• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: frytki poutine i kuchnia polska

Łukasz Stafiej
28 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Frytki z serem i sosem, czyli poutine można zjeść w Kolejnym Nowym Lokalu we Wrzeszczu.
  •  Kolejny Nowy Lokal
  •  Kolejny Nowy Lokal
  •  Kolejny Nowy Lokal
  •  Kolejny Nowy Lokal
  •  Kolejny Nowy Lokal

Odwiedziliśmy kolejne nowe restauracje, bary i puby, które powstały w ciągu ostatnich tygodni w Trójmieście.



Kolejny Nowy Lokal
Dobra wiadomość dla fanów nieprzyzwoicie kalorycznej (ale i smacznej) streetfoodowej wizytówki Kanady - poutine w końcu można zjeść w Trójmieście. Pierwszym miejscem (pewnie niebawem pojawią się kolejne), w którym serwuje się polane sosem pieczeniowym i zapieczone z serem frytki, jest wrzeszczański Kolejny Nowy Lokal (w pawilonie na rogu Do Studzienki i Fiszera zobacz na mapie Gdańska, wcześniej działał tutaj Pan Burger). Oprócz wspomnianego poutine (w różnych konfiguracjach, także z dodatkiem warzyw, wołowiny czy kurczaka - ceny od 9 zł za pokaźną porcję), zjemy autorskie zapiekanki i kanapki na bagietkach i ciabattach z naturalnych składników (od 9 zł) czy wypijemy piwo. Dla studentów - zniżki 10 proc., a dla wszystkich do południa kawa za 2 zł oraz trzeci taki sam produkt za pół ceny. W środku miejsca wiele nie ma, ale po sąsiedzku postawiono ogrzewany namiot, gdzie wyświetlane są m.in. mecze. Kolejny Nowy Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22, w piątki w godz. 9-24, w soboty w godz. 11-24, a w niedziele w godz. 11-24.


  • W Jabłoniowa Cafe zjemy m.in. domowe ciasta.
  •  Jabłoniowa Cafe
  •  Jabłoniowa Cafe
  •  Jabłoniowa Cafe
  •  Jabłoniowa Cafe
Jabłoniowa Cafe
Nowoczesne bistro na osiedlu Lawendowe Wzgórze na Jasieniu (lokal mieści się w pawilonie pod adresem Jabłoniowa 2/10 zobacz na mapie Gdańska). W Jabłoniowej Cafe panuje niezobowiązująca, kameralna atmosfera. Nowoczesny wystrój przyciąga młodych, a domowy klimat - rodziny z dziećmi (dla najmłodszych zagospodarowano spory kącik do zabaw). W menu codziennie znajdziemy coś nowego - każdego dnia goście znajdą wkładkę z dwoma obiadowymi daniami według rodzinnych przepisów właścicielki. Raz będzie to wątróbka z jabłkami, innym razem włoskie spaghetti lub pierś z kurczaka czy klasyczny schabowy. Cena: około 20 zł. Specjalnością szefowej są robione na miejscu wytrawne gofry podawane w kilku różnych kompozycjach, które stanowią trzon karty. Zamówimy m.in. burgery gofrowe (w wersji XXL z dwoma kotletami za 32 zł, w wersji podstawowej za 20 zł), gofrokanapki z wieprzowiną marynowaną w sosie sojowym, teriyaki i czosnku) czy gofry z dwoma sadzonymi jajkami i serem (12 zł). Na słodko zjemy gofry m.in. z lodami i owocami (15 zł) czy Nutellą (8 zł). Oprócz tego: śniadania, domowe ciasta (15 zł w cenie z kawą) i piwo. Jabłoniowa Cafe czynna jest od poniedziałku do czwartku w godz. 10-20, w piątki i soboty w godz. 10-22, a w niedziele w godz. 11-20.


  • W Pubie Dziewiątka pogramy m.in. w bilard.
  •  Pub Dziewiątka
  •  Pub Dziewiątka
  •  Pub Dziewiątka
  •  Pub Dziewiątka
  •  Pub Dziewiątka
  •  Pub Dziewiątka
Pub Dziewiątka
Pub w starym stylu, gdzie przede wszystkim napijemy się piwa albo whisky i zagramy w bilard. Szklankę trunku zamówimy już od 7 zł, a godzinną partyjkę bilarda - za 16 zł. Oprócz tego: shoty czystych i kolorowych wódek - 5 zł i kilkanaście rodzajów whisky (od 8 zł). Wystrój jest prosty, wręcz spartański, ale miejsca jest sporo - to dobre miejsce na opijanie różnych okazji w większym gronie. Każdego dnia tygodnia właściciel proponuje różne promocje. W poniedziałki studenci płacą połowę za bilard i piją shoty po 3 zł. We wtorki organizowane są turnieje piłkarzykowe, w środy - 50 proc. zniżki na drugą whisky, a w czwartki są zniżki na drinki. Niedziela została zarezerwowana dla amatorskich turniejów bilardowych. Dziewiątka mieści się na parterze akademika nr 6 przy ul. Wyspiańskiego 9 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Pub jest czynny od poniedziałku do czwartku w godz. 16-2, w piątki i soboty w godz. 16-3, a w niedziele w godz. 17-24.


  • W Andiamo A Roma pizza podawana jest na kawałki (i krojona nożyczkami).
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma
  •  Andiamo A Roma

Andiamo A Roma
Na pierwszy rzut oka Andiamo A Roma przy ul. Starowiejskiej 15 zobacz na mapie Gdyni to kolejna pizzeria. I owszem, pizza jest tutaj głównym i jedynym (oprócz napojów) produktem, ale zjemy ją w zupełnie innym wcieleniu niż w innych miejscach. W prowadzonym przez Polki i Włocha lokalu pizza podawana jest w postaci prostokątnych kawałków - to patent z Rzymu, gdzie bary z porcjowaną pizzą spotkamy niemal na każdym kroku. Do wyboru mamy kilka wersji smakowych, wszystkie przygotowywane - jak zapewnia szefostwo - na oryginalnych, wysokiej jakości produktach z Włoch. Jest i klasyczna margherita, placek z prosciutto crudo i rucolą czy salame picante i papryką, ale też mniej popularne w Polsce (a we Włoszech powszechne) kompozycje z ziemniakami i rozmarynem, mortadelą i pistacjami czy brokułami i salsicią. Warto zwrócić uwagę na ciasto - jest grubsze i zdecydowanie bardziej puszyste od typowej pizzy neapolitańskiej, jednak po podgrzaniu (w piecu pizzowym) staje się chrupiące. Jedna porcja kosztuje od 6 zł do 11 zł (2 kawałki to odpowiednik całego okrągłego placka). Andiamo a Roma czynne jest od poniedziałku do soboty w godz. 11-19 (w niedziele nieczynne).


  • W Werandzie zjemy kuchnię polską.
  •  Weranda
  •  Weranda
  •  Weranda
  •  Weranda
  •  Weranda
Weranda
Kameralna i przytulna restauracja należąca do znajdującego się po sąsiedzku Hotelu Impresja przy ul. Tuwima 14 zobacz na mapie Gdańska. Miejsce ma swoją historię - w budynku, w którym się znajduje działała kiedyś szkoła pielęgniarska. Niestety, podczas remontu udało się zachować tylko frontową ścianę, z zabytkową werandą właśnie. Stąd też nazwa lokalu. Karta jest krótka, sezonowa i skupia się przede wszystkim na kuchni polskiej podkręconej autorskimi pomysłami szefowej kuchni. Na przystawkę zjemy śledzia z musem buraczano-jabłkowym (15 zł), grzankę z grzybami (16 zł), rosół z kaczki (14 zł), a na drugie danie m.in. dorsza z puree pietruszkowym i placuszkami z kiszonej kapusty (34 zł), gulasz z baraniny (38 zł), pierś z kaczki z burakami (38 zł) czy kaszotto z grzybami (24 zł). Codziennie serwowane są też dwudaniowe lunche w cenie 25 zł. Restauracja działa codziennie w godz. 13-21:30, w godz. 7-10:30 można zjeść śniadanie w formie bufetu (35 zł za osobę). Dla studentów do każdego dania kawa gratis.


  • Starter's to połączenie koktajl-baru z przekąskownią premium.
  •  Starter's
  •  Starter's
  •  Starter's
  •  Starter's
  •  Starter's
Starter's
Kolejny lokal w pasażu na parterze Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (czyli przed wejściem na teren dworca od strony Monciaka). Jednak Starter's wyróżnia się konceptem - to połączenie koktajl-baru z zakąskownią w wersji premium, czyli dobre miejsce na bifor przed imprezą w Sopocie. Trzon karty stanowią tutaj tytułowe startety, wśród których znajdziemy m.in. zupę gulaszową (12 zł), tatara (25 zł), krewetki w białym winie (27 zł) czy bruschettę (14 zł). Na większy głód zamówimy m.in. burgera z szarpaną wołowiną (22 zł), kanapkę na domowej focacci z kurczakiem (21 zł), sałatę cezar (27 zł), stek z polędwicy (47 zł) czy czarne tagliatelle z krewetkami (31 zł). Oprócz tego napijemy się koktajli: i tych klasycznych, i tych mniej typowych - wszystkie przygotowywane są na bazie świeżych owoców czy autorskich syropów. Ciekawostką są koktajle w wersji "grande" podawane w półlitrowych kuflach. Wnętrze jest nowoczesne i urządzone zgodnie z obecną modą. W soboty wieczorami gra didżej. Czynne od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, w piątki i soboty w godz. 12-2.


  • Witold Wesołowski - szef kuchni restauracji Manhattan.
  •  Manhattan
  •  Manhattan
  •  Manhattan
  •  Manhattan
Manhattan
Nowe wcielenie popularnej restauracji VNS na najwyższym piętrze centrum handlowego Manhattan zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu. Lokal został wyremontowany i odświeżony, wnętrze zyskało na stylu i elegancji (taras na dachu zostanie odnowiony na wiosnę). Mimo nowej nazwy, kuchnią Manhattanu zarządza ten sam szef - Witold Wesołowski, którzy przez ostatnie 13 lat (z krótką przerwą w ostatnich miesiącach) z powodzeniem dowodził poprzednią restauracją. Jego karta to solidnie wykonana, sprawdzona klasyka kuchni polskiej i międzynarodowej. W menu znajdziemy m.in. śledzia w oleju lnianym (17 zł), wątróbkę z jabłkami i wiśniami (16 zł), żurek z białą kiełbasą (10 zł), polędwiczkę wieprzową w sosie pieprzowym (31 zł), stek z polędwicy ze szpinakiem (48 zł), kaczkę z grzybami i modrą kapustą (39 zł) czy - znanego i lubianego przez bywalców - halibuta z parmezanem i duszonym porem (42 zł). W Manhattanie nie brakuje imprez okolicznościowych (Wesołowski ma doświadczenie w organizowaniu przeróżnych wydarzeń z cateringiem), ale drzwi są równie szeroko otwarte dla indywidualnego gościa. Przed wejściem funkcjonuje również kawiarnia, gdzie zjemy śniadanie (od 8 zł z kawą). Restauracja Manhattan czynna jest od poniedziałku do soboty w godz. 12-21, a w niedziele w godz. 12-20. Kawiarnia rusza o godz. 9 (w niedziele o godz. 10).


W ostatnich kilku miesiącach zamknięte zostały następujące lokale: Trattoria (przeniesiona do Gdyni), Le Bonjour (oddział w Gdyni), Hopkins, Stacja Deluxe, Bosko, Level Eight, Świnka w Trawce pod Jabłonką, Koreańskie Przysmaki, Karma, Bee Italian, Bifor, Jurta (oddział w Gdańsku), Open Kitchen.

Miejsca

Opinie (132) 6 zablokowanych

  • Z chęcią spróbowałbym sobie poutine

    • 4 1

  • a my dzieki 500 + regularnie odwiedzamy nowe lokale.

    Kulinarne podroze szczegolnie w weekend to nasza rodzinna tradycja. Dzieki PiS zyje sie godniej.

    • 4 17

  • Kuchnia polska, ceny nie. Więcej lokali z typowo polską kuchnią i po rozsądnych cenach.

    • 11 0

  • Pasuje. Gdzie się ogłaszasz?

    • 2 0

  • Manhattan (5)

    i klasyka :). Do jajecznicy dostałem tani chleb tostowy, pseudo razowiec i masło o smaku margaryny. Do szarlotki lody o smaku tanizny i polewa czekoladopodobna jaką dodają w byle budach.. Szef kuchni, zamiast gwiazdorzyć powinien zmienić podejście do klasyki.

    • 16 4

    • Tani chleb

      Na lotnisku sa takie panini ,ze zastanawialem sie ostatnio gdzie w polsce mozna kupic az tak obrzydliwe pieczywo.

      • 8 1

    • (1)

      Zazdrość?

      • 2 4

      • Czego

        ..zazdrościć ? Kapusty ze słoika zaciągniętej kartoflanką ? Czy słabej jakości produktów ?
        Lokal jest naprawdę ładny, ale to nie wszystko.

        • 1 1

    • MANHATTAN

      Byłem ostatnio w porze lunchu i ludzie byli zapłaciłem 14zł za pełne danie

      • 1 0

    • Jest spoko.

      To chyba ktoś zapłacił A tobie za hejt.nie pamiętam kiedy coś było nie tak. Zawsze dobre porcje, świeże produkty a o margarynę zapomni. Najpierw przejdź się, spróbuj a później oceniaj.

      • 2 0

  • Bruschetta za 14zl? (3)

    Bruschetta to przecierz zwykla grzanka(kawalek chleba) polany oliwa i na gore kladziemy drobno pokrojone pomidory.Zrobienie tego kosztuje ze 2zl i nawet przy 300% marzy nie powinno kosztowac wiecej jak10zl.Zwariowali.

    • 30 0

    • PrzecieŻ paździerzu

      • 4 0

    • Ciekawe - gdyby tak właściciel sklepu odliczył ekspedientce godziny kiedy nie obsługuje klientów

      i wypłacił odpowiednią pensję to co by to było....

      • 0 2

    • PrzecieRZ

      Hahahah! Debil, a się mądrzy!

      • 0 0

  • Wnętrze (1)

    Specjalnie przejrzałam zdjęcia, bo ktos wspomniał , ze wszędzie wygląd taki sam. Kurcze, to jest jakaś plaga, gdyby zdjęcia nie były podpisane to w kilku przypadkach nie wiedziałabym, czy oglądam nadal ta sama knajpę czy juz któraś z kolei...
    Faktycznie - te same trendy w wystroju, to juz nudzi.

    • 9 0

    • A ja widzę różnice

      Wystarczy przyjrzeć się zmianom, nie ten sam wystrój, klimat specyficzny Manhattanu, klasyka połączona z prostota, nowe podłogi, białe ściany, a przede wszystkim dobra kuchnia, czy od razu trzeba zmian jeśli widok i klimat uzupełnia wszystko.

      • 0 0

  • (5)

    Manhattan. Nie polecam. Na okolicznosciowej imprezie podano śmierdzącą rybę. Tak mikro porcji nie widziałam w życiu.Do ciasta pseudo kelnerki podają łyżeczki do kompotu zamiast widelczyków.

    • 4 2

    • (1)

      Manhattan polecam ale u nowego właściciela byłem jadłem poledwiczki wieprzowe danie bardzo dobre a na deser szarlotka z lodami sosem czekoladowym i bitą śmietaną faktycznie z łyżeczką (ale tak jest wygodniej)

      • 1 1

      • :D

        • 0 0

    • Pewnie trzymali tą "śmierdząca rybę" dla ciebie. Konkurencja nie śpi.

      • 1 0

    • Wysublimowane smaki hejtera...

      Znow hejt konkurencji. Nie wiem kim jesteś ale w tym miejscu zawsze było jest i będzie świeże jedzenie, to atut szefa kuchni. Jeśli ryba śmierdzi należy to zgłaszać od razu choć wiem że takie sytuacje nie mają miejsca. Takze proszę pamiętać że oryginalny zapach ryby to nie smród. A jeśli nie odpowiada ryba polecam mięsa i inne potrawy z karty dań.

      • 2 0

    • Manhattan

      Byłem gościem na imprezie, sprawnie zorganizowane przyjęcie.
      Świeże jedzenie.
      Dla mnie bardzo OK

      • 1 0

  • W restauracji MANHATTAN

    Robiłam imprezę i było naprawdę dobrze ceny atrakcyjne!!, bo chcą chyba wypracować sobie markę (nawet korkowego niepoliczyli) jedzenie bardzo dobre :-D

    • 2 3

  • W RESTAURACJI MANHATTAN (1)

    Jestem stałym klijetow (mam niedaleko biuro) i widzę że idzie im coraz lepiej jedzenie dobre, obsługa też.

    • 1 3

    • Coraz lepiej

      a cały czas jest pustawo. Wpadaliśmy na lunch ale z jakością bywa różnie. Przenieśliśmy się do budynku obok. Jest ciaśniej, trochę drożej, ale bardziej atrakcyjnie i nie widać oszczędności na jakości .

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane