• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • Tylko Oliwa do Ognia

    wyborna, pyszna, prosta, w pełni włoska, brawo za nią! :)

    • 4 14

  • (4)

    Serio promujecie I Pazzi? Najgorsza pizzeria na Starym Mieście. Tylko dla nieświadomych turystów.

    • 14 7

    • Konkurencja ? (1)

      I Pazzi to jedna z lepszych pizz na mieście , nie mówię że najlepsza , ale trzyma poziom bardzo dobry

      • 3 2

      • Żadna konkurencja, klient po prostu, który myślał, że u Włocha zje włoską pizzę a dostał taki placek, że... i do tego paskudne trunki. Słabiuteńka jest i do Oliwy do Ognia, La Famiglii czy La Sicilii się nie porównuje! To już chyba w Napoli jest jest lepiej.

        • 1 2

    • Na Starym, może (1)

      A jak się ma do pizzerii na Głównym Mieście?

      • 1 1

      • W Głównym jest Królewska, która jest gorsza.

        • 3 0

  • Wegetariańska z kiełbasą - moja ulubiona :)

    • 18 1

  • Z resztek Niestety (1)

    • 3 4

    • Skoro tak lubisz...

      • 0 1

  • I pazzi

    Polskie wlochy bo ani to polskie ani wloskie kiedys bylo u nich smacznie ale czasu sie zmieniaja

    • 4 1

  • Palcem bym nie tknął tych hipsterskich wynalazkó (6)

    Prawdziwa pizza ma pepperoni. Te wynalazki powyżej dobre są dla brodatych hipsterów, którzy ten szajs popiją "kraftowym" browarem.

    • 24 5

    • A jakie piwo jest prawdziwe? (2)

      Bo rozumiem, że "kraftowe" budzi u przedmówcy wstręt.

      • 0 10

      • (1)

        Prawdziwe jest tylko piwo z Biedronki ;)

        • 6 1

        • Do 2 ziko. Wszystko powyżej to marne podróbki.

          • 1 0

    • (1)

      Prawdziwa pizza to w sumie tylko cienki placek z soswm i bazylia. Wiec nie masz racji.

      • 2 1

      • To chyba w telepizzy. Rozwalają mnie zawsze ich pizzę. Pizza serowa - składniki: ser. Pizza peperoni- składniki: peperoni. Pizza pieczarkowa- składniki: k... jedna pieczarka

        • 1 1

    • pepperoni? żarty jakieś to jest wymysł amerykański a pizza jest włoska

      • 0 1

  • a gdzie inne równie dobre miejsca? (1)

    1/ pizzeria Oliwa do Ognia ul: Garncarska
    2/ nowa pizzeria 01 Pizzarium na Podwalu Staromiejskim, gdzie pizza robiona jest przez Włochów, gdzie pizzę również można zjeść na kawałki
    3/ pizzeria La Sicilia na Pańskiej

    • 2 2

    • ale tu nie o pizzeriach tylko o dziwnych pizzach, poza tym nie wspomniałeś o La Famiglia na Lektykarskiej

      • 1 1

  • (5)

    Zabrakło Gdynianki. Nietypowy pyszny placek,pizza z kielbą i porem i ten sos...mmm

    • 29 5

    • błe

      nie mówimy tu o przedmieściach...

      • 1 9

    • Gdynianka to nie pizzeria, a te placki to nie pizza

      • 2 4

    • Racja

      Od kilku dziesiątek lat niezmiennie dobry smak;)
      Jestem fanem cebulowej,rewelacja.

      • 3 1

    • Naaaaaaaaaa Piiieeeczarceee

      • 0 0

    • Bo to nie bardzo "pizza"

      Ale fakt - jest boska..i niesmiertelna. Od poczatku niezmienna! Ankera szkoda Bo kiedys to byl hit..jak jeszcze byla jedna malenka salka na parterze a wlasciciele stali przy kasie.. potem w miare rozbudowy juz tylko gorzej

      • 2 1

  • Andiamo A Roma - to bardzo dobre miejsce

    Ogromny wybor smacznych pizz (pizzow?), przemila I sprawna obsluga I wygodne miejsce do jedzenia :). Niedrogo i przyjemnie. Polecam z calego serca.

    • 1 2

  • (6)

    Przeeeepyszne pizzę jadłam ostatnio w Toskanii. Ojej nie ma porównania. A ogłaszają sie u nas typowo włoska pizza a to nie ma nic wspólnego.

    • 6 4

    • ma

      nazwę

      • 0 0

    • Przecież współczesna pizza to danie z USA (4)

      Rozsławili ją imigranci z południa Włoch i teraz ci z centrum i północy robią jako danie ogólnowłoskie, tak jak i w Polsce. Tradycyjny neapolitański placek jest dość biedny i raczej trudno go trafić na ulicach współczesnego Neapolu. Jadłem taki w 1970 i była to dość sucha buła, z oliwą, serem i pomidorami. W tym roku znów odwiedziłem Kampanię i zajadałem się pizzą, bardzo dobrą, oferowaną w wielu wariantach, ale w stylu jaki wypromowali włoscy kucharze z USA - wielkie cienkie placki i pełno dobra na górze. mniam.

      • 4 5

      • co to znaczy współczesna pizza? (3)

        pizza to nie 'buła' - pizza jest typowym włoskim daniem, i jest na cienkim cieście choć istnieje wersja 'gruba'

        bywanie we Włoszech, zwłaszcza bezmyślne, nie uprawnia do wypisywania bzdur i wprowadzania ludzi w błąd

        • 3 5

        • pizza to placek z serem i pomidorami

          i tyle. tanie jedzenie biedoty. bez tysiąca wersji, bez kopy dodatków.

          • 8 0

        • ty o pizzy wiesz tyle co moja babcia (1)

          .

          • 0 4

          • forumowy troll się odezwał

            • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane