• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowa jesienna karta w restauracji Art Deco

27 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Szef kuchni Art Deco podczas tworzenia nowej karty inspirował się klasyczną kuchnią polską z akcentami kuchni francuskiej. Szef kuchni Art Deco podczas tworzenia nowej karty inspirował się klasyczną kuchnią polską z akcentami kuchni francuskiej.

Kolacja komentowana w restauracji Art Deco zainicjowała nową, bardzo jesienną kartę menu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, w tym sezonie proponuje polską klasykę z elementami eleganckiej kuchni francuskiej, którą połączył z doskonałymi szampanami marki G.H. Mumm.



- Inspiracją jest klasyczna, staropolska kuchnia, razem z akcentami kuchni francuskiej. W jesiennej karcie inspiracją stały się np. żabie udka. Część przepisów nawołuje do naszych prawdziwych przeżyć i rodzinnych receptur. W naszej kuchni korzystamy z lokalnych i sezonowych produktów, tym samym wspierając regionalnych dostawców - mówił szef kuchni Art Deco, Tomasz Koprowski i przy okazji wyjaśnił niecodzienne zestawienie wszystkich dań z szampanem Mumm. - Ten szampan idealnie komponuje się z daniami oraz podkreśla ich wyjątkowość. Z reguły potrawy łączy się z winami, a samego szampana podaje się jako przystawkę. My udowadniamy, że szampan może doskonale smakować również w połączeniu z daniami z naszej karty, np. aromatyczną zupą.
Kolację otworzyła niewielka przekąska amuse-bouche, którą można niejako uznać za kwintesencję nowej, mocno jesiennej karty Art Deco. Niespotykanie aromatyczny bulion grzybowy zestawiono z lekko podsmażonym z zewnątrz pierogiem z mięsem z kaczki oraz słodko-kwaśną śliwką. To połączenie świetnie współgrało z delikatnie wytrawnym szampanem Mumm Brut.

Podobne wrażenie na gościach zrobiły dwie przystawki, czyli soczyste przegrzebki z szafranem, musem z marynowanej dyni, pudrem z dyni i jabłkiem, które nadało daniu pożądanej kwasowości oraz żabie udka z pietruszkowym puree, czosnkiem i masłem. Na uwagę zasługuje zwłaszcza sposób przygotowania czosnku, który był siedem razy obgotowany w mleku, dzięki czemu udało się zachować jego charakterystyczny smak, ale bez cienia goryczki. Przystawkom towarzyszył szampan Mumm Brut Rose, który, jak się potem okazało, szczególnie zasmakował paniom.

  • Amuse-bouche: aromatyczny bulion grzybowy zestawiono z lekko podsmażonym z zewnątrz pierogiem z mięsem z kaczki oraz słodko-kwaśną śliwką.
  • Przegrzebki z szafranem, musem z marynowanej dyni, pudrem z dyni i jabłkiem.
  • Żabie udka z pietruszkowym puree, czosnkiem i masłem.
  • Zupa cebulowa z truflami, ukryta pod chrupiącą warstwą ciasta francuskiego.
  • Szef kuchni, Tomasz Koprowski, w tym sezonie proponuje polską klasykę z elementami eleganckiej kuchni francuskiej, którą połączył z doskonałymi szampanami marki G.H. Mumm.
  • Comber z dzika z kasztanami, borowikami, musem z czerwonej kapusty i skorzonerą.
  • Deser: jabłko z miodem, kruszonką i miętą.
  • Deser: gruszka z musem z sera błękitnego i orzechami oraz sezamem.
  • Ekipa restauracji Art Deco, na pierwszym planie szef kuchni Tomasz Koprowski.
Francuski klasyk, czyli esencjonalna i lekko słodka zupa cebulowa z truflami, ukryta pod chrupiącą warstwą ciasta francuskiego, idealnie sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Rozgrzewa, a przy okazji cieszy oko atrakcyjnym wyglądem. Do niej szef kuchni zaproponował szampana Mumm Blanc de Blancs, w 100 procentach ze szczepu chardonnay.

Pierwsze główne danie zaskoczyło uczestników kolacji. Wszystko za sprawą halibuta, zazwyczaj niezwykle tłustej ryby, która według przepisu Tomasza Koprowskiego okazała się chuda, maślana, idealnie przygotowana. Bardzo pasowała do dodatków, czyli batata, chrupiącego jarmużu i kalafiora oraz 10-letniego szampana Mumm Cuvee R. Lalou. Ta etykieta towarzyszyła również kolejnej potrawie. Charakterny comber z dzika z kasztanami, borowikami, musem z czerwonej kapusty i skorzonerą godnie zamknął set z głównymi daniami.

Kolację zwieńczyły dwa jesienne desery. Jabłko z miodem i kruszonką ciekawie wzbogaciła odrobina mięty, zaś wytrawną gruszkę z musem z sera błękitnego i orzechami dopełnił chrupiący sezamowy paluch. Zgodnie z zasadą, że w przypadku win i szampanów "słodkie łączymy ze słodkim", szef kuchni zdecydował się na szampana Mumm Demi Sec.

Gościom podczas kolacji towarzyszył przedstawiciel marki G.H. Mumm, Jakub Skurczyński, który w przystępny i zabawny sposób przybliżył bogaty świat szampana.

Wszystkich zaprezentowanych dań można już skosztować w restauracji Art Deco w sopockim Sofitel Grand Hotel.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (8) 1 zablokowana

  • a fe

    jakieś smarki na talerzu. A gdzie fotki jedzenia?

    • 9 4

  • Fajnie, ale co to jest to kolorowe na talerzu ?

    Sądząc z proporcji do wielkości sztućców, jakieś jedzonko dla pieska, czy jak ?
    Jeżeli to w środku to kotlecik, resztę zielonego i pomarańczowego pan szef kuchni może sobie sam zjeść, razem z tymi fioletowymi paproszkami.

    • 11 3

  • Jeden pieróg na talerzu

    Polany litrem sosu i stówka za to "danie".

    • 11 5

  • (1)

    parówki, bułka, pomidor!
    na przystanku w ręku, a nie to coś w restauracji :-)

    • 5 2

    • O rany...

      Szkoda słów. Parówki

      • 0 1

  • Wypociny pseudo Szefa Kuchni

    Bardzo słabiutko jak na tą klasę Hotelu Panowie dokąd zmierzacie ???

    • 1 2

  • artykuł sponsorowany (1)

    ... reklamy w tv też tak komentujecie ? A czy któryś z autorów w/w opinii był kiedykolwiek na kolacji degustacyjnej? Czy potraficie delektować się daniem i czerpać z tego przyjemność jak na wystawie czy w teatrze? Polecam spróbować a następnie komentować. Gratulacje dla szefa kuchni i kucharzy.

    • 2 3

    • to tak jakby pójść na Dziady anachronizm!!!

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane