• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nałóż, zważ i jedz. Gdzie w Trójmieście zjemy "na wagę"?

Julia Rzepecka
18 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu. Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu.

To szybka i wygodna alternatywa dla wszystkich lokali, w których musimy poczekać na przygotowanie posiłku. Kuchnie z jedzeniem na wagę zyskują coraz większą popularność. Oferują różnorodne menu, które każdy może wybrać sobie sam, płacąc za tyle, ile nałoży na talerz.





Jak często kupujesz jedzenie na wagę?

Miejsca, w których płaci się za wagę jedzenia, charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Lokale te przypominają bar samoobsługowy. Klient pobiera tacę, talerz i sztućce, a następnie przechodzi wzdłuż lady i nakłada sobie wybrane dania. Zazwyczaj dostępne są również kociołki z zupą dnia, a także lady chłodnicze z sałatkami, deserami i napojami.

Po nałożeniu jedzenia przechodzi się bezpośrednio do kas, gdzie płaci się po zważeniu zawartości talerza. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, czy będzie to karkówka, czy sałatka - liczy się waga. Najczęściej podaje się cenę za 100 g i obowiązuje ona dla wszystkich dań.

Czytaj też: Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022

Smak Na Tak w Rivierze i Metropolii



  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
W menu "Smak na tak" można znaleźć tradycyjne polskie zupydania mięsne, takie jak: karkówka, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą oraz grillowany drób i żeberka. W stałej ofercie są również ryby grillowane, gotowane na parze oraz smażone. Nie brakuje też dań wegetariańskich, takich jak: zapiekanka na bazie mleka, jaj oraz warzyw, a także naleśników czy pierogów. Są także desery, m.in. panna cotta, galaretki, tiramisu oraz różnego rodzaju ciasta i placki.

Bary w Trójmieście


Klienci lokalu w Metropolii za 100 g zapłacą 4,29 zł. Nieco mniej zapłacą klienci oddziału Smak Na Tak w Rivierze - 4,19 zł. Codziennie na godzinę przed zamknięciem obowiązuje 40 proc. zniżki. Studenci, za okazaniem legitymacji, zjedzą z 15 proc. zniżką. Dla pasażerów SKM obowiązuje rabat 15 proc. w gdańskim lokalu, po okazaniu wykorzystanego biletu.

Kolorowe talerzyki



  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy. Zjemy tu przede wszystkim dania z kuchni polskiej.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
Kolorowe Talerzyki to bufet w centrum Sopotu, tuż przy dworcu kolejowym. Tu przede wszystkim można zjeść dania kuchni polskiej, które zmieniają się co tydzień. Zapłacimy 3,99 za 100 g. Klientom lokalu przysługuje 30 minut darmowego parkingu. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. od 10 do 20.

Officyna Vinegre



  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
Officyna Vinegre to restauracja znajdująca się na parterze biurowca Argon na al. Grunwaldzkiej. Rano można zjeść tam śniadanie z karty, następnie w godz. od 11:30 do 16 można zjeść lunch na wagę, a wieczorami ponownie zamówić dania obiadowe z karty. Lokal ma przyjemy i nowoczesny wystrój.

Każdego dnia obowiązuje inna kuchnia na lunch. W poniedziałki jest to kuchnia teksańska, we wtorek - azerska, w środę - polsko-rosyjska, w czwartek - szwedzka, a w piątki - hinduska. Cena za 100 g to 4,39 zł. To miejsce, gdzie można również przyjść na drinka, których bogaty wybór znajduje się w karcie. W lokalu organizowane są również imprezy typu Pub Quiz. Można tu też organizować spotkania biznesowe czy integracyjne.

I-100 gram...



  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
Bar mieści się przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego. Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Serwowane są tam zupy, dania mięsne, wegetariańskie, sałatki oraz desery, a menu często się zmienia.

Jak mówią właściciele, nie używają wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, a raczej ziół i przypraw. Obecnie obowiązująca cena za 100 g to 3,39 zł. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. od 11 do 19, w sobotę od 12 do 17, a w niedzielę jest nieczynny.

Czytaj także: Jak, gdzie i za ile stołują się studenci Politechniki Gdańskiej?

Foodstacja Bistro&Cafe



W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz. W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz.
Foodstacja Bistro&Cafe mieści się w pobliżu przystanku SKM Politechnika, dlatego to kolejne miejsce chętnie odwiedzane przez studentów. Można tam kupić nie tylko na wagę, ale również śniadanie, zupę lub danie dnia w stałej cenie. Lokal dowozi posiłki do biur czy miejsc budowy, organizuje również cateringi. W codziennie zmieniającym się menu są dania mięsne, wegetariańskie, naleśniki, frytki i desery. Za 100 g zapłacimy tam 3,29 zł.

Olimp



Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście. Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście.
To sieć kuchni z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu oraz w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 4,29 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie, oprócz dań z różnych kuchni świata, znajdziemy też tematyczne dni, np. w lutym w każdą środę w Olimpie rządzi kuchnia meksykańska. Coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Miejsca

Opinie (208) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Super pomysł ale wychodzi drogo (16)

    Jedzenie na wagę jest świetnym pomysłem. Nakładasz co i ile chcesz. Natomiast zawsze korzystając z tego typu miejsc przy kasie mam wrażenie, ze wychodzi drogo. Mimo małej porcji w zwykłym bistro/barze/restauracji za kompletne danie wychodzi taniej. Tez tak macie? BDW w Polsce nadal brakuje restauracji tylu płacisz raz i jesz ile chcesz. Mało jest tez popularnych np w Niemczech restauracji chińskich (ale dobrych, nie podejrzanych barów) oraz np Greckich. A szkoda

    • 168 5

    • "W Polsce nadal brakuje restauracji tylu płacisz raz i jesz ile chcesz" (2)

      W Polsce taka restauracja? W połowie dnia wszystko byłoby wyczyszczone. Janusze gastronomii przychodziliby ze swoimi woreczkami i pudełkami. "Zapłaciłem, to mam prawo".

      • 22 3

      • a trudno zakazać wynoszenia na zewnątrz? Albo to ograniczyć?

        • 0 0

      • W Polonii (Gdynia) robia takie akcje, ale chyba nie codziennie.

        • 1 1

    • Nie sprowadzmy chnczyków, jak to zrobiły niemcy to nie ma dobrych chińskich knajp za duzo. (1)

      • 11 2

      • Knajpy przy tamtejszych kosztach to pralnie

        pewnie siedzą za tym triady i robią inne interesy.

        • 1 0

    • (8)

      Brakuje w Polsce restauracji BDW? A dobrze tam karmią?

      • 4 11

      • Serio? (6)

        Żartujesz czy serio jesteś tak inteligentny? .... dla ameb: BDW, skrót od ,,przy okazji

        • 4 10

        • chyba BTW (2)

          • 10 0

          • Pewnie chcial napisac

            to bdw po niemiecku, żeby wiedzieli wszyscy, że tam był ale też nie wiedział za bardzo jak napisać.

            • 0 0

          • chyba BDŁ

            • 10 0

        • W takim razie "przy okazji" zrobileś z siebie publicznie błazna.

          • 10 0

        • Co ma nieznajomosc gimboskrótu do inteligencji? (1)

          A przy okazji BDW to skrót poski czy angielski czy jakis inny?

          • 3 3

          • raczej fonetyczny. Ani to po polsku, ani po angielsku

            • 8 0

      • To spolszczone BTW, tak jak szit i tym podobne. Czego się czepiasz. Mamy w języku

        Rusycyzmy i inne izmy, teraz wchodzą słowa wzięte z angielskiego. Jak ktoś tak mówi, to znaczy że dużo używa tego języka. Mnie się to też zdarza, nawet zaczyna się częściowo myśleć po angielsku. Język ewoluuje. Ludzie też powinni.

        • 5 8

    • Po 18-19 wychodzi taniej, o 30 a nawet 50%

      Często tak jem bo mieszkam sama i nie chce mi się gotować.

      • 4 0

    • Gdyby było zainteresowanie np. na grecką, to już dawno by oferowała swoje usługi.

      • 5 4

  • 100 gram jest drogie nie wspomne o tym na wage w gdynskim Batorym tam to juz masakra (1)

    • 1 0

    • Cena, Polska a Anglia

      Cena za 100 gram jedzenia to 4.29 zł - a człowiek musi zjeść od 0.6 do 1 kg żeby się najeść a w Anglii są Chińskie restauracje gdzie płaci się 10 £ i je się ile ma się ochotę przy Szwedzkim stole, można robić tyle dokładkę ile się chce, wiadomo że dwa pełne talerze i jesteś najedzony do syta, nie można wynosić tylko na zewnątrz. Więc porównanie 10£ do syta a 4.29zł za 100 gram to jest duża różnica tym bardziej że w Polsce są niższe płacę kucharzy niższe ceny w ogóle, więc to jedzenie powinno być jednak trochę tańsze moim zdaniem.

      • 0 0

  • Czesto korzystam z takich barow. Nakladam sobie tylko mieso i rybe. (6)

    Biore na wynos. Ziemniaki i surowka z Biedronki i wychodzi tanio.

    Marek

    • 46 9

    • Ale plebs (4)

      • 5 29

      • Plebs to właśnie ty, co kupuję sałatę na 50 zł za kg. (1)

        • 20 1

        • schab za 12 kg i kurczak pyszny tylko za 10 zł za całego !!!! ostatnio objadłem sie pączkami po 80 groszy , zjadłem chyba 20 tylko ten chemiczny posmak i odbijało się jak po maksraku... oszczędzam by mieć potem na leczenie onkologiczne...strasznie drogie a rząd pomaga tylko w TVP i tylko TVP , minister pie...lił że jest inaczej a ciotka wczoraj usłyszała że na następny rok pania zapiszemy bo biedne limity w tym roku i rząd jednak mało kasy dał

          • 0 1

      • 500 plusy "jedzom na mieście" :D

        • 0 1

      • Plebsem to jesteś ty zapychając się bulwami.

        • 17 4

    • ziemniaki i suruwka z biedulki - ja tam tego syfu nawet świniom nie daje

      • 0 1

  • Pytanie odnośnie ważenia. (5)

    Czy talerz powinien być ważony? W moim odczuciu waga powinna być z tarowana z uwzględnieniem wagi talerza. W sieciówce w Morenie talerze są ciężkie. W moim odczuciu jest to nie uczciwe.

    • 16 1

    • no tak, papierowy talerz waży pół kilo .....

      • 1 0

    • (2)

      Tam tarują talerze.. po prostu robią to przez system, bo możesz nałożyć na talerz, w miskę od zupy lub na wynos. Porównaj wagę z paragonu z tym co widzisz na wadze...

      • 5 2

      • Bzdura. Płacisz za wage talerza również (1)

        • 1 5

        • Waga nie na ktorej kladziesz nie jest tarowana ale system odejmuje wage.. nie chcesz to wierz, ale wiem jak jest

          • 0 1

    • Galeria forum to samo. Nie tarują wagi z talerzem.

      • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    Ludzie co jest z wami? (8)

    Życie nie polega tylko na tym żeby iść i nażreć się kotletów za 10zł kilogram. Ja tam często kupuję w Rivierze (nie będę pisał gdzie) i mój obiad średnio waży 0,5kg. Płacę za to 20zł czy to tak dużo? Co wy chcecie za darmo? Ja uważam że takie jedzenie to świetny pomysł.

    • 66 40

    • do połowy masz rację (2)

      Życie nie polega tylko na tym żeby się najeść. Warto próbować potraw z różnych stron świata, nowych smaków itd ale nie przepłacać za schabowego z ziemniakami który sobie leżał pod lampami caly dzień

      • 27 3

      • Gdzie tu masz potrawy z (1)

        różnych stron świata? Kiedyś byłem w knajpie niby hiszpanskiej- lata 90-te pytam kelnera czy kucharz stamtąd przyjechał czy właściciele mieszkali? Nie odpowiada szefowa z mężem tydzień byla tam na wakacjach i podobało im się. Chcieli tu mieć coś podobnego. I tak tu wygląda kuchnia światowa przeważnie.

        • 5 9

        • No tak, bo nie da się zrobić hiszpańskiego dania jak nie mieszkało się w hiszpani całego życia.

          • 1 0

    • (1)

      Fajnie, że można sobie wybrać to co się chce i ile się chce, ale ceny powalają

      • 2 3

      • Nikt szanownemu Panu nie broni...

        Wybrać co się chce i ile się chce w wybranym przez Pana sklepie, gdzie ceny będą akceptowalne.

        • 0 0

    • hmmm

      0,5 kg to wazy moja zupa.....

      • 3 1

    • :)

      • 2 0

    • Tez jadam w Rivierze ale po 18-19, robię czasem zakupy ba kolejny dzień bo taniej i za 50dkg czasem płace 13zl

      • 8 2

  • nie polecam

    zimne i wszystko tak samo smakuje

    • 1 1

  • Korzystam z tej metody żywienia niemal co dziennie. (11)

    Jestem naocznym świadkiem rosnących cen jedzenia za 100g w jednej z sieciówek (niewymienionej w artykule). W ciągu kilku miesięcy od 3,49 zł do 4,49 zł... Masakra.
    Ale podobno wszystko drożeje, więc prawdopodobnie nie powinienem być oburzony.
    Rozdajemy jeszcze za mało socjalu...

    • 146 16

    • W kazdy kraju jest grupa mniej (4)

      zaradnych i powinno pomagać się takim ludziom.w USA jest większy socjal, mniejsze bezrobocie i większe zarobki a tego typu miejsca są tańsze. Prawda jest taka, że to właściciele tych biznesów chcą napełnić kieszenie szybkim kosztem...a tak się nie da. Trzy lata nie było mnie w Polsce i większości knajp w 3miescie nie ma bo ludzie nie są głupi. Czemu w takich Stanach gdzie mieszkam na stałe od lat 80-tych większość knajp istnieje od pokoleń? A bufety tego typu ze znacznie większym wyborem i kelnerem dolewającym sok, kawę itp. do oporu kosztuje max 10-13 $ ? Dlatego, że taki biznes buduje się na uczciwej cenie, jakości, reputacji i szacunku do klienta. Nie chodzi o to żeby kupić coś najtaniej w makro i sprzedać z kilkuset % marzą. Nikt nie lubi być robiony w konia i nie wróżę sukcesu tego typu miejscom.

      • 13 6

      • Ty, ale w USA mają ohydne, pełne chemii i tłuste jedzenie. Dodatkowo ciągle (3)

        Dochodzi tam do jakiś masowych zatruć pokarmów, np bakteria coli w salacie i szpinaku z Meksyku, salmonelli w sieciach fast food, gdzie jakieś dzieci kończyły w śpiączce przez wiele miesięcy. Dodatkowo oni mają tzw jedzeniowe pustynie, ja sami je określają, czyli miejsca gdzie bardzo trudno o warzywa, owoce i zdrowe pokarmy, gdzie odżywiają się mięsem i chlebem, itp. Występuja one w tzw redneck states, ja np Oklahoma, częściowo Texas. Ponadto ceny warzyw i owoców są tak wysokie, że biedota odżywia się głównie w McDonaldzie gdzie mają posiłek za dolara. Amerykanie są świadomi, że mają paskudne jedzenie i zazdroszczą, że w Europie mamy lepszej jakości. Także może nie bierzmy z nich przykładu, tym bardziej że w Polsce akurat mamy dobrze rozwinięte tradycyjne rolnictwo i zdrowa żywność i możemy wykarmić o wiele więcej ludzi niż sami mamy.

        • 10 2

        • No to jest chyba (1)

          różnica jak tam biedota je w mcdonald a u nas to drogi lokal. Zestaw, shake, kawa ewentualnie lody to dniowka jak zabierze się rodzinę na taki obiad. Wracając znad morza.

          • 1 0

          • Mc Donalds to drogi lokal?!?

            A gdzie "na mieście" zjesz taniej?
            Chyba dawno cen nie sprawdzałeś...
            Różnica jest jedna, u nich śmieciowe jedzenie jest najtańsze więc jedzą je biedni ludzie, a u nas jedzą je różni ludzie, bo mają gdzieś, co jedzą :)

            • 1 0

        • Nie mialem tego typu przygod

          mam wrażenie, że tutaj jedzenie jest ochydne i przedpłacone do jakości. A jeżeli chodzi o kuchnię na jednej ulicy masz w Ameryce knajpy z całego świata. Pewnie historie o których piszesz zdarzają się... dla producenta oznacza to bankructwo i wielomilionowe $ odszkodowania a nie pareset pln kary z sanepidu. Zresztą wizy znieśli wyskocz z parunastu tysięcy i wpadnij na tydzień dwa żeby to zobaczyć a potem pisz na forach fakty nie mity wyczytane w podobnych postach.
          Zobaczysz, że za kasę jak tu schabowy kupisz i zjesz porządnego steka z wołowiny a hot-dog jest wołowy nie jakieś ścinki wieprzowe zmielone. Jedzenie azjatyckie jest z chrupiacych warzyw świeżych, nie z mrożonek itp. Itp.

          • 2 3

    • tylko totalny reżim i komunizm możne nam pomóc (1)

      a nie jakaś wolnorynkowa gospodarka i zmieniające się co chwile trendy światowe. Z drugiej strony ciekawe czy nie płaczesz że mało zarabiasz i chciałbyś więcej?

      • 0 5

      • Nie, nie płaczę, że za mało zarabiam.

        Narzekam, że rozdajemy pieniądze zamiast je zarabiać. I to właśnie jest kwintesencją komuny, którą raczyłeś do rozmowy przywołać.
        Przez rozdawnictwo socjalu na rynku jest sporo pieniądza, dlaczego więc się po niego nie schylić? Stać nas żeby 100g i 5 zł kosztowało :) Oczywiście nie dotyczy to nie-beneficjentów programów socjalnych, ale kogo to obchodzi...

        • 0 0

    • Drożej, nie chodzę i wszystko w temacie

      • 0 0

    • (1)

      I-100gram niedawno jeszcze 2,59, teraz 3,39...

      • 16 2

      • Gramów. Ten wyraz się przecież odmienia!

        • 1 0

    • Dokładnie, Kuchnia Marche nie została wymieniona

      • 5 0

  • Super

    idealnie aby zjesc na co ma sie ochote ,za przystepna cene
    i ci co pisza o nasiakaniu dla wagi chyba nie kozystali ,bo mozna nałozyc np.de volaile z jarzynka za 10zl

    • 0 0

  • Lepione

    Jak w Rivierze to tylko w "Lepione". Najlepsze mają jedzenie, a ich pierogi z szarpaną wołowiną... niebo w gębie. Wszystko robione na widoku, na bieżąco. Jedyny minus, że są tak popularni, ze często na najlepsze dania trzeba czekać, bo wszyscy już wykupili, no i czasem brak miejsc siedzących, ze względu na olbrzymią ilość ludzi.

    • 0 0

  • Dlaczego w galierii forum ważą z talerzem i to ceramicznym?! (1)

    • 2 0

    • Waga talerza jest odejmowana w systemie. Sa rozne pojemniki wiec nie mogą miec wytarowanej wagi

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane