Wiadomości

Nowe lokale: Włochy, słodycze od Magdy Gessler i sushi

Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi.
Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi. fot. Łukasz Unterscheutz /Trójmiasto.pl

Dzisiaj w cyklu "Nowe Lokale" prezentujemy cztery nowe punkty gastronomiczne w Trójmieście. Jednocześnie przypominamy, że z powodu pandemii nie można stołować się w samych lokalach, ale można zamawiać w nich na wynos oraz z dowozem pod sam dom. Warto wesprzeć w tym trudnym czasie nie tylko znanych i lubianych restauratorów, ale również tych, którzy ze swoim biznesem wystartowali właśnie teraz. Dzisiaj zawitamy do włoskiej trattorii, zjemy słodkości polecane przez Magdę Gessler i skosztujemy podwójnej porcji dobrego sushi.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Bardzo Włosko na Jasieniu



Napisać, że w tym miejscu jest bardzo włosko, to stanowczo za mało. Lokal, który znajduje się na Jasieniu, to ukłon w stronę włoskich smaków i klimatu włoskiej trattorii, ale z lekkim sznytem kuchni fine dining. Dzięki temu możemy spodziewać się zarówno pozycji klasycznych, jak i nieoczywistych połączeń, które zaskoczą nas kompozycją smaków. Lokal prowadzą: Grzegorz Kokosza z żoną Emilią i przyjaciółmi - Danielem oraz Dominiką. Lokal znajduje się poza ścisłym centrum, więc ceny nie są wygórowane.

Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim pizze. Zarówno klasyczne, jak Margherita (17 zł), Salami Piccante (25 zł) czy Parma (29 zł), ale również bardziej wyszukane kompozycje, m.in: Bresaola (31 zł) z provolne piccante, konfiturą z czerwonej cebuli, pesto z rukoli i orzecha włoskiego i bresaolą, Krewetka & Lardo (27 zł) czy najdroższa pozycja z karty z homarem w roli głównej (68 zł). Ciasto do pizzy jest chrupiące i sztywne. Poza pizzą w Bardzo Włosko dostaniemy również inne włoskie smaki, które zmieniają się według sezonowości oraz fantazji właściciela. Jedna ze ścian w lokalu pełni funkcję tablicy kredowej, gdzie codziennie pojawia się "nowa wkładka do menu". Podczas naszej wizyty dostępne były: krem z pomidorów San Marzano z ricottą i bazylią (11 zł), risotto z parmezanem, creme fraiche, boczniakami i oliwą truflową (35 zł) oraz ravioli z borowikiem, palonym masłem, szałwią i parmezanem (28 zł). Na ścianie ze specjałami nie zabrakło również słodkości - panna cotty z wiśniami oraz piernikową kruszonką (9 zł) oraz tiramisu (11 zł). Wszelkie oliwy smakowe, jak również dżemy i konfitury robione są na miejscu.

Właściciel lokalu jest jednocześnie sommelierem, więc możemy poprosić o dobór odpowiedniego wina do pizzy lub dania. W karcie znajduje się kilka "perełek" z argentyńskiej winnicy Alamos. W przyszłości, gdy już lokale gastronomiczne będą mogły funkcjonować normalnie, w lokalu będzie można obejrzeć mecze przy dobrym jedzeniu i dobrym winie.

W tej chwili jedzenie z Bardzo włosko można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym. W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będą również realizowane dowozy.

Ice Queen Cafe Magda Gessler na PrzymorzuMapka



Z Jasienia wędrujemy na Przymorze. A tam czeka na nas wyjątkowo słodka i różowa lodziarnio-cukiernia Magdy Gessler. Trójmiejski lokal jest częścią ogólnopolskiej sieci franczyzowej, jednak wszystkie receptury są tutaj ściśle kontrolowane przez znaną restauratorkę i gwiazdę telewizyjnego show telewizyjnego.

Lokal znajduje się przy samej ulicy, naprzeciwko Galerii Przymorze. Z zewnątrz jest szary, ale w środku czeka na nas iście różowe królestwo. Sercem tego miejsca - jak sama nazwa wskazuje - są lody (5 zł/duża porcja). Puszyste i naturalne. Smaków jest wiele, niektóre naprawdę zaskakujące, jak np. lody z prawdziwym prosecco, ale z racji tego, że sezon już się kończy, podczas naszej wizyty dostępnych było kilka bardziej klasycznych wariantów smakowych: sorbet jagodowy, orzech włoski, truskawka, guma balonowa z marshmallows, biała czekolada z maliną, pistacja i śmietanka. Lody będą dostępne jeszcze przez chwilę i wrócą wiosną przyszłego roku. Cukiernia jest jednak pełna innych słodkości. Można tutaj zamówić zarówno pojedyncze porcje, które są całkiem duże, jak i całe torty. Jest np. tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i mango (11 zł/porcja), minibeza z marakują (14 zł), ekler waniliowy z kremem chantily (13 zł), trufla czekoladowa z karmelem i brandy (14 zł), ciasto domowe z jagodami (12 zł/porcja). Dla przykładu, za cały tort marchewkowy zapłacimy 120 zł. Są również kolorowe makaroniki (5 zł/szt.), praliny (3,50 zł/szt.) oraz pięknie dekorowane czekolady np. deserowa z truskawkami i pistacjami (31 zł) albo mleczna z orzechami (29 zł). W lokalu napijemy się również dobrej kawy.

Umiko SushiGdyniMapka



Gdynia właśnie zyskała nową suszarnię. Umiko Sushi znajduje się przy ul. Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miejskiego i już od progu przenosi nas do samej Japonii. Zarówno wystrój, jak i smaki przywołują wszystkimi zmysłami kraj kwitnącej wiśni. Właścicielem i jednocześnie sushi chefem tego miejsca jest Marcin Konkiel. Jego pasja do sushi rozpoczęła się 14 lat temu, kiedy to szukał pracy w gastronomii. Znalazł ją w jednej z sopockich, nieistniejących już dziś suszarni.

Czym Umiko Sushi wyróżni się na lokalnym rynku? Jak podkreśla właściciel, przede wszystkim jakością produktu i szacunkiem do technik japońskich. Karta jest bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bogata jest również oferta wegetariańska.

- Nasze potrawy przygotowywane są z dużym wyczuciem formy, barwy i tradycji japońskiej, a kucharze oraz sushi szefowie spełnią oczekiwania najbardziej wymagającego podniebienia. Naszym celem jest dążenie do perfekcji, która jest głęboko zakorzeniona w kulturze i historii Japonii. Na szczególną uwagę zasługuje użycie technik przygotowywania i przechowywania ryb oraz fakt, że jako pierwsi wprowadzamy elementy sezonowania/starzenia ryb - mówi Marcin Konkiel.
Co zjemy w Umiko Sushi? Wśród przystawek znajdziemy np. Ebi Furay (45 zł), czyli 5 krewetek tygrysich w panierce panco albo pierożki Gyoza pięć sztuk w wersji: z wołowiną (21 zł), z kaczką (20 zł) oraz z kimchi (18 zł). Są również zupy: Miso Shiru (13 zł) oraz Ramen (31-34 zł) w kilku wariantach smakowych, również w wersji wegetariańskiej. Wśród sushi znajdziemy wszystkie znane odmiany, m.in. nigiri z: łososiem atlantyckim (9 zł/szt.), doradą królewską (12 zł/szt.) czy tuńczykiem żółtopłetwym (14 zł/szt.). Są też różne wersje gunkanzushi (11-19 zł), uramaki, hosomaki, sashimi oraz najbardziej popularne futomaki. Ceny za rolkę futomaków wahają się od 25 do 35 zł. Warto również dodać, że wasabi robione jest tu na świeżo. Jak już wspomnieliśmy, w lokalu jest bardzo bogata karta dla wegan. Osoby niejedzące mięsa mogą tu wybierać z kilkudziesięciu różnych pozycji. Są również specjalne sety wegańskie.

Aktualnie w Umiko Sushi można zamawiać z odbiorem osobistym, a już niedługo również za pośrednictwem platform: Wolt i Pyszne.pl. Po "odmrożeniu" gastronomii, będzie można zamówić tutaj również japońskie sake.

Yatta SushiSopocieMapka



To miejsce jest nietypowe, ponieważ powstało z założeniem serwowania sushi wyłącznie na wynos. Być może w przyszłości koncepcja się zmieni, ale póki co możemy korzystać z dobrodziejstw tego rozwiązania. Możliwość zamawiania wyłącznie na wynos oznacza bowiem umiarkowane ceny przy jednocześnie dobrej jakości. Lokal znajduje się w centrum Sopotu przy al. Niepodległości. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz prezentuje się niepozornie, ale musimy przyznać, że forma podania i smak bronią się same. Właścicielami konceptu są: Filip Herba (miłośnikom sushi dobrze znany z jednej z popularnych, trójmiejskich suszarni) oraz Maciej Jabłoński.

Jak prezentuje się menu? Zamówimy tu zupy, np.: Tom Yum w wersji vege (16 zł), z kurczakiem (17 zł) i z krewetką (18 zł) czy Miso vege (12 zł) lub z łososiem (14 zł). Są przystawki: Goma wakame, czyli sałatka z alg morskich z sezamem (13 zł), Vege Gyoza (12 zł/6 szt.), krewetki w tempurze (19 zł/6 szt.) czy kalmary w panco (18 zł/6 szt.) oraz tatary (28-38 zł). Za 2 szt. sushi nigiri zapłacimy od 13 do 20 zł. Są również gunkany w ogórku (18 - 28 zł), sashimi (19-28 zł), futomaki (21 - 31 zł/ 6 szt.), hosomaki (10 - 18 zł), california (16 - 25 zł/4 szt.) oraz zestawy.

W Yatta Sushi można zamawiać albo dzwoniąc bezpośrednio do lokalu z odbiorem osobistym albo za pośrednictwem platform: Pyszne.pl i Uber Eats.

Opinie (111) ponad 10 zablokowanych

  • Nie współczuję tym, co płacą pani z TV za nazwisko na szyldzie lodziarni (5)

    I jak taki ktoś ma w dobie pandemii zarobić godnie? A potem płacz i protest restauratorów, że rząd zły, pomoc potrzebna etc.. A zgodził się kasę za szyld odpalać pani G. otwierając lokal w taki momencie.

    • 89 21

    • (3)

      Zdziwisz się ale taki szyld z nazwiskiem przyciąga więcej klientów. Spędzałem ostatnie wakacje w jednej z miejscowości wypoczynkwej w górach i w lokalu po jej rewolucjach i szyldem MG poleca większość stolików zajęta podczas gdy reszta knajp świeciła pustkami.

      • 11 9

      • To jeden z przykładów tego jakim jesteśmy durnym narodem. (2)

        • 28 5

        • Chyba ty

          • 3 9

        • Durnym narodem jesteśmy patrząc na wyniki ostatnich wyborów. A to tutaj to zwykły marketing.

          • 29 6

    • a czy Ty myslisz, ze taka umowe podpisuje sie z dnia na dzien i otwiera lokal?

      Znajac zycie wszystko zostalo przyklepane zanim pandemia zaczela hulać, to trwa wiele miesiecy. ale oczywiscie musisz pisac swoje durne wywody

      • 7 1

  • W tych czasach otwierać nowy lokal gastronomiczny (7)

    To albo nie przemyślana inwestycja albo kto bogatemu zabroni.

    • 103 10

    • Biedni ludzie na ogół... (2)

      ... Nie otwierają knajp :)

      • 13 5

      • I oczekują wsparcia, jak żebrzący pod kosciołem? (1)

        • 10 10

        • zyski prywatne, straty publiczne :)))

          .

          • 13 1

    • Pizzeria i sushi bar to sprzedaż przede wszystkim na wynos , online (1)

      i w sumie nie wielkim kosztem... A zysk może być świetny. Amortyzacja w rok.

      • 5 14

      • Amortyzacja w rok... :) :):)

        Dziękuję za ten komentarz uśmiałem się do łez

        • 7 0

    • Mniejsza o to

      Ale otwierać lodziarnie w listopadzie? :)

      • 23 1

    • jestes sobie sam szefem

      swietne posuniecie, taki biznes czy inny, oby tylko nie otwierać już w galeriach, marketach
      osobne, niezależne lokale, i do przodu działać!

      • 1 0

  • Gessler (5)

    Gessler nie ma zbytu w Warszawie ,więc wybiera Gdansk ! Tutaj tez nikt nie jest głupi i za eklerka z jakimś sztucznym tworem będzie płacił 13 zł , śmiech na sali .Niech Gessler sama się najada swoimi ciastkami .

    • 109 8

    • Ja się w ogóle zastanawiam czy ona tak naprawde potrafi gotować. (1)

      Czy to tylko reżyserka wszystko odwala. Sama sie nazywa 'Czarodziejką smaków'. Na śląsku zrobiła pizze rzekomo włoską z wusztem i krupniokiem, ponoć była nie do zjedzenia.

      • 21 1

      • Michel Moran kiedyś mówił że nie umie

        • 6 0

    • eklerek to jeszcze nic ostatnio za placki ziemniaczane za porcje na wynos życzyła sobie 65 zł

      • 18 1

    • Tylko i**ota da się złapać na marketing tej kobity.

      Gdańsk dziękuje Madzi. Wracaj do Wawy.

      • 11 0

    • Ja widać to robi;

      • 0 0

  • Ręce opadają . Ceny nie są wygórowane. (33)

    Pizza 29 złotych . To jakie są wygórowane ? 50 złotych za kawałek ciasta z keczupem i pieczarkami? Taka pizza nie jest warta więcej jak 15 złotych . Tu jest Polska i polskie zarobki nie Neapol czy Rzym.

    • 98 45

    • trochę pudlo z tym Neapolem (12)

      najlepszą pizzę w życiu jadłem właśnie w Neapolu, ścisłe centrum, jakieś 300 metrów od rynku, cena 5, czyli znacznie taniej niż te jasieniowe 29 zł

      • 40 6

      • (3)

        Ciekawe kiedy, bo w tym roku najtańsza margheritta w Neapolu to 4 euro.

        • 12 9

        • To tyle co na Jasieniu.

          Jasień Neapolem północy.

          • 27 1

        • Chyba na kawałki. (1)

          Tyle to kosztował kawałek margherity z 5 lat temu. W knajpie w napojami i ze wszystkim, obsługą i być może czymś jeszcze to było kilkanaście euro, między 15 a 20 euro. Tak normalnie z obsługą, muzyka i na talerzu a nie tekturce z plastikowymi sztućcami. Moja najlepsza pizza kosztowała mnie jakieś 12 euro w San Gimignano, w podobnej cenie była też bardzo dobra w Siracusie na Sycylii. Z tym, że to są ceny sprzed ładnych paru lat. Ceny z restauracji, nie z barów na kawałki. Można też kupić pizzę za 4 euro, ale to na kawałki na wynos i często są to odgrzewane kawałki.

          • 6 3

          • pewnie jak typowy polski turysta ryanairowy, najtansza pizza z pudla, jedzona na schodach

            oh, bylem w Neapolu, bylo tak super. Normalni ludzie siadali w restauracji, zamawiaja wino, wtedy wychodzi , 3 lata temu ciezko bylo jakas znalezc za mniej kilka e, na dwie osoby ok 20-30 e za kolacje tanszym miejscu

            • 2 0

      • (7)

        zgadza się ale sprowadzenie towaru z Włoch kosztuje oni to mają na miejscu.

        • 6 12

        • co oni sprowadzaja z włoch?

          • 12 3

        • (4)

          A jest napisane że włoska oliwa, mozarella di Buffalo czy prosciutto oryginalne z Włoch? Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze.

          • 8 0

          • Akurat mają z Włoch (3)

            Mają to nawet gdzies wpisane w swoim menu

            • 8 0

            • Z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie (2)

              • 16 2

              • Sam sobie zaprzeczasz

                Jakie to jałowe gadanie. "Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze", ale "z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie". Jestem za a nawet przeciw. Ogarnij

                • 3 1

              • Ten towar z Biedry bywa trefny, z całym szacunkiem.

                I nie zawsze jest tydzień włoski. W knajpie płacimy za to, że ktoś nam to zrobi.

                • 5 0

        • Co ty za bzdury gdasz, od sprowadzania to masz hurtownie co cale tiry tego wożą, a nie restauracyjki.

          • 6 0

    • Lody 6 zł porcja . Co to jest porcja ? Co to za jednostka miary? (6)

      Czy porcja to cały puchar wypełniony lodami czy mini gałeczka wyskrobana do granic przyzwoitości?
      Dziś w Lidlu lody Grycan 1,1 litra za 9,99 zł. Czy o taką porcję chodzi?

      • 61 11

      • akurat tam porcja = mała gała ;)

        • 10 0

      • To tak ja cena ryby w dzisiejszych czasach 4.50PLN (2)

        Za 100 gram......

        • 8 0

        • (1)

          W Selgrosie mają dobre ceny ryb. Za świeżego łososia płaciłam ostatnio 36 za kg

          • 0 0

          • To duzo

            W leckerku jest za 20zl serio.
            Tylko najczęściej sztuki od 3 do 5kg

            • 0 0

      • (1)

        Gała za 6 zł mi pasuje.

        • 9 0

        • Za dobrą gałę dam nawet 10.

          • 6 0

    • Przynajmniej margherita za 17

      A nie jak na Przymorzu Malym w jednej z nowych knajp za 23...

      • 12 2

    • Ciasto z keczupem lol

      • 11 2

    • Pizza Parma w Toskanii w Di Bibbona nad morzem 8Euro ok.35PLN

      • 9 5

    • To zamów w pizzerii, która oferuje niższe ceny.

      Rynek zweryfikuje, czy da się utrzymać wołając 29 złotych za, jak to określiłeś, "kawałek ciasta z keczupem".

      • 14 2

    • (1)

      Kolego powiem ci tak pracuję w branży która zaopatruję gastronomię zgadza się możesz zjeść taką pizze za 15 zł ale gwarantuję ci że zamiast szynki dostaniesz mielonkę za 9 zł za kilogram zamiast dobrej mozzarelli dostaniesz seropodobny wyrób, Mogę długo wymieniać jakość kosztuję niestety kto chcę zjeść dobrą pizze nie patrzy na cenę a kto chce zjeść pasze z najgorszej jakość towarem to jego wybór.

      • 24 11

      • tak

        najgorsze że powstało firemek które sciągają produkty z włoch ale te najtansze i wiekszośc knajp sie w nich zaopatruje i później mówią ze mają włoskie podukty a tak naprawde to sh*t mało jest firm które tak jak piszesz kupuje topowy produkt bo on kosztuje a Polacy lubią się nachapać a skąd to wiem bo sam korzystam paru firm bo kręce placki a niestety na wysokiej jakości nie zawsze trzeba jechać a ceny u niektórych jak np powyzej mocno zawyżone i nie nie robię w sieciówce

        • 0 0

    • nie 15, najwyżej 2 zł

      • 7 0

    • (3)

      W Palermo jadłem super pizze za 3 euro

      • 6 5

      • Nie jadłeś, jadłeś kawałek pizzy. W Palermo nie ma takich cen, za tyle to możesz kupić małego gelato. (2)

        • 8 3

        • (1)

          A jak się je kawałek, to już nie jest pizza? To co to wtedy jest?

          • 4 0

          • Jest pizzą. Ale mają rację osoby wytykające że takie ceny we Włoszech owszem są, ale za jeden kawałek a nie całą pizzę.

            • 1 0

    • 5 euro za pizzę to *jest* niewygórowana cena.

      Jak to mówią -- zmień pracę, weź kredyt.

      • 7 1

    • jak kogoś nie stać

      to niech sobie kupi mrożoną z Biedronki za 4 złote i nie narzeka na wysokie ceny w restauracji

      • 4 5

  • Gessler lody - bardzo niesmaczne i sztuczne (3)

    Próbowałem i niestety porażka. Lody smakują fatalnie, niestety czuć w nich chemię, na pewno nie są to lody tradycyjne jak np. w Słonym karmelu. Cena też z kosmosu.

    • 65 7

    • Nasze lokalne rzemieślnicze biją ją na głowę i kopia w tyłek. (1)

      • 8 0

      • rzemieślnicze

        Sama nazwa "rzemieślnicze" wprowadza w błąd, ponieważ w przypadku lodów oznacza to tyle, że pan cukiernik własnoręcznie dodaje składniki do maszyny, która robi te lody za niego. To składnikami powinni się bardziej martwić konsumenci, a nie chwytliwym nazewnictwem.

        • 5 1

    • słony karmel to dopiero średniak, jadłem raz i nie wróce

      • 6 2

  • (3)

    Pizza na jasieniu i za salami 25 zl xD faktycznie strzal w 10 tke xD.

    • 29 11

    • (1)

      Chcesz przez to powiedzieć że na Jasieniu mieszkają ludzie którzy zarabiają najniższą krajową i nie stać ich na dobrą pizze ?

      • 7 1

      • Tak

        • 6 1

    • a jasień to co biedaku z kasy lidla?

      • 0 2

  • Złoto to przeszłość (1)

    Trzeba inwestować w krewetki. 5 krewetek w panierce za 45 zł.

    • 86 1

    • sugestywna opinia

      A w złotej panierce milordzie? hłe hłe

      • 3 0

  • Magda Gessler? Nie, dziękuję.

    • 48 11

  • A będzie coraz drożej :) (3)

    • 47 2

    • To będą sami to jeść.

      Są granice przyzwoitości .Pensje polskie ceny jak na zachodzie Europy.

      • 15 3

    • Pensje są za pracę - i bardzo słusznie.

      To darmowy socjal, niepoparty pracą, surowcem czy innym dobrem - jest wprowazdzaniem do obiegu pustego pieniądza. A to powoduje inflację, o nowych podatkach nawet nie wspomnę...
      Po prostu musi być coraz drożej :)

      • 5 0

    • Jeszcze drożej:)?

      • 0 0

  • Suszarnia

    Suszarnia to chyba w blokach do suszenia prania, ale co ja tam wiem o wielkim świecie.

    • 47 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Przybylska wygląda lepiej? Tuse "odchudził" postać na muralu
Tuse poprawił mural z Przybylską

Kultura

Publiczność w teatrach już od 21 maja. Zmiany w repertuarach
Teatry zapraszają widzów
Największa stalowa rzeźba w Polsce stanęła we Wrzeszczu
Stalowy olbrzym stanął we Wrzeszczu