• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • Pizza z makaronem i frytkami? (4)

    może z plackami ziemniaczanymi... najlepsza - jak się samemu zrobi w domu.

    • 7 1

    • (1)

      Ja lubię pizzę z kapustą kiszoną i kiszonymi śledziami z dżemem oblane musztardą.

      • 4 0

      • A mówili mi przyjaciele - nie mieszaj ogórków z dżemem.

        • 3 0

    • (1)

      Pizza z ziemniakami to styl rzymski. W tym mieście jedzą pizzę zarówno z pure ziemniaczanym, jak i z frytkami.

      • 0 1

      • Po co minusujesz pokazując, że nie masz o tym pojęcia?

        • 1 0

  • Kazda u nas jest nietypowa bo nie maja nic wspolnego z prawdziwa pizza

    • 7 3

  • (3)

    lubię tylko z serem i sosem pomidorowym, do tego ew. dobra oliwa

    • 9 0

    • Prawdziwy Polak takiej nie ruszy.

      • 8 0

    • i bazylia

      kolory flagi.
      Tyle, że mozarella di bufala jest 2-3 razy droższa od tej od zwykłej krowy, a mało kto rozróżni smak, szczególnie na pizzy. Nie ma co się podniecać, dawniejsi Neapolitańczycy jedli ser od bawolic, bo bawołami orali. Taki pasterz miał bawolicę pod ręką to nie szukał krowy, żeby sobie ser zrobić.

      • 2 0

    • margarita najlepsza tylko u mnie zawsze podwójny ser.

      • 0 0

  • najlepsza pizza

    prosto z zamrażalnika

    • 8 1

  • Stefano Sopot

    A ja lubię tam.

    • 1 1

  • Festiwal pizzy i tyle. (2)

    Najem się za 30 złotych do syta i sprawdzę całe menu Pizza Hut. No ale koneserzy pokręcą noskiem bo ciasto grubsze niż kartka papieru.
    Jak ktoś jest wielkim fanem to na weekend do Włoch. Regionalne produkty, wiekowe receptury... i cena o ponad połowę mniejsza niż w Polsce.

    • 6 7

    • (1)

      Taa cena o polowe mniejsza, minimum 10 euro w Rzymie (zeby nie bylo przedmiescia) za placek z 2 plasterkami szynki. I jeszcze przypal atoi i czeka na napiwek 5 euro. Tak, ze nie wiem gdzie i za ile jadasz pizze w Trojmiescie, ze jest drozsza niz we Wloszech!!

      • 2 3

      • To proste

        On nie jada pizzy we Włoszech, on słyszał o pizzy we Włoszech ;)

        • 0 1

  • Pizzeria pokoleniowa na Zaspie (1)

    pizza zawijana - inna niż zwykle - polecam

    • 1 3

    • Znaczy się calcone? Tego nie wynaleźli na Zaspie!

      • 1 0

  • Żadna nawet najlepsza pizza nie zastąpi słoika kiełbas mojej babci ! (4)

    • 8 3

    • Ymm

      A bym spróbował taki specjał

      • 0 0

    • Na Mazurach najlepsza jest świeżonka. (2)

      I faktycznie - żadna pizza tego nie zastąpi.

      • 2 0

      • nie tylko na Mazurach, na Warmii też, najlepiej z mięska bitego tego samego dnia, smażona na świeżutkiej słonince

        • 0 0

      • ehh, czemu słoiki w większości muszą pracować za biurkiem.

        Mogliby otwierać bary i restauracje ze świeżonkami z domu. Wtedy do domu wracaliby firmowymi dostawczakami, a potem wracali z toną słojów sprzedając je w mieście za duży hajs.

        • 1 0

  • (1)

    DiAmadeo, mała buda na morenie. Najlepsza pizza w gdansku

    • 4 0

    • nie słyszałem o nie ale widzę w guglach dobre opinie, sprawdzę, dzięki

      • 1 0

  • Pepe pizza

    Tylko pepepizza oliwa reszta do pięt im nie dorasta

    • 4 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane