Wiadomości

stat

Nowe lokale: chińskie pierożki, domowa indyjska kuchnia i ryby

Odwiedziliśmy pięć nowych lokali w Gdyni. Znajdziecie wśród nich bar z chińskimi pierożkami, restauracyjkę z domowym, indyjskim jedzeniem, alternatywną imprezownię, kameralną kawiarnię i restaurację specjalizującą się w rybach.



TAMiTU
O TAMiTU pisałem na początku roku, gdy otworzyli swój pierwszy lokal na Karwinach. Okazało się, że bar z chińskimi pierożkami na parze był strzałem w dziesiątkę i właściciele postanowili otworzyć drugi - tym razem w centrum Gdyni przy ul. Zygmuntowskiej zobacz na mapie Gdyni (swoją drogą do niedawna funkcjonowała tutaj inna azjatycka pierogarnia - Mr Dim Sum). Oferta jest taka sama - w karcie królują przygotowywane przez chińskiego kucharza pierożki z cienkiego ciasta, gotowane na parze w bambusowych parnikach. Nadzienia są różne, ale cena ta sama - 13 zł za 9 sztuk (dodatkowe 6 sztuk kosztuje 6 zł). Nowością w TAMiTU są sajgonki (11 zł), zupy (np. won ton za 11 zł) oraz chińskie bułeczki na parze baozi (15 zł za 4 sztuki). Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-21. Ceny dowozu na telefon zaczynają się od 2 zł.


Ram Ram Ji
Ram Ram Ji oznacza po hindusku "dzień dobry", choć raczej powinno być "cześć", bo klimat panujący w restauracyjce przy ul. Starowiejskiej 8 zobacz na mapie Gdyni jest bardzo przyjacielski. Lokal prowadzi Polka i dwóch Hindusów - nikt z nich nie jest profesjonalnym kucharzem, ale nie zmienia to faktu, że są pasjonatami dobrej kuchni, a do gotowania dryg mają ponadprzeciętny. W Ram Ram Ji menu może zaskoczyć - nie znajdziemy tam litanii indyjskich dań, które masowo powtarzają się w tego typu restauracjach. Menu się zmienia, jest elastyczne i składa się w całości z potraw przygotowanych według domowych przepisów, o które Hindusi wypytali swoje matki, ciotki i babki. Karta podzielona jest na cztery sekcje: są startery (m.in. ser peneer w masali, z orzechami i gorczycowym olejem - 11,99 zł lub ogromne placki naan z czosnkiem czy świeżą, ostrą papryką - 9,99 zł); dania z pieca tandoori (m.in. chicken tikka w jogurcie i orzechach nerkowca - 19,99 zł, pieczone marynowane warzywa - 16,99 zł); coś aromatycznego (m.in. ryż gotowany z kardamonem, orzechami nerkowca i rodzynkami - 19,99 zł czy krem z orzechów nerkowca - 19,99 zł) oraz dania główne (m.in. butter chicken - 28,99 zł, żółte curry z kurczakiem i warzywami - 28,99 zł czy ser paneer w sosie ze świeżego szpinaku - 25,99 zł). Zamówimy też indyjskie napoje - mango lassi czy lemoniadę z marynowaną miętą i cytryną (8,99 zł). Warto podkreślić, że wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco, ze świeżych składników (w lokalu nie używa się mrożonek), a większość produktów sprowadzana jest z Indii. Ram Ram Ji otwarte jest codziennie od 12 do 22. Warto ciepło się ubrać, bo w środku jest niewiele miejsca, a większość klientów siedzi w zabudowanym ogródku.


Drugi Dom
Pub Dom działał w Gdyni przez kilka lat, ale było to raczej miejsce niszowe i znane głównie wtajemniczonym w gastro-światek gdynianom. Pewnie i dlatego lokal został zamknięty. Drugi Dom ze swoim protoplastą ma wspólną głównie nazwę oraz ekipę, która go tworzy. Lokal w podziemiach biurowca przy ul. Kazimierza Pułaskiego 6 zobacz na mapie Gdyni (kilka lat temu działała tutaj koszmarna chińska jadłodajnia) ma być przede wszystkim klubem muzycznym, gdzie grana będzie alternatywna elektronika (głównie niszowe techno, ale nie tylko). Właściciele nie wykluczają głośnych nazwisk, ale przede wszystkim chcą być przestrzenią, gdzie za konsoletą sprawdzić będą mogli się też młodsi oraz utalentowani, ale mniej znani didżeje. W klubie odbywać się będą również koncerty na żywo, wernisaże czy warsztaty artystyczne - to ma być przestrzeń, gdzie każdy może się artystycznie zrealizować. Będzie można też przyjść po prostu posiedzieć przy piwie czy drinku. Wstęp od 21 lat, ceny na barze - na średnim poziomie. Drugi Dom działa od godz. 19 codziennie oprócz poniedziałków.


Leśna Kawiarnia
To ma być miejsce, gdzie będzie można na chwilę odsapnąć od miejskiego zgiełku i zrelaksować się z filiżanką kawy i kawałkiem domowego ciasta w przestrzeni stylizowanej na kojącą przestrzeń lasu. Pomóc mają zdjęcia leśnej fauny i flory, kolorowe malunki ptaków, jasne meble i kameralna, ciepła atmosfera. Ale to nie wszystko, bo właścicielki Leśnej Kawiarni przy ul. Świętojańskiej 61 zobacz na mapie Gdyni mają również misję. Jest nią szeroka edukacja w zakresie wiedzy o profilaktyce i walce z nowotworami. W lokalu regularnie odbywać się będą spotkania ze specjalistami i lekarzami, którzy nieodpłatnie będą się dzielić swoim doświadczeniem. Nie zabraknie też warsztatów i zajęć dla najmłodszych - Leśna Kawiarnia to również miejsce rodzinne, z bogato wyposażonym kącikiem do zabaw. Kawę zamówimy od 5,90 zł, herbatę od 4,90 zł, a czekoladę do picia od 9,90 zł. Są też koktajle mleczno-owocowe, soki ze świeżych warzyw i specjalne menu dla dzieci. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-18:30, a w weekendy w godz. 9:30-20.


Belona
Belona (zwana inaczej bocianem morskim) to jedna z coraz bardziej popularnych bałtyckich ryb. To również specjalność szefa kuchni nowej restauracji, która znajduje się na parterze Studenckiego Domu Marynarza (ul. Franciszka Sędzickiego 19 zobacz na mapie Gdyni) - charakterystycznego trójkątnego budynku górującego nad bulwarem nadmorskim. Lokalizacja jest świetna - z tarasu knajpki rozpościera się piękny widok na morze (będzie to pewnie wielkim atutem dla szukających atrakcyjnego miejsca na imprezę zamkniętą). Wspomniana belona w karcie znajduje się niestety tylko sezonowo (w miesiącach letnich), ale ryby i owoce morza mają stanowić jej podstawę przez cały rok. Szef kuchni ofertę restauracji określa jako połączenie smaków śródziemnomorskich z polskimi wpływami. Na przystawkę zjemy m.in. tuńczyka z awokado, glonami nori i sosem słodko-ostrym (32 zł), tartinki z wędzonym pstrągiem (15 zł) czy tatar z łososia z sosem kminkowym (22 zł). Dania główne to m.in. wywar z pancerzy krewetek z warzywami (25 zł), łosoś z puree z parmezanem (39 zł), dorsz na czarnym ryżu (35 zł) czy pieczona makrela z warzywami (25 zł). Mięsożercy mogą wybrać m.in. polędwiczkę wieprzową z borowikami i jałowcem (35 zł) albo antrykot z czarną soczewicą i majonezem tymiankowym (55 zł). Aranżacja wnętrza jest prosta i minimalistyczna, nie brakuje morskich akcentów. Belona czynna jest codziennie w godz. 7-22 (śniadania podawane są w formie bufetu - lokal sąsiaduje z hotelem Błękitny Żagiel).

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (87)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
12.12.2017 wprowadzono zmiany w regulaminie.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Święto polskiego rocka. Koncert T.Love w Starym Maneżu
Święto rocka. T.Love w Starym Maneżu
Amazońskie płaszczki w gdyńskim Akwarium
Amazońskie płaszczki w Akwarium

Kultura

Święto Akademii Sztuk Pięknych z nagrodami prezydenta
Święto ASP z nagrodami prezydenta
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy w Filharmonii
Bomsori Kim podbiła serca słuchaczy

Nowe lokale

Columbus Coffee

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdańsk
Norwida Cypriana Kamila 9

Ognisty Piec

Pizzerie
Gdynia
Chylońska 191/8

Next Street Food PUB

Puby
Sopot
Bohaterów Monte Cassino 15

Planuj z nami tydzień