- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Nowe lokale: Włochy, słodycze od Magdy Gessler i sushi
Dzisiaj w cyklu "Nowe Lokale" prezentujemy cztery nowe punkty gastronomiczne w Trójmieście. Jednocześnie przypominamy, że z powodu pandemii nie można stołować się w samych lokalach, ale można zamawiać w nich na wynos oraz z dowozem pod sam dom. Warto wesprzeć w tym trudnym czasie nie tylko znanych i lubianych restauratorów, ale również tych, którzy ze swoim biznesem wystartowali właśnie teraz. Dzisiaj zawitamy do włoskiej trattorii, zjemy słodkości polecane przez Magdę Gessler i skosztujemy podwójnej porcji dobrego sushi.
Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście
Bardzo Włosko na Jasieniu
Napisać, że w tym miejscu jest bardzo włosko, to stanowczo za mało. Lokal, który znajduje się na Jasieniu, to ukłon w stronę włoskich smaków i klimatu włoskiej trattorii, ale z lekkim sznytem kuchni fine dining. Dzięki temu możemy spodziewać się zarówno pozycji klasycznych, jak i nieoczywistych połączeń, które zaskoczą nas kompozycją smaków. Lokal prowadzą: Grzegorz Kokosza z żoną Emilią i przyjaciółmi - Danielem oraz Dominiką. Lokal znajduje się poza ścisłym centrum, więc ceny nie są wygórowane.
Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim pizze. Zarówno klasyczne, jak Margherita (17 zł), Salami Piccante (25 zł) czy Parma (29 zł), ale również bardziej wyszukane kompozycje, m.in: Bresaola (31 zł) z provolne piccante, konfiturą z czerwonej cebuli, pesto z rukoli i orzecha włoskiego i bresaolą, Krewetka & Lardo (27 zł) czy najdroższa pozycja z karty z homarem w roli głównej (68 zł). Ciasto do pizzy jest chrupiące i sztywne. Poza pizzą w Bardzo Włosko dostaniemy również inne włoskie smaki, które zmieniają się według sezonowości oraz fantazji właściciela. Jedna ze ścian w lokalu pełni funkcję tablicy kredowej, gdzie codziennie pojawia się "nowa wkładka do menu". Podczas naszej wizyty dostępne były: krem z pomidorów San Marzano z ricottą i bazylią (11 zł), risotto z parmezanem, creme fraiche, boczniakami i oliwą truflową (35 zł) oraz ravioli z borowikiem, palonym masłem, szałwią i parmezanem (28 zł). Na ścianie ze specjałami nie zabrakło również słodkości - panna cotty z wiśniami oraz piernikową kruszonką (9 zł) oraz tiramisu (11 zł). Wszelkie oliwy smakowe, jak również dżemy i konfitury robione są na miejscu.
Właściciel lokalu jest jednocześnie sommelierem, więc możemy poprosić o dobór odpowiedniego wina do pizzy lub dania. W karcie znajduje się kilka "perełek" z argentyńskiej winnicy Alamos. W przyszłości, gdy już lokale gastronomiczne będą mogły funkcjonować normalnie, w lokalu będzie można obejrzeć mecze przy dobrym jedzeniu i dobrym winie.
W tej chwili jedzenie z Bardzo włosko można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym. W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będą również realizowane dowozy.
Ice Queen Cafe Magda Gessler na Przymorzu
Z Jasienia wędrujemy na Przymorze. A tam czeka na nas wyjątkowo słodka i różowa lodziarnio-cukiernia Magdy Gessler. Trójmiejski lokal jest częścią ogólnopolskiej sieci franczyzowej, jednak wszystkie receptury są tutaj ściśle kontrolowane przez znaną restauratorkę i gwiazdę telewizyjnego show telewizyjnego.
Lokal znajduje się przy samej ulicy, naprzeciwko Galerii Przymorze. Z zewnątrz jest szary, ale w środku czeka na nas iście różowe królestwo. Sercem tego miejsca - jak sama nazwa wskazuje - są lody (5 zł/duża porcja). Puszyste i naturalne. Smaków jest wiele, niektóre naprawdę zaskakujące, jak np. lody z prawdziwym prosecco, ale z racji tego, że sezon już się kończy, podczas naszej wizyty dostępnych było kilka bardziej klasycznych wariantów smakowych: sorbet jagodowy, orzech włoski, truskawka, guma balonowa z marshmallows, biała czekolada z maliną, pistacja i śmietanka. Lody będą dostępne jeszcze przez chwilę i wrócą wiosną przyszłego roku. Cukiernia jest jednak pełna innych słodkości. Można tutaj zamówić zarówno pojedyncze porcje, które są całkiem duże, jak i całe torty. Jest np. tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i mango (11 zł/porcja), minibeza z marakują (14 zł), ekler waniliowy z kremem chantily (13 zł), trufla czekoladowa z karmelem i brandy (14 zł), ciasto domowe z jagodami (12 zł/porcja). Dla przykładu, za cały tort marchewkowy zapłacimy 120 zł. Są również kolorowe makaroniki (5 zł/szt.), praliny (3,50 zł/szt.) oraz pięknie dekorowane czekolady np. deserowa z truskawkami i pistacjami (31 zł) albo mleczna z orzechami (29 zł). W lokalu napijemy się również dobrej kawy.
Umiko Sushi w Gdyni
Gdynia właśnie zyskała nową suszarnię. Umiko Sushi znajduje się przy ul. Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miejskiego i już od progu przenosi nas do samej Japonii. Zarówno wystrój, jak i smaki przywołują wszystkimi zmysłami kraj kwitnącej wiśni. Właścicielem i jednocześnie sushi chefem tego miejsca jest Marcin Konkiel. Jego pasja do sushi rozpoczęła się 14 lat temu, kiedy to szukał pracy w gastronomii. Znalazł ją w jednej z sopockich, nieistniejących już dziś suszarni.
Czym Umiko Sushi wyróżni się na lokalnym rynku? Jak podkreśla właściciel, przede wszystkim jakością produktu i szacunkiem do technik japońskich. Karta jest bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bogata jest również oferta wegetariańska.
- Nasze potrawy przygotowywane są z dużym wyczuciem formy, barwy i tradycji japońskiej, a kucharze oraz sushi szefowie spełnią oczekiwania najbardziej wymagającego podniebienia. Naszym celem jest dążenie do perfekcji, która jest głęboko zakorzeniona w kulturze i historii Japonii. Na szczególną uwagę zasługuje użycie technik przygotowywania i przechowywania ryb oraz fakt, że jako pierwsi wprowadzamy elementy sezonowania/starzenia ryb - mówi Marcin Konkiel.
Co zjemy w Umiko Sushi? Wśród przystawek znajdziemy np. Ebi Furay (45 zł), czyli 5 krewetek tygrysich w panierce panco albo pierożki Gyoza pięć sztuk w wersji: z wołowiną (21 zł), z kaczką (20 zł) oraz z kimchi (18 zł). Są również zupy: Miso Shiru (13 zł) oraz Ramen (31-34 zł) w kilku wariantach smakowych, również w wersji wegetariańskiej. Wśród sushi znajdziemy wszystkie znane odmiany, m.in. nigiri z: łososiem atlantyckim (9 zł/szt.), doradą królewską (12 zł/szt.) czy tuńczykiem żółtopłetwym (14 zł/szt.). Są też różne wersje gunkanzushi (11-19 zł), uramaki, hosomaki, sashimi oraz najbardziej popularne futomaki. Ceny za rolkę futomaków wahają się od 25 do 35 zł. Warto również dodać, że wasabi robione jest tu na świeżo. Jak już wspomnieliśmy, w lokalu jest bardzo bogata karta dla wegan. Osoby niejedzące mięsa mogą tu wybierać z kilkudziesięciu różnych pozycji. Są również specjalne sety wegańskie.
Aktualnie w Umiko Sushi można zamawiać z odbiorem osobistym, a już niedługo również za pośrednictwem platform: Wolt i Pyszne.pl. Po "odmrożeniu" gastronomii, będzie można zamówić tutaj również japońskie sake.
Yatta Sushi w Sopocie
To miejsce jest nietypowe, ponieważ powstało z założeniem serwowania sushi wyłącznie na wynos. Być może w przyszłości koncepcja się zmieni, ale póki co możemy korzystać z dobrodziejstw tego rozwiązania. Możliwość zamawiania wyłącznie na wynos oznacza bowiem umiarkowane ceny przy jednocześnie dobrej jakości. Lokal znajduje się w centrum Sopotu przy al. Niepodległości. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz prezentuje się niepozornie, ale musimy przyznać, że forma podania i smak bronią się same. Właścicielami konceptu są: Filip Herba (miłośnikom sushi dobrze znany z jednej z popularnych, trójmiejskich suszarni) oraz Maciej Jabłoński.
Jak prezentuje się menu? Zamówimy tu zupy, np.: Tom Yum w wersji vege (16 zł), z kurczakiem (17 zł) i z krewetką (18 zł) czy Miso vege (12 zł) lub z łososiem (14 zł). Są przystawki: Goma wakame, czyli sałatka z alg morskich z sezamem (13 zł), Vege Gyoza (12 zł/6 szt.), krewetki w tempurze (19 zł/6 szt.) czy kalmary w panco (18 zł/6 szt.) oraz tatary (28-38 zł). Za 2 szt. sushi nigiri zapłacimy od 13 do 20 zł. Są również gunkany w ogórku (18 - 28 zł), sashimi (19-28 zł), futomaki (21 - 31 zł/ 6 szt.), hosomaki (10 - 18 zł), california (16 - 25 zł/4 szt.) oraz zestawy.
W Yatta Sushi można zamawiać albo dzwoniąc bezpośrednio do lokalu z odbiorem osobistym albo za pośrednictwem platform: Pyszne.pl i Uber Eats.
Miejsca
Opinie (113) ponad 10 zablokowanych
-
2020-11-07 08:15
Nie współczuję tym, co płacą pani z TV za nazwisko na szyldzie lodziarni (5)
I jak taki ktoś ma w dobie pandemii zarobić godnie? A potem płacz i protest restauratorów, że rząd zły, pomoc potrzebna etc.. A zgodził się kasę za szyld odpalać pani G. otwierając lokal w taki momencie.
- 90 21
-
2020-11-07 09:21
(3)
Zdziwisz się ale taki szyld z nazwiskiem przyciąga więcej klientów. Spędzałem ostatnie wakacje w jednej z miejscowości wypoczynkwej w górach i w lokalu po jej rewolucjach i szyldem MG poleca większość stolików zajęta podczas gdy reszta knajp świeciła pustkami.
- 12 9
-
2020-11-07 09:31
To jeden z przykładów tego jakim jesteśmy durnym narodem. (2)
- 29 5
-
2020-11-07 12:33
Chyba ty
- 3 9
-
2020-11-07 13:04
Durnym narodem jesteśmy patrząc na wyniki ostatnich wyborów. A to tutaj to zwykły marketing.
- 29 6
-
2020-11-08 09:04
a czy Ty myslisz, ze taka umowe podpisuje sie z dnia na dzien i otwiera lokal?
Znajac zycie wszystko zostalo przyklepane zanim pandemia zaczela hulać, to trwa wiele miesiecy. ale oczywiscie musisz pisac swoje durne wywody
- 8 1
-
2020-11-07 08:30
W tych czasach otwierać nowy lokal gastronomiczny (7)
To albo nie przemyślana inwestycja albo kto bogatemu zabroni.
- 104 11
-
2020-11-07 09:17
Biedni ludzie na ogół... (2)
... Nie otwierają knajp :)
- 15 5
-
2020-11-07 09:56
I oczekują wsparcia, jak żebrzący pod kosciołem? (1)
- 11 10
-
2020-11-07 12:18
zyski prywatne, straty publiczne :)))
.
- 14 1
-
2020-11-07 09:57
Pizzeria i sushi bar to sprzedaż przede wszystkim na wynos , online (1)
i w sumie nie wielkim kosztem... A zysk może być świetny. Amortyzacja w rok.
- 6 14
-
2020-11-08 11:29
Amortyzacja w rok... :) :):)
Dziękuję za ten komentarz uśmiałem się do łez
- 8 0
-
2020-11-07 13:00
Mniejsza o to
Ale otwierać lodziarnie w listopadzie? :)
- 24 1
-
2020-11-09 13:45
jestes sobie sam szefem
swietne posuniecie, taki biznes czy inny, oby tylko nie otwierać już w galeriach, marketach
osobne, niezależne lokale, i do przodu działać!- 2 0
-
2020-11-07 08:39
Gessler (5)
Gessler nie ma zbytu w Warszawie ,więc wybiera Gdansk ! Tutaj tez nikt nie jest głupi i za eklerka z jakimś sztucznym tworem będzie płacił 13 zł , śmiech na sali .Niech Gessler sama się najada swoimi ciastkami .
- 110 9
-
2020-11-07 10:23
Ja się w ogóle zastanawiam czy ona tak naprawde potrafi gotować. (1)
Czy to tylko reżyserka wszystko odwala. Sama sie nazywa 'Czarodziejką smaków'. Na śląsku zrobiła pizze rzekomo włoską z wusztem i krupniokiem, ponoć była nie do zjedzenia.
- 21 1
-
2020-11-07 13:00
Michel Moran kiedyś mówił że nie umie
- 6 0
-
2020-11-07 11:50
eklerek to jeszcze nic ostatnio za placki ziemniaczane za porcje na wynos życzyła sobie 65 zł
- 18 1
-
2020-11-07 18:41
Tylko i**ota da się złapać na marketing tej kobity.
Gdańsk dziękuje Madzi. Wracaj do Wawy.
- 11 0
-
2020-11-10 21:50
Ja widać to robi;
- 0 0
-
2020-11-07 08:46
Ręce opadają . Ceny nie są wygórowane. (34)
Pizza 29 złotych . To jakie są wygórowane ? 50 złotych za kawałek ciasta z keczupem i pieczarkami? Taka pizza nie jest warta więcej jak 15 złotych . Tu jest Polska i polskie zarobki nie Neapol czy Rzym.
- 100 46
-
2020-11-07 08:55
trochę pudlo z tym Neapolem (12)
najlepszą pizzę w życiu jadłem właśnie w Neapolu, ścisłe centrum, jakieś 300 metrów od rynku, cena 5, czyli znacznie taniej niż te jasieniowe 29 zł
- 40 6
-
2020-11-07 09:12
(3)
Ciekawe kiedy, bo w tym roku najtańsza margheritta w Neapolu to 4 euro.
- 13 9
-
2020-11-07 09:35
To tyle co na Jasieniu.
Jasień Neapolem północy.
- 28 1
-
2020-11-07 21:23
Chyba na kawałki. (1)
Tyle to kosztował kawałek margherity z 5 lat temu. W knajpie w napojami i ze wszystkim, obsługą i być może czymś jeszcze to było kilkanaście euro, między 15 a 20 euro. Tak normalnie z obsługą, muzyka i na talerzu a nie tekturce z plastikowymi sztućcami. Moja najlepsza pizza kosztowała mnie jakieś 12 euro w San Gimignano, w podobnej cenie była też bardzo dobra w Siracusie na Sycylii. Z tym, że to są ceny sprzed ładnych paru lat. Ceny z restauracji, nie z barów na kawałki. Można też kupić pizzę za 4 euro, ale to na kawałki na wynos i często są to odgrzewane kawałki.
- 8 3
-
2020-11-10 08:09
pewnie jak typowy polski turysta ryanairowy, najtansza pizza z pudla, jedzona na schodach
oh, bylem w Neapolu, bylo tak super. Normalni ludzie siadali w restauracji, zamawiaja wino, wtedy wychodzi , 3 lata temu ciezko bylo jakas znalezc za mniej kilka e, na dwie osoby ok 20-30 e za kolacje tanszym miejscu
- 3 0
-
2020-11-07 11:55
(7)
zgadza się ale sprowadzenie towaru z Włoch kosztuje oni to mają na miejscu.
- 8 12
-
2020-11-07 12:02
co oni sprowadzaja z włoch?
- 13 3
-
2020-11-07 14:36
(4)
A jest napisane że włoska oliwa, mozarella di Buffalo czy prosciutto oryginalne z Włoch? Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze.
- 9 0
-
2020-11-07 15:30
Akurat mają z Włoch (3)
Mają to nawet gdzies wpisane w swoim menu
- 8 0
-
2020-11-07 18:43
Z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie (2)
- 16 2
-
2020-11-07 19:57
Sam sobie zaprzeczasz
Jakie to jałowe gadanie. "Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze", ale "z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie". Jestem za a nawet przeciw. Ogarnij
- 4 1
-
2020-11-07 21:24
Ten towar z Biedry bywa trefny, z całym szacunkiem.
I nie zawsze jest tydzień włoski. W knajpie płacimy za to, że ktoś nam to zrobi.
- 7 0
-
2020-11-08 16:12
Co ty za bzdury gdasz, od sprowadzania to masz hurtownie co cale tiry tego wożą, a nie restauracyjki.
- 6 0
-
2020-11-07 08:55
Lody 6 zł porcja . Co to jest porcja ? Co to za jednostka miary? (7)
Czy porcja to cały puchar wypełniony lodami czy mini gałeczka wyskrobana do granic przyzwoitości?
Dziś w Lidlu lody Grycan 1,1 litra za 9,99 zł. Czy o taką porcję chodzi?- 63 11
-
2020-11-07 08:57
akurat tam porcja = mała gała ;)
- 10 0
-
2020-11-07 09:52
To tak ja cena ryby w dzisiejszych czasach 4.50PLN (2)
Za 100 gram......
- 8 0
-
2020-11-07 20:21
(1)
W Selgrosie mają dobre ceny ryb. Za świeżego łososia płaciłam ostatnio 36 za kg
- 0 0
-
2020-11-08 08:11
To duzo
W leckerku jest za 20zl serio.
Tylko najczęściej sztuki od 3 do 5kg- 1 0
-
2020-11-07 21:42
(1)
Gała za 6 zł mi pasuje.
- 9 0
-
2020-11-08 07:31
Za dobrą gałę dam nawet 10.
- 6 0
-
2021-05-29 10:15
Przecież Grycan to jest poziom lodów
jak parówki z Biedronki za 7,99 za kilogram.
- 0 1
-
2020-11-07 09:04
Przynajmniej margherita za 17
A nie jak na Przymorzu Malym w jednej z nowych knajp za 23...
- 12 2
-
2020-11-07 09:16
Ciasto z keczupem lol
- 12 2
-
2020-11-07 09:57
Pizza Parma w Toskanii w Di Bibbona nad morzem 8Euro ok.35PLN
- 9 5
-
2020-11-07 10:03
To zamów w pizzerii, która oferuje niższe ceny.
Rynek zweryfikuje, czy da się utrzymać wołając 29 złotych za, jak to określiłeś, "kawałek ciasta z keczupem".
- 15 2
-
2020-11-07 11:55
(1)
Kolego powiem ci tak pracuję w branży która zaopatruję gastronomię zgadza się możesz zjeść taką pizze za 15 zł ale gwarantuję ci że zamiast szynki dostaniesz mielonkę za 9 zł za kilogram zamiast dobrej mozzarelli dostaniesz seropodobny wyrób, Mogę długo wymieniać jakość kosztuję niestety kto chcę zjeść dobrą pizze nie patrzy na cenę a kto chce zjeść pasze z najgorszej jakość towarem to jego wybór.
- 26 11
-
2020-11-18 20:12
tak
najgorsze że powstało firemek które sciągają produkty z włoch ale te najtansze i wiekszośc knajp sie w nich zaopatruje i później mówią ze mają włoskie podukty a tak naprawde to sh*t mało jest firm które tak jak piszesz kupuje topowy produkt bo on kosztuje a Polacy lubią się nachapać a skąd to wiem bo sam korzystam paru firm bo kręce placki a niestety na wysokiej jakości nie zawsze trzeba jechać a ceny u niektórych jak np powyzej mocno zawyżone i nie nie robię w sieciówce
- 1 0
-
2020-11-07 12:02
nie 15, najwyżej 2 zł
- 7 0
-
2020-11-07 12:35
(3)
W Palermo jadłem super pizze za 3 euro
- 6 6
-
2020-11-07 21:25
Nie jadłeś, jadłeś kawałek pizzy. W Palermo nie ma takich cen, za tyle to możesz kupić małego gelato. (2)
- 9 3
-
2020-11-08 16:49
(1)
A jak się je kawałek, to już nie jest pizza? To co to wtedy jest?
- 4 0
-
2020-11-09 11:14
Jest pizzą. Ale mają rację osoby wytykające że takie ceny we Włoszech owszem są, ale za jeden kawałek a nie całą pizzę.
- 2 0
-
2020-11-07 14:41
5 euro za pizzę to *jest* niewygórowana cena.
Jak to mówią -- zmień pracę, weź kredyt.
- 7 1
-
2020-11-08 09:45
jak kogoś nie stać
to niech sobie kupi mrożoną z Biedronki za 4 złote i nie narzeka na wysokie ceny w restauracji
- 5 5
-
2020-11-07 08:53
Gessler lody - bardzo niesmaczne i sztuczne (3)
Próbowałem i niestety porażka. Lody smakują fatalnie, niestety czuć w nich chemię, na pewno nie są to lody tradycyjne jak np. w Słonym karmelu. Cena też z kosmosu.
- 66 8
-
2020-11-07 18:42
Nasze lokalne rzemieślnicze biją ją na głowę i kopia w tyłek. (1)
- 8 0
-
2020-11-08 09:49
rzemieślnicze
Sama nazwa "rzemieślnicze" wprowadza w błąd, ponieważ w przypadku lodów oznacza to tyle, że pan cukiernik własnoręcznie dodaje składniki do maszyny, która robi te lody za niego. To składnikami powinni się bardziej martwić konsumenci, a nie chwytliwym nazewnictwem.
- 5 1
-
2020-11-08 09:05
słony karmel to dopiero średniak, jadłem raz i nie wróce
- 6 2
-
2020-11-07 09:17
(3)
Pizza na jasieniu i za salami 25 zl xD faktycznie strzal w 10 tke xD.
- 30 11
-
2020-11-07 12:41
(1)
Chcesz przez to powiedzieć że na Jasieniu mieszkają ludzie którzy zarabiają najniższą krajową i nie stać ich na dobrą pizze ?
- 7 1
-
2020-11-07 21:42
Tak
- 6 1
-
2020-11-08 11:43
a jasień to co biedaku z kasy lidla?
- 1 2
-
2020-11-07 09:17
Złoto to przeszłość (1)
Trzeba inwestować w krewetki. 5 krewetek w panierce za 45 zł.
- 87 2
-
2020-11-07 18:51
sugestywna opinia
A w złotej panierce milordzie? hłe hłe
- 4 0
-
2020-11-07 09:19
Magda Gessler? Nie, dziękuję.
- 49 12
-
2020-11-07 09:19
A będzie coraz drożej :) (3)
- 48 2
-
2020-11-07 09:39
To będą sami to jeść.
Są granice przyzwoitości .Pensje polskie ceny jak na zachodzie Europy.
- 15 3
-
2020-11-07 14:31
Pensje są za pracę - i bardzo słusznie.
To darmowy socjal, niepoparty pracą, surowcem czy innym dobrem - jest wprowazdzaniem do obiegu pustego pieniądza. A to powoduje inflację, o nowych podatkach nawet nie wspomnę...
Po prostu musi być coraz drożej :)- 5 0
-
2020-11-10 21:51
Jeszcze drożej:)?
- 0 0
-
2020-11-07 10:05
Suszarnia
Suszarnia to chyba w blokach do suszenia prania, ale co ja tam wiem o wielkim świecie.
- 47 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.