• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hummus, piwo i kawa

Łukasz Stafiej
16 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 

Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.



Stacja Harissa



  • Stacja Harissa to nowe wcielenie Hummuslandu. Lokal znajduje się w Galerii Metropolia i oferuje nie tylko hummus.
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
  • Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.


Cz.kawka



  • Cz.kawka na terenie wrzeszczańskiego osiedla Stary Browar to kawiarnia specjalizująca się w kawie speciality.
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
  • Czkawka.kawiarnia
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).


Avangarda Beers & More



  • W Avangarda Beers & More w kompleksie Sopot Centrum napijemy się rzemieślniczych piw i zjemy autorskie przekąski.
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
  • Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.


Next



  • Next na górze Monciaka to połączenie baru z kebabem z pubem.
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
  • Next Street Food Pub
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte zobacz na mapie Sopotu w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.


Endorfina



  • Bistro Endorfina na Zaspie specjalizuje się w daniach polskich - także wegetariańskich i wegańskich.
  • Bistro Endorfina
  • Avangarda Beers & More
  • Bistro Endorfina
  • Bistro Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.

Miejsca

Miejsca

Opinie (109) ponad 10 zablokowanych

  • Byliście w Endorfinie a nie zaszliście do Restauracji Chińśki Wiatr za rogiem?? (2)

    ...to żałujcie, bo ta restauracja chińska przy ul. Żwirki i Wigury 4 to prawdziwy rarytasik!

    • 9 2

    • (1)

      Pozdrawiam Mr Eda.

      • 0 0

      • to racja endorfina do chinskiego wiatru sie chowa

        • 0 1

  • "Autorski mural" ☺ (1)

    • 6 0

    • I autorska kanapka

      • 1 1

  • jamaica blue mountain cooffe -polecam najlepsza kawa j na swiecie jaka pilam ! naprawde .

    • 2 3

  • hummuslad

    Na Wajdeloty było super i urokliwe,przenosiny do galerii to kiepski pomysł

    • 18 3

  • (2)

    Z chęcią odwiedzę czkawke ma fajny wystroj ale to bistro na zaspie przy avocado raczej ma małe szanse a o hummusie nawet nie wspomne.

    • 9 2

    • wystrój trochę podobny do lokalu z sąsiedztwa

      • 1 2

    • Fajny wystrój - taki sam jak przynajmniej 15 innych lokali. :))))

      • 3 1

  • Za rok połowa z tych miejsc będzie wspomnieniem ....

    • 10 0

  • Do AUTORA

    Panie Łukaszu a zrobiłby Pan artykuł, ile z tych opisywanych jako nowo otwartych lokali przetrwało rok albo i więcej?
    I czy może się coś zmieniło.?
    Życie czegokolwiek, to nie tylko czas narodzin.

    • 16 0

  • (2)

    Niestety w Harrisie humus ma typowo polski smak. Nie wiem co Żydzi dodają do swojego, ale jest najlepszy na świecie. Falafele też przeciętne. Niby wszystko ok, nawet smaczne, ale do pięt nie dorasta oryginałowi z Izraela.

    • 2 3

    • Humus to speciał z Libanu. I tam jest najlepszy.

      • 8 0

    • dla wszystkich vegan

      Dajcie swoje matki do sądu ze was karmiły mlekiem pochodzenia nieroślinnego. A mogły przecież kupić mleczko z pestek jednorocznego mniszka tybetanskiego.

      • 3 3

  • Fajnie ze coraz wiecej veganskich knajp. (11)

    Ludzie chca sie zdrowo odzywiac by zyc dluzej. Do dzisiaj nie rozumiem jak mozna jesc martwe zwierzeta ?

    • 5 23

    • Zjadaj żywe.

      • 12 0

    • nie rozumiem jak można jeść martwe rośliny

      • 12 2

    • (4)

      Normalnie, tak jak od tysięcy lat w każdej społeczności, na każdym kontynencie.

      • 11 4

      • czlowiek od poczatku byl roslinozerca. spojrz na nasz uklad pokarmowy. (3)

        Mieso jest bardzo niezdrowe i zatruwa nasz organizm.

        • 2 13

        • (1)

          Od kiedy istnieje taka teoria ? Chyba opuściłaś lekcje w szkole podstawowej . Nie przypominam sobie by człowiek był roślinożerny.

          • 8 0

          • Bo od Veganizmu

            i jedzenia roślinek to mózg się nie odżywia i zanika.

            • 3 0

        • Co mnie obchodzi, jaki był człowiek od początku?

          Ja jestem jego odmianą drapieżną i mięsożerną!

          • 6 0

    • na stacji benzynowej tez pros o paliwo vege

      I koniecznie bezglutenowy płyn do spryskiwaczy i choinkę z bio kokosa.

      • 5 0

    • Konieczność

      Niestety, w naszym klimacie, veganie wyginęliby żyjąc w naturalnych warunkach, bez lodówek i dostaw z półkuli południowej. Tu jest przez pół roku za mało światła i ciepła, więc trzeba jeść mięso, żeby dostarczyć organizmowi witaminy i energię. W słoneczne lato mogę wcinać ryż z masłem i zielonym groszkiem, do tego jakiś chłodniczek i to mi wystarcza, ale zimą, jak nie zjem gorącego soczystego kotleta z kartoflami i zupy ze skwarkami, gotowanej na kościach, to za godzinę po posiłku jestem zły i głodny.

      • 7 0

    • Ja nie rozumiem jak można jeść martwe rośliny !

      I jeszcze je bestialsko wyrywać, ciąć na kawałki ! Poza tym rośliny gniją w żołądku, wiele z nich jest szkodliwe w nadmiarze.

      • 2 0

    • jestem na diecie lekkostrawnej i tyle powiem, że ani dania wegetariańskie, ani wegańskie wcale nie są takie zdrowie. w większości składają się, ze składników, które mocno obciążają wątrobę i niestety ja w tych dietach nic ciekawego nie znalazłam.

      • 2 0

  • esspreso (4)

    No szał kawa za 7zł w Lizbonie małe espesso 0,80 lub 1 euro

    • 15 5

    • + 500 na bilet i 500 na hotel

      razem 1004,30 za kawe

      • 3 8

    • uwielbiam jak się

      porównuje dziurę w ziemi z wielkim miastem gdzie przemiał turystów jest nie współmiernie większy.

      • 3 3

    • Dokładnie...

      Janusze biznesu zarabiać chciałyby w Euro, ale płacić pracownikom najlepiej w Juanach

      • 3 0

    • W Rzymie i Florencji tez 1 e lub mniej;) i to w centrum

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane