Wiadomości

stat

Nowe lokale: japoński streetfood, zupy i tanie jedzenie


Kolejne bary i restauracje otwierają się w Trójmieście. W ramach cyklu "Nowe Lokale" odwiedziliśmy m.in. bar z japońskim jedzeniem ulicznym, zupiarnię, bistro z tanimi obiadami i śniadaniami oraz kawiarnię połączoną z przestrzenią kreatywną.



Mesobox
Mesobox na trójmiejskiej scenie kulinarnej znany jest od dwóch lat - jego szef, były pracownik firmy turystycznej i podróżnik, który zjechał pół świata, zaczynał z barem na kółkach. Kilka miesięcy temu food trucka zamienił na kontener i otworzył bar przy ul. Kołobrzeskiej 2 zobacz na mapie Gdańska, nieopodal przystanku SKM na Przymorzu. Wnętrze jest niewielkie, raptem kilka miejsc, ale zamawiać można oczywiście na wynos. Oferta jest skromna i składa się ze streetfoodowych dań japońskich - zarówno wiernych kopii, przepisy których właściciel zdobył od należącej do rodziny Japonki, jak i autorskich inspiracji. Najtaniej zjemy rollo z ryżem i pikantnym kurczakiem zawinięte w algi morskie (13 zł). Najdrożej kurczaka karage (22 zł), czyli ryż z pikantnym, smażonym kurczakiem w grubej panierce. Mesobox to również jedno z niewielu w Trójmieście miejsc, gdzie zjemy niezły ramen, czyli japoński rosół z dodatkami. Rodzaj makaronu, bulion i wkładkę można sobie dowolnie komponować. Ceny zaczynają się od 19 zł za miskę miso czy kare ramenu. Warto śledzić ich profil na Facebooku, gdzie właściciel zamieszcza informacje o przygotowywaniu innych wywarów - np. gotowanego całą dobę bulionu wieprzowego. Mesobox czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18. W najbliższą niedzielę będzie wyjątkowo czynne w godz. 13-18.
W skrócie: Mesobox to bar z japońskim streetfoodem i ramenem.
Adres: Gdańsk Przymorze, kontenery przy ul. Kołobrzeskiej 2 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: 13-22 zł.



Przystanek Zupa
Zupiarnia (ale nie tylko) w centrum Gdyni przy ul. Świętojańskiej 85 zobacz na mapie Gdyni. Lokal działa od godz. 8 i wtedy największym zainteresowaniem cieszą się kanapki (5 zł) i kawa (6 zł za americano, 5 zł za espresso). Około południa do gry wchodzi flagowy produkt, czyli zupy. Codziennie w menu jest ich kilka, niektóre się powtarzają, inne trafiają na kredową tablicę okazjonalnie. Jak to zwykle w takich miejscach bywa, coś dla siebie znajdą i mięsożercy, i wegetarianie. Zjemy m.in. tajską na mleczku kokosowym, ostrą meksykańską i aromatyczną marokańską harrirę, ale też swojskie pozycje, takie jak flaki, ogórkową czy pomidorową. Mała miska (300 ml) kosztuje 7 zł, duża (półlitrowa) - 9 zł. Do każdej porcji gość dostaje bagietkę oraz może skorzystać z dodatków - ziaren czy grzanek. Lokal czynny jest do godz. 18, ale warto pamiętać, że pod wieczór niektórych zup może już nie być.
W skrócie: Przystanek Zupa to bar szybkiej obsługi z zupami, kanapkami i kawą.
Adres: Gdynia Śródmieście, ul. Świętojańska 85 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: 5-9 zł.



Grass
Nowe miejsce w lokalu na rogu Szerokiej i Pańskiej zobacz na mapie Gdańska, gdzie do niedawna działały popularne Tekstylia (które wrócą późną wiosną w nowym wcieleniu przy Szerokiej). Wnętrze doczekało się oczywiście remontu, a nowy właściciel postawił na schludny minimalizm. Nazwa Grass oczywiście ma znaczenie - projektant podczas aranżacji nie żałował zielonego koloru i motywów mogących kojarzyć się z trawą. Błędne nie będą również skojarzenia z nazwiskiem znanego pisarza pochodzącego z Gdańska. W menu ma być sezonowo i raczej klasycznie - to połączenie tzw. kuchni międzynarodowej ze sporym naciskiem na polską. Przystawki zaczynają się od 14 zł za śledzia w oleju rydzowym z galaretką agrestową, za 9 zł zjemy zupę dnia albo pomidorową z mozarellą, 12 zł kosztuje żurek na domowym zakwasie. Dania główne to krótka lista makaronów (od 22 zł), burgerów (od 20 zł) i pierogów (od 18 zł). Zamówimy też dania z rybą czy z mięsem, m.in. schab z kością z pieczonym ziemniakiem i kapustą (24 zł) czy dorsza z frytkami z batata (32 zł). Wieczorami lokal zamienia się koktajl-bar. W planach są niewielkie wydarzenia artystyczne, m.in. koncerty. Grass otwarty jest od godz. 11 do godz. 22 (w piątki i soboty do północy). Niebawem w lokalu ruszy oferta śniadaniowa, zmieni się też godzina otwarcia.
W skrócie: Grass to połączenie restauracji z kuchnią polską i międzynarodową z koktajl-barem.
Adres: Gdańsk Śródmieście, ul. Szeroka 121/122 (róg Pańskiej i Szerokiej) zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawka od 14 zł, danie obiadowe od 20 zł.



Mata Co Chceta
Tę lokalizację na mapie Wrzeszcza dobrze pewnie znają widzowie programu Magdy Gessler. Swego czasu próbowała ona ratować znajdująca się pod tym adresem, czyli Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska, restauracyjkę. Sukcesu nie było. Podobną historię miały inne knajpki w tym miejscu. Właściciele Mata Co Chceta przeszłością tego całkiem sporego lokalu się nie przejmują i postawili na prosty gastronomiczny model - jadłodajnię z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i prosta. Każda kategoria dań ma taką samą cenę, ok. 10 zł. Za zestawy śniadaniowe (np. jajecznica albo twarożek) zapłacimy 9,99 zł. Za sałatki - 11,99 zł. Za zestaw obiadowy (np. zupa + schabowy albo naleśniki + surówki) - też 11,99 zł. Za pierogi - 9,99 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie z dostępnych składników, a ich ilość wpływa na cenę - od 11,99 do 13,99 zł. Piwo od 6 zł. Mata Co Chceta czynne jest od godz. 8 do 22. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady (do godz. 18) oraz pierogi, sałatki i pizze (do godz. 22).
W skrócie: Mata Co Chceta to całodzienna jadłodajnia ze śniadaniami, domowymi obiadami i pizzą.
Adres: Gdańsk Wrzeszcz, ul. Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: śniadanie - 9,99 zł, obiad - 11,99 zł, pizza od 11,99 zł.



Projektowa
Miejsce o bardzo wielu twarzach, których wspólnym mianownikiem jest hasło "branża kreatywna". Z jednej strony sopocka Projektowa to kawiarnia, gdzie zamówimy kawę (od 5 zł), herbatę (od 7 zł), ziołowo-owocowy napar (10 zł) i domowe ciasto lub tartę (10 zł). Równocześnie jest to tzw. przestrzeń coworkingowa, czyli miejsce, gdzie każdy może przyjść ze swoim komputerem i pracować przy jednym z kilku stołów lub na kanapie. Jako swoje biuro Projektową traktuje również jej właścicielka - młoda architekta wnętrz. Kolejne wcielenie tego sopockiego lokaliku można by określić mianem "świetlicy dla branży kreatywnej". W Projektowej graficy, architekci, twórcy reklam czy studenci ASP mogą się spotkać, wymienić pomysłami czy zawrzeć znajomości, które zaowocują kolejnymi projektami. Sprzyjają temu m.in. tematyczne wydarzenia. W środę są to wykłady czy niewielkie koncerty, w czwartki pokazy alternatywnych filmów, w piątki spotkania przy planszówkach albo konsolach, a w niedziele kilkugodzinne warsztaty twórcze, np. z designu czy rysowania. Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny. Oprócz tego zobaczymy tutaj wystawy rysunków i zdjęć czy projekty mebli studentów oraz kupimy alternatywne gadżety i ubrania, jak np. krótkie serie autorskich pocztówek, much czy czapek. Miejsce znajduje się na parterze kamienicy przy ul. Obrońców Westerplatte 2-4 zobacz na mapie Sopotu i jest otwarte w godz. 10-21. Atmosfera jest bardzo przyjazna i domowa, a właścicielka otwarta na ciekawe działania twórcze i pomysły.
W skrócie: Projektowa to połączenie kawiarni i przestrzeni coworkingowej i warsztatowej.
Adres: Sopot, ul. Obrońców Westerplatte 2-4 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: kawa od 5 zł, ciasto - 10 zł.



By The Way
Restauracja z nowoczesną kuchnią polską w centrum Gdyni. Nazwa By The Way - "po drodze" - wzięła się od lokalizacji lokalu, który znajduje się na wysepce pomiędzy ul. Świętojańską (nr 130) zobacz na mapie Gdyni a aleją Zwycięstwa i posiada drzwi wejściowe zarówno z jednej, jak i z drugiej strony. Karta jest niewielka i tworzyło ją dwóch szefów kuchni pracujących wcześniej w trójmiejskich lokalach z podobną ofertą. Postawili na klasyczną kuchnię z lokalnych produktów. W daniach znajdziemy m.in. kaszubski olej rzepakowy, sery ze Skarszew, warzywa z Rumskiej Komitywy Wegetariańskiej, wołowina z Pniew czy drób od jednego z hodowców spod Kartuz. Zjemy np. bagietkę z rakami i sosem koperkowym (18 zł), ozorek cielęcy z chrzanem i grzybami shimeji (18 zł), sałatę z pastrami i marynowaną dynią (29 zł), pierś z kaczki z pieczonymi owocami i plackami buraczanymi (38 zł), kotlet schabowy z kością (34 zł), sandacza na kaszotto z rakami (42 zł) czy burgera z dorszem i boczkiem (35 zł). W karcie znajdują się również śniadania. W każdy weekend wprowadzana jest również wkładka tematyczna - obecnie są to dania z wołowiny, m.in. steki, burgery i tatary. Wnętrze lokalu urządzono bardzo modnie, jest jasno i estetycznie, ale na luzie. Właściciele planują degustacje win połączone z prelekcjami, wernisaże wystaw, a nawet pokazy mody. By The Way czynne jest od poniedziałku do czwartku w godz. 8-21, w piątki w godz. 8-23, w soboty w godz. 9-23, a w niedziele w godz. 9-21.
W skrócie: By The Way to restauracja z nowoczesną kuchnią polską.
Adres: Gdynia Śródmieście, ul. Świętojańska 130 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: przystawka od 15 zł, danie główne od 29 zł.



Jopengasse
Nowy lokal działającego od wielu lat na gdańskiej scenie gastronomicznej Jana Orchowskiego, właściciela Baru Pod Rybą. Jopengasse to pub, który znajduje się w podziemiach tej popularnej restauracji przy ul. Piwnej 61/63 zobacz na mapie Gdańska. Podziemiach, w których wizyta powinna być obowiązkowa dla każdego miłośnika Gdańska. Prace rewitalizacyjne piwnic trwały kilka lat i wymagały wiele wysiłku nie tylko budowniczych, ale i archeologów. Podczas remontu odkryto m.in. kilkusetletnią cegłę na ścianach czy belki stropowe. Fragmenty i pozostałości tych wszystkich elementów zostały wkomponowane oczywiście w aranżację surowego wnętrza. W Jopengasse można więc poczuć się jak w prawdziwej gdańskiej piwnicy sprzed trzystu lat. Atmosferę podkreślają stoły-gabloty, w których znajdziemy masę drobiazgów związanych z historią gdańska: stare gazety, listy, bibeloty, wieszaki czy korki od butelek. Aby odkryć wszystkie smaczki, jedna wizyta na pewno nie wystarczy. Nazwa nawiązuje oczywiście do dawnej nazwy ulicy Piwnej, która dotyczyła piwa jopejskiego - legendarnego gdańskiego trunku słodowego, którego receptury dotąd nie udało się odtworzyć. Jak przypuszczają właściciele, w jednym z pomieszczeń tej dwupoziomowej piwnicy warzono ten napój. W ofercie baru znajduje się wino oraz wybór piw rzemieślniczych. Można również zamówić dania z oferty Baru Pod Rybą, czyli przede wszystkim słynne pieczone ziemniaki z przeróżnymi kompozycjami farszowymi. Pub Jopengasse czynny jest od godz. 15.
W skrócie: Jopengasse to pub z piwami rzemieślniczymi i winem.
Adres: Gdańsk Główne Miasto, ul. Piwna 61/63 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: piwo od 9 zł.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (124)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Nowe lokale

Andiamo A Roma

Pizzerie
Gdynia
Starowiejska 15

Leśna Kawiarnia

Kawiarnie i herbaciarnie
Gdynia
Świętojańska 61

Krewetkarnia

Bary, bistro
Gdynia
Świętojańska 81/1

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Bazaar by Feed My Soul 6.0

Restauracje
Wspaniałe jedzenie, szybka, życzliwa i miła obsługa.

Mandaryn 5.0

Restauracje
Po opiniach bałam się, ale nie było czego :) Wszystko na 5, nie na 6 bo na to trzeba porządnie zasłużyć, ale jedzenie... więcej

Azja kuchnia wietnamska 3.0

Restauracje
Niestety zupa Pho składała się z wody lekko przyprawionej ,nawet nie ostrej (chociaż prosiłam) , 5 wiórków imbiru ,pó... więcej

Restauracja Manca pokaż na mapie 6.0

Restauracje
Bardzo pyszne jedzenie, w bardzo przystępnej cenie, PRZEMIŁA obsługa. Świetny pomysł z placem zabaw dla dzieci! W prz... więcej