• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nietypowe pizze w Trójmieście

Łukasz Stafiej
7 lutego 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

W najbliższą sobotę będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście zjemy pizzę nietypową, oryginalną czy po prostu - dziwną. Kilka lokali przygotowało też specjalne wydarzenia.



Krewetki z kokosem



Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu Pizza z krewetkami i kokosem w Czerwonym Piecu

Najlepsza pizza to:

Gdyński Czerwony Piec to jedna z najbardziej lubianych przez gdynian (i nie tylko) pizzerii w mieście. Trzon karty stanowi włoska klasyka na cienkim placku, ale właściciele nie boją się też odważniejszych kompozycji. Bywalcy uwielbiają Kostarykę - pizzę z krewetkami, masłem palonym i płatkami kokosa. Oryginalne smaki na włoskim placku.

Pancetta z duszonym porem



Pizza z duszonym porem w Na Okrągło Pizza z duszonym porem w Na Okrągło
Pancetta, czyli włoska rolada z długodojrzewającego boczku to nieczęsto używany, ale przez bywalców pizzerii raczej znany składnik. Jednak jego połączenie z duszonym na maśle porem winduje włoski placek poziom wyżej. To jedna z autorskich kompozycji w Na Okrągło - kameralnej pizzerii we Wrzeszczu. Propozycja dla wytrawnych pizzożerców.

Z makaronem i frytkami



Pizza z makaronem w Pizza Boyz Pizza z makaronem w Pizza Boyz
W gdyńskiej pizzerii Pizza Boyz zjemy pizzę, której daleko do włoskich klasyków. Na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo... przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper. Dla ekstremalnych smakoszy.


Roślinny ser i kiełbasa z ziemniakami



Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi Wegańska pizza z ziemniakami w I Pazzi
Gdańskie I Pazzi to prawdopodobnie najlepsze miejsce z wegańską (ale nie tylko) pizzą w Trójmieście. Królową roślinnego menu jest Zeta - hołd dla szefowej kuchni z wrzeszczańskiego House of Seitan. To placek z roślinną mozzarellą i kiełbasą, pomidorami, cebulą i oliwkami, które przykrywa słuszna ilość ziemniaków (choć wtajemniczeni powiedzieliby raczej - ziemniaczków).

Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad


Mortadela i pistacje



Pizze na porcje w Andiamo A Roma Pizze na porcje w Andiamo A Roma
W Andiamo A Roma w Gdyni praktykują dobrze znany z rzymskich ulic patent - pizzę na kawałki cięte nożyczkami. Ciasto jest grube i puszyste, a do ilości i rodzajów składników podchodzi się mniej restrykcyjnie niż w Neapolu. Zjemy np. pizzę z mortadelą i pistacjami czy ziemniakami, śmietaną i rozmarynem. Na jednym kawałku zazwyczaj się nie kończy.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Wydarzenia z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy

W sobotę kilka lokali zapowiada specjalne atrakcje. W Ogniem i Piecem będzie można wziąć udział w turnieju na najszybciej zjedzoną margheritę. Monte Carlo wprowadzi specjalne menu, a w kilku restauracjach odbędzie się I Festiwal Pizzy i Włoskich Smaków. Wybiegać kalorie będzie można podczas zawodów z włoskim plackiem w roli głównej, czyli Pizza Rush na Matarni.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (144) ponad 10 zablokowanych

  • (16)

    Roślinny ser. Brzmi ciekawie no no.

    • 78 10

    • Blee

      • 11 2

    • Na tej samej pizzy jest również... kiełbasa. To jest wegańska pizza? Czy może kiełbasa też jest roślinna? (9)

      • 7 2

      • (8)

        kiełbasa jest roślinna, cala pizza jest zrobiona bez produktow zwierzęcych :)

        • 8 4

        • Sojowy boczek, fasolowy smalec, wegańska kaszanka... (7)

          A dlaczego wegańskie produkty roślinne tak często posiadają nazwy pochodzące od produktów odzwierzęcych?

          • 11 8

          • Wszędzie soja a potem dziwią się, że tak dużo zachorowań na raka (2)

            Soja to strasznie szkodliwe badziewie/

            • 9 7

            • (1)

              85% światowych zbiorów soi jest przeznaczonych na karmę dla zwierząt, które potem są zjadane przez ludzi. Więc jeśli ktoś tu przejadą się soją, to właśnie mięsożercy.

              Poza tym soją nie jest rakotworcza, a jeśli chodzi o te słynne fitoestrogeny, to żeby w jakikolwiek sposób odczuć ich działanie, trzeba by jeść ok 20kg soi dziennie przez 3 miesiące.

              • 8 8

              • czemu soja ma byc lepsza niż nasz groch
                albo indyjska soczewica?
                dla mnie smakuje identycznie...

                • 3 3

          • Jest jeszcze wegański mięsny jeż z cieciorki.

            Polecam - pyszota!

            • 4 2

          • Dlatego że

            większość naszego społeczeństwa wychowała się jednak na mięsie, dlatego na hasło "kiełbasa", "klopsiki", "kotlet" mają od razu skojarzenia i ze smakiem, i z fakturą jedzenia. Tak jest zwyczajnie prościej; w tej chwili wymyślanie nowych nazw wymagałoby też jakiegoś czynnika, który sprawiłby, żeby takie słowo weszło do obiegu.

            Z określeniami, które podajesz, akurat się nie zetknęłam.

            • 11 3

          • Głównie po to, żeby przekonać osoby jedzące mięso do zmiany diety na zasadzie, że można te same smaki uzyskać z produktów roślinnych.

            • 9 4

          • Posiadają takie nazwy, żeby ułatwić ludziom wychowanym na pewnych smakach odnaleźć się w świecie roślinnej żywności.

            • 5 1

    • Roślinny ser to jak czarny śnieg;-) (1)

      • 11 4

      • albo "tolerancyjny weganin"

        • 5 7

    • za dużo kombinowania. nie ma to jak mięsiwo

      • 3 3

    • (1)

      Nazewnictwo to pół biedy, można dyskutować. Ale po co ta cała sztuczna ideologia?

      • 4 4

      • W którym miejscu jest to "sztuczna" ideologia ?

        • 5 3

  • Andiamo... (2)

    Bezstronnie jedna z lepszych pizz ,które jadłem ...

    • 10 18

    • Bezstronnie lel (1)

      Tutti Santi
      zjada Andiamo na śniadanie

      • 1 6

      • Z gustem jest jak z du .ą, każdy ma swoją.

        I te porównywanie ta lepsza, nie tamtą lepsza... Ludzie czy wy jesteście dorośli?

        • 9 1

  • Prawdziwa pizza tylko w Neapolu (11)

    Kosztuje około 3 euro to niespełna 15 złotych a jaki smak , niedostępny dla słoików z Trójmiasta

    • 31 82

    • ta, moze w budzie , sprzedawana na wynos (4)

      bylem niedawno i kosztuja zdecydowanie wiecej, chyba ze jemy placek z sosem pomidorowym siedzac na chodniku, co zapewne nasz swiatowiec robil :)
      My sloiki w Neapolu jadalismy w ladnych lokalach, ze stoliczkami, obrusami i winem lokalu za troche wiecej. Bo nas stac :)

      • 30 11

      • Prawdziwy neapolitańczyk wcina tylko najprostsze i najtańsze pizze. Wszystkie inne uznają za nieporozumienie.

        • 23 5

      • (2)

        Byłem kilka razy w Neapolu. Potwierdzam pizza marinaraod 2,5 do 3 euro Margherita 3 euro. Droższa fritata 5-6 euro. W pizzeri w której był Bil Clinton. To sa smaki Neapolu. Tanie podstawowe jedzenie. Jak pójdziesz do restauracji dla turystów to zapłacisz 6 i 12 euro jak wolisz.

        • 14 1

        • bujać to my, a nie nas (1)

          Tylko skąd słoik może o tym wiedzieć? Dał się sfrajerować kilka razy drożej, bo "go stać".

          • 6 2

          • w punkt

            • 3 0

    • czyli drożej niż w Mące i Kawie, tam dostaniesz naprawdę dobrą pizzę

      p.s. bilety lotnicze do Włoch są tańsze niż do Warszawy, czasy się zmieniły, pora wyjść z piwnicy :)

      • 23 1

    • Z Ciebie taki Italianiec jak z tych słoików Trójmiaszczanie :D Przyganiał kocioł garnkowi :)

      • 14 4

    • bolonia, pizza na wynos lub w lokalu (2)

      ludzie jedzą na ulicy i murkach 2Euro, czyli 9 zł. W sam raz na obiad lub kolację. Smak nie do porównania. Robią ją max 5 min od zapłacenia. Podac adres? warto:)

      • 1 2

      • dobra podaj

        • 0 0

      • Za 2 euro to kawalek dostaniesz;)

        A w 2 minuty to Ci odgrzeja, jak lubisz takie pizze to ok ;)

        • 2 0

    • Jak ktoś chce zjeść wnet identyczna to nie musi jechać do Włoch wystarczy odwiedzić włoszczyznę na morenie jak dla mnie numer jeden w całym trójmieście

      • 1 0

  • Słyszałem, że niektórzy dodają nawet ananasy. (9)

    Chociaż nie wiem kto by chciał to jeść...

    • 36 35

    • No dokładnie co za pomysł, przecież wszyscy powinni lubić to samo lol co za ludzie, nie znajom sie.

      • 21 3

    • (1)

      Lepsza od pizzy z szynką i ananasem jest tylko pizza z szynką, ananasem i pieczarkami. Ale takiej nigdzie nie podają, więc nie chodzę do pizzerii tylko robię sobie sam w domu. I nawet ciasto smaczniejsze mi wychodzi. Koniecznie grube, bo na pizza na cienkim jest po prostu za cienka.

      • 17 11

      • To moja ulubona kombinacja też.

        Może jakaś knajpa po komentarzach zapuści taki produkt :)

        • 0 1

    • eh (3)

      Możecie nalać polakówowi Don Perignona, albo dobrej whisky 18 letniej. Polak wypije duszkiem i powie, że cierpkie i jakieś mdłe. Dacie polakowi trufli to powie, że to jakiś zgniły czosnek. Zaparzycie polakówowi dobrego espresso z dobrej, ręcznej maszyny, z świeżo mielonych ziaren bardzo dobrej jakości, powie że jakaś mała ta kawa i w ogóle kwaśna i i dziwnie smakuje. D(...) Nie znacie życia, wasze kubki smakowe są wypalone od podrobionych fajek i kijowej wódki. Nigdy nie mieliście okazji poznać smaków. (...) Kompozycja słodko-słone, albo słodko-kwaśne to jedna z najlepszych rzeczy jakie można skonsumować. Prawdziwa eksplozja dla wyrafinowanych smakoszy.
      W cywilizowanej i rozwiniętej Japonii, kiedy córka przyprowadza i przedstawia swojego wybranka rodzicom, ci wykonują test. Podają mu Hawajską. Kiedy chłopak pizzy nie zje, albo powie że mu nie smakuje, to wiadomo że pochodzi z patologicznej rodziny. Test działa z dokładnością 100% i nawet WHO i ONZ przyznali, że u rodzin w których dominuje alkoholizm, narkomaństwo i kazirodztwo zawsze pojawia się niechęć do pizzy z ananasem.

      • 27 16

      • Dom Perignon, a nie Don... Znawco luksusów.

        • 23 2

      • Hehehe, no i to jest oryginalne trollowanie :)

        • 16 1

      • A ty żydzio co

        • 0 0

    • Ananasy na pizzy wymyślili Kanadyjczycy

      Jakieś włoskie stowarzyszenie szefów kuchni nawet protestowało przeciw temu. Zresztą bezskutecznie.

      • 3 2

    • Ananasy dodaje się do hawajskiej.

      • 4 2

  • cos wam rzekne jako Sven (4)

    pizza to nie dla mnie. jeno torunska z grillka i zimne specki. pozdrawiam ze srebrzyska moi mili i kochani

    • 19 10

    • ciągle pizza i pizza, dość, istnieje tyle smakowitych dań na świecie

      • 1 1

    • Piwo i grillowane mięso... A wiosna już niedługo

      • 1 1

    • sren pe**en

      • 0 1

    • Kuchnia polska - pycha

      • 0 1

  • Kiedyś dawno temu w Sopocie jadłem pizzę ze śledziem smażonym (3)

    I to już był hardcore na maksa.

    • 11 4

    • Somtam

      Czym sie chwalic?, taka sobie zamowiles, fajnie ze mieli smazone sledzie, chociaz z .... bigosem , moglo byc tez fajnie

      • 7 3

    • dobrze, że nie ze smażonym zużytym pampersem

      • 2 3

    • szkoda że nie z surowym śledziem, jabłkiem i nie przegotowaną wodą,- dopiero posmakowałbyś co to znaczy hardcore.

      nawet na drugą stronę Monciaka byś nie doszedł.

      • 4 1

  • Na Okrągło! (6)

    I pizza truflowa - pycha. :) podobna jest też pizzeria Oliwa do ognia, ale moim zdaniem składniki są jakościowo gorsze - mi nie smakowały. Porównywałam na przykładzie paru pizz z obydwu miejsc. Zdecydowanie polecam Na Okrągło. :)

    • 12 12

    • (2)

      Kreska Mąki robi też pyszną truflową z serkiem mascarpone :)

      • 4 5

      • Dzięki za info

        Sprawdzę przy okazji. :)

        • 3 2

      • O tak, kreska ma rewelacyjną truflową!

        • 4 3

    • tak średnio bym powiedział, tak średnio

      Akurat obie pizzerie mają dostawy składników od tych samych dostawców-hurtowników. Niestety Twój smak się nie bardzo wstrzelił..

      • 1 0

    • truflowa pizza śmierdzi starym spoconym knurem (1)

      ale co kto lubi

      • 2 2

      • nie zauważyłam, ale jest pycha

        • 0 0

  • chyba moda na "dziwne" pizze juz sie skonczyla

    jeszcze kilkanascie lat temu bez problemu mozna bylo znalezc pizze z owocami i czekolada. Kiwi i mandarynki byly calkiem ciekawym dodatkiem. Dobrze wspominam tez pizze z zielonym czosnkiem

    • 5 7

  • ... Che schifo! Fui!!!

    • 6 5

  • Ej, ale Carolina Reaper juz dawno nie jest najostrzejszą papryką na świecie. (1)

    • 20 7

    • i dalej redaktorów boli prawda :)

      Carolina jest obecnie 3 od szczytu. Dragon Breatch to nr 2. Pepper X to nr 1.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane