        • 12 1

    • cudowne wspomnienia (3)

      ktoś byłby w stanie odtworzyć przepis?
      gdyby otworzyc takie wspomnieniowe miejsce, sukces murowany - wśród weteranów oczywiście

      • 10 2

      • już masz mokro w majciorach? (2)

        • 1 8

        • Nie -poleciałem na twardo -skosztujesz ? (1)

          • 4 2

          • jak nie poleciałeś, to co? popłynąłeś?, czy pojechałeś?

            • 0 1

  • da mere

    prostokątną i znakomitą pizzę można również zjeść w da mere w forum.

    • 6 1

  • (3)

    Ehh, jaka szkoda, że są takie czasy, że pizza stała się rarytasem. Nie mówiąc, że nasza pizza na mieście jest często w takiej samej cenie( a nawet droższa) niż włoska we Włoszech...;(

    • 23 2

    • (2)

      a czemu miałaby być tańsza? tańszą mąkę mamy? pomidory? prąd?

      • 3 9

      • A dlaczego droższa?

        • 7 0

      • Mniej zarabiamy

        • 8 1

  • (6)

    Ceny pizzy odjechały,w Pizza Hat trzeba na rodzinę 2+2 dać 200zł plus parking.Za tą fortunę sam w domu zrobię 15 pizz...w ciągu kilku miesięcy jak pizzerie zobaczą rachunek z prąd...50% splajtuje.

    • 23 5

    • Zawsze było drogo (2)

      Pizza Hut zawsze była droga, a wielkość pizzy zupełnie do niej nie adekwatna, za podobne pieniądze można było mieć coś lepszego i większego, chodź fakt pizza ma swój specyficzny tłusty smak.

      • 17 0

      • (1)

        W latach 90tych pizza hut to było coś i ten bar sałatkowy

        • 13 0

        • Pamiętam jak w pizza hut na świętojańskiej można było palić w środku

          • 6 0

    • A co to Pizza Hat? Ja znam tylko Pizzę Hut.

      • 2 6

    • za 200zł zrobisz 15 pizz, hahaha (1)

      powodzenia. Policz prąd, mąkę 00, oliwę, mozzarellę, pomidory (a nie koncentrat), nie mówiąc o jakichkolwiek innych jakościowych składnikach.

      • 2 2

      • Mąka 2,5kg-24zl(wloska caputo)

        Oliwa ok 50gram - 2zl
        Pomidory mutti puszka x 2 - 6zl
        Mozarella x13 - 40zl
        Do tego składniki i 3-4kwh
        Zmieści się w 200zl (bez robocizny)

        • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    Uwielbiam pizzę :) (2)

    To jedno z moich ulubionych dań. Mogłabym jeść codziennie, ale rozsądek zwycięża i pozwalam sobie tylko od czasu do czasu :) pozdrowienia dla wszystkich pizzożerców!

    • 36 4

    • Urzekła mnie ta historia

      • 4 11

    • jak tam Gruba leci? Co słychac?

      • 2 13

  • (1)

    E tam pizza, najlepszy jest dobrze wysmażony stek

    • 12 21

    • nie, najlepszy jest tradycyjny domowy obiadek

      • 7 3

  • Opinia wyróżniona

    Kiedys tylko w ETC (10)

    W latach 90 to pamiętam największą pizze z pizzeri z ETC... Wszyscy z Gdanska tam po nią jezdzili.

    • 60 4

    • (2)

      Tak jeździło się do tej pizzerii. Również do telepizzy na Stagiewna. Jednak najlepsza pizza była w La Pasta na Szerokiej.

      • 16 1

      • (1)

        Oooo tak.. La Pasta byla mega...

        • 7 1

        • Co tam jadłeś Piotruś? Stronga?

          • 2 1

    • Pizza Bar się nazywała :)

      Nazwę miała dość pospolita, ale smak faktycznie wyrazisty, pamietam ciasto miało sporo maki

      • 5 0

    • W latach 90 byla pizza przy PKP Wrzeszcz, gdzie sprzedawali ja na kawalki.

      • 19 2

    • Szkoda, że nie pamiętasz polskiego z pierwszej klasy podstawówki- "pizzeri"?

      • 0 13

    • Nie wszyscy

      • 0 3

    • A pamiętam

      Sprzedawali też na trójkąty

      • 3 1

    • Ale hitem (1)

      i tak była pizzeria Rimini na Hynka kawałeczek od ETC, niestety już świętej pamięci- zlikwidowali :(

      • 12 2

      • i pizzeria Robertino na Żabiance

        • 5 0

  • Wielka PIZZA to żadna nowość w Gdańsku (3)

    Od lat można zamówić na Zaspie w maxx pizza placek o wielkości 65 cm i kosztuje ok 70 zł

    • 33 1

    • Maxxx = spoko pizza

      Chyba jedna z pierwszych takich pizz w 3M a i zazwyczaj nie było zaskoczenia by było coś z nią nie tak.

      • 8 1

    • Tam cena jest adekwatna do jedzenia i jakości. Pizza ogromną i dobra, a zestawy obiadowe czasem trzeba na raty jeść. Frytki/ziemniaki, dwa kawałki mięsa, trzy surówki, ryż i sos za 30-35 zł.

      • 4 2

    • Najgorsza Pizza

      2 lata Temu Zamówiona 65 cm Pizza z Kurczakiem w XxL to Tragedia Same Ciasto Si... Ale Kurczak Tak Walił... Że Masakra... Niestety Była Na Wynos... Skończyło Się Na Wywaleniu... No i Już od Tego Momentu.. Moja Noga Ani Moich Znajomych Nie Staneła w Lokalu na Zaspie... Zero Zamówień też na Wynos....

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane