- 1 Święto wszystkich kawoszy (72 opinie)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
- 6 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
Nowe lokale: burgery, pizza i piwo
W cyklu Nowe lokale przedstawiamy kolejne nowe bary i restauracje, które w ostatnim czasie otwarto w Trójmieście.
Rednek by Stah
Rednek by Stah to tylko pozornie kolejny bar z bułkami z szarpaną wieprzowiną (lub wołowiną). Ten lokal przy Podwalu Staromiejskim 94/95

Bułki kosztują od 19 zł, a zjemy np. kompozycję z jalapeno, pulpą mango, awokado i kulkami serowymi; colesławem, sałatą i sosem kolendrowym czy podwójnym bekonem, cheddarem, pomidorem i cebulą czerwoną. Za wkładkę z wołowiny dopłacamy 4 zł, są też wersje bezmięsne, a dla fanów bardziej klasycznego jedzenia ulicznego - zapiekanki (od 15 zł). Niektóre buły sparowane są z wybranymi piwami rzemieślniczego Ale Browaru. W godz. 10-12 za 10 zł zjemy zestaw śniadaniowy z kawą, np. croissanta z jajecznicą, boczkiem i serem. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 10-22, w piątki i soboty w godz. 10-3, a w niedziele w godz. 12-22. P.S. Pomyślano o brodaczach - w łazience czekają na nich kosmetyki do pielęgnacji brody zabrudzonej sosem z kanapek.
Ciekawa Strawa
Budka na wrzeszczańskim rynku

Buły kosztują od 11 do 19 zł i są prostą, szybką i sycącą opcją na lunch. Na miejscu kupimy też sok albo colę. Czynne w godz. 12-18. W dni targowe czynne wcześniej.
Nowe lokale w Trójmieście
No 5
Powrót legendarnej sopockiej "Piątki", ale w nowym wydaniu. Łącznikiem z przeszłością są ludzie, którzy klub przy tunelu na górze Monciaka

Pierwsze, co się rzuca w oczy, to przede wszystkim wielkość lokalu - w nowoczesnym, stylowo zaaranżowanym miejscu jest ponad sto miejsc siedzących. Na 20 kranach znajdziemy przeróżne piwa rzemieślnicze, koncerniaków szukać tutaj nie należy. Karta menu jest spora i ucieszy tych, którzy do ciekawego piwa szukają jedzeniowego towarzystwa z małym twistem.
Są przeróżne mięsne kanapki i burgery (od 17 zł), klasyczne i mniej, m.in. BLT z bekonem glazurowanym w burbonie czy burger z masłem orzechowym, ale też w wersji roślinnej buła z pieczonym chlebowcem czy z kotletem z czarnej fasoli. Są też - w cenie średnio 25 zł - tacosy, burrito, nachosy, domowe frytki (m.in. z octem piwnym i solą cytrynową), skrzydełka z kurczaka (m.in. w bekonie czy piwnej panierce) i różne mniejsze przekąski (od 10 zł): corndogi, domowe precelki z sosem serowym czy kulki mac'n'cheese. Kto szuka kawy czy alkoholowych koktajli, również się nie zawiedzie. Właściciele - choć zmienili format lokalu - podkreślają, że z dawnej "Piątki" został tutaj klimat. Klimat miejsca, gdzie każdy ma czuć się przyjaźnie, dobrze rozumieć się z obsługą i chcieć wracać jak do domu. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-23, a w piątki i soboty w godz. 12-2.
Prosty Temat
Prosty Temat to nazwa przekorna, bo w menu znajdziemy raczej nieoczywiste propozycje inspirowane kuchnią z różnych stron świata. Na mniejszy głód możemy zamówić m.in. azjatycką zupę na dashi miso, z makaronem ramen i sosem hoisin (16 zł), marynowane papryczki jalapeno z cheddarem, parmezanową panierką i sosem tajskim (16 zł), wieprzowinę w papierze ryżowym, z grzybkami mun i słodko-ostrym sosem (18 zł) czy krewetki z kafirem, ryżem jaśminowym i pachnotką (41 zł). Na większy głód: pizzę w stylu tureckiego pide (różne kompozycje od 25 zł), burgery w kilku odsłonach (od 21 zł z w zestawie z frytkami i sałatką). Na danie główne: kurczaka kukurydzianego sous-vide z sosem z pieczonych pomidorów (29 zł), żebro wołowe sous-vide z czerwoną kapustą (55 zł), czarne tagliatelle z omułkami, krewetkami, kalmarami i groszkiem (27 zł) czy sałatę z karczochem i kaparami (32 zł).
Lokal znajduje się w pawilonie Alga na dole Monciaka

Negroni
Włoskie bistro na parterze hostelu Honey Den przy ul. Ludwika Waryńskiego 21

Zjemy raczej klasycznie. Prym w karcie wiedzie pizza (15-23 zł) - na kilkanaście sposobów (spróbować należy przede wszystkim contadiny z szynką speck czy negroni z włoskim boczkiem i szpinakiem). Zjemy też pasty (od 19,50 zł) - m.in. spaghetti bolognese, tagliatelle z cukinią i krewetkami czy carbonarę; sałatki (od 24 zł) oraz klasyczne desery (od 12 zł). Negroni to jednak nie tylko miejsce na posiłek, ale również (a może i przede wszystkim) dzielnicowa kawiarnia, gdzie warto na co dzień wpaść na filiżankę kawy (ziarna pochodzą z niewielkiej, włoskiej palarni) i coś słodkiego. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-21, a w piątki i soboty w godz. 13-24.
U Królika
Restauracja w Garnizonie (przy ul. Słonimskiego 6U/12

Zjemy różnie, bez ograniczeń - nie tylko dania roślinne (co jest pierwszym skojarzeniem z kuchnią bezglutenową), ale i mięsne czy rybne. W menu znajdziemy m.in. rosół z pieczonych warzyw z borowikami (14 zł), pieczonego kurczaka z klementynkami, funkułem i arakeim (32 zł), stek z sosem z Jacka Danielsa (56 zł), stek z tuńczyka z risotto pomidorowym (36 zł), krewetki z czosnkiem i pietruszką (49 zł), wegański marynowany seler w tempurze (16 z) czy bezowy torcik z kremem z mascarpone (12 zł).
Można też zamówić tzw. "zestaw degustacyjny" (56 zł), czyli sałatkę, tartę i deskę warzyw, past i kiszonek dla dwóch osób. Niebawem do karty trafi także alkohol. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-15 można zamówić dwudaniowy lunch za 25 zł. U Królika panuje swobodna atmosfera, można przyjść z psem (zresztą na sali spotkamy yorka jednej z właścicielek). Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 12-22, a w niedziele w godz. 12-21. P.S. Warto sięgnąć po kawę po żydowsku, parzoną w tyglu z dodatkiem np. wody różanej albo kardamonu.
Miejsca
Opinie (112) 7 zablokowanych
-
2019-03-23 11:07
Dobra, jadę dziś do Redneka. Zobaczymy co to. (7)
Jak będzie lipa, to ich tu zhejtuję :)
- 55 5
-
2019-03-23 12:07
(3)
Bardzo smaczne. Polecam! Gosc prowadził wczesniej Szarpaninę ale tu jest o niebo lepiej
- 25 1
-
2019-03-23 12:15
(1)
No własnie kilka tygodni temu pojechaliśmy szukać Szarpaniny i....no i nie ma :/
- 6 2
-
2019-03-23 14:51
trzeba było SKM-ką jechać, to by była
- 21 2
-
2019-03-24 17:31
Jeżeli tu jest o NIEBO lepiej, to już wiem czemu Szarpanina poległa
Bo u Redneka jest tylko dobrze, a nie rewelacyjnie
- 3 3
-
2019-03-24 17:30
Bylem, jadłem. Nic specjalnego, takie 5/10. Jedliśmy różne hamburgery. Poprawne, ale bez rewelacji, taki lepszy McDonald. Absurdalnie drogie napoje. Herbata 8 zł? Serio?
- 2 5
-
2019-03-25 10:12
polecam rednek
mi smakowalo, mila obsluga, pyszne zapieknaki
- 3 1
-
2019-03-27 04:36
przez samo 'ha'?
hm...
a najlepsze hamburgiery to i tak w budach przy plaży na brzeźnie- 0 1
-
2019-03-23 11:09
Rednek (1)
Rednek naprawdę daje radę, fajny klimat miejsca, przystępne ceny i dobra jakość kanapek, niezależnie czy to zapiekanka czy burger, właściciel to mega sympatyczna osoba : )
- 36 18
-
2019-03-23 22:37
Dziękuje.
Tu Rednek, ślicznie dziękuje :)
- 5 0
-
2019-03-23 11:10
restauracja całkowicie bezglutenowa (8)
głupota zatacza coraz szersze okręgi
buahahaha- 109 52
-
2019-03-23 11:14
(4)
nie rozumiem, jak można śmiać się z nietolerancji glutenu bądź celiaklii. Jest też szereg innych chorób związanych z przewodem pokarmowym, w których również zaleca się dietę bezglutenową i bezlaktozową. Zachowujesz się jak dzieciak z podstawówki. Choroby układu pokarmowego nie są przeziębieniem.
- 48 32
-
2019-03-23 12:35
(1)
Zastanów się trochę nad tym co napisałaś. Jestem uczulony na buraczki. Proszę się nie śmiać z mojej wady, tylko otworzyć restaurację bezburaczkową specjalnie dla takich jak ja. Ok?
- 24 32
-
2019-03-24 10:08
Otwórz, w czym problem? Ja nie będę się śmiał.
- 8 3
-
2019-03-23 13:23
okej, tylko ludzi z celiakią jest tak naprawdę bardzo mało
większość klientów tych bezglutenowych szaleństw to po prostu hipsterstwo, taka kolejna głupia moda, która szybko przyszła i szybko przeminie
- 61 10
-
2019-03-24 00:21
Celiakia a nie celiaklia
Na forum niedoczytalas?
- 8 1
-
2019-03-23 16:25
Właśnie nie głupota (1)
Prawda jest taka, że nie da się na skalę knajpianą mieszać produktów i zachować idealnej separacji. Jeśli jednak prowadzi się kuchnię tylko bezglutenową, to zyskuje się pożądaną "czystość". Niektórzy jej potrzebują. Naprawdę, a nie dla szpanu. Tak trudno to zrozumieć?
P.S. Sam jestem glutenowcem.- 24 9
-
2019-03-26 21:26
i jeszcze osobne sklepy, bo coś dmuchnie glutenem
i osobny alternatywny bezglutenowy świat
- 0 4
-
2019-03-25 15:48
Otworzyli
jak nie będzie klientów, to zamkną, jaki problem?
- 1 0
-
2019-03-23 11:12
Ee tam (6)
Znowu pseudo modne lokale za bulke z kotletem 30 zł , czemu nikt barow mlecznych nie otworzy?!? Kmar to jest knajpa :)
- 92 35
-
2019-03-23 12:17
Przestań płakać
- 14 14
-
2019-03-23 13:49
proste
No to otwórz?? Nikt Ci nie broni. Widocznie nie ma popytu na takie lokale.
- 19 7
-
2019-03-23 14:40
Bo jest tam drogo, a posiłki nie są zbyt wyszukane (2)
W porównaniu do restauracji - jest oczywiście znacznie taniej i na tym koniec zalet. Kiedyś (jakieś 25 lat temu) stołowałem się kilka razy w miesiącu w barze mlecznym. Po prostu nie miałem czasu na przygotowanie sobie obiadu. W sklepach owszem można było sobie kupić gotowe dania (typu pierogi, kotlety, placki ziemniaczane) do podgrzania, ale ich ceny były wówczas wyższa niż tych samych dań kupionych w barze. Obecnie jest odwrotnie - taniej jest kupić gotowy półprodukt w sklepie i odgrzać go sobie w domu (jest też tego więcej na rynku), niż kupić analogiczne danie w barze mlecznym.
- 13 3
-
2019-03-24 05:38
Super knajpa?
Bo dużo, tanio i wujowo?
- 1 2
-
2019-03-24 13:01
masz już raka, od gotowych produktów?
- 2 4
-
2019-03-24 17:05
drogo. to nie hejt. taka prawda
- 0 0
-
2019-03-23 11:13
(4)
Niedługo wracają najlepsze makarony! Z Zaspy lokal przeniesiony na Orunię, nie możemy się doczekać.
- 17 6
-
2019-03-23 13:33
(3)
O którym lokalu dokładnie mówisz? i w którym miejscu na Oruni będzie się mieścił?
- 7 0
-
2019-03-23 14:07
Hmm
Chyba ten przy Burzyńskiego w Pawilonach
- 1 0
-
2019-03-23 16:19
(1)
Mówię o Maccheroni, w pawilonach koło ETC. Niedługo ponowne otwarcie na Platynowej
- 3 0
-
2019-03-23 17:36
on był straszny na zaspie. jedzenie słabe, w lokalu śmiedzi grzybem. zamykają szybko... porządny lokal powinien być czynny do 22 w tygodniu i 23-24 w weekend !!
- 3 3
-
2019-03-23 11:14
Bylem w Redneku. Jedzenie smaczne ale porcje niewielkie. (4)
Czulem sie po prostu nienajedzony. No i ceny naprawde wysokie. Ale smacznie. Jak ktos nie jest zbyt głodny to polecam te miejscówkę.
- 36 5
-
2019-03-23 12:32
Ludzie szukaja dużych i treściwych porcji jedzenia. (2)
Szczegolnie studenci.
- 16 2
-
2019-03-23 14:29
(1)
Studenci obecnie to większości polglowki, które nie powinny w ogóle studiować.
Więc niech się raczej skupia na nauce albo pracy.- 18 11
-
2019-03-23 21:51
Jak głupi to już jeść nie musi?
- 4 3
-
2019-03-23 12:55
Janusz
Ty to się nigdzie nie najesz.
- 5 1
-
2019-03-23 11:49
gdzie zjem dużego kebaba w bułce za 10 złotych? (8)
musi być dużo mięsa i bardzo ostry.
- 21 26
-
2019-03-23 12:03
Na dworcu PKS w Inowrocławiu.
Polecam, Lucjan Kydryński, bywalec.
- 20 0
-
2019-03-23 12:19
Każdy kebab jest z leżaczków
A ten za 10 zł ze starych leżaczków
- 17 0
-
2019-03-23 15:45
w budynku lotu jest za 12 zico
- 1 3
-
2019-03-23 17:37
(3)
My Kebab na Miszewskiego. 13 zł z colą 0,5 l
Tani, ale słaby w smaku :P- 2 1
-
2019-03-23 18:06
Piecze dwa razy? (2)
Na wejściu i wylocie?
- 6 2
-
2019-03-23 18:12
Piecze że hej!!! (1)
Bo właśnie na tym polega tajemnica prawdziwego kiebaba!!!
- 3 3
-
2019-03-27 11:30
Pan doktor
Bardzo ostry na cienkim dla pan doktor!
- 1 0
-
2019-03-24 00:36
Zaspa obok krokodyla
Średni 10 mega 12
- 1 1
-
2019-03-23 11:59
Knajpy na Garnizonie powinny byc otwarte do g23. (2)
Wiele razy widzialam ludzi desperacko szukajacych tam wieczorem miejsca gdzie mozna nieco dluzej posiedziec szczegolnie w weekendy. Sama tez przestalam umawiac sie na Garnizonie wieczorami bo byc wykopanym z knajpki o g21/22 jest slabe.
- 73 1
-
2019-03-24 08:29
Na?
- 4 0
-
2019-03-27 10:30
Fantomatyka jest otwarta
do ostatniego klienta. BlokFit z barem też do 23. Pizzę można zamówić do lokalu :)
- 0 0
-
2019-03-23 12:28
Ile trzeba prowadzić lokal aby nie oddawać z odsetkami dotacji unijnej ? (1)
- 46 2
-
2019-03-24 12:55
rok
- 2 0
-
2019-03-23 12:32
Ale Pan ma minę
chyba ma wątpliwości co do własnej potrawy xD
- 31 9
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.