• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: amerykańska pizza, śledzie i kuchnia śródziemnomorska

Łukasz Stafiej
10 marca 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Tym razem w cyklu "Nowe lokale" polecamy kulinarne nowości z Gdyni, gdzie ruszył oryginalny bar z amerykańską pizzą, restauracja rybna i restauracja z kuchnią śródziemnomorską. W Gdańsku otwarto natomiast bistro z domowymi makaronami włoskimi.



Pizza Boyz



  • W Pizza Boyz pizzę zjemy m.in. z makaronem i serem.
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
  • Pizza Boyz // Mr. Pancake
Takiej pizzerii w Trójmieście jeszcze nie było. Pizza Boyz przy Mściwoja 3 zobacz na mapie Gdyni w centrum Gdyni karmi pizzą w stylu amerykańskim - na grubym placku, przeładowaną składnikami i smakowo przegiętą. Na przykład z makaronem w sosie bolognese, z zapiekanką mac'n'cheese, z frytkami i bekonem albo najostrzejszą papryczką świata Carolina Reaper (przed konsumpcją należy podpisać oświadczenie jedzenia na własne ryzyko). Podobnie jest z pankejkami, które stanowią słodką część oferty lokalu i są serwowane pod szyldem Mr Pancake. To wieże z grubych naleśników z kopą bitej śmietany, utopione w owocowym syropie Hershey i obsypane precelkami, popcornem czy pociętymi batonami. Do tego można zamówić wielką szklankę równie przegiętego szejka. Brzmi to wszystko odrobinę strasznie, ale jest oczywiście sprytnie przez pomysłodawcę przemyślane. Serwuje dokładnie to, co dzieciaki w internecie tagują jako "food porn" i w tej roli sprawdza się wzorcowo. Co więcej, bywalcy dodają, że nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje równie dobrze. Jest jedno "ale": każda z potraw ma z tysiąc kalorii, więc wiszące na ścianie hasło "Fuck Diet" warto wziąć tutaj całkowicie na serio. Ceny: pizze od 12,90 zł, naleśniki od 13,90 zł, szejki za 12,50 zł. P.S. Pizzę można również zamówić w mniej ekstremalnych wersjach: jest m.in. zwykła margherita czy pepperoni z salami. Czynne codziennie w godz. 12-21.


Główne Miasto



  • Główne Miasto specjalizuje się w domowych włoskich makaronach.
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
  • Główne Miasto
Drugi człon nazwy tej gdańskiej restauracyjki to "Pasta, Wine & More" i świetnie to opisuje kulinarne obszary, w których Główne Miasto chce się specjalizować. Trzon karty lokalu przy Węglarskiej 1 zobacz na mapie Gdańska (wcześniej w tym miejscu było bistro Soul Kitchen) stanowi makaron w stylu włoskim (14-31 zł), który zamówimy w kilku odsłonach, m.in. jako penne w sosie pomidorowym i z włoską kiełbaską, tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem, spaghetti w wersji carbonara czy z sosem a'la bolognese czy papardelle z krewetkami i sosem na białym winie. Co ważne, jest to świeża pasta, robiona codziennie na miejscu przez załogę kuchni. Oprócz tego w karcie znajdują się m.in. risotta (np. z polędwiczką wieprzową i grzybami - 32 zł), zupy krem (pomidorowa - 12 zł, z białych warzyw z gorgonzolą - 15 zł) i proste przystawki (m.in. deska wędlin - 28 zł czy krewetki - 25 zł). Raz na jakiś czas znajdziemy też wkładkę ze specjalnymi daniami, w których szef kuchni chce przemycać polskie smaki, serwując na przykład risotto z kaszanką i burakiem. Przez cały tydzień obowiązuje również specjalny grafik zniżek, np. w środę taniej zjemy dania wegetariańskie, a w czwartki - owoce morza. Lokal urządzono w kameralny i klimatyczny sposób, przywodzący na myśl połączenie włoskiej tawerny z portową gospodą. Warto zwrócić uwagę na rycinę panoramy Gdańska na jednej ścian i zrobić sobie krótką zabawę w szukanie kilku graficznych żartów artysty. Główne Miasto czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 13-21, a w piątki i soboty w godz. 13-22.


La Cantina



  • W La Cantina zjemy dania nowoczesnej kuchni śródziemnomorskiej.
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
  • La Cantina
Nowoczesna restauracja z kuchnią śródziemnomorską przy ul. Świętojańskiej 62 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Z pozoru La Cantina specjalizuje się w smakach włoskich, ale tak naprawdę zjemy tutaj przeróżne dania z basenu Morza Śródziemnego i nie tylko. Italię reprezentuje przede wszystkim pizza (od 15 zł), risotto z szarpaną kaczką i grzybami (35 zł) czy czarne spaghetti z owocami morza i szpinakiem (33 zł). Jest też marokański tażin zarówno w wersji mięsnej, jak i warzywnej (40 zł) czy inspirowana francuskimi smakami konfitowana kacza noga z lanymi kluskami z pomarańczowym likierem Cointreau (48 zł). Oprócz tego w karcie znajdziemy kilka klasyków, m.in. polędwicę wołową z sosem pieprzowym (80 zł), kurzą pierś z karmelizowaną marchwią (30 zł), tatar wołowy z marynatami (31 zł) czy krem z pomidorów z mascarpone (13 zł). Szef kuchni Kacper Smoliński pozwala sobie też na drobne eksperymenty: na przykład polędwicę z dorsza podaje z risotto z wasabi i sosem maślanym z miętą (35 zł), a w okazjonalnych wkładkach do menu znajdziemy m.in. ceviche z łososia czy paellę na czarnym ryżu z owocami morza. La Cantina spodoba się miłośnikom nowoczesnych wnętrz i nieformalnej - mimo kuchni aspirującej do raczej wyższego poziomu - atmosfery. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.


Śledź i Chleb



  • Śledź i Chleb to gdyńska restauracja po "Kuchennych Rewolucjach".
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
  • Śledź i Chleb
O tej gdyńskiej restauracji zrobiło się głośno kilka tygodni temu, gdy TVN wyemitował o niej odcinek "Kuchennych Rewolucji". Wcześniej w lokalu przy 3 Maja 21 zobacz na mapie Gdyni dość nieudolnie działała Granola, ale Magda Gessler postanowiła uruchomić tutaj restaurację z kuchnią rybną i polską Śledź i Chleb. Nazwa oczywiście ma znaczenie, bo śledź jest głównym bohaterem menu - zjemy go m.in. jako przystawkę w śmietanie (12 zł), jako tatar (16 zł), w ziemniaczanej sałatce (15 zł), smażonego na warzywnym ragoût (23 zł) lub pod postacią zapiekanki autorstwa Gessler (23 zł). Szef kuchni Mateusz Myśliwiec podkreśla, że jego kuchnia jest sezonowa i mimo szacunku do polskiej tradycji, nie brakuje w niej nowoczesnych akcentów. Policzki wołowe (33 zł) są gotowane metodą sous-vide, podobnie jak pierś z kurczaka podawana na sosie wołowo-borowikowym (26 zł), wątróbce z jabłkiem towarzyszy imbir (19 zł), a dorada pieczona jest w cytrynach i rozmarynie i serwowana w sosie winno-kaparowym (32 zł). Z zup zjemy m.in. krem z ogórka kiszonego (12 zł) albo rosół z kawałkami ryby (14 zł). Lokal urządzony jest w skromny, przytulny sposób - to dobre miejsce na rodzinne spotkanie. Od poniedziałku do piątku Śledź i Chleb czynny jest w godz. 11-20, w soboty w godz. 12-21, w niedziele w godz. 12-20.

Miejsca

Opinie (119) 10 zablokowanych

  • "Czynne do 21"

    Nigdy tego nie pojmę.

    • 23 2

  • Lukasz - bylo chociaz na wlasny koszt i bez nadmiernego nadecia?

    • 4 1

  • A la

    • 0 0

  • Zamknięto restauracje la vita Sopot. Nareszcie :)

    • 12 2

  • ale ta historia w tej gdyńskiej knajpie z Magdą Gessler się nie zakończyła jakoś pozytywnie (3)

    i kuchnia też została oceniona na słabą

    • 21 2

    • Rewolucja rewolucją - jakoś nie robi mi to różnicy. Ale jadłem tam ostatnio i było naprawdę smacznie i ładnie podane. Chociaż w środku jest mało miejsca i wystrój taki średni. Jednak jedzeniem to akurat ta knajpa się broni.
      A jeśli w TV pani G. mówi, że coś było słabe, bo nie było tak jak ona sobie tego życzyła, no to jej problem.
      Ja polecam

      • 3 1

    • Dodatkowo to nie jest nowa knajpa. Rewolucja była w zeszłym roku. Ktoś dopiero po programie zauważył, że jest "coś nowego"?

      • 0 1

    • Rewolucja w Gdyni w Chlebie i Sledziu byla pod koniec sierpnia. Codziennie przechodze obok w drodze do pracy i niestety ludzi tam brak. Ok 21 knajpa juz jest zamknieta. Niestety jej lokalizacja między Czerwonym Piecem a Serio to samobój, bo i w piecu i w serio zawsze tłumy. Sledź tez nie jest dobrym pomyslem, knajpa raczej nie zostanie odnaleziona przez turystow, wiec jest dla miejscowych, a czy Śledzie chcą jest śledzie? No nie, niekoniecznie. Sprobowalam tydzien po rewolucji czyli jakos na poczatku wrzesnia zapiekanki wg Pani Gessler ale 3 rodzaje ryb w polaczeniu z ziemniakami grzybami i serem to jakies nieporozumienie, nie smakowalo to dobrze.

      • 2 1

  • Starość nie radość - wzrok mi wysiada, Nie mogę dobrze obejrzeć dania - jakieś mikroskopijne.

    • 20 0

  • Amerykańskie z nazwy, porcje francuskie ;)

    Nie wiem czy właściciele byli w Ameryce ... chyba nie, bo takich małych porcji to ja nigdzie tam nie widziałem.

    • 24 0

  • myślałem, że jak po amerykańsku to pizza z rozbełtanym hamburgerem i mnóstwem keczupu

    • 3 2

  • Do właściciela restauracji "amerykańskiej"

    Wchodzę z dzieckiem do Pana restauracji.Dziecko:"Tata co to znaczy f...?" Płakać czy śmiać?To jest naprawdę słabe.Ilu Amerykanów obsługujecie dziennie?

    • 24 2

  • Cena

    To ona robi robote

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane