Wiadomości

stat

Nowe lokale: burgery, pizza i piwo

W tym tygodniu odwiedziliśmy kolejne nowe lokale w Trójmieście.
W tym tygodniu odwiedziliśmy kolejne nowe lokale w Trójmieście. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

W cyklu Nowe lokale przedstawiamy kolejne nowe bary i restauracje, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście.



Rednek by Stah



Rednek by Stah to tylko pozornie kolejny bar z bułkami z szarpaną wieprzowiną (lub wołowiną). Ten lokal przy Podwalu Staromiejskim 94/95 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku wyróżnia się niemal wszystkim. Przede wszystkim w obsługę, przygotowanie jedzenia i czuwanie nad Rednekiem (a nawet przygotowanie jego wystroju) zaangażowany jest sam właściciel - ten sam, który spogląda z logo ubrany w kraciastą koszulę - sympatyczny chłopak, który w mig zjednuje sobie gości. Po drugie, to miejsce z bardzo luźnym, ale dopracowanym klimatem, gdzie amerykańskie inspiracje (muzyka country) przenikają się ze swojskimi, polskimi akcentami. Po trzecie - i najważniejsze - tutejsze jedzenie to dopracowane przepisy, w których nie idzie się na skróty (nawet sosy Rednek robi sam).

Bułki kosztują od 19 zł, a zjemy np. kompozycję z jalapeno, pulpą mango, awokado i kulkami serowymi; colesławem, sałatą i sosem kolendrowym czy podwójnym bekonem, cheddarem, pomidorem i cebulą czerwoną. Za wkładkę z wołowiny dopłacamy 4 zł, są też wersje bezmięsne, a dla fanów bardziej klasycznego jedzenia ulicznego - zapiekanki (od 15 zł). Niektóre buły sparowane są z wybranymi piwami rzemieślniczego Ale Browaru. W godz. 10-12 za 10 zł zjemy zestaw śniadaniowy z kawą, np. croissanta z jajecznicą, boczkiem i serem. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 10-22, w piątki i soboty w godz. 10-3, a w niedziele w godz. 12-22. P.S. Pomyślano o brodaczach - w łazience czekają na nich kosmetyki do pielęgnacji brody zabrudzonej sosem z kanapek.


Ciekawa Strawa



Budka na wrzeszczańskim rynku zobacz na mapie Gdańska, w której kupimy "bagiety na ciepło", czyli autorskie kanapki działającego tutaj pasjonata jedzenia ulicznego. Bagiety nadziane są pokaźną ilością mielonego mięsa (z indyka, wieprzowiny albo wołowiny) albo fasolki, różnych warzyw i sosów. Jest też wersja włoska z salami i mozzarellą czy hot dog.

Buły kosztują od 11 do 19 zł i są prostą, szybką i sycącą opcją na lunch. Na miejscu kupimy też sok albo colę. Czynne w godz. 12-18. W dni targowe czynne wcześniej.

Nowe lokale w Trójmieście



No 5



Powrót legendarnej sopockiej "Piątki", ale w nowym wydaniu. Łącznikiem z przeszłością są ludzie, którzy klub przy tunelu na górze Monciaka zobacz na mapie Sopotu otwierali w 1996 roku i przez prawie dziesięć lat prowadzili. Zmiany to charakter miejsca. Nie jest to już imprezownia (choć wydarzeń typu stand-up czy kameralny koncert właściciele nie wykluczają), ale kawiarnia i piwny multitap, oferujący również ciekawe (mniejsze i większe) przekąski.

Pierwsze, co się rzuca w oczy, to przede wszystkim wielkość lokalu - w nowoczesnym, stylowo zaaranżowanym miejscu jest ponad sto miejsc siedzących. Na 20 kranach znajdziemy przeróżne piwa rzemieślnicze, koncerniaków szukać tutaj nie należy. Karta menu jest spora i ucieszy tych, którzy do ciekawego piwa szukają jedzeniowego towarzystwa z małym twistem.

Są przeróżne mięsne kanapki i burgery (od 17 zł), klasyczne i mniej, m.in. BLT z bekonem glazurowanym w burbonie czy burger z masłem orzechowym, ale też w wersji roślinnej buła z pieczonym chlebowcem czy z kotletem z czarnej fasoli. Są też - w cenie średnio 25 zł - tacosy, burrito, nachosy, domowe frytki (m.in. z octem piwnym i solą cytrynową), skrzydełka z kurczaka (m.in. w bekonie czy piwnej panierce) i różne mniejsze przekąski (od 10 zł): corndogi, domowe precelki z sosem serowym czy kulki mac'n'cheese. Kto szuka kawy czy alkoholowych koktajli, również się nie zawiedzie. Właściciele - choć zmienili format lokalu - podkreślają, że z dawnej "Piątki" został tutaj klimat. Klimat miejsca, gdzie każdy ma czuć się przyjaźnie, dobrze rozumieć się z obsługą i chcieć wracać jak do domu. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-2.


Prosty Temat



Prosty Temat to nazwa przekorna, bo w menu znajdziemy raczej nieoczywiste propozycje inspirowane kuchnią z różnych stron świata. Na mniejszy głód możemy zamówić m.in. azjatycką zupę na dashi miso, z makaronem ramen i sosem hoisin (16 zł), marynowane papryczki jalapeno z cheddarem, parmezanową panierką i sosem tajskim (16 zł), wieprzowinę w papierze ryżowym, z grzybkami mun i słodko-ostrym sosem (18 zł) czy krewetki z kafirem, ryżem jaśminowym i pachnotką (41 zł). Na większy głód: pizzę w stylu tureckiego pide (różne kompozycje od 25 zł), burgery w kilku odsłonach (od 21 zł z w zestawie z frytkami i sałatką). Na danie główne: kurczaka kukurydzianego sous-vide z sosem z pieczonych pomidorów (29 zł), żebro wołowe sous-vide z czerwoną kapustą (55 zł), czarne tagliatelle z omułkami, krewetkami, kalmarami i groszkiem (27 zł) czy sałatę z karczochem i kaparami (32 zł).

Lokal znajduje się w pawilonie Alga na dole Monciaka zobacz na mapie Sopotu i panuje w nim luźna, wręcz klubowa atmosfera (w każdy piątek i sobotę wieczorem rezyduje tutaj didżej). Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-23, w piątki i soboty w godz. 12-24, w niedzielę 12-23. P.S. Powinni się tutaj wybrać fani Jagermeister - na barze nie brakuje koktajli na bazie tego alkoholu.


Negroni



Włoskie bistro na parterze hostelu Honey Den przy ul. Ludwika Waryńskiego 21 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Lokal założyła polska para, która przez blisko dwie ostatnie dekady mieszkała i pracowała w gastronomii we Włoszech. Dzięki temu nie tylko poznali tajniki tamtej kuchni, ale i lokalnych rolników i regionalnych producentów np. wędlin. Od nich właśnie ściągają produkty, na bazie których gotują w Negroni.

Zjemy raczej klasycznie. Prym w karcie wiedzie pizza (15-23 zł) - na kilkanaście sposobów (spróbować należy przede wszystkim contadiny z szynką speck czy negroni z włoskim boczkiem i szpinakiem). Zjemy też pasty (od 19,50 zł) - m.in. spaghetti bolognese, tagliatelle z cukinią i krewetkami czy carbonarę; sałatki (od 24 zł) oraz klasyczne desery (od 12 zł). Negroni to jednak nie tylko miejsce na posiłek, ale również (a może i przede wszystkim) dzielnicowa kawiarnia, gdzie warto na co dzień wpaść na filiżankę kawy (ziarna pochodzą z niewielkiej, włoskiej palarni) i coś słodkiego. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-21, a w piątki i soboty w godz. 13-24.



U Królika



Restauracja w Garnizonie (przy ul. Słonimskiego 6U/12 zobacz na mapie Gdańska) całkowicie bezglutenowa. Aby utrzymać jakość, właścicielki dbają o każdy składnik, wszystkie produkty przygotowują od zera, pieką własny chleb, nie korzystają nawet z torebkowych przypraw, ale stosują świeże lub suszone zioła ze sprawdzonych źródeł.

Zjemy różnie, bez ograniczeń - nie tylko dania roślinne (co jest pierwszym skojarzeniem z kuchnią bezglutenową), ale i mięsne czy rybne. W menu znajdziemy m.in. rosół z pieczonych warzyw z borowikami (14 zł), pieczonego kurczaka z klementynkami, funkułem i arakeim (32 zł), stek z sosem z Jacka Danielsa (56 zł), stek z tuńczyka z risotto pomidorowym (36 zł), krewetki z czosnkiem i pietruszką (49 zł), wegański marynowany seler w tempurze (16 z) czy bezowy torcik z kremem z mascarpone (12 zł).

Można też zamówić tzw. "zestaw degustacyjny" (56 zł), czyli sałatkę, tartę i deskę warzyw, past i kiszonek dla dwóch osób. Niebawem do karty trafi także alkohol. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 można zamówić dwudaniowy lunch za 25 zł. U Królika panuje swobodna atmosfera, można przyjść z psem (zresztą na sali spotkamy yorka jednej z właścicielek). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-21. P.S. Warto sięgnąć po kawę po żydowsku, parzoną w tyglu z dodatkiem np. wody różanej albo kardamonu.

Opinie (109) 7 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

03

maja

Jemy Na Stadionie Gdańsk, Stadion Energa Gdańsk

14

czerwca

Hevelka Craft Beer Fest 2019 Gdańsk, Centrum Stocznia Gdańska

12

lipca

Baltic Beer Fest - Gdyński ... Gdynia, Gdynia Arena

Rozrywka

Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż dookoła świata. Wywiad z Katarzyną Kozłowską
Skończyła 50 lat i ruszyła w podróż
Jesteś mieszkańcem? Zjesz taniej w niektórych restauracjach
Zjesz taniej w niektórych restauracjach

Kultura

Zwierzaki to nie pluszaki - wywiad z Pauliną Reglińską
Zwierzaki to nie pluszaki
Arcydzieła Jana Sebastiana Bacha na Actus Humanus
Bachowskie arcydzieła na Actus Humanus

Nowe lokale

4 Piętro

Restauracje
Gdańsk
al. Grunwaldzka 82

Papuga Bistro

Bary, bistro
Gdańsk
Piekarnicza 6

Restauracja Walter

Restauracje
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 61

Planuj z nami tydzień