• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • kiedyś na zpt zrobiłem kanapkę z serem i posmarowałem ją dżemem. dostałem wtedy zje... od nauczycielki (2)

    dziś pewnie wystawili by mnie do masterczefjunior

    • 7 0

    • Holendrzy maja bogaty zestaw konfitur do serów miły Panie.

      Najlepsze te oparte na owocach leśnych.

      • 0 0

    • ja to odkryłem w dzieciństwie - świetnie się łączą smaki (chodzi mi o ser żółty)

      • 0 0

  • Prawdziwa pizza tylko w Neapolu (11)

    Kosztuje około 3 euro to niespełna 15 złotych a jaki smak , niedostępny dla słoików z Trójmiasta

    • 31 82

    • Jak ktoś chce zjeść wnet identyczna to nie musi jechać do Włoch wystarczy odwiedzić włoszczyznę na morenie jak dla mnie numer jeden w całym trójmieście

      • 1 0

    • bolonia, pizza na wynos lub w lokalu (2)

      ludzie jedzą na ulicy i murkach 2Euro, czyli 9 zł. W sam raz na obiad lub kolację. Smak nie do porównania. Robią ją max 5 min od zapłacenia. Podac adres? warto:)

      • 1 2

      • Za 2 euro to kawalek dostaniesz;)

        A w 2 minuty to Ci odgrzeja, jak lubisz takie pizze to ok ;)

        • 2 0

      • dobra podaj

        • 0 0

    • ta, moze w budzie , sprzedawana na wynos (4)

      bylem niedawno i kosztuja zdecydowanie wiecej, chyba ze jemy placek z sosem pomidorowym siedzac na chodniku, co zapewne nasz swiatowiec robil :)
      My sloiki w Neapolu jadalismy w ladnych lokalach, ze stoliczkami, obrusami i winem lokalu za troche wiecej. Bo nas stac :)

      • 30 11

      • (2)

        Byłem kilka razy w Neapolu. Potwierdzam pizza marinaraod 2,5 do 3 euro Margherita 3 euro. Droższa fritata 5-6 euro. W pizzeri w której był Bil Clinton. To sa smaki Neapolu. Tanie podstawowe jedzenie. Jak pójdziesz do restauracji dla turystów to zapłacisz 6 i 12 euro jak wolisz.

        • 14 1

        • bujać to my, a nie nas (1)

          Tylko skąd słoik może o tym wiedzieć? Dał się sfrajerować kilka razy drożej, bo "go stać".

          • 6 2

          • w punkt

            • 3 0

      • Prawdziwy neapolitańczyk wcina tylko najprostsze i najtańsze pizze. Wszystkie inne uznają za nieporozumienie.

        • 23 5

    • Z Ciebie taki Italianiec jak z tych słoików Trójmiaszczanie :D Przyganiał kocioł garnkowi :)

      • 14 4

    • czyli drożej niż w Mące i Kawie, tam dostaniesz naprawdę dobrą pizzę

      p.s. bilety lotnicze do Włoch są tańsze niż do Warszawy, czasy się zmieniły, pora wyjść z piwnicy :)

      • 23 1

  • tradycyjnie ktoś poleciał z sondą... (2)

    dlaczego tradycyjna jest przeciwstawiona oryginalnym dodatkom?

    • 1 0

    • (1)

      A w ogóle co to jest pizza tradycyjna? Włoska, Amerykańska, Okrągła, Kwadratowa? Jak zwykle ankieta wymyślona w 3s na odwal.

      • 0 0

      • amerykańska z pewnością nie jest tradycyjną

        pizza pochodzi z Włoch, więc włoska - ale mają parę typów (nie mówię o wypełnieniu)

        • 0 0

  • Festiwal pizzy i tyle. (2)

    Najem się za 30 złotych do syta i sprawdzę całe menu Pizza Hut. No ale koneserzy pokręcą noskiem bo ciasto grubsze niż kartka papieru.
    Jak ktoś jest wielkim fanem to na weekend do Włoch. Regionalne produkty, wiekowe receptury... i cena o ponad połowę mniejsza niż w Polsce.

    • 6 7

    • (1)

      Taa cena o polowe mniejsza, minimum 10 euro w Rzymie (zeby nie bylo przedmiescia) za placek z 2 plasterkami szynki. I jeszcze przypal atoi i czeka na napiwek 5 euro. Tak, ze nie wiem gdzie i za ile jadasz pizze w Trojmiescie, ze jest drozsza niz we Wloszech!!

      • 2 3

      • To proste

        On nie jada pizzy we Włoszech, on słyszał o pizzy we Włoszech ;)

        • 0 1

  • to chyba pomysły dla kobiet w ciąży ,tylko one potrafią połączyć na talezu takie smaki jak śledź i miód

    • 2 0

  • Słyszałem, że niektórzy dodają nawet ananasy. (9)

    Chociaż nie wiem kto by chciał to jeść...

    • 36 35

    • eh (3)

      Możecie nalać polakówowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polak wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe. Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polakówowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje. D(...) Nie znacie życia, wasze kubki smakowe są wypalone od podrobionych fajek i kijowej wódki. Nigdy nie mieliście okazji poznać smaków. (...) Kompozycja słodko-słone, albo słodko-kwaśne to jedna z najlepszych rzeczy jakie można skonsumować. Prawdziwa eksplozja dla wyrafinowanych smakoszy.
      W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

      • 27 16

      • A ty żydzio co

        • 0 0

      • Hehehe, no i to jest oryginalne trollowanie :)

        • 16 1

      • Dom Perignon, a nie Don... Znawco luksusów.

        • 23 2

    • (1)

      Lepsza od pizzy z szynką i ananasem jest tylko pizza z szynką, ananasem i pieczarkami. Ale takiej nigdzie nie podają, więc nie chodzę do pizzerii tylko robię sobie sam w domu. I nawet ciasto smaczniejsze mi wychodzi. Koniecznie grube, bo na pizza na cienkim jest po prostu za cienka.

      • 17 11

      • To moja ulubona kombinacja też.

        Może jakaś knajpa po komentarzach zapuści taki produkt :)

        • 0 1

    • Ananasy dodaje się do hawajskiej.

      • 4 2

    • Ananasy na pizzy wymyślili Kanadyjczycy

      Jakieś włoskie stowarzyszenie szefów kuchni nawet protestowało przeciw temu. Zresztą bezskutecznie.

      • 3 2

    • No dokładnie co za pomysł, przecież wszyscy powinni lubić to samo lol co za ludzie, nie znajom sie.

      • 21 3

  • Żadna nawet najlepsza pizza nie zastąpi słoika kiełbas mojej babci ! (4)

    • 8 3

    • Na Mazurach najlepsza jest świeżonka. (2)

      I faktycznie - żadna pizza tego nie zastąpi.

      • 2 0

      • ehh, czemu słoiki w większości muszą pracować za biurkiem.

        Mogliby otwierać bary i restauracje ze świeżonkami z domu. Wtedy do domu wracaliby firmowymi dostawczakami, a potem wracali z toną słojów sprzedając je w mieście za duży hajs.

        • 1 0

      • nie tylko na Mazurach, na Warmii też, najlepiej z mięska bitego tego samego dnia, smażona na świeżutkiej słonince

        • 0 0

    • Ymm

      A bym spróbował taki specjał

      • 0 0

  • Palcem bym nie tknął tych hipsterskich wynalazkó (6)

    Prawdziwa pizza ma pepperoni. Te wynalazki powyżej dobre są dla brodatych hipsterów, którzy ten szajs popiją "kraftowym" browarem.

    • 24 5

    • pepperoni? żarty jakieś to jest wymysł amerykański a pizza jest włoska

      • 0 1

    • (1)

      Prawdziwa pizza to w sumie tylko cienki placek z soswm i bazylia. Wiec nie masz racji.

      • 2 1

      • To chyba w telepizzy. Rozwalają mnie zawsze ich pizzę. Pizza serowa - składniki: ser. Pizza peperoni- składniki: peperoni. Pizza pieczarkowa- składniki: k... jedna pieczarka

        • 1 1

    • A jakie piwo jest prawdziwe? (2)

      Bo rozumiem, że "kraftowe" budzi u przedmówcy wstręt.

      • 0 10

      • (1)

        Prawdziwe jest tylko piwo z Biedronki ;)

        • 6 1

        • Do 2 ziko. Wszystko powyżej to marne podróbki.

          • 1 0

  • (1)

    DiAmadeo, mała buda na morenie. Najlepsza pizza w gdansku

    • 4 0

    • nie słyszałem o nie ale widzę w guglach dobre opinie, sprawdzę, dzięki

      • 1 0

  • Tylko Francesco w Gdyni!

    • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane