• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nasze podróże: autorskie menu w Eliksirze

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
24 stycznia 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji. Paweł Wątor i Pavlo Gorianskyi opowiadali o serwowanych daniach i koktajlach w trakcie kolacji.

Cykliczna zmiana menu stała się domeną większości autorskich restauracji. Również restauracji Eliksir, w której pieczę nad smakiem sprawuje szef kuchni, Paweł Wątor. W środku tygodnia odbyła się premiera nowego menu, zatytułowanego "Nasze podróże".



Na Hemara 1 w Gdańsku zobacz na mapie Gdańska, gdzie mieści się restauracja Eliksir, zebrało się kameralne grono gości, których powitał główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor. Nowa karta, nazwana: "Nasze podróże", zawiera inspirowane głównie europejską kuchnią, choć nie tylko, dania połączone z koktajlami, w których specjalizuje się to miejsce. Degustacja składała się z siedmiu dań i sześciu koktajli.

- "Nasze podróże" to kolejne menu, na które przyszło państwu poczekać aż trzy miesiące. Z różnych względów. Postaramy się przybliżyć wam historię tych dań i koktajli w trakcie degustacji. Jak zwykle u nas nie wszystko jest takie, jakim się wydaje: niektóre dania są proste, niektóre bardziej złożone. Liczymy na wasze opinie, możecie być z nami szczerzy - rozpoczął Paweł Wątor, szef kuchni.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: w tym tygodniu



W ostatnich tygodniach w restauracji Eliksir zaszły pewne zmiany. Dlatego podczas tego wieczoru oficjalnie przedstawiono nowego szefa baru, którym został obecny i współprowadzący wydarzenie Pablo Gorianskyi.

Na dobry początek podano kwaśnicę przygotowaną na wywarze jagnięcym. W zupie znalazł się bigos z baraniny, pieczone ziemniaki, chipsy z boczku i oliwa z lubczyku. Podano również pieczywo własnego wyrobu z palonym masłem.

  • Jako pierwsze danie pojawiła się kwaśnica o bardzo wyrazistym, dobrze skomponowanym smaku.
  • Nowością w restauracji Eliksir ma być przygotowywanie koktajli nie tylko przy barze, ale również przy stolikach gości.
  • Ośmiorniczki podane na kaszy kuskus z konfitowanymi pomidorkami i sałatą rzymską.

Pierwszą przystawkę stanowił wędzony łosoś podany na ciepło z sałatką z kopru włoskiego, musem z pomarańczy, piklowaną czerwoną cebulą i podpalanym fenkułem baby. Towarzyszył mu koktajl o nazwie "Holenderska odwaga", skomponowany z odpowiedniej ilości wódki Bols Genever, sody jabłkowej i również kopru włoskiego. Był orzeźwiający i lekko kwaśny. Szef baru przygotowywał go na oczach gości, jednocześnie zapowiadając, że od teraz koktajle przygotowywane będą przy stoliku, jeśli klienci będą sobie tego życzyć.

Intensywne doznania zapewniło z pewnością pate, czyli delikatny pasztet z kaczych wątróbek z jabłkowym chutneyem (gęstym sosem), żurawiną i rozmarynem. Danie nawiązujące do kuchni francuskiej zaserwowano w towarzystwie "Dziedzictwa Peru" opracowanego na ziołowym rumie Pimento Dram, z dodatkiem Pisco Torontel i żurawiny.



Danie klasyczne, ale w autorskim wydaniu, to risotto na białym winie z serem i piklowanym selerem naciowym na wierzchu. Dodatek stanowiły chipsy z jarmużu i rozdrobnione orzechy. Do risotto podano, można by powiedzieć: koktajl, który przypadnie do gustu każdej kobiecie, to Bordeaux Spritz. Oparty jest na likierze Lillet i prosecco z dodatkiem soku z pomarańczy i nutą marchwi.

Choć szef kuchni wielokrotnie powtarzał, że w Eliksirze nie będzie owoców morza, to przy okazji tego menu zrobił wyjątek, podając danie inspirowane Afryką. Małe ośmiorniczki podano na kaszy kuskus, sałacie rzymskiej, a dodatek stanowiły chipsy z manioku, konfitowany pomidorek cherry oraz dwa rodzaje majonezu. W duecie pojawił się klasyczny meksykański koktajl "La Paloma", składający się z tequili Olmeca Altos Plata, grejpfruta i sody.

Bardzo miękkie, delikatnie duszone policzki wołowe zaserwowano w klasycznym duecie z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową, puree z dyni, muskat z chrupiącą natką pietruszki. Całość dopełnił "Włoski sour" składający się z Chivas Extra, wina Acanto Primitivo, powideł śliwkowych, cytryny i czekolady.

Na deser podano klasykę: czekoladowy fondant z powidłami śliwkowymi, kokosem, granitą śliwkową (ze śliwowicą) przyprószoną migdałami. Do niego zaserwowano kawę w wysokoprocentowym wydaniu, czyli koktajl z rumem, śliwką i biterem korzennym Aamer Picon.

Koszt kolacji wynosił 199 zł za osobę.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (40) 5 zablokowanych

  • 199 zł za kolację ? (6)

    Stanowczo za drogo

    • 30 10

    • za 7 dań i 6 koktajli? (2)

      ?

      • 9 1

      • (1)

        a kto tyle je?

        • 6 1

        • No właśnie

          Kto tyle zje i wypije naraz?

          • 4 2

    • Aha (1)

      A widziales rozmiar tych dan? Plasterek łososia... To sa raczej przystawki i tak 200zl to mega drogo

      • 7 3

      • pajac

        • 0 1

    • z jednej strony masz racje. to Sporo spokojnie mozna za to przezyc 4-5 dni. Z drugiej zarabiam 11 tys zlotych (tak wiem - jestem w mniejszosci), pracuje duzo i conajmniej raz w miesiacu w weekend mam ochote wyjsc z dziewczyna, dobrze zjesc, odpoczac i cieszyc sie zyciem na odpowiednim poziomie. Moze nie codziennie, ale raz na jakisc czas chetnie. props za artykul.

      • 5 4

  • Znowu te same twarze przypadkowych gości (10)

    Chyba stali bywalcy

    • 21 3

    • A gdzie schabowy?

      Splebsiał? Z drugiej strony tyle dań i tyle drinkow, to nie jest już namawianie do nałogu

      • 4 3

    • (3)

      główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor

      komentator?

      • 8 1

      • Teraz taka moda (2)

        Nie może kucharz powiedzieć normalnie - przygotowałem wam danie z tego i z tego-tylko komentuje, na żywo, jak to komentator, oczywiście nowomową...

        • 5 3

        • (1)

          to takie tłumaczenie co artysta miał na myśli..?

          • 3 1

          • ja chętnie usłyszę co kucharz miał na myśli

            • 0 0

    • (4)

      inspirowane głównie europejską kuchnią

      istnieje takie pojęcie, słyszałem o kuchni niemieckiej, hiszpańskiej, francuskiej ale o unijnej jeszcze nie

      • 8 2

      • Człowiek uczy się codziennie nowych rzeczy

        My dziś dowiedzieliśmy się o kuchni europejskiej

        • 3 2

      • a kuchnia azjatycka jest? (2)

        • 0 1

        • jest (1)

          w każdym kraju azjatyckim inna

          • 0 0

          • to europejska jest już bardziej spójna

            • 1 0

  • (2)

    a fenkul to nie jest koper wloski?

    • 12 1

    • (1)

      koper podpalany staje się fenkułem

      • 0 3

      • tak samo jak gruszka staje się mielonym

        • 2 0

  • Ustawowo zobowiązał bym do opisu dania wyłącznie w języku polskim, choćby z tego powodu omijam tego typu pseudo super restauracje

    • 16 3

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Jedno muszę uczciwie przyznac -zawsze wychodzę z działu deluxe szczere rozbawiony. (1)

    • 36 4

    • bo głupiego to wszystko cieszy

      • 0 3

  • OOOO :D

    Ooooo Piotruś Pan w Eliksirze . Pozdro Piotrek - nie poco Ci się dłonie w tych czarnych gumiakach .
    Mam Twojo gazete z super przepisami . Elo

    • 4 4

  • Wazne pytanie ?

    „Samodzielnie wedzony losos”
    Czy to oznacza,ze losos mial opinie samodzielnego w zyciu?
    Moze to tez oznaczac swoisty wolontariat w zakonczeniu zywota w wedzarce?
    A moze on sam sie uwedzil / na zlosc np.?
    Jakie macie zdanie, bo spac przez to nie moge ?

    • 8 6

  • Ten Pablo Pavlo to skąd? (2)

    • 1 2

    • z Senegalu (1)

      chyba widać

      • 1 2

      • Pavlo z Ukrainy a skąd może być z takim imieniem.

        • 0 0

  • Ci sami goście...

    ...te same komentarze. Ciekawe czy dożyje czasów, w których hejt zniknie chociaż spod artykułów o tematyce gastronomicznej...

    • 9 5

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane