Wśród nowych lokali, które odwiedziliśmy w tym tygodniu, znajdziecie grill bar ze specjałami, autorską restaurację Tomka Jakubiaka, lokale z krewetkami, ramenem czy skrzydełkami z kurczaka oraz burgerownię.
Chianti
Wystrój i wyposażenie Chianti ma przypominać Italię. Na zdjęciu staromodna krajalnica do prosciutto.
fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Z grilla zjemy tutaj i mięsa, i ryby. Z pewnością niepowtarzalnym doznaniem będzie spróbowanie kilogramowego steka (połączenie polędwicy i rostbefu) ze starożytnej włoskiej odmiany wołowiny - chianiny (329 zł). Z grilla zamówimy też m.in. sprowadzane w Włoch kiełbaski salsiccia (36 zł), rostbef z chianiny (229 zł), żeberka wieprzowe (46 zł), stek z tuńczyka (75 zł), śledzia z rozmarynem (33 zł) czy kalmary i krewetki (42 zł). Na przystawki (16-49 zł) w Chianti serwowane są m.in. carpaccio, sery i wędliny włoskie, marynowane karczochy z pecorino czy tatar z polędwicy z miejscowości Panzano w Toskanii. Zjemy też owalną pizzę w stylu pinsa romana (od 28 zł) i kilka makaronów i deserów włoskich. Głównym bohaterem karty jest jednak mięso i wino - to na tę parę powinno się do Chianti przede wszystkich przyjść. Czynne codziennie w godz. 13-23.
Nowe lokale w Trójmieście
Jakubiak w Sopocie
Kuchnia w Jakubiak w Sopocie to połączenie polskich smaków regionalnych z nowoczesnymi inspiracjami.
fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście
Karta główna jest krótka (to ulubione dania Jakubiaka, które chciał mieć zawsze w menu), ale niemal codziennie na rolce papieru zawieszonej na ścianie pojawiają się nowe propozycje szefa kuchni. Na przystawkę (od 24 zł) zjemy m.in. śledzia w occie z kwiatów czarnego bzu z agrestem i koprem włoskim; tatara z wędzonym żółtkiem i smażonym kaparem albo hummus ze smażoną wołowiną z sumakiem. Zupy (od 21 zł) to m.in. rybna z wędzonym na miejscu łososiem czy krem z kapusty kiszonej z domową wędzonką. Drugie dania (od 34 zł) to m.in. boczkowa karpatka z puree chrzanowym; gicz jagnięca z miętowym pęczakiem i kremem z buraka i moreli, ogony wołowe z jabłkiem, musztardą i serem zagrodowym; sznycel ze świni złotnickiej z jajkiem sadzonym czy łosoś z puree z selera, imbiru i limonki z sosem porzeczkowym.
W lokalu panuje przytulna, kameralna, wręcz domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 13-22.
Skrzydlarnia
W Skrzydlarni zjemy skrzydełka kurczaka w autorskich marynatach.
mat. prasowe

Sumo Ramen
Sumo Ramen to kolejny lokal z japońską zupą w Gdyni.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Na pierwszy raz warto spróbować specjalności kuchni - pikantnego wywaru z owoców morza z łososiem jurajskim, pierożkiem z krewetką i kiełkami mung. W karcie są również wywary tonkotsu albo shoyu z roladą boczkową chashiu oraz wegetariańskie miso i shoyu np. z marynowanym tofu. Co ważne, kucharze makaron do ramenu robią tutaj samodzielnie. Wszystkie rameny kosztują 29 zł. W karcie znajdziemy też kilka inspirowanych kuchnią japońską przystawek (10-26 zł), kurczaka karaage (12 zł), a na deser np. smażone lody (15 zł). Do picia napoje, kilka win i japońskie piwa (np. melonowe). Czynne codziennie w godz. 13-22.
Shrimp House
W Shrimp House zjemy krewetki na kilkanaście sposobów.
fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

Do picia można zamówić m.in. lemoniady, białe wino czy prosecco. Lokal wyróżnia się bardzo przyjemnym, wakacyjnym wystrojem, a całe wnętrze zostało wyłożone płytkami imitującymi krewetkowe pancerze. Czynne od poniedziałku do piątku w godz. 12-22, a w weekendy w godz. 13-22.
Zagłębia kulinarne w Trójmieście
Wantburger
Wantburger serwuje proste, nieprzekombinowane burgery.
mat. prasowe

Ciekawostką są miniburgery, które podawane są w zestawach po 3 albo 5 sztuk (od 18 zł). W Wantburgerze zamówimy również domowe frytki (od 10 zł) z różnymi sosami i dodatkami, np. z sosem serowym albo chilli con carne. Alkoholu nie ma, ale można przyjść z własnym piwem albo winem. W lokalu panuje luźna, klubowa atmosfera. W niedziele od godz. 8 serwowane są tzw. "kac śniadania", czyli kanapki na bajglach. W czwartki właściciele planują organizować pokazy niszowego kina. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 8-22.