- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (50 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (65 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (153 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Nowe Lokale: kulinarne zagłębie na Zaspie i kawiarnia z duszą
W ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy pięć nowych miejsc - jedną klimatyczną kawiarnię na Dolnym Mieście i cztery lokale w "zagłębiu kulinarnym" na Zaspie przy SKM. Czego dziś możecie się spodziewać? Będą: kawa i coś słodkiego, dobre koktajle wysokoprocentowe, włoska pizza, wegańskie pyszności oraz godne polecenia bistro, prowadzone przez prawdziwego kulinarnego pasjonata.
Kawiarnia Publiczna na Dolnym Mieście
Nasze kroki skierowaliśmy najpierw do klimatycznej kawiarni na Dolnym Mieście przy ul. Łąkowej 35/38. Publiczna to "siostra" znanego w Gdańsku Salonu Fryzur Męskich. Oba biznesy - fryzjer i kawiarnia - działają oddzielnie, ale z założenia mają się uzupełniać. Z pewnością sprzyja temu duża przeszklona ściana i szklane drzwi pomiędzy jednym miejscem a drugim. Dzięki temu, pijąc kawę w kawiarni, można podglądać pracę fryzjerów.
Publiczna to ciekawy lokal, pasujący do Dolnego Miasta. Kawiarnia została urządzona "z duszą". Surowe ściany, meble vintage w odważnych kolorach i zdjęcia artystów. Do tego - 3 sale, w tym jedna przeznaczona do tzw. coffee working z dużym wygodnym stołem. Można tu przyjść z laptopem, zamówić kawę i popracować.
Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Co dobrego czeka na nas w Publicznej? Właściciel jest miłośnikiem kawy, więc możemy tu zamówić kawę sprowadzaną z różnych stron świata. Z mlekiem krowim albo roślinnym - grochowym (+2 zł) lub owsianym (+2 zł). Są kawy na ciepło (np. cappuccino - 12 zł), kawy na zimno (np. Iced Latte - 15 zł), lemoniady (14 zł), smoothie (14 zł) oraz świeżo wyciskany sok (12 zł). Do kawy można zamówić coś słodkiego (5-15 zł). Ciasta są wypiekane samodzielnie. Hitem są: beza oraz sernik. Lokal, póki co jest kawiarnią w pełnym tego słowa znaczeniu, ale w niedalekiej przyszłości będzie można wpaść tu również na piwo i drinka.
Suave Bistro - dobry street food na Zaspie
Właściciel lokalu przy ulicy Franciszka Hynka 57 - Sławek Gutowski - czuje gastronomię, więc niemal wszystko z drugim kucharzem Maciejem Kuligą przygotowują sami. I robią to bardzo dobrze! Bistro z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku otrzymamy pięknie podaną, street foodową ucztę. Począwszy od śniadania, poprzez lunch czy brunch, na kolacji i czymś słodkim kończąc.
A teraz odrobina historii. Niegdyś, w tym miejscu Sławek prowadził lokal z meksykańską kuchnią - Suavemente. Po 4 latach przyszedł czas na metamorfozę. Dzisiaj, w bistro zjemy kuchnię różnorodną, inspirowaną podróżami po całym świecie. Ciężko ją zamknąć w jakiekolwiek ramy, ale wyznacznikiem są świeże, sezonowe produkty i wytwarzanie wszystkiego od podstaw, na miejscu.
Od poniedziałku do piątku od 12 do 16 w lokalu serwowane są lunche w cenie 19 zł (również z dowozem). Zawsze inne, ale dla przykładu taki zestaw może zawierać: hummus paprykowy z warzywami, sałatę cezar z kurczakiem i grzankami (lub wersja wege z tofu i płatkami drożdżowymi) oraz tartę owocową. Z kolei w soboty i niedziele od 9:00 do 16:00 można zamówić niespieszne brunche. My polecamy zestaw pieczywa wypiekanego na miejscu z domowymi konfiturami i czekoladami, które podadzą nam w małych słoiczkach.
Karta codzienna jest bardzo różnorodna. Znajdziemy w niej m.in. Poke Bowl z marynowanym tuńczykiem, ogórkiem, piklowaną rzodkiewką arbuzową, baby porem, nori, piklowanym ibirem, domową harissą i ryżem (34 zł), grillowaną doradę z dodatkami (57 zł) czy burgera z szarpaną wieprzowiną i frytkami (35 zł). Są również zupy, m.in. krem z pomidorów (15 zł) oraz przystawki, np. piklowany śledź (15 zł) czy chlebek z anchovis (12 zł). wegetarianie również znajdą coś dla siebie, chociażby wrapa BBQ z jackfruit'em (32 zł) czy sałatkę z kasza bulgur, hummusem, opalaną drewnem papryką, nasionami, ciecierzycą i innymi dodatkami (29 zł).
Lokal jest przyjazny dzieciom, więc i dla nich znajdzie się dedykowane menu. Można tu również przyjść z pieskiem. Na tyłach Suave znajduje się dość duże i przytulne patio, gdzie można zjeść pod chmurką. A miłośników kuchni Sławka Gutowskiego informujemy, że już niedługo w Gdańsku przy ulicy Ogarnej powstanie Suave Bar, gdzie będzie można skosztować samodzielnie przygotowanych nalewek w towarzystwie przekąsek.
Warzywina - roślinna rozpusta
Z Suave Bistro przenosimy się o kilka kroków dalej do lokalu Warzywina. To ukłon w stronę wegan i wegetarian, ale mięsożerni nie powinni być zawiedzeni. Twórcy tego miejsca inspirowali się smakami z babcinej kuchni, ale nie tylko - nie brak tu też nowoczesnych kulinarnych nowinek.
W karcie znajdziemy: burgery w różnych wersjach, m.in. nieschabowy z kotletem sojowym w złocistej panierce (20,90 zł) czy batatowy z kimchi (24,90 zł). Do burgera można zamówić ziemniaczki z sosem (5,90 zł) oraz lemoniadę (4 zł). A jeżeli ktoś nie ma ochoty na bułkę z burgera, ale chętnie wyjadłby sam środek, może postawić na bezglutenowego bowl'a z tą samą zawartością. Są również wrapy w wersjach z: wegetsami i kiszoną kapustą (21,90 zł) oraz falafelem konopnym z kimchi (24,90 zł). Można również zamówić same wegetsy (roślinny odpowiednik nuggetsów) w boxie z ziemniaczanymi łódeczkami i samodzielnie robionym sosem (15,90 zł) albo bezglutenowy falafel box, czyli 4 falafele konopne z ziemniaczanymi łódeczkami i sosem (15,90 zł).
Nie lada gratką są lunche, czyli zupa + drugie danie za 25 zł, które będą serwowane od września.
Bosko Włosko - po pierwsze pizza
Kiedyś w tym miejscu była inna pizzeria. Dzisiaj witamy Bosko Włosko. Jest piec i cienkie ciasto, są własnoręcznie robione oliwy, a wokół unosi się zapach słonecznej Italii. W lokalu zamówimy przede wszystkim pizzę, ale jest również focaccia z trzema rodzajami hummusu (15 zł), lemoniady, piwo, wino i Aperol. Okazjonalnie pojawiają się tu również włoskie desery, np. Panna cotta na musie owocowym (6 zł).
A teraz przejdźmy do tego, co najważniejsze, czyli do pizzy. W Bosko Włosko proponują 12 pozycji. Są zarówno klasyki, jak Margherita (16 zł) czy Capricciosa (22 zł). Nie mogło zabraknąć 4Formaggi (24 zł) oraz coraz bardziej docenianej Tartufo (29 zł). Ciekawą propozycją jest Pera, czyli pizza z gruszką, gorgonzolą, sosem pomidorowym i orzechami włoskimi (22 zł). Miłośnicy pizzy z ananasem mogą zamówić Dolce, w której poza słodkim owocem znajdziemy sos śmietanowy, kukurydzę, sok z limonki i parmezan (22 zł). Jest też pizza Crudo z Prosciutto, rukolą, mozzarellą, pomidorami koktajlowymi i parmezanem (27 zł).
Z ciekawostek, po poprzednim lokalu zostało w środku kilka "pamiątek". W związku z tym, że miejsce znajduje się niedaleko dawnego lotniska, na ścianie zawieszona jest historyczna mapa obiektu, a toaletę oddzielają drzwi od samolotu.
Drugi Etat Pub & Coctail Bar - piwo, szoty i koktajle
Naszą podróż po lokalach kończymy w tym samym pasażu kulinarnym na Zaspie przy ul. Hynka 59. Tym razem, dla odmiany napijemy się dobrego drinka. Karta koktajli jest dość długa. Zaczynając od Whiskey Sour (15 zł), poprzez Śmieszny Schweppes (11 zł) czy Sex On The Beach (15 zł) na Manhattanie (16 zł), Truskawkowym Daiquiri (16 zł) czy Jagerbombie (16 zł) kończąc. Pozycji jest aż 30, więc każdy z pewnością znajdzie tu coś dla siebie. A jeżeli lubimy "po swojemu" - można zamówić u obsługi koktajl mieszany według własnych preferencji.
W Drugim Etacie dostaniemy również szoty w różnych smakach: truskawkowym, baby Guinness, kamikaze, monte czy margarita. Łącznie jest 11 smaków. Za zestaw 4 szotów zapłacimy od 15 do 20 zł. Możemy również napić się piwa, w tym m.in. Guinessa, a także - wina, Aperola oraz Prosecco. Jest również krótka karta koktajli bezalkoholowych, gdzie znajdziemy np. Virgin Sex On The Beach (10 zł) czy Mocquiri (10 zł).
W lokalu można pograć w gry planszowe oraz okazjonalnie obejrzeć mecze piłki nożnej. W przyszłości planowane są imprezy tematyczne np. z karaoke.
Miejsca
Opinie (125) ponad 10 zablokowanych
-
2020-08-22 10:31
Kawa w centrum Lizbony kosztuje 1 Euro, w Gdańsku w przeliczeniu PLN na EUR - najtaniej 3... (19)
- 42 4
-
2020-08-22 10:38
Bo w Portugalii bieda aż piszczy (1)
A my mamy kraj mlekiem i miodem płynący. Stać nas.
- 18 5
-
2020-08-23 19:59
A piszczy, bez żartów. W Portugalii raczej kiepsko się dzieje.
- 0 1
-
2020-08-22 10:50
Jedzenie na Hynka (1)
A ja chrzanie te wszystkie gastro interesy, nie dla normalnych konsumentów.
Chciałbym na Zaspie zjeść polskie potrawy,, zamawiać dania bez słownika wyrazów obcych. i płacić rozsądne ceny . Na dobry obiad muszę jechać aż do Trąbek Wielkich.- 15 12
-
2020-08-22 20:07
A w czym problem na Zaspie.
Masz Łany smaku.
- 2 1
-
2020-08-22 11:49
(8)
To leć do Portugalii i tam pij kawę. Nikt płakać nie będzie.
- 5 21
-
2020-08-22 16:18
Robię w domu w kubku termicznym. (7)
Nie mam zamiaru Janusza biznesu utrzymywać.
- 9 1
-
2020-08-22 19:03
(6)
To przybij sobie cebulawa piateczke i przestań zaśmiecać to forum.
- 4 7
-
2020-08-22 20:01
No faktycznie . Nie daje się człowiek doić cwaniakom to cebula. (4)
Sam sobie pomalowałem w mieszkaniu i nie zlecałem tego malarzowi pokojowemu to też jestem cebula? Luzuj gumę w majtkach .
- 10 2
-
2020-08-23 01:02
(3)
Hej, to nie ja wylewam gorzkie żale że kawa za droga i że za granicą taniej. Myślisz że kogoś to interesuje? Nie chcesz - nie kupuj, nie przychodz, nikt płakać nie będzie. Rynek najwyżej sam zweryfikuje sytuację i wtedy będziesz miał swoją satysfakcje. A do tego czasu zachowaj swoje złote myśli dla siebie.
- 5 8
-
2020-08-23 08:09
To jest jakiś zakaz komentowania i wypowiedzi? (2)
- 7 1
-
2020-08-23 22:26
(1)
Jeżeli w komentarzach masz narzekać to wskazane jest żebyś oszczędził wszystkim swoich przemyśleń. Co to wnosi że napiszesz że za drogo? Myślisz że właściciel lokalu to zobaczy i zmieni cenę? Co chcesz tym zyskać?
- 2 6
-
2020-08-23 22:32
Chcę powiedzieć że właśnie jest stanowczo za drogo.
Moim skromnym zdaniem oczywiście. Ważne jest co zrobią konsumenci a nie co zrobi właściciel.
- 6 1
-
2020-08-24 17:49
Hipster rage
Jedna z pięciu najśmieszniejszych rzeczy na świecie.
- 4 0
-
2020-08-22 18:53
Taka prawda, niestety. W PL drozej niz w reszcie Europy.
- 6 1
-
2020-08-22 21:07
Trzeba się pomału przywyczajać, że Polska jest bogatsza i droższa od Portugalii. (1)
Przeskoczyliśmy ich PKB, mamy wyższe zarobki. Owszem, zaczęliśmy naszą zamożnością wyprzedzać kraje starej UE. Dlatego warto się kilka razy zastanowić zanim popłynie się w objęcia wiecznie sfrustrowanych Eurosceptyków. Ukraina nie jest w UE i jakoś szczęśliwa nie jest z tego powodu. Pytanie do którego kluby chcemy dołączyć. Zostać w tym, który daje nam dynamiczny rozwój, czy wyjść na margines Europy i próbować iść swoją drogą. Z oceną sytuacji UK poczekałbym kilka lat.
- 2 10
-
2020-08-30 06:57
Dynamiczny rozwój przez ujemny bilans wpłat Polski do budżetu ue? Hahahaha hahahaha
Tego jeszcze nie grali. Sprzedałeś się za garść swoich eurasków i nawet o tym nie wiesz.
- 1 0
-
2020-08-22 22:52
tak chyba w automacie na dworcu... bez jaj. fajny deser dla 4 osób czy to Wiedeń czy Portimao czy Nicea itp wydasz 400. sprawdzane wielokrotnie.... oczywiście możesz kupić kawę z automatu albo w maku i cukier w kostkach - takie bombonierki dla marudzących jak Ty....
- 2 5
-
2020-08-30 06:54
W wielu miastach kawa czy herbata jest gratis
do zamówienia. Tylko u nas trochę dziwniejsza szklanka, nalewa facet z kręconym wąsem i hyc, piętnaście złotych.
- 2 1
-
2020-08-30 14:39
bica jedynie i też nie wszędzie
już przestańcie łgać
VAT w PL na kawę 23%-jakby co we Włoszech 4%, PT 6%- 0 0
-
2020-08-22 10:40
Opinia wyróżniona
Nowe Bistro zamiast Meksyka (2)
Zmiana praktycznie bez zapowiedzi. Siadam do stolika nowe menu. Gdzie moje taco?? Zeby nie burczacy brzuch, pewnie bym wyszedl. A tak sprobowalem:) poke bowl z tunczykiem zmiotl mnie z planszy:) bardzo duze zaskoczenie. Oczywiscie na plus!
- 37 17
-
2020-08-22 14:29
Ale że co?
Takie miałeś rozwolnienie?
- 17 0
-
2020-08-23 03:06
Nie byłem, nie jadłem..
Jak prowadzą to ci sami ludzie to kicha. Nazwa inna , kuchnia inna a brak smaku ten sam.
- 0 7
-
2020-08-22 11:01
Tylko vege! :) (2)
Smacznie, zdrowo i bez cierpienia i zabijania zwierząt!
- 18 25
-
2020-08-22 16:22
Nie ma to jak dobra porcja mięsiwa. (1)
I puszka okocimia zielonego.
- 7 2
-
2020-08-23 22:26
Nie ma to jak głupie przepychanki.
- 0 3
-
2020-08-22 11:10
Amatorszczyzna... (2)
Co to za poziom artykulu, gdzie cokolwiek o historii... widac, ze pisane za kolanie. Caly ten Drugi etat to dawny pub na koncu swiata, kazdy kto bywal pamieta Michala, wczesniej przez tyle czasu od lat 80 byl pamietny Ikar. Jak mozna o tym nie wspomniec?!
- 22 5
-
2020-08-22 16:20
A o czy tu pisać? Ikar? (1)
Tam codziennie te same twarze były. I jaki tam były kulinaria serwowane? Paluszki?
- 0 1
-
2020-08-23 00:04
A co można
Przekąsić w nowym miejscu ???
- 3 0
-
2020-08-22 11:45
tych włoskich już jest chyba koło setki w gdańsku (4)
dodając te pizzerie osiedlowe z pizzą z przed prl i salami z carrefoura to kilkaset. Swoją drogą, że ludzie jeszcze jadają tą spolszczoną wersje pizzy. Pizzeria 105 to fenomen najdroższa pizza w Gdańsku 30zł za 30cm pizze z serem najtańszym żółtym kabanosami, a podobno na zamówienie czekasz 2h. Polska kraj januszy i cebuli. WOlą nażreć się najtańszymi półproduktami bo na grubym cieście i dużo składników i zaleje sosem
- 22 3
-
2020-08-22 12:41
najdroższa jest sempre aż śmiesznie za placek 24cm ponad 30zl. Potem 105 :)
- 9 1
-
2020-08-22 12:57
Bo polak cebulak to sie poci ze musi zaplacic 20zl za placka z serem. Jak by dostal zepsutego schabowebo z mizeria i kartoflani za 30zl to by z pocalowaniem reki dal napiwek. Ale nie, lepiej kredyt na 40 lat i hipsterskie zarcie
- 2 7
-
2020-08-30 07:04
Beka. Robią was na szaro aż miło tymi pseudowłoskimi knajpami. (1)
Włoch jakby zobaczył gruszki na pizzy to by się tylko uśmiechnął z politowaniem... Nie jadłem pizzy w Polsce od piętnastu lat. Myślisz, że jak ktoś ma w nazwie Italię to zaraz są lepsze składniki? Hahahaha
Założę się, że koło stopiątki nawet nie przejeżdżałeś a komentujesz co tam pchają na placek. Taki to z ciebie hipokryta.- 1 0
-
2020-09-28 08:28
negroni z wrzeszcza
naprawdę mają składniki z Wloch, nie z Lidla czy Macro
- 0 0
-
2020-08-22 11:55
(4)
Pamiętam jak na Hynka był bar Japa. Zawsze po imprezie w Kwadratowej chodziło się tam zjeść.
- 59 0
-
2020-08-22 11:57
bar legenda. kotlety z paczki ze szczura itp zapiekanki ze starymi pieczarkami (1)
najgorsze możliwe żarcie, ale napruty czlowiek i smakowało
- 20 0
-
2020-08-22 16:15
Kiedyś to tam krzczory były w okolicy i jak po japie ostrej
nadciągała erupcja wezuwiusza było gdzie polecieć. A teraz budowa, krzaki wycięte, trzeba by pampersa zakładać przed konsumpcją.
- 7 1
-
2020-08-22 18:37
O matko! Smak mojego dzieciństwa haha do dziś marzę o tym mięsku! Mniam!
- 5 1
-
2020-08-23 12:12
Obficie w sosy i oszczędnie w oświetlenie pomieszczenia.
Japa miała swój oryginalny styl:-)
- 11 0
-
2020-08-22 12:20
Warzywina (1)
niezbyt udana nazwa, menu też nie powala szczególnie w porównaniu do pobliskiej falli
- 4 5
-
2020-08-22 12:33
Falla, niestety, ma kłopoty z utrzymaniem jakości. Dobrze, ze pojawiła się konkurencja, może się ogarną.
- 7 0
-
2020-08-22 12:36
Ostatnio widziałem jakiegoś faceta w restauracji, siedział przy stoliku
Pił kawę, Patrzył się przez okno, bez telefonu, bez komputera, jak jakiś psychol
- 53 1
-
2020-08-22 13:05
Pijani kierowcy... (3)
Na Hynka prawie codziennie jezdzi pijany jegomosc czarnym nissanem qashqiem GD753RA, policja ma to w d*pie, zglaszane wielokrotnie..
- 21 1
-
2020-08-22 13:09
Pisiorski prokurator
- 5 7
-
2020-08-22 14:29
skąd (1)
wiadomo, że pijany
- 1 1
-
2020-08-22 15:31
Bo widzialem jak pil i wsiadal i jechal..
- 2 5
-
2020-08-22 13:38
"Bistro z zewnątrz wygląda niepozornie, ale w środku otrzymamy pięknie podaną, street foodową ucztę"
Street food za 5-6 dych to zaprzeczenie idei street foodu.- 43 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.