- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (87 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (68 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nowe lokale: amerykańskie BBQ, gry i piwo
Wśród nowych miejsc, które otwarto ostatnio w Trójmieście, na pewno trzeba wyróżnić lokal z amerykańskim barbecue - to prawdopodobnie jedyne takie miejsce w Polsce. Oprócz tego otwarto ostatnio m.in. pub z grami i planszówkami, restaurację ze śniadaniami i grillem czy niewielki bar dzielnicowy.
Meat Shack
Meat Shack przy Waryńskiego 26/27 we Wrzeszczu to restauracja, jakiej jeszcze w Trójmieście nie było (a i próżno szukać podobnej i w całej Polsce). Właściciel, zafascynowany podobnymi miejscami, które odwiedzał wielokrotnie podczas podróży po USA, postanowił otworzyć lokal z prawdziwym amerykańskim barbecue. Czyli takim, w którym marynowane w mieszankach przypraw mięso godzinami (nawet dwanaście i więcej) piecze się w dymie i niskiej temperaturze w tzw. smokerze opalanym drewnem bukowym. Aby to osiągnąć, we wrzeszczańskim lokalu wybudowano pierwszy w kraju piec tego typu, a właściciel długie miesiące (i wiele kilogramów mięsa) poświęcił na doskonalenie metody i wypracowanie odpowiednich przepisów. Efektem jest krótka karta, która składa się z czterech mięs: rwanej wieprzowiny, wołowej karkówki oraz żeber wołowych i wieprzowych (8-12 zł za 100 g) i czterech domowych dodatków: surówki colesław, piklowanych w burbonie ogórków, fasolki w sosie pomidorowym oraz zapiekanki mac & cheese (5-7 zł). Danie można samodzielnie skompletować lub za 40 zł zamówić zestaw składający się ze wszystkich mięs (po 50 g każdego) i trzech wybranych dodatków. Do tego szklanka amerykańskiego piwa Pabst (10 zł), kieliszek kalifornijskiego Zinfandela (10 zł), koktajl na burbonie (od 16 zł) albo domowa lemoniada w kilku smakach (8 zł). Miejsce jest urządzone prosto i klimatem ma oddawać atmosferę podobnych lokali, które w Stanach można spotkać na każdym kroku. Czynne codziennie prócz poniedziałku w godz. 15-22.
Game Over
Game Over przy Tkackiej 27 w centrum Gdańska to pub, który spodoba się fanom gier. I to zarówno komputerowych czy konsolowych, jak i planszowych. Dwupoziomowy pub (większość przestrzeni znajduje się w piwnicy) oferuje kilkadziesiąt pozycji gier - zarówno tych analogowych, jak i wirtualnych: pogramy zarówno w Jengę i Monopoly, jak i Fifę, Mario czy Tekkena (stanowisk z telewizorami jest osiem). Korzystanie z tej oferty jest darmowe, ale należy oczywiście zamówić coś na barze. W ofercie znajdziemy kilka piw (od 8 zł) i kilkanaście shotów (od 5 zł), z których każdy jest alkoholową interpretacją kultowej gry lub któregoś z bohaterów. Bardziej wymagający mogą sięgnąć po kartę koktajli (od 14 zł). Do jedzenie na razie są dostępne tylko nachosy z serem (12 zł) i orzeszki (6 zł), ale niebawem ruszy również oferta kawiarniana z ciastami i deserami. Warto śledzić facebooku lokalu, gdzie można znaleźć informacje o bieżących promocjach, m.in. happy hours w godz. 15-18 czy gratisowych drinkach. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 14-2, a w piątki i soboty w godz. 14-4.
Bez Rezerwacji
Bez Rezerwacji to nowe wcielenie restauracji 24 dania, która od wielu lat działała przy Piwnej 16 w samym sercu Gdańska. Nowy lokal wciąż pozostał dość kameralnym miejscem (choć posiada spory ogródek), ale wyraźnej zmianie uległa karta. Trzon stanowią teraz potrawy z grilla. Zjemy m.in. burgera z grillowaną jagnięciną (32 zł), rumsztyk z siekanej wołowiny (29 zł), antrykot (49 zł) czy karkówkę (27 zł). Oprócz tego kilka klasyków, m..in. schabowy (24 zł), kaszanka (19 zł), carbonara (25 zł) czy filet z dorsza bałtyckiego (31 zł). Są też sałaty (od 29 zł), gorące kanapki (od 18 zł) i kilka przekąsek (od 18 zł), m.in. tatar czy krewetki. Osobną część karty stanowi całkiem rozbudowana oferta śniadaniowa (od 11 zł) - w godz. 9-12 zjemy tutaj m.in. jajecznicę, omlet kukurydziany, burgera śniadaniowego czy pankejki. Karta będzie zmieniana co jakiś czas. Od poniedziałku do soboty lokal czynny jest w godz. 9-22, w niedziele w godz. 12-22.
Pub Uzdrowisko
Uzdrowisko to kameralny, nowocześnie urządzony pub przy Haffnera 7/9 w Sopocie. Lokalizacja - nieco na uboczu od turystycznych traktów - ma znaczenie: właściciele chcieliby, aby było to miejsce, gdzie dobrze poczują się mieszkańcy i lokalesi. Oferta alkoholi jest bardzo klasyczna - nie znajdziemy tutaj ani rzemieślniczych koktajli, ani wymyślnych piw kraftowych. Autorskiego lagera o nazwie "Uzdrowisko" zamówimy od 8 zł za półlitrową szklankę, najdroższe piwo - Guinness z nalewaka - kosztuje 16 zł. Kieliszek wina kosztuje 9 zł. Oprócz tego wódki (shot od 6 zł), whisky, rumy, giny i tequile. Wódka z colą czy inne klasyczne koktajle typu Aperol Spritz, Cosmopolitan i Mojito od 12 zł. Do jedzenia zamówimy chipsy, paluszki i orzeszki (od 4 zł). W Uzdrowisku wyświetlane są wydarzenie sportowe (będą mecze mundialowe) na dwóch ekranach - telewizorze i rzutniku. Otwarte od niedzieli do czwartku w godz. 16-1, a w piątki i soboty w godz. 16-3.
Miejsca
-
Meat Shack BBQ Gdańsk, Ludwika Waryńskiego 26/27
Miejsca
Opinie (170) 4 zablokowane
-
2018-06-09 11:37
BBQ (2)
Byłam , jadłam a nawet piłam i z czystym sumieniem mogę powiedzieć , że jest super.
A Ci , którzy próbują negować , to pewnie nie byli , nie widzieli i nie mają pojęcia o czym mówią.
Najlepiej to komuś dowalić i tym samym poprawić sobie samopoczucie.- 21 9
-
2018-06-09 12:11
(1)
co do smaku nie mozna sie przyczepic ale co do wielkosci porcji to juz temat rzeka.
- 8 3
-
2018-06-09 12:20
Sushi też bez sensu, co prawda smaczne ale w smażalnia w Brzeźnie to i ryby więcej i frytki do tego..
- 6 3
-
2018-06-09 11:58
Co to za jedni (3)
Ci lokalesi?
- 18 0
-
2018-06-09 12:06
napici mieszkańcy
- 5 0
-
2018-06-09 12:14
chyba mialo byc lokalsi ale ktos za bardzo polecial ze slowotworstwem
- 8 0
-
2018-06-10 13:55
Lokalesi to ludzie, którzy spędzają całe dnie w lokalach.
- 3 0
-
2018-06-09 12:11
16zł za guinnessa. Życzę powodzenia.
- 30 2
-
2018-06-09 12:17
BBQ (5)
słyszysz o amerykańskiej kuchni i pierwsze co przychodzi Ci na myśl to steki i burgery. Nie oszukujmy się... my Polacy znamy się na kuchni tyle co nam Magda Gessler powie w tv. Po wejściu do środka człowiek zastanawia się o co chodzi w tym krótkim menu (dziękuję dziewczynom które tam pracują że powiedziały mi o co w ich przekazie chodzi). Spróbowałam i wiem jedno: wychodzisz z Meat Shacka jako odmieniony człowiek i już nie chcesz jeść innego mięsa!
- 16 13
-
2018-06-09 12:43
(4)
Mow za siebie
Nie każdy żyje programami w TVN czy jakimiś innymi- 6 3
-
2018-06-10 11:14
(3)
Nie? To skąd wiesz że to program tvnu?
- 3 1
-
2018-06-10 13:30
Wie że M. Gessler jest z TVN'u ale tym nie żyje. (2)
- 2 2
-
2018-06-11 00:01
Internet
Słowo klucz
Łby- 0 0
-
2018-06-11 00:09
nie żyje
no i dobrze
- 0 0
-
2018-06-09 12:31
Wybór knajpy to kwestia bardzo indywidualna
Tak sobie czytam od jakiegoś czasu komentarze na temat restauracji i uważam że ludzi za bardzo ponosi w tych internetach. Wszyscy się nagle stali blogerami kulinarnymi czy jak ? Smak i upodobania wizualne są kwestią indywidualną i można porozmawiać o swoich doświadczeniach w gronie znajomych, którzy znają w jakimś stopniu nasz gust i są się w stanie jakoś do tego odnieść, a nie w Internecie gdzie każdy mocny w gębie A pewnie w 3/4 miejsc które recenzuje nie był i robi to na podstawie zdjęć. Nikt nas nie zmusza do chodzenia do konkretniej knajpy ale my też nie powinniśmy negatywnie nastawiac innych. Po to Bóg daje nam wybór. Bycia dobrym albo zakompleksionym i smutnym po drugiej stronie ekranu.
- 16 3
-
2018-06-09 13:04
lokalesi... (2)
co to lub kto to???? Może z angielskim nie nadążam :)
- 15 3
-
2018-06-09 18:43
To sie poducz
Poza tym ten wyraz jest polskiego pochodzenia
- 0 7
-
2018-06-10 13:32
Lokalesi to ludzie, którzy spędzają całe dnie w lokalach.
- 2 0
-
2018-06-09 13:46
ten kucharz z talerzem jakiś podejrzany... (2)
ponieważ nie ma brody!!!
- 19 2
-
2018-06-10 13:31
Lokal jest świeżo otwarty broda dopiero rośnie.
- 2 0
-
2018-06-11 04:11
ale ma dziarę
- 1 0
-
2018-06-09 14:32
Meat schack nie warto (2)
Dostaliśmy kawałki, gdzie większość stanowił tłuszcz, porcje malutkie i musieliśmy zjeść jeszcze w innym miejscu żeby czuć się najedzonymi a uprzedzam że nie zremy jak świnie. Za ponad 80zl to można zjeść konkretne danie a nie przystaweczki
- 24 7
-
2018-06-09 15:29
To jednak musicie mieć niezły apetyt , bo ja byłem całkowicie najedzony , a chłopa ze mnie raczej kawał.
- 6 11
-
2018-06-10 01:45
Małe porcje? To trzeba było zamówić więcej i wybrać mięso które nie jest tłuste.
- 2 3
-
2018-06-09 14:44
(3)
Ile kosztuje taki opis w artykule na Trójmiasto?
- 13 4
-
2018-06-09 16:06
kiedyś zaczynało się od umieszczenia się w katalogu firm. Tam jest roczna opłata...
- 4 0
-
2018-06-10 13:32
obstawiam z 1-2kpln max
- 1 0
-
2018-06-10 16:53
nic nie kosztuje
pozdro
- 0 0
-
2018-06-09 15:29
meat shack (2)
Miecho pyszne ,dodatki super,lemoniada b.dobra. Personel milutki. Tyle mam do przekazania.
- 10 16
-
2018-06-09 16:06
Niezła akcja kryptoreklamiarska...
- 11 6
-
2018-06-10 11:17
Skoro sąsiedzi z szarpaninki też się tam żywią to znaczy że musi być dobre
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.