• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nałóż, zważ i jedz. Gdzie w Trójmieście zjemy "na wagę"?

Julia Rzepecka
18 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu. Lokale z jedzeniem na wagę często zmieniają swoje menu.

To szybka i wygodna alternatywa dla wszystkich lokali, w których musimy poczekać na przygotowanie posiłku. Kuchnie z jedzeniem na wagę zyskują coraz większą popularność. Oferują różnorodne menu, które każdy może wybrać sobie sam, płacąc za tyle, ile nałoży na talerz.





Jak często kupujesz jedzenie na wagę?

Miejsca, w których płaci się za wagę jedzenia, charakteryzują się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Lokale te przypominają bar samoobsługowy. Klient pobiera tacę, talerz i sztućce, a następnie przechodzi wzdłuż lady i nakłada sobie wybrane dania. Zazwyczaj dostępne są również kociołki z zupą dnia, a także lady chłodnicze z sałatkami, deserami i napojami.

Po nałożeniu jedzenia przechodzi się bezpośrednio do kas, gdzie płaci się po zważeniu zawartości talerza. Niezależnie od tego, na co się zdecydujemy, czy będzie to karkówka, czy sałatka - liczy się waga. Najczęściej podaje się cenę za 100 g i obowiązuje ona dla wszystkich dań.

Czytaj też: Gdzie zjeść w Trójmieście? 13 najlepszych restauracji Trójmiasto. Ranking kwiecień 2022

Smak Na Tak w Rivierze i Metropolii



  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
  • W Trójmieście kuchnie "Smak na Tak" można znaleźć w Centrum Handlowym Riviera oraz w Galerii Metropolia.
W menu "Smak na tak" można znaleźć tradycyjne polskie zupydania mięsne, takie jak: karkówka, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą oraz grillowany drób i żeberka. W stałej ofercie są również ryby grillowane, gotowane na parze oraz smażone. Nie brakuje też dań wegetariańskich, takich jak: zapiekanka na bazie mleka, jaj oraz warzyw, a także naleśników czy pierogów. Są także desery, m.in. panna cotta, galaretki, tiramisu oraz różnego rodzaju ciasta i placki.

Bary w Trójmieście


Klienci lokalu w Metropolii za 100 g zapłacą 4,29 zł. Nieco mniej zapłacą klienci oddziału Smak Na Tak w Rivierze - 4,19 zł. Codziennie na godzinę przed zamknięciem obowiązuje 40 proc. zniżki. Studenci, za okazaniem legitymacji, zjedzą z 15 proc. zniżką. Dla pasażerów SKM obowiązuje rabat 15 proc. w gdańskim lokalu, po okazaniu wykorzystanego biletu.

Kolorowe talerzyki



  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy. Zjemy tu przede wszystkim dania z kuchni polskiej.
  • "Kolorowe Talerzyki" w Sopocie to lokal, który wystrojem nawiązuje do swojej nazwy.
Kolorowe Talerzyki to bufet w centrum Sopotu, tuż przy dworcu kolejowym. Tu przede wszystkim można zjeść dania kuchni polskiej, które zmieniają się co tydzień. Zapłacimy 3,99 za 100 g. Klientom lokalu przysługuje 30 minut darmowego parkingu. Lokal otwarty jest od poniedziałku do niedzieli w godz. od 10 do 20.

Officyna Vinegre



  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
  • W Officyna Vinegre zjeść można dania na wagę, ale nie tylko.
Officyna Vinegre to restauracja znajdująca się na parterze biurowca Argon na al. Grunwaldzkiej. Rano można zjeść tam śniadanie z karty, następnie w godz. od 11:30 do 16 można zjeść lunch na wagę, a wieczorami ponownie zamówić dania obiadowe z karty. Lokal ma przyjemy i nowoczesny wystrój.

Każdego dnia obowiązuje inna kuchnia na lunch. W poniedziałki jest to kuchnia teksańska, we wtorek - azerska, w środę - polsko-rosyjska, w czwartek - szwedzka, a w piątki - hinduska. Cena za 100 g to 4,39 zł. To miejsce, gdzie można również przyjść na drinka, których bogaty wybór znajduje się w karcie. W lokalu organizowane są również imprezy typu Pub Quiz. Można tu też organizować spotkania biznesowe czy integracyjne.

I-100 gram...



  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
  • W barze "I-100 gram..." często można spotkać studentów.
Bar mieści się przy skrzyżowaniu al. Grunwaldzkiej i ul. Miszewskiego. Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Serwowane są tam zupy, dania mięsne, wegetariańskie, sałatki oraz desery, a menu często się zmienia.

Jak mówią właściciele, nie używają wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, a raczej ziół i przypraw. Obecnie obowiązująca cena za 100 g to 3,39 zł. Lokal czynny jest w tygodniu w godz. od 11 do 19, w sobotę od 12 do 17, a w niedzielę jest nieczynny.

Czytaj także: Jak, gdzie i za ile stołują się studenci Politechniki Gdańskiej?

Foodstacja Bistro&Cafe



W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz. W Foodstacji można kupić jedzenie na dowóz.
Foodstacja Bistro&Cafe mieści się w pobliżu przystanku SKM Politechnika, dlatego to kolejne miejsce chętnie odwiedzane przez studentów. Można tam kupić nie tylko na wagę, ale również śniadanie, zupę lub danie dnia w stałej cenie. Lokal dowozi posiłki do biur czy miejsc budowy, organizuje również cateringi. W codziennie zmieniającym się menu są dania mięsne, wegetariańskie, naleśniki, frytki i desery. Za 100 g zapłacimy tam 3,29 zł.

Olimp



Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście. Sieć kuchni "Olimp" można znaleźć nie tylko w Trójmieście.
To sieć kuchni z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu oraz w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 4,29 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.

W ofercie, oprócz dań z różnych kuchni świata, znajdziemy też tematyczne dni, np. w lutym w każdą środę w Olimpie rządzi kuchnia meksykańska. Coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.

Miejsca

Opinie (208) 10 zablokowanych

  • Pytanie odnośnie ważenia. (5)

    Czy talerz powinien być ważony? W moim odczuciu waga powinna być z tarowana z uwzględnieniem wagi talerza. W sieciówce w Morenie talerze są ciężkie. W moim odczuciu jest to nie uczciwe.

    • 16 1

    • (2)

      Tam tarują talerze.. po prostu robią to przez system, bo możesz nałożyć na talerz, w miskę od zupy lub na wynos. Porównaj wagę z paragonu z tym co widzisz na wadze...

      • 5 2

      • Bzdura. Płacisz za wage talerza również (1)

        • 1 5

        • Waga nie na ktorej kladziesz nie jest tarowana ale system odejmuje wage.. nie chcesz to wierz, ale wiem jak jest

          • 0 1

    • Galeria forum to samo. Nie tarują wagi z talerzem.

      • 1 1

    • no tak, papierowy talerz waży pół kilo .....

      • 1 0

  • Jedzenie na wagę (1)

    Zapomnieliście napisać też o Luna Express w Riverze i Batorym i Bar Mleczny Słoneczny przy Antoniego Abrahama 60

    • 4 5

    • w Słonecznym jest jedzenie na wagę ? ?

      • 4 2

  • Absolutnie nie! (1)

    Kilka razy próbowałem w śp. Tesco na Chełmie i się przeliczyłem, wychodziły ceny 40-50 złotych. Nie ma się kontroli nad tym ile się zapłaci, nałożenie warzyw czy dodatków drenuje kieszeń.

    • 10 0

    • Akurat tam bylo mega tanio

      • 0 2

  • (4)

    Szkoda tylko, że autor nie rozgraniczył lokali na te, w których płaci się faktycznie za nałożoną porcję oraz te, w których do ceny dolicza się wagę talerza (swoją drogą dość ciężkiego).

    • 11 6

    • (3)

      A gdzie doliczają za talerz?

      • 4 0

      • (2)

        Trattoria Gdańsk Wrzeszcz, budynek Arli. Nawet jak wkładasz do plastiku to kładą na wagę talerz.

        • 0 1

        • (1)

          Może jest tarowany?

          • 0 1

          • Nie jest...

            • 0 0

  • Można zjeść niedrogo tylko trzeba wiedzieć co brać żadnych cięzkich produktów np ziemniaków czy pierogów. Ryż, makaron, sałata, do tego jakiś kawałek mięsa i obiad wychodzi ok 23 zł

    • 2 2

  • Nie podoba mi się jak jest taka sama cena za każde danie, bo to nie ma sensu

    Ziemniaki 40zł/kg to jednak drogo.

    • 17 0

  • tylko tesco!!!

    najlepiej to zamykane na karwinach!

    • 2 2

  • Zapraszam sanepid (2)

    Dlaczego nikt nie poruszył kwestii higieny? Przecież idzie w tych kolejkach tłum ludzi, jeden kicha, drugi kaszle... nie wspomnę już o rękawach maczanych w jedzeniu podczas nakładania.. zero higieny! Brak jakichkolwiek norm. Może i byłabym częstym gościem w takich miejscach ze względu na duży wybór i brak czasu oczekiwania na jedzenie, ale zwyczajnie obrzydzają mnie takie lokale... Być może w restauracjach na kuchni dzieją się różne gorsze rzeczy, ale czego oczy nie widzą...

    • 11 3

    • i**otko rozumiem ze jak kupujesz w swojej biedronce wszystko jest cacy

      • 0 5

    • Dokładnie. Wszędzie potrzeba książeczki sanepidu, nawet do durnej sprzedaży fajerwerków a jak przychodzi co do czego to każdy może zamoczyć palce w takim jedzeniu.

      • 1 1

  • Opłaca się brać tylko mięso bez panierki (2)

    Wcześniej trzeba je ścisnąć 2 łyżkami, żeby woda odeszła.

    • 10 1

    • Dzięki za radę

      Przyjdę tam z własnym imadłem

      • 7 0

    • Scisnj zebami

      Też się da

      • 3 0

  • Szwecja

    W Szwecji niema za 100g płacisz 100 koron i jesz ile chcesz w Niemczech w chińskich to samo tylko w Polsce wymyślili na wagę słabo byłem raz ostatni .lepiej iść do normalnego baru

    • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane