• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowa restauracja Rafała Wałęsy. Sztuczka Bistro rusza w Sopocie

Łukasz Stafiej
22 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Rafał Wałęsa: - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Rafał Wałęsa: - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób.

Na tę wiadomość bywalcy restauracji czekali od dawna. Dobiegły końca prace przy nowej restauracji jednego z najlepszych szefów kuchni w Trójmieście, Rafała Wałęsy, właściciela gdyńskiej Sztuczki. Sztuczka Bistro rusza w piątek przy ul. Józefa Bema 6 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie.



Rafał Wałęsa jest jednym z prekursorów kuchni autorskiej w Trójmieście. To jego Sztuczka pięć lat temu przecierała szlaki na lokalnej scenie restauracji typu fine-dining. Miejsce, gdzie można zjeść wykwintne potrawy przygotowywane nowoczesnymi technikami z jakościowych produktów i podane na talerzu w wyrafinowanej odsłonie, zdobyło grono fanów i do dziś uchodzi za jeden z najlepszych lokali w Trójmieście.

Kilkanaście miesięcy temu bywalców pilnie nasłuchujących gastronomicznych plotek zelektryzowała wiadomość: Wałęsa z bratem otwiera kolejną restaurację - tym razem w Sopocie. Znana jest już data otwarcia. W piątek, 24 marca w lokalu przy ul. Józefa Bema 6, gdzie przez lata funkcjonował słynny klub Mandarynka, rusza Sztuczka Bistro. Miejsce zupełnie inne od pierwszej Sztuczki.

- Gdyńską Sztuczkę otwierałem, żeby się kulinarnie wyszaleć i pobawić w kuchni. To miało być od początku jedzenie ekstrawaganckie, w pewien sposób realizacja moich ambicji - mówi Rafał Wałęsa. - Sztuczkę Bistro otwieramy dla wszystkich, nie tylko smakoszy. Będziemy karmić w mniej skomplikowany sposób. Dania będą opisane nazwami, a nie listą produktów. Karta ciągle powstaje, będzie sezonowa, ale rozbudowana. Będą w niej m.in. sałatki, makarony, mięsa, ryby i owoce morza. Przepisy będą proste, klasyczne, ale ciekawe.
W karcie znajdą się m.in. tagliatelle z kaczką, szałwią, palonym masłem i piklowaną gruszką (25 zł), pieczona pierś z kurczaka kukurydzianego z karmelizowanymi marchewkami i sosem tymiankowym (25 zł) czy smażony filet z dorsza z duszonym porem w śmietanie i vinegretem z boczku z kaparami (36 zł). Goście będą mogli osobno zamawiać dodatki do dań głównych.

Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami. W Sztuczce za dobór win odpowiada znany z gdyńskiego lokalu sommelier Łukasz Chwojnicki. Karta będzie liczyła około 150 etykiet, w tym 20 win dostępnych będzie na kieliszek. Cena za butelkę wina będzie się rozpoczynała od 59 złotych.

  • Sztuczka Bistro wpisuje się w modny w całej Polsce trend tzw. bistronomii, który stara się pożenić nieprzekombinowaną, ale kreatywną kuchnię firmowaną nazwiskiem uznanego szefa kuchni oraz niezłą ofertę alkoholi z przystępnymi cenami.
  • Lokal znajduje się tuż obok ul. Bohaterów Monte Cassino, przy ul. Józefa Bema 6.
Nowością będzie karta klasycznych koktajli opracowana przez szefa baru gdyńskiej Głównej Osobowej Dawida "Farotha" Gierjatowicza, który z ekipą Sztuczki współpracował już kilkakrotnie podczas kolacji tematycznych w swojej pierwszej restauracji. Karta będzie podzielona na dwie części: dostępna przez cały dzień aperitivo (m.in. Negroni - 24 zł, Champagne Cocktail - 36 zł czy Elegant Martini - 24 zł) oraz obowiązującą od godz. 17 kartą główną (m.in. Jagerita - 24 zł, Old Fashioned - 22 zł czy Hurricane - 28 zł).

- Faroth nie rezygnuje z Głównej Osobowej. Będzie pracował na zmianę tam i u nas. To bardzo zdolny młody barman. Jego alkoholowe kreacje bardzo przypadły mi do gustu i chcemy rozwijać tę współpracę w Sopocie - mówi Wałęsa. - Planujemy wprowadzić sporo zimnych przekąsek, które będziemy parować z alkoholem i podawać wieczorami i w nocy, po zamknięciu kuchni.
Na parterze i półpiętrze nowej Sztuczki przewidziano miejsca przy stolikach dla ponad pięćdziesięciu osób. Wnętrze zaaranżowano bez zbędnych ozdobników - projektantka Magdalena Adamus ze studia Loft postawiła na elegancki minimalizm. Na górnych piętrach budynku powstaje sześć nowoczesnych apartamentów pod nazwą Bema 6.

Kuchnia Sztuczki Bistro będzie czynna od godz. 12 do godz. 22, a weekendy do godz. 23. Sam lokal będzie czynny do ostatniego gościa. W maju zmieni się godzina otwarcia i ruszy oferta śniadaniowa. 31 marca odbędzie się tutaj czwarta i ostatnia kolacja degustacyjna z cyklu "4 Razy Smaczniej" i to na razie jedyne zaplanowane wydarzenie.

Wałęsa uspokaja: - W funkcjonowaniu gdyńskiej Sztuczki nic się nie zmienia. Kuchnię od maja prowadzi tam Jacek Koprowski, który jest ambitnym i kreatywnym młodym szefem kuchni i sprawdza się doskonale. Ja rzucam się w wir pracy na kuchni tutaj i już teraz zapowiadam, że to nie ostatni lokal firmowany nazwą Sztuczką, który zamierzamy uruchomić w Trójmieście.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Gdzie notka: "Artykuł Sponsorowany" ? (2)

    Sam nie wiem, czy to jest reklama lokalu czy właściciela :)

    • 28 3

    • Antyreklama (1)

      Właściciel to chyba z tym zdjęciem sobie antyreklamę zrobił

      • 6 2

      • Wręcz przeciwnie

        • 0 0

  • (1)

    Karta będzie podzielona na dwie części: dostępna przez cały dzień aperitivo (m.in. Negroni - 24 zł, Champagne Cocktail - 36 zł czy Elegant Martini - 24 zł) oraz obowiązującą od godz. 17 kartą główną (m.in. Jagerita - 24 zł, Old Fashioned - 22 zł czy Hurricane - 28 zł).

    bzdura!!!

    • 8 5

    • Kara na wieczor bedzie sie nazywała ,,nocna zmiana'm

      • 1 0

  • (3)

    Planujemy wprowadzić sporo zimnych przekąsek, które będziemy parować z alkoholem

    dobrze , że nie chcą gotować

    • 8 1

    • zimna parowana!

      • 1 0

    • Autorowi chodzi o duet przekąski z drinkiem. (1)

      • 1 0

      • to zjeśc ,bez chlania nie mozna

        • 0 0

  • (2)

    "Dania będą opisane nazwami, a nie listą produktów"

    np
    smażony filet z dorsza z duszonym porem w śmietanie i vinegretem z boczku z kaparami

    To jak się to danie nazywa?

    • 22 1

    • sobotni bełt rybaka

      hehe

      • 11 0

    • Adrian.

      • 0 0

  • Ciekawe ile koksu zdarli z podłogi w czesie remontu po Mandarynce... ;) (1)

    • 39 0

    • koksu malo

      sama krajówa i zaschnięte łzy frajerów co mają "mega dobre po 180"

      • 11 0

  • Nie czuję się dobrze w lokalach o czarnych ścianach i betonie na suficie

    Serio. Za dużo tego w jednym miejscu. Przytłacza, nierelaksuje, z czasem wydaje się być brudno i nawet świetne jedzenie mi nie pomoże. Ale życzę powodzenia!

    • 23 2

  • Sopot nie lubi ludzi z Gdyni... (1)

    Będzie pusto, szczególnie zima

    • 5 9

    • Ja nie lubie ludzi z sopotu. Zadzieraja nosa a 3/4 populacji kisi sie w wiezowcach (Kamienny Potok, Przylesie, Brodwino).

      • 5 1

  • Sztyczki Wałęsy ?? Skąd to znamy !

    • 17 7

  • A frytki będą?

    J/w

    • 10 0

  • Wystrój (1)

    Z całym szacunkiem i nie chce wyjść na narzekacza, ale... wystrój szczególnie dolnego poziomu bardzo słabo

    • 22 1

    • Bezstronnym

      Patrze na zdjęcia i zastanawiam się co widze ? Na dole pokoj ze stolikami , u góry poczekalnia dla dzieci to jest ? Gdzie restauracja dla wawy ?

      • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane