• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: hummusija, tajski bar i nowe kawiarnie

Łukasz Stafiej
25 października 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Hummusland podaje wyłącznie hummus - takiego baru w Trójmieście brakowało. Hummusland podaje wyłącznie hummus - takiego baru w Trójmieście brakowało.

Pierwszy bar z hummusem i bar z uliczną kuchnią tajską, oryginalne kawiarnie oraz kameralne bistro z kreatywną kuchnią autorską - to kilka spośród dziesięciu nowych lokali, które przedstawiamy w kolejnym odcinku cyklu "Nowe lokale w Trójmieście".



Black and White Coffee
Black and White Coffee to kolejna w Trójmieście kawiarnia, której właściciele chcą promować picie kawowych alternatyw. Jest to jednak pierwsze tego typu miejsce, gdzie kawę przygotowuje aż tak utalentowany barista. Leszek Jędrasik, który lokal prowadzi ze swoją partnerką Barbarą Szparagowską - również utytułowaną baristką - jest mistrzem w swoim fachu. Potwierdzają to wysokie miejsca w setkach konkursów na całym świecie, także te na podium w zawodach na najlepszego baristę w Polsce. Jeśli ktoś nie daje wiary, może się o tym przekonać na własne oczy - część dyplomów już zdobi ściany niewielkiej, ale urządzonej z dbałością o najmniejsze szczegóły kawiarenki przy ul. Władysława IV 28 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, a niebawem dołączą do tej galerii kolejne.

  • W Black and White Coffee pracuje jeden z najbardziej utalentowanych baristów w Trójmieście.
  • Tu'gehter to kameralne bistro z kuchnią autorską.
W Black and White Coffee napijemy się kawy we wszelkiej możliwej postaci: od espresso (5 zł), przez dripa czy aeropressa (7-9 zł), po latte czy cappuccino z wymyślnym, artystycznym wzorem na piance (7-9 zł). Trunek parzony jest ze starannie wybieranych przez parę właścicieli ziaren z palarni na całym świecie. A że lubią oni odkrywać nowe smaki kawy, oferta wciąż się zmienia. Aby popróbować nowości, najlepiej wybrać się w którąś z niedziel, gdy organizowane są kawowe degustacje. Na miejscu można również nabyć specjalne urządzenia do przygotowania kawowych alternatyw i nauczyć się podstaw tej sztuki na warsztatach, które niebawem startują i mają odbywać się regularnie (uczestnictwo 50 zł). Ofertę kawową dopełniają wypiekane przez właściciele ciasta (także wegańskie) - codziennie inne, m.in. sernik na spodzie brownie, sernik krówkowy czy czekoladowe ciasto z figami (od 7 zł za porcję). Napijemy się również autorskich koktajli owocowo-warzywnych i zjemy sałatkę. Kawiarnia otwarta jest od poniedziałku do piątku w godz. 8:30-18:30, a w weekendy w godz. 12-18.


Tu'gether
Tu'gehter to miejsce z koncepcją restauracyjną, której w Sopocie trochę brakowało. Niewielki lokal przy ul. Grunwaldzkiej 65 zobacz na mapie Sopotu (to ta mniej turystyczna część tej ulicy) jest bowiem bistro z autorską kuchnią. To przyjemna i potrzebna odmiana od skupionych wokół Monciaka lokali, w większości serwujących kulinarne standardy. Właściciele Tu'gether chcą, aby był to kameralny lokal skierowany przede wszystkim do mieszkańców, w drugiej kolejności - turystów. Warto dodać - do mieszkańców zainteresowanych kreatywną kuchnią.

  • W Kreatywna Cafe możemy nie tylko wypić kawę, ale i nauczyć się lepienia w glinie i ceramiki artystycznej.
Karta jest krótka, ma się zmieniać co kilka tygodni i sztampy w niej nie znajdziemy. Dba o to szef kuchni - Kacper Maziuk, który swoje doświadczenie zdobywał w londyńskich restauracjach z gwiazdkami Michelin: Sketch i Arbutus. Zjemy m.in. truflę makową z półgęskiem i sosem z palonej papryki (13 zł), śledzia bałtyckiego z pianą z fermentowanych truskawek i goździków (10 zł), dorsza aromatyzowanego węglem drzewnym z botwinką i białą rzodkwią (28 zł), marynowaną w miso i miodzie karkówkę z dzika z kawiorem (34 zł) czy - na deser - gruszkę w popiele z igieł sosnowych (13 zł). W godz. 12-18 serwowany jest również trzydaniowy lunch (przystawka/zupa, danie główne, deser) w cenie 29 zł. Wnętrze spodoba się miłośnikom minimalizmu i nieoczywistych rozwiązań, np. takich, jak żywy mech porastający całą ścianę. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-22.


Kreatywna Cafe
Pierwsza z dwóch kawiarni, które właśnie otwarto w jednym z budynków kompleksu Garnizon Kultury na terenie wrzeszczańskiego osiedla przy ul. Juliusza Słowackiego 19 zobacz na mapie Gdańska. Nazwa Kreatywna Cafe nie jest bez znaczenia - ma to być bowiem miejsce, gdzie będzie można uwolnić swoje artystyczne talenty i nauczyć się wszystkiego o lepieniu z gliny i tworzeniu ceramicznych naczyń i rzeźb. Połowę powierzchni niewielkiej kawiarni przeznaczono na potrzeby warsztatów ceramicznych i zagospodarowano stołem i półkami z niezbędnymi narzędziami i surowcami. Dwugodzinne zajęcia kosztują 40 zł, można również rezerwować terminy na większe i dłuższe imprezy w zamkniętych grupach. Miłość właścicielki do projektowania i dobrego designu widać na każdym kroku - stoły i lampy zostały wykonane ręcznie, nawet kawę (espresso za 5 zł, najdroższa kawa z alkoholem - 16 zł) serwuje się tutaj w wykonanych samodzielnie przez szefową filiżankach.

W Kreatywnej zjemy na razie niewiele - właściciele testują gusta i zapotrzebowanie gości. Na mały głód spróbować można zestawu trzech autorskich hummusów (19 zł) czy zupy-kremu z cebuli (12 zł). Większy apetyt zaspokoimy daniem, które w zamierzeniach właścicieli ma stać się tutejszą kulinarną wizytówką, czyli pieczonym ziemniakiem - albo w wersji z chilli con carne (26 zł) albo z tuńczykiem i kukurydzą (22 zł). Oprócz tego wybierać można w przeróżnych słodkościach, m.in. brownie ze słonym karmelem (12 zł) czy domowym bloku czekoladowym. Kawiarnia czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 9-20, a w weekend w godz. 10-20.


Sztuka Wyboru
Druga nowa kawiarnia w Garnizonie Kultury zobacz na mapie Gdańska to Sztuka Wyboru. Choć nazywanie tego ogromnego miejsca (900 m kw. na dwóch piętrach) wyłącznie kawiarnią to spore uproszczenie. Bliżej mu do prywatnie zarządzanego osiedlowego centrum kultury - takie przynajmniej aspiracje mają właściciele. W Sztuce Wyboru funkcjonuje bowiem: galeria, sklep z ubraniami i sztuką użytkową polskich (i nie tylko) współczesnych projektantów i księgarnia z wydawnictwami książkowymi i magazynowymi poświęconymi sztuce, designowi, kulinariom, modzie czy literaturze faktu. Planowana jest również organizacja warsztatów (np. z jogi), spotkania autorskie czy targi kulinarne i mody.

  • Sztuka Wyboru to połączenie kawiarni, księgarni, galerii, pracowni i sklepu ze sztuką użytkową.
Sercem lokalu jest parter, gdzie znajduje się przestronna, urządzona w minimalistycznymi i ciepłym stylu kawiarnia. W karcie klasyka: ciasta (7 zł), tarty (8 zł) i kanapki (6-8 zł). Napijemy się kawy (espresso od 4 zł), świeżo wyciskanego soku (5 zł), piwa i wina (kieliszek od 9 zł). Lokal czynny jest codziennie w godz. 9-21.


Hummusland
Hummus, czyli danie z ciecierzycy utartej z pastą sezamową i podawanej z przeróżnymi dodatkami i przyprawami, to wizytówka kuchni bliskowschodniej. Na ulicach miast Libanu czy Izraela hummusije, czyli bary serwujące ten specjał, popularne są niczym kebabownie w Polsce. To również danie, które zyskało ogromną popularność na Zachodzie - szczególnie wśród wegetarian i wegan. W Trójmieście dotąd brakowało miejsca specjalizującego się w hummusie. Tę lukę zapełnia Hummusland. Niewielki lokal przy ul. Wajdeloty 3 zobacz na mapie Gdańska we wrzeszczańskim minizagłębiu kulinarnym prowadzi małżeństwo zakochane w kuchni Bliskiego Wschodu. Głównego bohatera ich menu zjemy w kilku odsłonach: oprócz klasycznego (14 zł) z dodatkiem oliwy i przypraw takich jak zaatar, papryka czy kumin, spróbować możemy również m.in. dyniowego, posypanego pestkami granatu, pomidorowego, marchewkowego, buraczanego czy z dodatkiem guacamole (smakowe hummusy kosztują 17 zł). Każda porcja podawana jest z ciepłą pitą wypiekaną w pobliskiej piekarni. Dobierać możemy dodatki, m.in. dzikie ogórki arabskie, oliwki, marchewki czy seler naciowy (3 zł).

  • W Hummusland zjemy kilka rodzajów hummusu. To spora porcja, do której możemy dobrać różne dodatki - świeże albo marynowane warzywa.
  • Hummusland podaje wyłącznie hummus - takiego baru w Trójmieście brakowało.
Hummusland ruszył kilka dni temu i spotkał się z ciepłym przyjęciem trójmiejskich bywalców. Właściciele planują rozbudować menu m.in. o falafele - kotleciki z ciecierzycy oraz arabską sałatkę tabbouleh. W niedalekiej przyszłości w lokalu będzie można napić się piwa rzemieślniczego - obecnie dostępne są jedynie lemoniady i soki. Lokal czynny jest codziennie w godz. 12-20.


Ton Rak Thai Street Food
Ton Rak to pseudonim sympatycznego Taja, który w Polsce od kilku lat współpracuje z różnymi restauracjami. Niewielka budka przy ul. Trubadurów 8A zobacz na mapie Gdańska, nieopodal przystanku SKM Politechnika Gdańska, to jego kolejne przedsięwzięcie, w którym zjeść można proste, uliczne jedzenie tajskie. Jak zapewnia właściciel, jedzenie przygotowywane jest ze sprowadzanych z Azji produktów, a gotują je doświadczenie w gastronomii Tajowie, m.in. Ton Rak.

  • Ton Rak to patron i szef kuchni w swoim barze z kuchnią tajską. Zjemy tu taniej niż w restauracji, ale na pewno nie tak tanio jak na ulicy w Bangkoku.
Zamówimy tutaj wszystkie najbardziej znane dania serwowane ze straganów na ulicach tajskich miast. Na pewno trzeba spróbować aromatycznej zupy na mleczku kokosowym z krewetkami - Tom Yam Kung (17 zł), ostrego zielonego curry z kurczakiem (19 zł), słodkiego smażonego makaronu ryżowego z orzeszkami i krewetkami Pad Thai (24 zł) czy smażonego ryżu z warzywami (17 zł). Dania podawane są na jednorazowych talerzach, można zjeść na miejscu lub zabrać w szczelnie zapakowanych pojemnikach na wynos. Dostępne są również dowozy na telefon na terenie Gdańska i Sopotu. Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-21, a w piątki i soboty w godz. 12-22.


Winne Grono
Właściciel Winnego Grona kocha jeść i łączyć na talerzu różne, czasem nietypowe smaki. Szczególnie upodobał sobie kuchnię francuską i polską. W swojej restauracji postanowił pożenić te dwie kulinarne kultury, bo - jak uważa - widzi w nich spore podobieństwo. Karta menu jest krótka i zdaje się być dokładnie przemyślana. Wśród przystawek i zup znajdziemy m.in. carpaccio z suszonej piersi kaczki (17 zł) i klasyczny quiche lorraine z wędzonym boczkiem oraz krem z pora na słodkim winie (15 zł) i krem z łososia z serem gruyere (19 zł). Wśród dań głównych króluje konfitowana noga z kaczki z gnocchi i sosem z jagód (39 zł) czy filet z dorsza z puree z kalafiora (39 zł). Desery to francuska klasyka: fondant z orzechami laskowymi (16 zł) czy creme brule (15 zł).

  • W Winnym Gronie równie ważne co jedzenie - inspirowane kuchnią francuską i polską - jest wino. W ofercie kilkadziesiąt pozycji.
Osobna historia to wina - tych w Winnym Gronie napijemy się kilkadziesiąt gatunków. Wszystkie są sprowadzane bezpośrednio z Francji i szczegółowo opisane w obszernym katalogu. Od poniedziałku do piątku w godz. 12-18 serwowane jest również trzydaniowe menu dnia (w październiku w cenie 21,75 zł, w listopadzie - 25 zł). Winne Grono znajduje się w niewielkim budynku przy ul. Mikołaja Kopernika 17a zobacz na mapie Gdańska w miejscu, gdzie wcześniej znajdowała się osiedlowa pizzeria. Na szczęście właścicielowi sprawnie udało się odświeżyć wnętrze - jest skromnie, ale elegancko. Restauracja czynna jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty do ostatniego klienta.


Włoszczyzna
Włoszczyzna to alternatywa dla osiedlowych barów z pizzą, która ocieka tłuszczem, a składniki gubią się w cieście pulchnym niczym gąbka. Tutaj o czymś takim nie ma mowy. Może i placek nie jest idealnie cienki i chrupiący, jak te wypiekane w piecu opalanym drewnem, ale wciąż jest to bardzo poprawnie wykonana i smaczna pizza. Stara się o to trójka znajomych, którzy po studiach swój niewielki lokalik otworzyli przy ul. Myczkowskiego 1 zobacz na mapie Gdańska na Morenie. Karta jest króciutka i króluje w niej oczywiście włoski placek. Zjemy zarówno klasyczne kompozycje: margherita (10 zł), salami (13 zł) czy vegetariana z bakłażanem (15 zł), jak i te bardziej autorskie: np. milano e gorgonzola z ostrym salami, gorgonzolą i pieczoną papryką marynowaną w ziołach (17 zł) czy formaggi e spianata z salami i ziołową ricottą (17 zł).

  • Włoszczyzna to niewielka pizzeria trójki znajomych ze studiów. To również ciekawa alternatywa dla typowych, osiedlowych pizzerii na Morenie.
Na przystawkę zamówimy krem z pomidorów z mozarellą (7 zł), sałatkę caprese (10 zł) czy deskę włoskich serów i wędlin (18 zł). Niestety w lokalu brakuje wina, jest za to dobrej jakości kawa (espresso - 3,50 zł, cappuccino - 5 zł). Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, a w piątki i soboty w godz. 12-23.


107
"Sto siódemka" to nowy pub w miejscu znanego i lubianego przez klubowiczów Blaszanego Bębenka. Wystrój lokalu w piwnicy kamienicy przy ul. Ogarnej 107 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu uległ niewielkiemu liftingowi. Nowi właściciele - dwaj bracia, którzy wcześniej pracowali w pubie U Szkota - dodali parę elementów, które nadały miejscu odrobiny rockowego pazura. I taki też ma być charakter organizowanych tutaj wydarzeń - właściciele nie planują kontynuować imprezowego programu poprzedniego klubu, stawiają za to na niewielkie koncerty, jam-session czy wernisaże wystaw.

  • 107 to nowy pub w miejscu popularnego klubu Blaszany Bębenek.
Piwoszy do lokalu przyciągnie zapewne wiadomość, że w 107 napijemy się kilkunastu rodzajów piw z rzemieślniczych i regionalnych browarów (od 7 zł), w tym m.in. Belhaven Scottish Ale z jedynego w Polsce nalewaka tego piwa (12 zł). W niedalekiej przyszłości właściciele chcieliby również uruchomić kuchnię z prostym jedzeniem ulicznym, np. burgerami. Pub 107 czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 18-1, w piątki i soboty do godz. 2.


Mono Kitchen
Mono Kitchen to nowa restauracja, która zajęła lokal po popularnej klubo-restauracji Cico przy ul. Piwnej 28/30 zobacz na mapie Gdańska w gdańskim Śródmieściu. Podobnie jak u poprzednika, atmosfera nowego miejsca jest niezobowiązująca. Zadbano o nowoczesny, minimalistyczny design, wygodne, miękkie krzesła (zaprojektowane przez uznanego projektanta Tomasza Rygalika), a z głośników sączy się nienarzucająca się muzyka.

  • Mono Kitchen zajęło lokal po dawnym Cico. W nowoczesnych wnętrzach serwowana jest pomysłowa kuchnia fusion.
Lokal jest spory - zajmuje dwa poziomy, w tym piwnicę. Warto usiąść jednak na parterze - choćby po to, aby móc obserwować kucharzy, którzy pracują w przeszklonej kuchni. W karcie znajdziemy dania kuchni fusion. Zjemy m.in. smażone carpaccio z rostbefu aromatyzowane dymem z drzew owocowych (24 zł), flambirowane malibu krewetki z ananasem i wiórkami kokosowymi (30 zł), zupę kukurydzianą z kolendrą (12 zł), pierś z kaczki przygotowaną metodą sous-vide z marmoladą z czerwonej kapusty (38 zł), australijski stek z wołowiny angus z sosem z kwaśnej śmietany (69 zł) czy smażonego halibuta na maśle szałwiowym z figami (45 zł). Nie zapomniano również o weganach i bezglutenowcach, którym dedykowano kilka potraw, m.in. kotleciki z bobu ze smażonym tofu i warzywami (25 zł), pieczoną dynię z borowikowym risotto i warzywami korzeniowymi (25 zł) czy makaron bezglutenowy z grillowanym bakłażanem i cukinią (30 zł). Codziennie serwowane jest również dwudaniowe menu dnia (22 zł). Śniadania podawane są w postaci bufetu w cenie 30 zł. Właściciele planują organizować również koncerty. Mono czynne jest od niedzieli do czwartku w godz. 7-23, a w piątki i soboty do północy.

Miejsca

Opinie (153) 8 zablokowanych

  • ton rak jest super:D

    byliśmy tam własnie niedawno. mój chłopak jest amatorem takich smaków od dawna, dla mnie tajskie jedzonko było nowością ale od razu zakochałam się w smaku Kao pad z warzywami i krewetkami. pycha! robert zachwalał za to quick makaron z czerwonym ostrym curry. Na pewno następnym razem wpadniemy jeszcze na sajgonki ;)

    • 0 0

  • pychotka

    ostatnio szukaliśmy nowych miejsc gdzie zjeść w gdańsku coś innego niż włoską kuchnie i trafiłam na artykuł o Ton Rak tej tajskiej ulicznej knajpce. Bylismy w weekend i faktycznie jedzenie jest świetne, do tego fajnie że niedrogo i mogłam popróbować nowych smaków w końcu :D

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane