Wiadomości

stat

Nowe lokale: bar przy plaży i dużo pizzy

W kolejnym odcinku Nowych Lokali opisujemy trzy nowe lokale specjalizujące się w pizzy oraz przestrzeń przy plaży, w której napijemy się kolorowych drinków i zjemy coś szybkiego z food trucka.



Plaża



Alternatywa dla nadmorskich barów w Jelitkowie. Plaża zlokalizowana jest na początku prowadzącej nad morze promenady przy ul. Piastowskiej zobacz na mapie Gdańska. To nie tylko bar, ale raczej wysypana piaskiem przestrzeń imprezowo-relaksacyjna. Za koktajle (także niealkoholowe) odpowiada doświadczony barman Szymon Szczęsny, który jest w stanie przygotować dowolny drink - wystarczy poprosić o ulubione smaki. Napoje bezalkoholowe kupimy za 6 zł, piwo za 7 zł, kieliszek czegoś mocniejszego od 10 zł. Za ofertę gastronomiczną odpowiadają zaparkowane na miejscu dwa food trucki - u Pana Balerona kupimy kanapki ze stekami i sosem serowym, w Rybie w Mieście - fish&chips z domową surówką i autorskimi sosami (20 zł). Usiądziemy zarówno na leżakach, jak i przy stolikach. Wieczorami gra didżej oraz występują na żywo muzycy. Czynne od godz. 11 do późnych godzin nocnych.



01 Pizzarium



Rodzinna pizzeria przy Podwalu Staromiejskim 102B zobacz na mapie Gdańska założona przez gdańszczanina, który kilkanaście ostatnich lat spędził w kuchniach restauracji we Włoszech. Po powrocie do swojego miasta zaprosił do współpracy dwóch Włochów i otworzył lokal specjalizujący się w dwóch najbardziej charakterystycznych rodzajach pizzy. Pierwszy to klasyczna włoska pizza, wypiekana na cienkim cieście, której tutaj zjemy kilka kompozycji, m.in. z bresaolą i kaparami, szynką i karczochami czy pikantną kiełbaską 'ndują i ostrymi papryczkami (ceny od 18 zł do 28 zł).

Drugi rodzaj to tzw. pizza al taglio, czyli pizza na kawałki zwana również rzymską, gdzie jest najbardziej popularna. To placek grubszy i pulchniejszy od klasycznego i sprzedawany z wielkich blach w kształcie wycinanego nożyczkami prostokąta, a nie koła. Codziennie w 01 Pizzarium rodzajów rzymskiej pizzy jest kilka - smaki są przeróżne: od ostrego salami, przez wegetariańską, serową, z tuńczykiem czy focaccię w formie kanapki ze świeżymi warzywami. Ceny za porcję (dwoma spokojnie zaspokoimy głód) zaczynają się od 8 zł. Prostokątną pizzę możemy też zamówić w całości (wielkość to 60 x 40 cm) od 70 zł. To dobry pomysł na spotkania czy imprezy rodzinne - takim plackiem naje się i 6-8 osób. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-24. Niebawem w ofercie będzie również alkohol.


New York Pizza Department



New York Pizza Department to pierwszy trójmiejski oddział ogólnopolskiej niewielkiej sieci pizzerii, która specjalizuje się - nomen omen - w pizzy nowojorskiej, którą do tej metropolii przywieźli imigranci z Neapolu. Z jednej strony to włoski klasyk na cienkim, chrupiącym cieście, a z drugiej - amerykański luz i przepych. W NYPD przy Rzeczypospolitej 4D/168 zobacz na mapie Gdańska (przymorskie osiedle Albatross Towers) zamówimy kilkadziesiąt rodzajów włoskiego placka, w tym takie jak pizza dokładnie pokryta kiełbasą pepperoni Hot Tony Pepperoni z jalapeno i tabasco; Upper East Side White z sosem czosnkowym, serem i rukolą; Spinach Giuliani z sosem śmietanowym, szpinakiem i oliwkami czy NYPD Ultimate z pepperoni, mięsem wieprzowo-wołowym, szynką i przeróżnymi warzywami. Ceny zaczynają się od 17,90 zł za mały placek (wielkości 30 cm). Są jeszcze duże (40 cm) i XXL (50 cm) - za najdroższą zapłacimy 43,90 zł.

W ofercie lokalu znajdują się proste przekąski, sałatki, makarony, smażone kurczaki, zapiekane z dodatkami ziemniaki i kilka dań lunchowych (m.in. chilli con carne czy pierś z kurczaka w sosie BBQ). Warto pytać o promocje - m.in. w każdy dzień tygodnia zamówimy wybrane pozycje taniej, w tygodniu do godz. 15:30 obowiązują happy hours z 20-procentową zniżką (warto się upomnieć przy zamówieniu, ponieważ to promocja "na życzenie klienta"), taniej o 15 proc. zapłacą studenci. NYPD działa głównie na dowozy (tel. 58 380-20-30) - w środku niemalże nie ma miejsc siedzących. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 11-22, w piątek w godz. 11-23, w sobotę w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 12-22.


Malowana Lala



Bistro z kuchnią włoską i kuchnią amerykańską przy ul. Podjazd 2 zobacz na mapie Sopotu w Sopocie (w tym miejscu działało już kilka restauracji - ostatnio Napoli Mia). Malowana Lala na razie funkcjonuje wyłącznie na zabudowanym tarasie, ale jesienią ruszy również znajdujący się po sąsiedzku lokal (na razie w remoncie). W środku panuje luźna atmosfera, jest kominek, będzie gramofon i kolekcja płyt winylowych, na ścianach są malowidła w stylu pin-up (również do tego trendu modowego nawiązuje ubiór kelnerek czy nazwy dań w karcie).

Zjemy przede wszystkim pizzę (pieczoną w piecu opalanym drewnem) w kilkunastu klasycznych kompozycjach. Oprócz tego w menu są makarony (m.in. w stylu carbonara czy bolognese), sałatki, stek z frytkami, polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-miodowym i kilka przekąsek do piwa. Zamówimy szeroki wybór alkoholi i koktajli. Czynne od godz. 11 do godz. 23, a w piątki i soboty do północy albo dłużej.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (101)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Jak oszczędnie chodzić do kina?
Jak oszczędnie chodzić do kina?
W Protokulturze śmiałkowie jedli najostrzejsze papryczki świata
Jedli najostrzejsze papryczki świata

Kultura

Trójmiejscy pisarze pod fałszywym imieniem. O pseudonimach literackich
Pseudonimy trójmiejskich pisarzy
Repatrianci mają głos. O "Ruskich" w Starej Aptece Teatru Wybrzeże
O "Ruskich" w Starej Aptece Teatru Wybrzeże

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Święto Niepodległości, biegi i dużo koncertów
Planuj tydzień: intensywny czas