• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: Wrzeszcz w kulinarnym natarciu

Łukasz Stafiej
18 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Bunny Handroll to bar z rolkami sushi na wynos.
  •  Bunny Handroll
  • Bunny Handroll
  • Bunny Handroll
  • Bunny Handroll

Wrzeszcz na wiosnę ożywa gastronomicznie. Lokale właśnie z tej dzielnicy zdominowały nasz najnowszy przegląd nowości na kulinarnej mapie Trójmiasta. Znajdziemy tam m.in. bar z rolkami sushi, pub z piwem rzemieślniczym i grami planszowymi oraz niewielką restaurację indyjską.



Bunny Handroll
Bary z rolkami sushi pojawiły się w Trójmieście w ubiegłym roku. Jednym z nich był Bunny Handroll w Sopocie. Teraz właściciele otworzyli drugi lokal na rogu Dmowskiego i Grunwaldzkiej we Wrzeszczu. To koncept gastronomiczny, który popularne japońskie przysmaki proponuje nie w restauracyjnym, ale street-foodowym wcieleniu. Sprawa jest prosta i sprowadza się do tego, że zawinięty w wodorosty nori ryż i przeróżne dodatki nie są podawane w kawałkach, ale pod postacią rolki przypominającej burrito czy kebab dürüm. Serwowane w papierowym pudełku w towarzystwie pojemniczka z sosem do maczania, handrolle stają się dzięki temu wygodną przekąską na wynos. W Bunny Handroll kompozycji smakowych jest kilkanaście, a ceny zaczynają się od 10 zł. Zjemy m.in. rolkę z grillowanym łososiem i borówką; świeżym tuńczykiem, porem i rzodkiewką; krewetkami w tempurze z ogórkiem, tatarem z łososia czy warzywną wersję z awokado i marynowaną tykwą albo mięsną z kurczakiem w tempurze i majonezem. Do wyboru sosy, m.in. sojowy, wasabi, słodko-ostry czy ostry majonezowy. Na większy głód możemy zamówić zestawy kilku wybranych rolek w niższej cenie - od 30 zł. Na miejscu wypijemy również popularną Bubble Tea. Właściciele od lat prowadzą restauracje sushi, posiadają sprawdzonych dostawców świeżych ryb i doświadczenie. Wrzeszczański Bunny Handroll czynny jest codziennie w godz. 11-21.
W skrócie: Bunny Handroll to bar z rolkami sushi na wynos.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Grunwaldzka 87 (róg Dmowskiego) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 10 zł za rolkę.



  • Planszówki i rzemieślnicze piwo znajdziecie w pubie Graciarnia.
  • Pub Graciarnia
  • Pub Graciarnia
  • Pub Graciarnia
  • Pub Graciarnia
  • Pub Graciarnia
Graciarnia
Pamiętacie pub Kojot? Po roku przerwy do piwnicy na rogu Brzozowej i Dmowskiego zobacz na mapie Gdańska wraca życie. Nowi właściciele postawili na nową formułę - Graciarnia to połączenie pubu z piwami rzemieślniczymi z miejscem, gdzie pogramy w gry planszowe. Tych ostatnich są tutaj dziesiątki, jak nie setki - właściciele to planszówkowi maniacy, którzy dla gości udostępnili swoje największe, kolekcjonerskie rarytasy. Skorzystanie z gry jest bezpłatne, ale warto oczywiście coś zamówić na barze. Piw przemysłowych nie będzie - tylko krafty: butelkowane i z kegów. Na razie dostępne jest sześć kranów, ale w przyszłości będzie ich więcej. Ceny za szklankę mają zaczynać się od 9 zł. Oprócz tego: autorskie przekąski, m.in. solidne kanapki z szarpaną wołowiną (od 15 zł) i tym podobne mięsne atrakcje (dla wegetarian też się coś znajdzie). Lokal jest wyposażony w kuchnię, a jeden z właścicieli to miłośnik gotowania, więc należy spodziewać się przeróżnych kulinarnych ciekawostek do piwa. Remont w Graciarni jest już skończony, ale właściciele wciąż czekają na koncesję na alkohol. Otwarcie zaplanowano na piątek o godz. 17. Od poniedziałku do czwartku lokal czynny będzie od godz. 14 do 23. W piątki od 14 do ostatniego klienta, w soboty od południa do ostatniego klienta, a w niedziele w godz. 12-23.
W skrócie: Graciarnia to pub z piwami rzemieślniczymi, przekąskami i grami planszowymi.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Romana Dmowskiego 15 (róg ul. Brzozowej) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: piwo od 9 zł.



  • Karma to niewielka restauracja z indyjskim i bliskowschodnim jedzeniem.
  • Karma - Indian slow food
  • Karma - Indian slow food
  • Karma - Indian slow food
  • Karma - Indian slow food
Karma
Niewielka restauracja z kuchnią indyjską znajdująca się po sąsiedzku ze wspomnianą Graciarnią - przy ul. Brzozowej 15 zobacz na mapie Gdańska. Lokal prowadzi para miłośników hinduskiej kultury i smaków. Nie starają się odtwarzać oryginalnych przepisów co do joty, ale swoim jedzeniem chcą pokazać gościom autentyczne smaki i aromaty Dalekiego Wschodu oraz podzielić się swoją pasją. W tym pierwszym pomagają im Hindusi, którzy rządzą tutaj w kuchni. Menu jest przemyślane, autorskie i krótsze od tego, do którego przyzwyczaiły nas tradycyjne restauracje indyjskie. Na przystawkę zjemy m.in. pierożki samosy (14 zł) czy bondy (14 zł), czyli kotleciki z mąki soczewicowej nadziewane ziemniakami i ostrą papryczką, a także hummus (10 zł) i falafele (14 zł) - w karcie znalazło się miejsce także na kilka bliskowschodnich potraw. Pokaźne miejsce w menu zajmują różne wariacje na temat indyjskiego curry (od 23 zł) - do wyboru z serem paneer, tofu, kurczakiem czy jagnięciną. Będą też dania z pieca tandoor, m.in. kurczak tikka w sosie jogurtowym (20 zł) czy szaszłyki jagnięce (26 zł). Można zamawiać również zestawy degustacyjne łączące kilka smaków. Oprócz tego: sałatki, zupy i desery. Warto dodać, że sporo propozycji dla siebie znajdą tutaj wegetarianie. Wnętrze jest urządzone w prosty, minimalistyczny sposób, ale z czasem właściciele chcą je zapełnić hinduskimi bibelotami czy fotografiami z podróży. Karma czynna jest w godz. 10-21.
W skrócie: Karma to restauracyjka z kuchnią indyjską i bliskowschodnią.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Brzozowa 15 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawka od 14 zł, danie główne od 23 zł.



  • Bonbon Patisserie to kawiarnia, gdzie zjemy autorskie desery.
  • Bonbon Patisserie
  • Bonbon Patisserie
  • Bonbon Patisserie
  • Bonbon Patisserie
  • Bonbon Patisserie
Bonbon Patisserie
Kawiarnia z autorskimi deserami na parterze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska. Właściciele szczycą się swoimi deserami w pucharkach, m.in. tiramisu, musami z czekolady białej i deserowej czy deserem oreo z mascarpone i truskawkami (11,90 zł). Zjemy (i kupimy na wynos) tutaj również autorskie ciastka premium przygotowane przez współpracującego z właścicielami mistrza cukiernictwa. W precyzyjnie uformowanych słodkich półkulach i kulach zamknięte są takie smaki, jak m.in. mascarpone z granatem, czekolada z wiśnią, truskawka czy pistacje z wiśnią (ceny to około 11 zł za porcję). W ofercie nie zabrakło również tortów, kaw (espresso za 6 zł), herbat (6 zł), świeżo wyciskanych soków (10 zł) i popularnych napojów. Lokal jest spory i w głębi sali nie brakuje stolików i krzeseł. Czynne w godzinach funkcjonowania galerii, czyli codziennie od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.
W skrócie: Bonbon Patisserie to kawiarnia z autorskimi deserami.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Jana Kilińskiego 4 (Galeria Metropolia, parter) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 11 zł.



  • W Gdańskie wytwórni Lodów Naturalnych zjemy również lody wegańskie oraz bubble waffles, czyli desery na specjalnych gofrach.
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
  • Gdańska wytwórnia LODÓW naturalnych & Bubble Wafle
Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych
Pod tą długą nazwą kryją się punkty sprzedaży lodów naturalnych w kilku miejscach Gdańska, w tym na poziomie -1 w Galerii Bałtyckiej zobacz na mapie Gdańska. Miejsce wpisuje się w coraz bardziej popularny trend otwierania małych lodziarni, które ponad produkcję przemysłową stawiają rzemieślnicze techniki i korzystanie z dobrych jakościowo i ekologicznych produktów. Gdańska Wytwórnia nie tylko produkuje i sprzedaje lody z prawdziwego mleka (bez ulepszaczy i tzw. "chemii") i sorbety z prawdziwych owoców, ale również postawiła na sporą ofertę lodów wegańskich, w których bazą jest mleko roślinne (m.in. sojowe albo ryżowe). Takie lody to opcja nie tylko dla wegan, ale też m.in. sportowców czy dbających o linię - zawierają zdecydowanie mniej kalorii. Smaki zmieniają się codziennie, warto sięgnąć po m.in. bazyliowe, jogurtowe z maliną, o smaku cynamonu i whisky, belgijskiej czekolady czy słonych orzeszków ziemnych. Cena za gałkę lodów "mlecznych" wynosi 3,50 zł, "roślinnych" - 4 zł. Inna nowość od GWLN to tzw. "bubble waffles", czyli rodzaj, "nadmuchanych" i elastycznych gofrów, które podawane są tutaj jako baza do deserów dla prawdziwych łasuchów. Taki gofr z dwoma gałkami lodów, batonikami albo świeżymi owocami i sosem owocowym kosztuje 15 zł. Punkt sprzedaży czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.
W skrócie: Gdańska Wytwórnia Lodów Naturalnych to punkt z lodami naturalnymi i wegańskimi.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, al. Grunwaldzka 141 (Galeria Bałtycka, poziom -1) zobacz na mapie Gdańska.
Cena: 3,50 zł za gałkę.



  • Tarta Bułka to bistro śniadaniowo-lunchowe połączone z piekarnią i cukiernią.
  • Tarta Bułka.
  • Tarta Bułka.
  • Tarta Bułka.
  • Tarta Bułka.
  • Tarta Bułka.
Tarta Bułka
Na koniec dwa nowe lokale spoza granic administracyjnych Wrzeszcza. Tarta Bułka to bistro śniadaniowo-lunchowe w nowym biurowcu przy ul. Żabi Kruk 10 zobacz na mapie Gdańska. Lokal czynny jest w godz. 6:45-16 i zjemy w nim nie tylko kanapki i bajgle, ale też koktajle owocowe, sałatki, bułki i zestawy obiadowe. Ceny nie są wysokie: za zupę zapłacimy 5,90 zł, za sałatkę 8,90, za naleśniki 5,50 zł, a falafele z humusem 15,90 zł. Większość pozycji w zmienianym codziennie menu jest bezmięsna i oczywiście dostępna na wynos. Właścicielka podkreśla, że stara się korzystać z ekologicznych produktów od niewielkich dostawców. Na miejscu kupimy również pieczywo i ciastka z jednej z kościerskich piekarni. Można składać zamówienia na wypieki oraz posiłki bezglutenowe. W sezonie przed lokalem ruszy ogródek.
W skrócie: Tarta Bułka to bistro śniadaniowo-lunchowe ze zdrowymi posiłkami.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Żabi Kruk 10 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: danie obiadowe od 5,50 zł.



  • Restauracja Pelican to połączenie bistro z koktajl-barem.
  • Restauracja PÉLICAN
  • Restauracja PÉLICAN
  • Restauracja PÉLICAN
  • Restauracja PÉLICAN
  • Restauracja PÉLICAN
  • Restauracja PÉLICAN
Pelican
Z kolei Pelican to nowa odsłona działającej przez kilka lat w sopockim Centrum Haffnera zobacz na mapie Sopotu restauracji Gianni, która specjalizowała się w kuchni włoskiej. Właściciele postanowili odświeżyć miejsce i nadać mu nowy charakter. W Pelicanie panuje mniej formalna i bardziej kameralna atmosfera, a nowy koncept to połączenie bistro z koktajl-barem. W kuchni szefuje Kacper Maziuk, znany m.in. z sopockiego Tu'gether i Seafood Station. Chlubą lokalu jest grill lawowy, na którym przyrządzane są steki, ryby i owoce morza (polędwica wołowa - 78 zł, łosoś - 45, ośmiornica - 55 zł). W karcie głównej dominuje pizza (od 15 zł), oprócz tego zamówimy sałatki (cezar - 28 zł) i kilka makaronów i obiadowych klasyków (pierś z kurczaka - 28 zł, spaghetti aglio olio - 28 zł). Warto zwrócić uwagę na rozbudowany dział z tapasami (10-40 zł), gdzie znajdziemy m.in. kalmary czy ośmiornicę z grilla, hummus, pierożki z wołowiną, tatar z łososia czy zupę rybną. Codziennie od godz. 12 do 18 można również zamawiać dwudaniowy lunch w cenie 29 zł. Wieczorami lokal zamienia się koktajl-bar - w karcie koktajli znajdziemy nie tylko klasyki, ale i autorskie propozycje szefa baru. Pelican czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątki w godz. 11-23, w soboty w godz. 10-23, a w niedziele w godz. 10-22. Na przełomie kwietnia i maja godziny otwarcia się zmienią i wprowadzona zostanie karta śniadań.
W skrócie: Pelican to nowoczesne bistro z kuchnią międzynarodową połączone z koktajl-barem.
Adres: Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 63 (Centrum Haffnera) zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: przystawki od 10 zł, dania główne od 28 zł.

Miejsca

Opinie (135) 3 zablokowane

  • nie mam brody, koła i tatuaży. to chyba nie dla mnie lokale? (2)

    Do tego zarabiam 4 tysiące złotych, nie stać mnie na takie ceny.

    • 33 7

    • (1)

      To prawda za średnią krajową ciężko się tam stołować i jeść tak codziennie lunch.

      • 14 1

      • Za średnią krajową to można sobie pozwolić tylko na masło do chleba.

        • 8 2

  • (1)

    Niedawno pisaliście na ten sam temat. Płacą Wam za to czy stołujecie się za darmo?

    • 15 11

    • aż dziwne że o to pytasz

      • 3 0

  • Gałka a zapewne gałeczka lodów 3,50 - 4,00 zł. (17)

    Na łeb się z koniem zamienili ?
    Przyzwoite lody w lidlu 850 ml/490 gram - 7,90 zł
    Nie dajmy się zwariwać.

    • 25 21

    • To w lidlu to syf a nie (2)

      lody. Dobre lody są drogie.

      • 19 10

      • Dobre są te które smakują. (1)

        • 9 4

        • I nadmiernie nie szkodza

          • 9 1

    • Dobre w Lidlu. (7)

      he he dni wloskie a wszystkie produkty-imitacje produkowane w Niemczech. To już lepiej idź do Biedronki na zakupy. Przynajmniej ściągają produkty z miejsc z których powinny pochodzić.

      • 10 3

      • A skąd powinny pochodzić lody ? (3)

        Myślę że z fabryki produkującej lody.
        A lidl tak jak aldi mają lody od porządnych producentów w przeciwieństwie do tych z rozwodnionych z biedronki.
        Mówimy tu o lodach.

        • 10 4

        • z Wloch

          To kolebka

          • 3 2

        • "Lody z fabryki" to nie lody a chemia (1)

          • 4 2

          • Wszystko to teraz chemia.

            Ale ja mam loda bez chemii - sama natura.

            • 9 0

      • (2)

        W Lidlu kupisz co najwyżej podróbki lodów Grycan. Mają już w sądzie proces o to.

        • 3 3

        • Grycan jest za słodki dla mnie

          • 3 1

        • Opakowanie mieli podobne.

          Ale są lepsze od Grycana i tańsze od niego o połowę.

          • 3 1

    • Gramów, a nie gram

      • 10 0

    • A jak zarobić na utrzymanie? (2)

      Przecież taki lokal musi dołożyć marżę na utrzymanie się. Spadłeś z sufitu czy co?

      • 7 4

      • ja się nie dołożę!

        • 5 2

      • A sklep nie musi?

        Też płaci za utrzymanie.

        • 4 2

    • Nie chodzi o to aby się nażreć lodami. Gałka, dwie wystarczą. Wówczas cena nie jest jakąś abstrakcja.

      • 3 0

    • W

      LIDLU,matko co za porownanie,jak maluch z bmw,to i to samochod

      • 3 2

  • kto za barem w kojot

    Ja ta niewiasta rudowłosa to super

    • 6 3

  • Drogo wszystko

    Nie na moją kieszeń

    • 13 3

  • 13:52 (2)

    Ach ci bezrobotni ktorzy maja za duzo czasu na cebulactwo w internetach :D 14 nie ma tu juz tyle wypowiedzi prawdziwych znawcow :D

    • 6 9

    • A kto powiedział, że w pracy się pracuje.

      • 5 1

    • internet w pracy prawem, nie przywilejem!

      • 0 0

  • (1)

    Pachnie mi to plajtą...

    • 15 4

    • Czuć już z kilometra

      • 1 0

  • W tej karmie to bym zygla widzac tego dziada obwisłego (2)

    A sushi na wynos toku*wa chyba dla ludzi z bydgoszczy bo nawet cebulak z kaszub nie kupi ryżu w zawiniatku bo moze sobie ugotowac w domu saszetke i wziac na miasto.
    Jeszenie takiego syfu konczy sie pasozytami w jelitach i rakiem odbytu. Ale zapewne jak wmowia ubogim intelektualnie ze to modne to kupia i wrzuca fotke na facebooka haha.

    • 21 18

    • Ale zanim zaatakuje nas rak

      najpierw dopadnie jedzących bolesna obstrukcja połączona z paleniem rury wydechowej.

      • 8 0

    • szcz**wiu szanuj ludzi ze wsi bo mają więcej kultury od Ciebie .

      Dzięki nim masz co żreć

      • 7 1

  • (2)

    Byłem na tych bubblach w bałtyckiej zwykły proszkowy gofer z lodem szału nie robi

    • 15 1

    • Bubble

      Ja tez potwierdzam ta opinie puder cukier 1,50

      • 11 0

    • Szału nie robi?

      I słusznie. Bo to buble.

      • 9 0

  • "Kraftowe" piwo i planszówki? (6)

    Rewolucja. Arcyoryginalny pomysł. Jeszcze tego nie widziałem. Szok.

    • 38 2

    • Kiedyś rzutki dziś planszowki

      • 12 0

    • (3)

      Dobry pomysł. Ale ceny...Nie chodzi mi o konkretny lokal lecz o całą Polskę.

      • 2 0

      • (2)

        mnie się wydaje, że cena piwa jest ok. Tam pójdą ludzie na przysłowiowe 3 godziny, aby pograć i wypić przy tym jedno czy 2 piwa. Tu nie chodzi, aby się naj...bać tak, że nie widzi się pionków i kostki...

        • 4 1

        • To nie ma co gęby moczyć. (1)

          Jak już to tak z osiem pierdyknąć aby coś tam załomotało w cymbale.

          • 1 1

          • hahahaaa, ja po 8 w 2 godziny, to mógłbym co najwyżej pograć w "odgadywanie drogi do domu"

            • 1 1

    • czy za barem stanie brodacz w rurkach?

      to by dopiero było

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane