Wiadomości

Nowe lokale: Włochy, słodycze od Magdy Gessler i sushi

Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi.
Dzisiaj odwiedzamy tylko 4 lokale i jak widać na zdjęciu - będą to miejsca serwujące: włoską kuchnie, słodkości i sushi. fot. Łukasz Unterscheutz /Trójmiasto.pl

Dzisiaj w cyklu "Nowe Lokale" prezentujemy cztery nowe punkty gastronomiczne w Trójmieście. Jednocześnie przypominamy, że z powodu pandemii nie można stołować się w samych lokalach, ale można zamawiać w nich na wynos oraz z dowozem pod sam dom. Warto wesprzeć w tym trudnym czasie nie tylko znanych i lubianych restauratorów, ale również tych, którzy ze swoim biznesem wystartowali właśnie teraz. Dzisiaj zawitamy do włoskiej trattorii, zjemy słodkości polecane przez Magdę Gessler i skosztujemy podwójnej porcji dobrego sushi.



Jedzenie na wynos/telefon w Trójmieście


Bardzo Włosko na Jasieniu



Napisać, że w tym miejscu jest bardzo włosko, to stanowczo za mało. Lokal, który znajduje się na Jasieniu, to ukłon w stronę włoskich smaków i klimatu włoskiej trattorii, ale z lekkim sznytem kuchni fine dining. Dzięki temu możemy spodziewać się zarówno pozycji klasycznych, jak i nieoczywistych połączeń, które zaskoczą nas kompozycją smaków. Lokal prowadzą: Grzegorz Kokosza z żoną Emilią i przyjaciółmi - Danielem oraz Dominiką. Lokal znajduje się poza ścisłym centrum, więc ceny nie są wygórowane.

Co znajdziemy w menu? Przede wszystkim pizze. Zarówno klasyczne, jak Margherita (17 zł), Salami Piccante (25 zł) czy Parma (29 zł), ale również bardziej wyszukane kompozycje, m.in: Bresaola (31 zł) z provolne piccante, konfiturą z czerwonej cebuli, pesto z rukoli i orzecha włoskiego i bresaolą, Krewetka & Lardo (27 zł) czy najdroższa pozycja z karty z homarem w roli głównej (68 zł). Ciasto do pizzy jest chrupiące i sztywne. Poza pizzą w Bardzo Włosko dostaniemy również inne włoskie smaki, które zmieniają się według sezonowości oraz fantazji właściciela. Jedna ze ścian w lokalu pełni funkcję tablicy kredowej, gdzie codziennie pojawia się "nowa wkładka do menu". Podczas naszej wizyty dostępne były: krem z pomidorów San Marzano z ricottą i bazylią (11 zł), risotto z parmezanem, creme fraiche, boczniakami i oliwą truflową (35 zł) oraz ravioli z borowikiem, palonym masłem, szałwią i parmezanem (28 zł). Na ścianie ze specjałami nie zabrakło również słodkości - panna cotty z wiśniami oraz piernikową kruszonką (9 zł) oraz tiramisu (11 zł). Wszelkie oliwy smakowe, jak również dżemy i konfitury robione są na miejscu.

Właściciel lokalu jest jednocześnie sommelierem, więc możemy poprosić o dobór odpowiedniego wina do pizzy lub dania. W karcie znajduje się kilka "perełek" z argentyńskiej winnicy Alamos. W przyszłości, gdy już lokale gastronomiczne będą mogły funkcjonować normalnie, w lokalu będzie można obejrzeć mecze przy dobrym jedzeniu i dobrym winie.

W tej chwili jedzenie z Bardzo włosko można zamawiać na wynos z odbiorem osobistym. W niedalekiej przyszłości prawdopodobnie będą również realizowane dowozy.

Ice Queen Cafe Magda Gessler na PrzymorzuMapka



Z Jasienia wędrujemy na Przymorze. A tam czeka na nas wyjątkowo słodka i różowa lodziarnio-cukiernia Magdy Gessler. Trójmiejski lokal jest częścią ogólnopolskiej sieci franczyzowej, jednak wszystkie receptury są tutaj ściśle kontrolowane przez znaną restauratorkę i gwiazdę telewizyjnego show telewizyjnego.

Lokal znajduje się przy samej ulicy, naprzeciwko Galerii Przymorze. Z zewnątrz jest szary, ale w środku czeka na nas iście różowe królestwo. Sercem tego miejsca - jak sama nazwa wskazuje - są lody (5 zł/duża porcja). Puszyste i naturalne. Smaków jest wiele, niektóre naprawdę zaskakujące, jak np. lody z prawdziwym prosecco, ale z racji tego, że sezon już się kończy, podczas naszej wizyty dostępnych było kilka bardziej klasycznych wariantów smakowych: sorbet jagodowy, orzech włoski, truskawka, guma balonowa z marshmallows, biała czekolada z maliną, pistacja i śmietanka. Lody będą dostępne jeszcze przez chwilę i wrócą wiosną przyszłego roku. Cukiernia jest jednak pełna innych słodkości. Można tutaj zamówić zarówno pojedyncze porcje, które są całkiem duże, jak i całe torty. Jest np. tarta czekoladowa z kremem czekoladowym i mango (11 zł/porcja), minibeza z marakują (14 zł), ekler waniliowy z kremem chantily (13 zł), trufla czekoladowa z karmelem i brandy (14 zł), ciasto domowe z jagodami (12 zł/porcja). Dla przykładu, za cały tort marchewkowy zapłacimy 120 zł. Są również kolorowe makaroniki (5 zł/szt.), praliny (3,50 zł/szt.) oraz pięknie dekorowane czekolady np. deserowa z truskawkami i pistacjami (31 zł) albo mleczna z orzechami (29 zł). W lokalu napijemy się również dobrej kawy.

Umiko SushiGdyniMapka



Gdynia właśnie zyskała nową suszarnię. Umiko Sushi znajduje się przy ul. Świętojańskiej, niedaleko Urzędu Miejskiego i już od progu przenosi nas do samej Japonii. Zarówno wystrój, jak i smaki przywołują wszystkimi zmysłami kraj kwitnącej wiśni. Właścicielem i jednocześnie sushi chefem tego miejsca jest Marcin Konkiel. Jego pasja do sushi rozpoczęła się 14 lat temu, kiedy to szukał pracy w gastronomii. Znalazł ją w jednej z sopockich, nieistniejących już dziś suszarni.

Czym Umiko Sushi wyróżni się na lokalnym rynku? Jak podkreśla właściciel, przede wszystkim jakością produktu i szacunkiem do technik japońskich. Karta jest bardzo zróżnicowana, więc każdy znajdzie tu coś dla siebie. Bogata jest również oferta wegetariańska.

- Nasze potrawy przygotowywane są z dużym wyczuciem formy, barwy i tradycji japońskiej, a kucharze oraz sushi szefowie spełnią oczekiwania najbardziej wymagającego podniebienia. Naszym celem jest dążenie do perfekcji, która jest głęboko zakorzeniona w kulturze i historii Japonii. Na szczególną uwagę zasługuje użycie technik przygotowywania i przechowywania ryb oraz fakt, że jako pierwsi wprowadzamy elementy sezonowania/starzenia ryb - mówi Marcin Konkiel.
Co zjemy w Umiko Sushi? Wśród przystawek znajdziemy np. Ebi Furay (45 zł), czyli 5 krewetek tygrysich w panierce panco albo pierożki Gyoza pięć sztuk w wersji: z wołowiną (21 zł), z kaczką (20 zł) oraz z kimchi (18 zł). Są również zupy: Miso Shiru (13 zł) oraz Ramen (31-34 zł) w kilku wariantach smakowych, również w wersji wegetariańskiej. Wśród sushi znajdziemy wszystkie znane odmiany, m.in. nigiri z: łososiem atlantyckim (9 zł/szt.), doradą królewską (12 zł/szt.) czy tuńczykiem żółtopłetwym (14 zł/szt.). Są też różne wersje gunkanzushi (11-19 zł), uramaki, hosomaki, sashimi oraz najbardziej popularne futomaki. Ceny za rolkę futomaków wahają się od 25 do 35 zł. Warto również dodać, że wasabi robione jest tu na świeżo. Jak już wspomnieliśmy, w lokalu jest bardzo bogata karta dla wegan. Osoby niejedzące mięsa mogą tu wybierać z kilkudziesięciu różnych pozycji. Są również specjalne sety wegańskie.

Aktualnie w Umiko Sushi można zamawiać z odbiorem osobistym, a już niedługo również za pośrednictwem platform: Wolt i Pyszne.pl. Po "odmrożeniu" gastronomii, będzie można zamówić tutaj również japońskie sake.

Yatta SushiSopocieMapka



To miejsce jest nietypowe, ponieważ powstało z założeniem serwowania sushi wyłącznie na wynos. Być może w przyszłości koncepcja się zmieni, ale póki co możemy korzystać z dobrodziejstw tego rozwiązania. Możliwość zamawiania wyłącznie na wynos oznacza bowiem umiarkowane ceny przy jednocześnie dobrej jakości. Lokal znajduje się w centrum Sopotu przy al. Niepodległości. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz prezentuje się niepozornie, ale musimy przyznać, że forma podania i smak bronią się same. Właścicielami konceptu są: Filip Herba (miłośnikom sushi dobrze znany z jednej z popularnych, trójmiejskich suszarni) oraz Maciej Jabłoński.

Jak prezentuje się menu? Zamówimy tu zupy, np.: Tom Yum w wersji vege (16 zł), z kurczakiem (17 zł) i z krewetką (18 zł) czy Miso vege (12 zł) lub z łososiem (14 zł). Są przystawki: Goma wakame, czyli sałatka z alg morskich z sezamem (13 zł), Vege Gyoza (12 zł/6 szt.), krewetki w tempurze (19 zł/6 szt.) czy kalmary w panco (18 zł/6 szt.) oraz tatary (28-38 zł). Za 2 szt. sushi nigiri zapłacimy od 13 do 20 zł. Są również gunkany w ogórku (18 - 28 zł), sashimi (19-28 zł), futomaki (21 - 31 zł/ 6 szt.), hosomaki (10 - 18 zł), california (16 - 25 zł/4 szt.) oraz zestawy.

W Yatta Sushi można zamawiać albo dzwoniąc bezpośrednio do lokalu z odbiorem osobistym albo za pośrednictwem platform: Pyszne.pl i Uber Eats.

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • Nie współczuję tym, co płacą pani z TV za nazwisko na szyldzie lodziarni (5)

    I jak taki ktoś ma w dobie pandemii zarobić godnie? A potem płacz i protest restauratorów, że rząd zły, pomoc potrzebna etc.. A zgodził się kasę za szyld odpalać pani G. otwierając lokal w taki momencie.

    • 89 21

    • (3)

      Zdziwisz się ale taki szyld z nazwiskiem przyciąga więcej klientów. Spędzałem ostatnie wakacje w jednej z miejscowości wypoczynkwej w górach i w lokalu po jej rewolucjach i szyldem MG poleca większość stolików zajęta podczas gdy reszta knajp świeciła pustkami.

      • 11 9

      • To jeden z przykładów tego jakim jesteśmy durnym narodem. (2)

        • 28 5

        • Chyba ty

          • 3 9

        • Durnym narodem jesteśmy patrząc na wyniki ostatnich wyborów. A to tutaj to zwykły marketing.

          • 29 6

    • a czy Ty myslisz, ze taka umowe podpisuje sie z dnia na dzien i otwiera lokal?

      Znajac zycie wszystko zostalo przyklepane zanim pandemia zaczela hulać, to trwa wiele miesiecy. ale oczywiscie musisz pisac swoje durne wywody

      • 7 1

  • W tych czasach otwierać nowy lokal gastronomiczny (7)

    To albo nie przemyślana inwestycja albo kto bogatemu zabroni.

    • 102 10

    • Biedni ludzie na ogół... (2)

      ... Nie otwierają knajp :)

      • 13 5

      • I oczekują wsparcia, jak żebrzący pod kosciołem? (1)

        • 10 9

        • zyski prywatne, straty publiczne :)))

          .

          • 13 1

    • Pizzeria i sushi bar to sprzedaż przede wszystkim na wynos , online (1)

      i w sumie nie wielkim kosztem... A zysk może być świetny. Amortyzacja w rok.

      • 5 14

      • Amortyzacja w rok... :) :):)

        Dziękuję za ten komentarz uśmiałem się do łez

        • 6 0

    • Mniejsza o to

      Ale otwierać lodziarnie w listopadzie? :)

      • 23 1

    • jestes sobie sam szefem

      swietne posuniecie, taki biznes czy inny, oby tylko nie otwierać już w galeriach, marketach
      osobne, niezależne lokale, i do przodu działać!

      • 1 0

  • Gessler (5)

    Gessler nie ma zbytu w Warszawie ,więc wybiera Gdansk ! Tutaj tez nikt nie jest głupi i za eklerka z jakimś sztucznym tworem będzie płacił 13 zł , śmiech na sali .Niech Gessler sama się najada swoimi ciastkami .

    • 109 8

    • Ja się w ogóle zastanawiam czy ona tak naprawde potrafi gotować. (1)

      Czy to tylko reżyserka wszystko odwala. Sama sie nazywa 'Czarodziejką smaków'. Na śląsku zrobiła pizze rzekomo włoską z wusztem i krupniokiem, ponoć była nie do zjedzenia.

      • 21 1

      • Michel Moran kiedyś mówił że nie umie

        • 6 0

    • eklerek to jeszcze nic ostatnio za placki ziemniaczane za porcje na wynos życzyła sobie 65 zł

      • 18 1

    • Tylko i**ota da się złapać na marketing tej kobity.

      Gdańsk dziękuje Madzi. Wracaj do Wawy.

      • 11 0

    • Ja widać to robi;

      • 0 0

  • Ręce opadają . Ceny nie są wygórowane. (33)

    Pizza 29 złotych . To jakie są wygórowane ? 50 złotych za kawałek ciasta z keczupem i pieczarkami? Taka pizza nie jest warta więcej jak 15 złotych . Tu jest Polska i polskie zarobki nie Neapol czy Rzym.

    • 98 44

    • trochę pudlo z tym Neapolem (12)

      najlepszą pizzę w życiu jadłem właśnie w Neapolu, ścisłe centrum, jakieś 300 metrów od rynku, cena 5, czyli znacznie taniej niż te jasieniowe 29 zł

      • 40 6

      • (3)

        Ciekawe kiedy, bo w tym roku najtańsza margheritta w Neapolu to 4 euro.

        • 12 9

        • To tyle co na Jasieniu.

          Jasień Neapolem północy.

          • 27 1

        • Chyba na kawałki. (1)

          Tyle to kosztował kawałek margherity z 5 lat temu. W knajpie w napojami i ze wszystkim, obsługą i być może czymś jeszcze to było kilkanaście euro, między 15 a 20 euro. Tak normalnie z obsługą, muzyka i na talerzu a nie tekturce z plastikowymi sztućcami. Moja najlepsza pizza kosztowała mnie jakieś 12 euro w San Gimignano, w podobnej cenie była też bardzo dobra w Siracusie na Sycylii. Z tym, że to są ceny sprzed ładnych paru lat. Ceny z restauracji, nie z barów na kawałki. Można też kupić pizzę za 4 euro, ale to na kawałki na wynos i często są to odgrzewane kawałki.

          • 6 2

          • pewnie jak typowy polski turysta ryanairowy, najtansza pizza z pudla, jedzona na schodach

            oh, bylem w Neapolu, bylo tak super. Normalni ludzie siadali w restauracji, zamawiaja wino, wtedy wychodzi , 3 lata temu ciezko bylo jakas znalezc za mniej kilka e, na dwie osoby ok 20-30 e za kolacje tanszym miejscu

            • 1 0

      • (7)

        zgadza się ale sprowadzenie towaru z Włoch kosztuje oni to mają na miejscu.

        • 6 12

        • co oni sprowadzaja z włoch?

          • 12 3

        • (4)

          A jest napisane że włoska oliwa, mozarella di Buffalo czy prosciutto oryginalne z Włoch? Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze.

          • 8 0

          • Akurat mają z Włoch (3)

            Mają to nawet gdzies wpisane w swoim menu

            • 8 0

            • Z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie (2)

              • 16 2

              • Sam sobie zaprzeczasz

                Jakie to jałowe gadanie. "Bo są takie knajpy i tam jestem w stanie zrozumieć i zapłacić wiecej za pizze", ale "z Wloch to masz towar w Biedrze nawet. I to codziennie". Jestem za a nawet przeciw. Ogarnij

                • 3 1

              • Ten towar z Biedry bywa trefny, z całym szacunkiem.

                I nie zawsze jest tydzień włoski. W knajpie płacimy za to, że ktoś nam to zrobi.

                • 5 0

        • Co ty za bzdury gdasz, od sprowadzania to masz hurtownie co cale tiry tego wożą, a nie restauracyjki.

          • 6 0

    • Lody 6 zł porcja . Co to jest porcja ? Co to za jednostka miary? (6)

      Czy porcja to cały puchar wypełniony lodami czy mini gałeczka wyskrobana do granic przyzwoitości?
      Dziś w Lidlu lody Grycan 1,1 litra za 9,99 zł. Czy o taką porcję chodzi?

      • 61 11

      • akurat tam porcja = mała gała ;)

        • 10 0

      • To tak ja cena ryby w dzisiejszych czasach 4.50PLN (2)

        Za 100 gram......

        • 8 0

        • (1)

          W Selgrosie mają dobre ceny ryb. Za świeżego łososia płaciłam ostatnio 36 za kg

          • 0 0

          • To duzo

            W leckerku jest za 20zl serio.
            Tylko najczęściej sztuki od 3 do 5kg

            • 0 0

      • (1)

        Gała za 6 zł mi pasuje.

        • 9 0

        • Za dobrą gałę dam nawet 10.

          • 6 0

    • Przynajmniej margherita za 17

      A nie jak na Przymorzu Malym w jednej z nowych knajp za 23...

      • 12 2

    • Ciasto z keczupem lol

      • 11 2

    • Pizza Parma w Toskanii w Di Bibbona nad morzem 8Euro ok.35PLN

      • 9 5

    • To zamów w pizzerii, która oferuje niższe ceny.

      Rynek zweryfikuje, czy da się utrzymać wołając 29 złotych za, jak to określiłeś, "kawałek ciasta z keczupem".

      • 14 2

    • (1)

      Kolego powiem ci tak pracuję w branży która zaopatruję gastronomię zgadza się możesz zjeść taką pizze za 15 zł ale gwarantuję ci że zamiast szynki dostaniesz mielonkę za 9 zł za kilogram zamiast dobrej mozzarelli dostaniesz seropodobny wyrób, Mogę długo wymieniać jakość kosztuję niestety kto chcę zjeść dobrą pizze nie patrzy na cenę a kto chce zjeść pasze z najgorszej jakość towarem to jego wybór.

      • 23 11

      • tak

        najgorsze że powstało firemek które sciągają produkty z włoch ale te najtansze i wiekszośc knajp sie w nich zaopatruje i później mówią ze mają włoskie podukty a tak naprawde to sh*t mało jest firm które tak jak piszesz kupuje topowy produkt bo on kosztuje a Polacy lubią się nachapać a skąd to wiem bo sam korzystam paru firm bo kręce placki a niestety na wysokiej jakości nie zawsze trzeba jechać a ceny u niektórych jak np powyzej mocno zawyżone i nie nie robię w sieciówce

        • 0 0

    • nie 15, najwyżej 2 zł

      • 7 0

    • (3)

      W Palermo jadłem super pizze za 3 euro

      • 6 5

      • Nie jadłeś, jadłeś kawałek pizzy. W Palermo nie ma takich cen, za tyle to możesz kupić małego gelato. (2)

        • 8 3

        • (1)

          A jak się je kawałek, to już nie jest pizza? To co to wtedy jest?

          • 4 0

          • Jest pizzą. Ale mają rację osoby wytykające że takie ceny we Włoszech owszem są, ale za jeden kawałek a nie całą pizzę.

            • 1 0

    • 5 euro za pizzę to *jest* niewygórowana cena.

      Jak to mówią -- zmień pracę, weź kredyt.

      • 7 1

    • jak kogoś nie stać

      to niech sobie kupi mrożoną z Biedronki za 4 złote i nie narzeka na wysokie ceny w restauracji

      • 4 5

  • Gessler lody - bardzo niesmaczne i sztuczne (3)

    Próbowałem i niestety porażka. Lody smakują fatalnie, niestety czuć w nich chemię, na pewno nie są to lody tradycyjne jak np. w Słonym karmelu. Cena też z kosmosu.

    • 65 7

    • Nasze lokalne rzemieślnicze biją ją na głowę i kopia w tyłek. (1)

      • 8 0

      • rzemieślnicze

        Sama nazwa "rzemieślnicze" wprowadza w błąd, ponieważ w przypadku lodów oznacza to tyle, że pan cukiernik własnoręcznie dodaje składniki do maszyny, która robi te lody za niego. To składnikami powinni się bardziej martwić konsumenci, a nie chwytliwym nazewnictwem.

        • 5 1

    • słony karmel to dopiero średniak, jadłem raz i nie wróce

      • 5 2

  • (3)

    Pizza na jasieniu i za salami 25 zl xD faktycznie strzal w 10 tke xD.

    • 29 11

    • (1)

      Chcesz przez to powiedzieć że na Jasieniu mieszkają ludzie którzy zarabiają najniższą krajową i nie stać ich na dobrą pizze ?

      • 7 1

      • Tak

        • 6 1

    • a jasień to co biedaku z kasy lidla?

      • 0 2

  • Złoto to przeszłość (1)

    Trzeba inwestować w krewetki. 5 krewetek w panierce za 45 zł.

    • 85 1

    • sugestywna opinia

      A w złotej panierce milordzie? hłe hłe

      • 3 0

  • Magda Gessler? Nie, dziękuję.

    • 48 11

  • A będzie coraz drożej :) (3)

    • 47 2

    • To będą sami to jeść.

      Są granice przyzwoitości .Pensje polskie ceny jak na zachodzie Europy.

      • 15 3

    • Pensje są za pracę - i bardzo słusznie.

      To darmowy socjal, niepoparty pracą, surowcem czy innym dobrem - jest wprowazdzaniem do obiegu pustego pieniądza. A to powoduje inflację, o nowych podatkach nawet nie wspomnę...
      Po prostu musi być coraz drożej :)

      • 5 0

    • Jeszcze drożej:)?

      • 0 0

  • Suszarnia

    Suszarnia to chyba w blokach do suszenia prania, ale co ja tam wiem o wielkim świecie.

    • 47 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Filmowe Trójmiasto: z wizytą u "Lokatorów"
Wspominamy: z wizytą u "Lokatorów"
Szukali sławy w telewizji. Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta
Uczestnicy "The Voice" z Trójmiasta

Kultura

"Sołdek" w pełnej krasie podczas remontu w doku w stoczni
"Sołdek" podczas remontu w stoczni
Szekstream rozpoczęty. Trwa Festiwal Szekspirowski online
Trwa Festiwal Szekspirowski online

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2