- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 4 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Nietypowe pizze w Trójmieście
W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.
Krewetki z kokosem
Pancetta z duszonym porem
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.
Z makaronem i frytkami
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.
Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).
Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad
Mortadela i pistacje
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (144) ponad 10 zablokowanych
-
2019-02-07 10:38
Pizza z makaronem i frytkami? (4)
może z plackami ziemniaczanymi... najlepsza - jak się samemu zrobi w domu.
- 7 1
-
2019-02-07 10:54
(1)
Ja lubię pizzę z kapustą kiszoną i kiszonymi śledziami z dżemem oblane musztardą.
- 4 0
-
2019-02-07 11:06
A mówili mi przyjaciele - nie mieszaj ogórków z dżemem.
- 3 0
-
2019-02-07 11:26
(1)
Pizza z ziemniakami to styl rzymski. W tym mieście jedzą pizzę zarówno z pure ziemniaczanym, jak i z frytkami.
- 0 1
-
2019-02-07 17:08
Po co minusujesz pokazując, że nie masz o tym pojęcia?
- 1 0
-
2019-02-07 10:42
Kazda u nas jest nietypowa bo nie maja nic wspolnego z prawdziwa pizza
- 7 3
-
2019-02-07 10:53
(3)
lubię tylko z serem i sosem pomidorowym, do tego ew. dobra oliwa
- 9 0
-
2019-02-07 11:06
Prawdziwy Polak takiej nie ruszy.
- 8 0
-
2019-02-07 11:51
i bazylia
kolory flagi.
Tyle, że mozarella di bufala jest 2-3 razy droższa od tej od zwykłej krowy, a mało kto rozróżni smak, szczególnie na pizzy. Nie ma co się podniecać, dawniejsi Neapolitańczycy jedli ser od bawolic, bo bawołami orali. Taki pasterz miał bawolicę pod ręką to nie szukał krowy, żeby sobie ser zrobić.- 2 0
-
2019-02-07 15:23
margarita najlepsza tylko u mnie zawsze podwójny ser.
- 0 0
-
2019-02-07 10:56
najlepsza pizza
prosto z zamrażalnika
- 8 1
-
2019-02-07 11:41
Stefano Sopot
A ja lubię tam.
- 1 1
-
2019-02-07 11:42
Festiwal pizzy i tyle. (2)
Najem się za 30 złotych do syta i sprawdzę całe menu Pizza Hut. No ale koneserzy pokręcą noskiem bo ciasto grubsze niż kartka papieru.
Jak ktoś jest wielkim fanem to na weekend do Włoch. Regionalne produkty, wiekowe receptury... i cena o ponad połowę mniejsza niż w Polsce.- 6 7
-
2019-02-07 13:17
(1)
Taa cena o polowe mniejsza, minimum 10 euro w Rzymie (zeby nie bylo przedmiescia) za placek z 2 plasterkami szynki. I jeszcze przypal atoi i czeka na napiwek 5 euro. Tak, ze nie wiem gdzie i za ile jadasz pizze w Trojmiescie, ze jest drozsza niz we Wloszech!!
- 2 3
-
2019-02-09 02:15
To proste
On nie jada pizzy we Włoszech, on słyszał o pizzy we Włoszech ;)
- 0 1
-
2019-02-07 12:20
Pizzeria pokoleniowa na Zaspie (1)
pizza zawijana - inna niż zwykle - polecam
- 1 3
-
2019-02-07 18:55
Znaczy się calcone? Tego nie wynaleźli na Zaspie!
- 1 0
-
2019-02-07 12:26
Żadna nawet najlepsza pizza nie zastąpi słoika kiełbas mojej babci ! (4)
- 8 3
-
2019-02-07 13:50
Ymm
A bym spróbował taki specjał
- 0 0
-
2019-02-07 15:19
Na Mazurach najlepsza jest świeżonka. (2)
I faktycznie - żadna pizza tego nie zastąpi.
- 2 0
-
2019-02-08 12:23
nie tylko na Mazurach, na Warmii też, najlepiej z mięska bitego tego samego dnia, smażona na świeżutkiej słonince
- 0 0
-
2019-02-08 15:06
ehh, czemu słoiki w większości muszą pracować za biurkiem.
Mogliby otwierać bary i restauracje ze świeżonkami z domu. Wtedy do domu wracaliby firmowymi dostawczakami, a potem wracali z toną słojów sprzedając je w mieście za duży hajs.
- 1 0
-
2019-02-07 13:29
(1)
DiAmadeo, mała buda na morenie. Najlepsza pizza w gdansku
- 4 0
-
2019-02-08 12:25
nie słyszałem o nie ale widzę w guglach dobre opinie, sprawdzę, dzięki
- 1 0
-
2019-02-07 13:29
Pepe pizza
Tylko pepepizza oliwa reszta do pięt im nie dorasta
- 4 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.