• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Naturalne lody - nowy trend w menu lokali gastronomicznych

21 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Naturalne lody to nie tylko tradycyjne smaki. Znajdziemy tu także całkiem nietypowe: gruszkę z selerem naciowym, cytrynę z pietruszką, banana ze szpinakiem, ananasa z imbirem, słony karmel, czekoladę z chili, zieloną herbatę, miód czy mak, a nawet lody o smaku piwa i żubrówki.
  • Naturalne lody to nie tylko tradycyjne smaki. Znajdziemy tu także całkiem nietypowe: gruszkę z selerem naciowym, cytrynę z pietruszką, banana ze szpinakiem, ananasa z imbirem, słony karmel, czekoladę z chili, zieloną herbatę, miód czy mak, a nawet lody o smaku piwa i żubrówki.

Wzbogacenie oferty lokalu gastronomicznego o lody jest okazją do przyciągnięcia nowych klientów, a także szansą na zwiększenie obrotów, szczególnie w sezonie letnim. Jeśli chcemy zbudować z naszymi gośćmi długotrwałe relacje, warto postawić na wysokiej jakości, naturalne produkty oraz unikatowe smaki. To jeden ze sprawdzonych sposobów na wyróżnienie się z tłumu i zyskanie odbiorców, którzy będą chcieli do nas wracać.



Cukiernia, kawiarnia, hotelowa restauracja - każde z tych miejsc codziennie odwiedzają ludzie, którzy chcą przegryźć coś słodkiego, poszukać ochłody czy spędzić czas w gronie znajomych. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami i poszukują czegoś więcej niż prostych deserów na patyku albo pucharków przyrządzanych ze sklepowych produktów. Jeśli chcemy iść krok naprzód, alternatywą dla lodów masowej produkcji może być ich własnoręczne przygotowywanie lub zaopatrywanie się w lokalnych wytwórniach.

Naturalne składniki i ręczna praca - tego oczekują klienci!



W branży lodowej liczą się teraz jak najbardziej naturalne składniki oraz rzemieślnicze receptury. To przywołuje pozytywne skojarzenia i stanowi gwarancję jakości. Jednak małe czy średniej wielkości lokale, dla których lody są dodatkowym punktem w menu, często nie mogą sobie pozwolić na wytwarzanie własnych zimnych deserów. W takiej sytuacji warto poszukać dostawcy, który specjalizuje się w naturalnych lodach i sorbetach.

- W ostatnim czasie zauważamy, że cukiernie oraz kawiarnie coraz chętniej odpowiadają na zmieniające się potrzeby swoich klientów - mówi Szymon Odjas z Wytwórni Lodów Polskich "u Lodziarzy" Trójmiasto. - Chcą oferować desery stworzone na bazie mleka, świeżych, sezonowych owoców i warzyw oraz przypraw. Czasy konserwantów czy niezdrowych dodatków powoli mijają. Polacy dużą wagę przywiązują do swojego zdrowia. Wiedzą też, że deser nie musi oznaczać wysokokalorycznej przekąski.
Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy" specjalizuje się w produkcji naturalnych lodów i sorbetów, według tradycyjnej receptury. Znajdziemy w niej klasyczną truskawkę, śmietankę i czekoladę, ale także nietypowe smaki - gruszkę z selerem naciowym, cytrynę z pietruszką, banana ze szpinakiem, ananasa z imbirem, słony karmel, czekoladę z chili, zieloną herbatę, miód czy mak, a nawet lody o smaku piwa i żubrówki.

Co ważne, te zaskakujące połączenia tworzone są przez profesjonalnych kreatorów smaków, którzy cały rok pracują nad kolejnymi recepturami. To pozwala wprowadzić do menu wielu lokali kompozycje, które przyciągają uwagę klientów i za każdym razem zachęcają do próbowania czegoś nowego. Do tego dochodzi element zaskoczenia - zimne desery mogą zmieniać się codziennie i nigdy nie wiadomo, jaka nowość pojawi się w karcie.

Prawdziwe lody budują relacje



Poszerzenie swojej oferty o prawdziwe lody pozwala nawiązać z klientami dużo silniejszą więź. Dotyczy to także lokali, które dopiero zaczynają swoją działalność. Rozpoznawalna marka przyciąga nowych gości i buduje zaufanie. Ponadto może stanowić najsilniejszy punkt w naszym menu, który wyróżni się wysoką jakością i zachęci do składania większych zamówień.

Z perspektywy biznesowej, to rozwiązanie pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, które należałoby zainwestować w samodzielne wytwarzanie lodów. To szczególnie ważne w przypadku cukierni czy restauracji usytuowanych w miejscach atrakcyjnych pod względem turystycznym.

- Lokale w miejscowościach turystycznych oferują swoim gościom coś więcej niż możliwość ochłody w gorące dni. Odwiedzające je osoby przebywają na wakacjach, poszukują więc wyjątkowych doznań kulinarnych i są bardziej otwarci na nieszablonowe rozwiązania. Potwierdzają to nasze dotychczasowe doświadczenia - ręcznie robione lody to trend, który mamy nadzieję, na stałe wpisze się w krajobraz nadmorskich miast i miasteczek - podsumowuje Szymon Odjas.
Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy" Trójmiasto należy do ogólnopolskiej sieci oferującej lody produkowane na bazie tradycyjnej receptury. Firma posiada własną wytwórnię, która zaopatruje lokale partnerskie w naturalne lody oraz sorbety. Więcej informacji o ich ofercie można znaleźć na stronie: http://www.trojmiasto.ulodziarzy.pl/

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (14) 3 zablokowane

  • Ale (3)

    Czym sa naturalne lody do każdych które są przygotowywane wcześniej muszą dodać jakikolwiek konserwant Jedynie co lody tajskie nawet oddając na przykład Oreo już nie są naturalne moim zdaniem lody powinny być smaczne Ja swoje ulubione zjem w Sopocie wychodzę z kolejki na Monciak Pierwsza kawiarenka z włoskimi lodami Mają mega waniliowe

    • 3 7

    • Co

      A w jaki sposób przygotowania samodzielnie lodów pozwoli zaoszczędzić czas. Chyba że zatrudni się osobną osobę do kręcenia, gość który to pisze w ogóle nie ma pojęcia o tym.

      • 0 0

    • I obłędną Delicję :-D. Ale to już w lodziarni Milano.

      • 0 0

    • Oreo

      Oreo - wiadomo, że to ciastko jest strasznym badziewiem, ale paradoksalnie - każdy produkt z Oreo ma mega sprzedaż

      • 2 0

  • (1)

    Własna maszynka do lodów kilkanaście minut i wiesz co jesz.

    • 6 0

    • to jest zmarzlina, a nie lody

      już wiesz co jesz

      • 0 0

  • W ubiegłym roku wpadłam do lodziarni... (1)

    we Wrzeszczu, która reklamowała się, że robi "tradycyjne" lody. A były tam m.in. lody o smaku sera pleśniowego gorgonzola. Padłam i wyszłam. To można reklamować jako hipsterskie, ale nie tradycyjne. Jak chcę zjeść normalne lody to lecę do dawnego Misia, który teraz robiony jest w lodziarni nieopodal Misia, ale zwie się jakieś tam "smaki". Bo Miś przeszedł na jakieś nowe składniki, które mi nie odpowiadają. No, ale każdy ma swoje smaki i wybory.

    • 13 1

    • Znane smaki

      • 1 0

  • własne robione sa najlepsze (1)

    zamrozone banany, mleko kokosowe, mrozone truskawki do blendera i już

    • 2 3

    • To nie lody. Lody muszą być ze śmietany.

      • 3 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Ale te lody to są akurat słabe !

    • 8 1

  • „Prawdziwe lody budują relacje”

    Popłakałem się ze śmiechu. Artykuł sponsorowany, rozumiem, ale „kopirajter” to chyba jakiś „junior senior account associate temat manager” znaczy politolog czy inny tam od zarządzania i markjetingu. Coś strasznego!

    • 8 1

  • Kiedyś u U Lodziarzy teraz Lodostany . Facet bajki opowiada. Wszystko z gotowego proszku robione i mleka w proszku

    Wszystko na konserwantach. Zwykłe cwaniactwo

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane