- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (91 opinii)
- 2 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Nowe lokale: hummus, piwo i kawa
Wśród nowych lokali, które ostatnio otwarto w Trójmieście, coś dla siebie znajdą przede wszystkim fani smaków bliskowschodnich, piwa rzemieślniczego i kawy speciality.
Stacja Harissa
Dobra wiadomość dla tych, którym brakuje zamkniętego niedawno Hummuslandu przy Wajdeloty. Właściciele przenieśli swoją knajpkę do nowego lokalu - Stacja Harissa znajduje się na piętrze wrzeszczańskiej Galerii Metropolia (w tzw. przestrzeni food court) i posiada bardziej rozbudowaną ofertę. Hummus (taki sam jak w poprzednim miejscu) oczywiście pozostał (smaki są różne: od klasycznego, przez buraczany, po dyniowy, cena jedna: 17,90 zł, a po godz. 19 o połowę niższa). Nie zabrakło też innych bliskowschodnich specjałów: domowych falafeli (9,90 zł), zupy hariry (9,90 zł) czy szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą). Nowością są bajgle, tacosy, wrapy i burgery (od 17,90 zł). Mięsożercy powinni spróbować hummusu z wołowiną (22,90 zł). Co ważne, wszystkie dania nie są podawane w jednorazowych naczyniach, ale na deskach, w patelenkach czy gustownej ceramice. Na miejscu napijemy się również piwa. Stacja Harissa czynna jest w godzinach otwarcia galerii, czyli od poniedziałku do soboty w godz. 9-21, a w niedziele w godz. 10-20.
Cz.kawka
Kawiarnie typu speciality to w Trójmieście wciąż egzotyka, ale kawowi pasjonaci robią, co mogą, aby przekonać klientów do kawy z wyższej półki. Cz.kawka to najnowszy lokal tego typu. Prowadzi go barista z 10-letnim doświadczeniem - nie tylko w staniu za barem, ale i prowadzeniu szkoleń. Człowiek zna się na kawie i ma misję, aby edukować swoich gości - przed podaniem wypytuje o pożądany aromat i smak i indywidualnie dobiera ziarna i sposób parzenia. Fani sieciówek oraz kaw z syropem nie mają czego tutaj szukać, za to miłośnicy dobrego espresso (7 zł) czy alternatywy (aeropress i drip za 10 zł) będą z pewnością zadowoleni. Oprócz kawy zamówimy owsiankę (zarówno słodką, jak i wytrawną - codziennie inną, ale w tej samej cenie: 10 zł) i domowe ciasto (10 zł). W planach są warsztaty, degustacje i kawowe zawody. Lokal jest przyjazny dla dzieci. Cz.kawka znajduje się przy ul. Kilińskiego 9/4 we Wrzeszczu na tyłach budynku od strony wewnętrznej drogi na osiedlu Stary Browar. Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 9-18 (w poniedziałki zamknięte).
Avangarda Beers & More
Bezpretensjonalny pub z piwem rzemieślniczym i autorskimi przekąskami w Sopot Centrum (czyli pasażu pomiędzy ul. Kościuszki a wejściem do nowego budynku dworca PKP). Właścicielki Avangarda Beers & More postanowiły stworzyć kameralne miejsce, gdzie będzie można poczuć się swobodnie i domowo - światło jest przygaszone, stoliki nie znajdują się w zbyt małej odległości od siebie, dostępne są gry planszowe. Wbrew obecnej modzie nie jest to multitap - na barze znajdziemy tylko cztery krany (króluje browar Zamkowy), ale poszukiwacze piwnych smaków sięgnąć mogą również po ofertę butelkową, w której znajduje się kilkadziesiąt etykiet, nie tylko z polskich browarów. Ceny od 8 zł. W Avangardzie również zjemy. Na szczęście właścicielki zrezygnowały z wszechobecnych paluszków i orzeszków. W zamian podawana jest domowa foccacia (10 zł), autorska kanapka z szarpaną wieprzowiną czy domowe pielmieni z barszczem (12 zł). Za barem znajdziemy też sporą ofertę klasycznych alkoholi mocnych (szot wódki - 6 zł, whisky z colą - 15 zł). Pub czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 14-24, a w piątki i soboty w godz. 14-3.
Next
Lokal na rogu Monciaka i Obrońców Westerplatte w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy zmieniał się parokrotnie. Nowy dzierżawca zrezygnował z funkcji restauracyjnej i postawił na połączenie pubu z barem z daniami street-fodowymi. Karta w Next podzielona jest na kilka pozycji, ale podstawę stanowi mięso kebabowe (kurczak albo cielęcina), które serwowane jest tutaj ze świeżymi i grillowanymi warzywami, twarożkiem i autorskimi sosami (m.in. czosnkowy, pikantny, hummus, awokado). Danie zamówimy w bułce (pszennej albo pełnoziarnistej), tortilli, w pudełku lub na talerzu. Jest też wersja wege z falafelem. Ceny zaczynają się od 14 zł. Ciekawostką w ofercie Next jest flann, czyli tarta na cienkim cieście francuskim w kilku kompozycjach, m.in. z tuńczykiem czy bekonem (od 12 zł). Ponadto w ofercie: drinki, piwa, napoje ciepłe i zimne. Od niedzieli do środy lokal czynny jest w godz. 12-24, od czwartku do soboty w godz. 12-4.
Endorfina
Nowy lokal na Zaspie, a dokładnie w pawilonie handlowym przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa). Endorfina wpisuje się w model popularnych bistro serwujących świeże, domowe dania z bemarów. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. W ofercie są m.in. takie dania jak kuleczki drobiowe w sosie koperkowym (12 zł), kotlet schabowy (12 zł), łosoś (19 zł), gołąbki w sosie pomidorowym (6 zł), falafel (9 zł), wegański makaron bolognese (10 zł) czy żurek (9 zł) lub rosół (6 zł). Za dodatki do dań głównych musimy dopłacić - ziemniaki i kasze kosztują 5-6 zł, surówki: 4 zł. Na miejscu zjemy też śniadania: jajecznica od 8 zł, parówki 2 zł za sztukę, owsianka 5 zł. Codziennie dostępny jest również dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem w cenie 19,90 zł. Endorfina wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. W środku panuje kameralna, domowa atmosfera. Czynne codziennie w godz. 9-20.
Miejsca
-
Bistro Endorfina Gdańsk, Żwirki i Wigury 4/12A
-
Next Sopot, Bohaterów Monte Cassino 15
-
Avangarda Beers & More Sopot, Dworcowa 7
-
Czkawka Gdańsk, Jana Kilińskiego 9/4
Miejsca
Opinie (109) ponad 10 zablokowanych
-
2017-12-16 23:42
humusland (5)
Bylem kilka razy na humusie w humuslandzie i bylo smacznie. teraz chodze do Metropolii na skosne jedzenie. Fajnie, ze humus tez tam jest ale z cenami to juz pojechali. W humuslandzie bylo tanio teraz juz tam nie pojde. Za ok 20 zl (z dodatkowym chlebkiem) wole zjesc normalny obiad.
Trzeba bylo brac lokal (sa wolne) na Dmowskiego, taniej (czynsz) i wiecej ludzi.- 11 2
-
2017-12-17 00:46
No , pojechali. Mają o 90groszy drożej niż w hummuslandzie. Żydy.
- 2 5
-
2017-12-17 00:48
A po 19 za 9 złotych. Zdziercy.
- 1 5
-
2017-12-17 00:49
Od kiedy zaczęli sprzedawać także mięcho moja noga u nich już nie postanie.
- 1 7
-
2017-12-17 00:50
(1)
Co ty pitolisz. Byłam tu i tu i cena podobna. Tym wpisem chińczyka reklamujesz?
- 1 3
-
2017-12-17 00:52
Lepiej Chińczyka niż jakiegoś araba albo żyda.
- 2 2
-
2017-12-17 10:12
Fani piwa... Pijaki
- 0 7
-
2017-12-17 13:15
harrisa (3)
szakszuki (14,90 zł - dla studentów i doktorantów oraz pracowników galerii - 12 zł w zestawie z kawą)
Ktos mi odpowie na pytanie czemu mam tam pojsc skoro klienci dzieleni sa na lepszych i gorszych ? Moze sladem baby co karmila cycem w knajpie i dostala 2 tys odszkodowania warto pojsc do Sadu ?- 9 6
-
2017-12-17 19:04
Skoro drukarz nie może odmówić druku plakatów gejowskich a pozbawiona hamulców moralnych matka wywala cyca w miejscu publicznym i sugestia karmienia w innym miejscu jest karana grzywną, wobec tego nierówność płacenia za ten sam produkt, jak najbardziej nadaje się na wokandę sądową.
Swoją drogą jak na dłoni widać KRETYNIZM i PARALIŻ politpoprawności i LEWACKIEGO punktu widzenia.
Jak to słusznie określił to śp Kisiel "Socjalizm (równie dobrze polipoprawność, Unia Europejska itp) to taki ustrój, który walczy z problemami które sam sobie stwarza".- 5 4
-
2017-12-17 22:49
Podaj łosiu do sądu PKP ,że zniżki uczniowkie daje a Honorowych Krwiodawców i Emerytów że za darmo jeżdżą. Łoś z ciebie totalny.
- 2 3
-
2017-12-17 22:53
Brawo Gdańsk
Może dla debili też dadzą zniżkę. Masz pewniaka że się załapiesz.
- 2 0
-
2017-12-17 16:34
(1)
Gdzie ty przeczytałaś takie herezje? W każdym podręczniku do biologii lub innych książkach znajdziesz informacje, że człowiek nie był roślinożerny ! Chcesz sobie jeść same rośliny to jedź ale nie narzucaj innym swoim poglądów. ( Bo niestety naukowo nie są udowodnione) ewentualnie napisane przez innego fanatyka wege co ma problem z odróżnieniem pojęcia ,, zwierzęta hodowlane przeznaczone do konsumpcji" a pojęciem ,, zwierzęta na świecie " .
- 6 0
-
2017-12-17 22:44
I te wegańskie zawłaszczanie nazw potraw
Niech sobie wymyślają nazwy : breja z soczewicy albo tofu z wody. A nie flaczki, kotlet, solianka. I mleko sojowe. Mleko pochodzi od ssaków, a nie od roślin.
- 3 1
-
2017-12-17 16:37
Przepraszam, czy aby wejść w progi tego przybytku
trzeba tez być gejem?
- 8 6
-
2017-12-17 16:40
Oj idiotko, pokaz mi zdrowe jedzenie w dobie GMO.
J.w.
- 3 2
-
2017-12-17 22:01
Spieszmy sie kochac te miejsca...
... tak szybko odchodza.
- 3 2
-
2017-12-17 23:35
Gdzie jest szaleństwo?
Humus, pierogi, suszi, naleśniki ze szpinakiem, kiełki, fasola, ciecierzyca, czy rukola - to mi nie przeszkadza, a nawet czasem smakuje. Jednak idąc w miasto nie chcę się tylko obżerać niskokaloryczną wegetariańską paszą, ani nawet "stejkami", chcę szaleństwa, na które nie mogę sobie pozwolić ani w pracy, ani w domu. To są lokale dla 25-letnich dziadków, zwanych chyba "hipsterami". Ja chcę rocka, dekadencji, tańców na stole i muzyki na żywo (może być nieznany zespół, byle był wypiard). Niestety, poza nielicznymi wyjątkami, trójmiejska oferta rozrywkowa zionie dla mnie od 20 lat nudą. Czasem człowiek się szarpnie na koncert z 2-miesięcznym planowaniem, to jest namiastka klimatu, ale na zawołanie, to tylko echo, i tandeta clubbing/disco/hip-pop.
- 7 1
-
2017-12-18 09:45
A
A dla kogo one są.
- 1 0
-
2017-12-18 12:46
Kawa
Czkawka... nie polecam , człowiek tam jest przemądrzały ...
- 3 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.