• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: pomysłowe donuty, owoce morza, kuchnia polska i burgery

Mateusz Groen
25 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 

Przed nami kolejny przegląd nowych lokali gastronomicznych, które otworzyły się w ostatnim czasie. Tym razem zabierzemy was w kulinarną podróż po Gdańsku i Gdyni. Zaczniemy od słodkich, amerykańskich donutów, później przetestujemy rybę i czerninę nad Motławą, domową kuchnię na Chełmie, następnie udamy się do Domu Zdrojowego w Brzeźnie, gdzie poznamy kuchnię inspirowaną czterema żywiołami, by na sam koniec naszej wędrówki zjeść burgera w Gdyni.




Royal Donuts przy Wałach Jagiellońskich Mapka



  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
  • Royal Donuts
Pierwsze miejsce, które odwiedziliśmy, zaskakuje swoim lukrowym klimatem. To iście instagramowe wnętrze. W Royal Donuts znajdziemy olbrzymi wybór słodkości. Nowy lokal słynie z pączków, zarówno tych amerykańskich donutów z dziurką, jak i tradycyjnych - od standardowych po wegańskie, od crossaint-pączków po torty imprezowe XXL. Można tutaj też skomponować swojego własnego super-pączka. Ceny rozpoczynają się od 5 zł, a kończą na 20 zł.

Royal Donuts oferuje duże pączki z kolorowymi dodatkami i sosem ze znanych słodkich batoników, jak Kinder Bueno, KitKat czy Nutella. Oferta jest naprawdę szeroka, wśród nich możemy spróbować np. "Ball Strawberry Choc", pączka z Kinder Bueno i truskawkami, wypełnionego nutellą i musem truskawkowym, oblanego mleczną czekoladą, posypanego białą czekoladą, a także pączka z Kinder Bueno, oblanego mleczną czekoladą i posypką z czekolady deserowej. Tak bogatego w składniki pączka zjemy za 19 zł. W ofercie są jeszcze donuty stworzone z ciasta francuskiego za 18,95 zł. Prócz słodkich pączków, w Royal Donuts możemy również napić się szejka w wersji zimnej lub ciepłej oraz kawy.

Czytaj też: Okiem dietetyka: jak uniknąć dodatkowych kilogramów zimą?

Restauracja Półpiętro przy Targu Rybnym Mapka



  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
  • Restauracja Półpiętro w Gdańsku
Po słodkościach nadszedł czas na coś treściwego do zjedzenia. Restauracja Półpiętro to nowy lokal właścicieli, którzy do niedawna prowadzili lubianą restaurację Pod Basztami. Lokal Pod Basztami zniknął, ale jego kuchnia przetrwała. Półpiętro ma szeroką kartę dań, zjemy tu dania rybne, mięsne, ale też burgery z kaczki, czy makarony. Wartym wyróżnienia daniem jest rzadka do znalezienia w trójmiejskich lokalach czernina, o wyrazistym słodkim smaku z wyczuwalną nutą śliwek i miodu.

Przystawki w lokalu zjemy w przedziale od 18 zł do 38 zł, zupy od 16 zł do 28 zł, sałatki od 29 zł do 38 zł, a pierogi i makarony od 22 zł do 34 zł. Ceny dań rybnych i owoców morza rozpoczynają się od 37 zł (makaron z owocami morza z sosem na bazie masła i wina, z warzywami). Najdroższą pozycją w menu jest tzw. "Gdańska patelnia", w skład której wchodzą łosoś, dorsz, owoce morza, dorada, ziemniaki grillowane, szprotki i sosy. Cena wynosi 140 zł, ale danie przeznaczone jest dla dwóch osób, przynajmniej w teorii, bo patrząc na porcję można zaryzykować stwierdzenie, że "Gdańska patelnia" nasyci spokojnie więcej osób.

Papudajnia na Chełmie Mapka



  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
  • Papudajnia w Gdańsku
Nowe miejsce na Chełmie jest punktem, w którym szybko zjemy domowy obiad. Głównie podawane są dania gotowe i wcześniej przygotowane, więc jest to idealny punkt dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś na szybko. Codziennie w lokalu zmieniane jest menu, które możemy wcześniej sprawdzić na stronie internetowej Papudajni.

W Papudajni zjemy klasyczną pomidorową, placki cygańskie, naleśniki, wątróbkę, czy kotlet schabowy. Za zupę w lokalu zapłacimy 7 zł, a za drugie danie około 18 zł. Prócz dań na miejscu, możemy również kupić zupy (14 zł) i dania obiadowe (13-22 zł) w słoikach o pojemności 0,9 l, czyli średnio dwóch porcji. Na miejscu można również zakupić naturalne dżemy i soki zrobione z produktów pochodzących z plantacji skarszewskiego producenta.

Czytaj też: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Restauracja Zdrojowa w Brzeźnie Mapka



  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
  • Restauracja w Domu Zdrojowym w Gdańsku
Dom Zdrojowy w Brzeźnie, którego historia sięga XIX wieku, niedawno został wyremontowany i podzielony do różnych celów. W budynku znajduje się m.in. jedna z filii Hevelianum, hotel oraz coś, co nas najbardziej interesuje w ramach cyklu "Nowe lokale", czyli restauracja. Szef kuchni swoją kuchnię oparł na czterech żywiołach: powietrzu, wodzie, ziemi i ogniu. W poszczególnych czterech sekcjach znajdziemy inspirowane nimi dania. Ogień oznacza dania mięsne i grillowane, ziemia - dania wegańskie i wegetariańskie, woda - dania rybne i owoce morza, powietrze - drób z ekologicznych farm.

Warto wyróżnić kilka dań, które szczególnie wpadły nam w oko, podczas naszej wizyty. Jednym z nich jest zupa bouillabaisse na bazie wywaru z ryb i owoców morza, z dodatkiem kopru włoskiego, okonia jeziornego i raka prosto z Kaszub w całości (32 zł). Fani mięsa powinni skusić się na polędwiczkę wieprzową z żurawiną, jabłkiem i chrzanem, sosem musztardowym z syropem z pędów sosny, podawaną z purée ziemniaczanym z podgrzybkami i warzywami grillowanymi (43 zł). Warte posmakowania są również wegetariańskie gołąbki z kaszą pęczak i grzybami w sosie prawdziwkowym, z ziemniakami i oliwą koperkową (35 zł). Jak wspominają właściciele, kuchnia wegetariańska funkcjonowała już w oryginalnym, przedwojennym Domu Zdrojowym.

Czytaj też: Restauracyjne objawienia 2021 roku w Trójmieście. Nasze subiektywne TOP 10

Angry Mike Burger w Gdyni Dąbrowie Mapka



  • Angry Mike Burgery w Gdyni
  • Angry Mike Burgery w Gdyni
  • Angry Mike Burgery w Gdyni
  • Angry Mike Burgery w Gdyni
  • Angry Mike Burgery w Gdyni
Ostatnim miejscem, które przyszło nam odwiedzić podczas naszej kulinarnej podróży po Trójmieście, jest nowa burgerownia w gdyńskiej dzielnicy Dąbrowa. Angry Mike skupia się głównie na serwowaniu dań na dowóz oraz funkcjonuje jako punkt osiedlowy. Burgery tworzone są na bazie wołowiny Black angus, mielonej na miejscu.

W menu znajdziemy 12 opcji, w tym burgera z tajemniczym sosem tygrysim (15 zł lub 25 zł), burgera serowego (15 zł lub 25 zł) oraz wiele innych. Jako dodatek można zamówić frytki klasyczne (6 zł lub 9 zł), z batatów (9 zł lub 12 zł), a także krążki cebulowe (6/8/15 zł) lub nuggetsy z kurczaka (12/15/25 zł). Lokal w przyszłym miesiącu rozszerzy swoje menu o "kraftowy kebab" stworzony na bazie autorskiej receptury. W lokalu można również napić się napoju Tru, produkowanego przez właścicieli.

Miejsca

Opinie (110) 6 zablokowanych

  • (3)

    I pozytywnie choć na to miejsce 2 razy więcej się zamknęło,trudny to biznes w czasach kryzysu i pandemii...wszak 80% ludzi ledwo do końca miesiąca ciągnie bo na życie nie starcza a co dopiero na wyjście do restauracyi.

    • 21 3

    • 6,5 roku dobrej zmiany i 80% na życie nie starcza. Chcieli, to mają na co zasłużyli. A oferta, zwłaszcza z Brzeźna, nie jest do nich kierowana.

      • 1 3

    • (1)

      Nie wiem gdzie ten kryzys, byłam ostatnio w Karpaczu, ludzi tłumy, do knajpy każdej kolejka przed wejściem, po 15stej bez szans było znaleść knajpkę w której były wolne miejsca, gdzie ten kryzys ja sie pytam? ceny niby rosną a wystarczy zobaczyć te załadowane po brzegi wózki w hipermarketach

      • 9 0

      • Za rok będzie luźniej.

        • 2 0

  • Straszna nazwa... "Papudajnia" (4)

    Nie kojarzy mi się z niczym dobrym, choć po spisie potraw wygląda dobrze.

    • 45 4

    • (1)

      no nie zacheca
      zreszta chyba w tych czasach to dla leniwych stolowanie sie na miescie i tych co bagatelizuja pandemie

      • 2 8

      • Ta potworna pandemia w dwa lata zakazila az nieco ponad 4% populacji swiata, a zabila az nieco ponad 1% z tych nieco ponad 4%.

        • 0 1

    • Pewnie można tam dobrze w papę dostać.

      • 8 0

    • Był lokal o tej samej nazwie w Sopocie i jedzenie było przeciętne. Z resztą to, że lokal został zamknięty o czymś świadczy.

      • 3 0

  • "Kraftowy kebab" :D (3)

    Dobrze, że przestaliśmy z Rodzinką już jadać na mieście :)

    • 40 11

    • Łatwo poznać Janusza po słownictwie (1)

      'rodzinka', 'żonka', 'pieniążki' itp

      • 15 7

      • Coś w tym jest, że zdrabniają dość często ludzie prości i słabo wykształceni szczególnie właśnie pieniążki, rodzinka, laseczka i tp. :)

        • 8 8

    • Dobrze ze nie kebab premium.

      • 10 0

  • (2)

    gotuje w domu, nie jadam na miescie, starym oleju, pseudo zdrowych produktach
    kupie i wiem co mam w garnku

    • 24 12

    • (1)

      "wiem co mam w garnku"

      łoptatkę dzień przed terminem z lidla, czy z aldi?

      • 5 12

      • Ty w tej knajpie zjesz tą dzień po terminie.

        Tylko dobrze w przyprawach obtoczoną. I obliżesz gębę.

        • 7 1

  • Morze nie ma owocow. To sa zwierzeta. (5)

    Zacznijmy nazywac rzeczy po imieniu. Jecie zabite zwierzeta a nie owoce.

    • 19 34

    • Wy Spurki nie nazywajcie burgerami albo kotletami (2)

      Bezmięsnych papek z chemii i soi z plantacji po wyciętych lasach tropikalnych

      • 22 4

      • Poczytaj, zanim "popiszesz" sie wiedzą na forum, ile potrzeba plantacji żeby wykarmic zwierzęta hodowlane. (1)

        • 4 10

        • Nawet anonimowo glupio byloby mi robic z siebie az takiego i**ote.

          • 1 0

    • Te zwierzęta z morza na talerzu to owoce pracy rybaków i kucharzy. Wszystko da się pogodzić .

      • 10 2

    • Ok Julka, wracaj do lekcji

      • 3 3

  • (1)

    Black Angus na burgera? Olaboga

    • 10 0

    • No preciez nikt nie sprawdzi.

      • 4 0

  • Można sie utrzymać z z samych pączków ? (3)

    Ciekawe.

    • 15 1

    • Oczywiście.

      Nie widzisz, że żyje jak pączek w maśle.

      • 1 1

    • 15 Ziko za paczka z dziurką?

      Przecież nie kupisz jednego tylko weźmiesz jeszcze dla towarzysza

      • 1 1

    • Zależy z jakim nadzieniem

      • 0 1

  • A inni restauratorzy ze złodziejskimi cenami płaczą, że upadają

    Można?

    • 10 5

  • a także krążki cebulowe (6/8/15 zł) 

    Za 15zł to chyba 5kg

    • 25 3

  • Jak zwykle w Gdyni padaka (5)

    Nic nowego - to miasto schodzi na psy , betony i developerke

    • 15 5

    • Kto by chciał tu parkowac w weekend.... (1)

      • 4 4

      • chyba ze poza strefa hahahahaah

        i z buta

        • 0 0

    • (2)

      hahahaha wiedziałem że jakiś czubek da tu głos.

      • 2 1

      • czubek masz na koncu nosa jezeli go jeszcze masz (1)

        • 1 1

        • czubek wypisuje brednie że w Gdyni nic nowego wyciągając wnioski po przeczytaniu sponsorowanego tekstu. O betonie i deweloperce nie wspomnę bo to stałe teksty ułomów.

          • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Aperitivo Sunday | Czyli 5 godzin hiszpańskiego, nielimitowanego bufetu na 33. piętrze!

199 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Najczęściej czytane