• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kanapki z wołowiną i kuchnia ukraińska

Łukasz Stafiej
27 stycznia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 

Bar z kanapkami z wołowiną, restauracja z tradycyjną kuchnią ukraińską i kluborestauracja w zabytkowej kamienicy - te i kilka innych miejsc w Trójmieście opisujemy w najnowszym odcinku cyklu Nowe lokale.



Wołowa Buła



  • W Wołowej Bule zjemy kanapki z grillowaną wołowiną.
  •  Wołowa Buła
  •  Wołowa Buła
  •  Wołowa Buła
  •  Wołowa Buła
Kameralny bar z mocno wyczekiwaną przez wielu gdyńskich mięsożerców ofertą. Wołowa Buła przy Abrahama 12 zobacz na mapie Gdyni ("kantorowa" cześć tej długiej ulicy) specjalizuje się - nomen omen - w kanapkach z wołowiną. I to nie byle jaką wołowiną, bo dojrzewającą, dzięki czemu jest bardziej krucha. Posiekane mięso jest grillowane z papryką i cebulą, chwilę zapiekane z cheddarem, a następnie podawane w wielkiej bułce (pszenna lub grahamka). Do wyboru są różne dodatki: grillowany boczek, jalapeño i pikle oraz kilka wersji sosu sriracha. Ceny od 18 zł. Niebawem w karcie mają pojawić się również inne kanapki, m.in. inspirowana nowojorskim reubenem z mostkiem wołowym i kiszoną kapustą. Oprócz tego zamówimy domowe flaki (13 zł) i kilka napojów, w tym piwo (6-9 zł). Warto dodać, że Wołowa Buła to wcale nie inicjatywa młodych hipsterów, a dwóch 50-letnich kolegów, którzy postanowili w ten sposób spełnić swoje marzenia i założyć knajpkę z ulubionym jedzeniem. Sami obsługują, sami gotują i zagadują klientów. Lokal czynny jest od wtorku do czwartku w godz. 12-21, w piątki i soboty w godz. 12-23, a w niedziele w godz. 13-20. W poniedziałki nieczynne.


Pan Kotowski



  • Pan Kotowski to rodzinna restauracja z kuchnią ukraińską.
  •  Pan Kotowski
  •  Pan Kotowski
  •  Pan Kotowski
  •  Pan Kotowski
Restauracja serwująca domową kuchnię ukraińską. Wszystko się tutaj gotuje na bieżąco, korzystając z rodzinnych przepisów. Karta jest długa i miłośnicy smaków zza wschodniej granicy będą mieli z czego wybierać. Na przystawkę (16-40 zł) zjemy m.in. pasztet ze słoniny, są też domowe marynaty i kiszonki. Zupy (12-17 zł) to m.in. tradycyjny barszcz ukraiński z pampuszkami, ucha albo zupa z klockami (z kluseczkami). Warto spróbować galuszków po połtawsku - klusek z parowara (od 19 zł) albo ziemniaczanych placków - derunów podawanych z wędzonym mięsem i warzywami (29 zł). Mięsożercy mogą zamówić mięsną patelnię - porcja dla 4 osób kosztuje 82 zł, w skład której wchodzi m.in. domowa kiełbasa, wołowina czy żeberka. Są też kręczenymi, czyli mielone z grzybami i serem (26,50 zł) czy domowe gołąbki (20,50 zł). Wśród dań rybnych na pewno wyróżnia się "kocie jadło", czyli śledź albo skumbria w marynacie z cebulką, oliwkami i cytryną (16 zł). Na deser zamówimy m.in. zapiekankę z twarogiem i bakaliami (17 zł), hot ukrainian cake, czyli ciepłą babeczkę z makiem i lodami (15 zł), a nawet "słodką jajecznicę i frytki" (11 zł). Pan Kotowski znajduje się w piwnicy budynku przy Starym Rynku Oliwskim 7 zobacz na mapie Gdańska, gdzie przez lata działało El Paso. Lokal jest spory, świetnie sprawdzi się na większe imprezy okolicznościowe, a wystrój spodoba się fanom słowiańskiego folkloru. Na miejscu warto dopytać obsługę o pochodzenie nazwy, która związana jest ze znaną, ukraińską bajką. Restauracja czynna jest od poniedziałku do piątku w godz. 10-23, a w weekendy w godz. 13-23.


Canis



  • Canis znajduje się w zabytkowej kamienicy przy Ogarnej.
  •  Canis
  •  Canis
  •  Canis
  •  Canis
Na to miejsce warto zwrócić uwagę z kilku powodów. Po pierwsze, rzadko w Trójmieście pojawia się tak duża inwestycja gastronomiczna. Na potrzeby restauracji Canis właściciel wyremontował parter zabytkowej kamienicy przy ul. Ogarnej 27 zobacz na mapie Gdańska. Roboty (i kosztów) było przy tym z pewnością co niemiara - przestrzeń jest spora, przemyślana i zaprojektowana w najdrobniejszych szczegółach (wystrój jest połączeniem nowoczesnej elegancji z odrobiną dekadenckiego retro), niektórym elementom (części sklepienia czy kolumnom) przywrócono dawną świetność. Warto się tutaj wybrać choćby po to, żeby nacieszyć oczy. Po drugie, to miejsce łączy ofertę restauracyjną z kameralną ofertą klubową. W niemalże każdy dzień tygodnia planowane są niewielkie koncerty, a na barze przygotowano rozbudowaną ofertę alkoholi - nie tylko win, ale też autorskich koktajli, które barmani komponują również według indywidualnych próśb gości. Po trzecie: w Canis bardzo dużą uwagę przykłada się do kuchni. Szef, który szlify zdobywał w zagranicznych restauracjach, postawił na połączenie prostoty z wyszukanymi akcentami. Na przystawkę (19-38 zł) zamówimy m.in. tatara z majonezem z czerwonego wina i smażonym kaparem czy łososia z marynowaną kalarepą i słonym jabłkiem. Zupy (18-21 zł) to rybna z koprem włoskim i aromatem homara czy cebulowa na ogonach wołowych z serem Bursztyn. Na danie główne (25-59 zł) zjemy m.in. sznycel cielęcy z ziemniaczanym gratin i kapustą włoską, kurczaka z sosem z masła orzechowego i komosą, poliki wieprzowe z puree pietruszkowym, burakiem w occie balsamicznym i pieczoną marchewką czy pstrąga z pęczakiem z dynią i sosem szczawiowym. Na deser (16-23 zł) szef kuchni proponuje m.in. mus z topinamburu ze słonym karmelem borowikowym i jeżyną. Karta jest sezonowa i będzie się zmieniać. Właściciele planują również specjalne wieczorne wkładki, np. związane z tematyką danego koncertu czy innego wydarzenia w lokalu. Canis jest czynny od niedzieli do czwartku w godz. 12-24, a w piątki i soboty w godz. 12-1.


Ciao Ciao



  • Ciao Ciao to bar z prostą włoską kuchnią.
  •  Ciao Ciao
  •  Ciao Ciao
  •  Ciao Ciao
  •  Ciao Ciao
W niewielkim budynku przy Władysława IV 11a zobacz na mapie Gdyni w Gdyni lokale z kuchnią włoską działają od wielu lat. Ostatnio funkcjonowała tutaj restauracyjka Perche No, ale właściciele postanowili zmienić formułę i przekształcili ją w bar z prostym (i co istotne - tanim) włoskim jedzeniem. W Ciao Ciao króluje pizza neapolitańska pieczona w piecu opalanym drewnem, którą zjemy w kilkunastu odsłonach (10-20 zł). Drugie miejsce zajmują makarony - od carbonary po bolognese - łącznie kilkanaście raczej klasycznych pozycji (13-17 zł). Warto też zwrócić uwagę na przekąski (10-15 zł) - znajdziemy wśród nich m.in. smażoną polentę, domowe frytki, arancini czy chleb panierowany z szynką i mozzarelą. Do tego kieliszek wina lub szklanka piwa za 8 zł. Za 14 zł zamówimy dużą kanapkę z ciasta na pizzę z dodatkami. Od niedzieli do czwartku lokal czynny jest w godz. 10-21, a w piątki i soboty w godz. 10-22. Warto dodać, że w tygodniu od godz. 11 zjemy dwudaniowy zestaw lunchowy za 13 zł. Ciao Ciao prowadzi również dowozy - przy zamawianiu przez facebookowego messengera nie zapłacimy za dowóz.


Po Drodze



  • W Po Drodze zjemy przede wszystkim naleśniki i pierogi.
  •  Po Drodze
  •  Po Drodze
  •  Po Drodze
  •  Po Drodze
Niewielka, nowocześnie urządzona naleśnikarnia na parterze kompleksu Cztery Oceany przy ul. Obrońców Wybrzeża 17 zobacz na mapie Gdańska na Przymorzu. Na miejscu zjemy przede wszystkim naleśniki - wytrawne, na słodko czy zapiekane (od 7 zł za porcję). Zamówimy np. naleśniki w sosie bolognese, z łososiem, a nawet naleśniki z serem i parówką. Oprócz tego w karcie znajdziemy "makaron" z naleśnika w różnych kompozycjach (od 17 zł) i kilka specjalnych pozycji naleśników dla dzieci. Wybierać można ciasto pszenne lub bezglutenowe. Osobną część karty zajmują pierogi (od 16 zł) - przygotowywane na bieżąco według tradycyjnych przepisów, m.in. z kapustą i grzybami, ruskie, z jagodami i śmietaną czy z łososiem, szpinakiem i fetą. Kartę uzupełniają gofry (od 6 zł), desery i zupy: krem z pomidorów i zielonego groszku i jarmużu (9 zł). Lokal czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18, a w niedziele w godz. 11-18.

Miejsca

Opinie (155) ponad 10 zablokowanych

  • (3)

    Z nowości to w Sopocie wczoraj nowa tajska restauracja się otworzyła Bangkok. To jest czad miejsce. Kuchnia, i dla mnie tez wystrój, przebija wszystkie inne w trojmiescie ( co ważne ceny tez mają fajne), a trochę się znam na knajpach w 3citi

    • 2 9

    • Boszszszsz...
      Kolejny marketoid - amator.
      A wiesz, że są miejscówki, których właścicielom ani do głowy nie przyjdzie uprawiać kryptoreklamę, a mimo to stolik tam najlepiej rezerwować z jednodniowym wyprzedzeniem?
      Zgadniesz, dlaczego?

      • 7 0

    • Za taką reklamę to nie dałbym nawet 10 groszy. Przecież to trzeba być betonem, żeby się nabrać.

      • 2 0

    • A to już jest wyjątkowo ordynarna kryptoreklama.

      Ile szef płaci za takie teksty?

      • 2 0

  • WOŁOWA BUŁA (3)

    Najtańsza kanapka w menu za 18 zł i mała cola za 8 ????
    Wpaść na bułkę przejazdem (w końcu to fast food) ż dziewczyną i wydac 60 zł to chyba lekka przesada.
    Nie chcę być złym prorokiem, zawsze się stołowałem na mieście, wiec znam ceny i naprawdę macie za drogo.

    • 14 5

    • Ty nie masz dziewczyny...

      • 3 2

    • Co do cili za 8 zł to zupełna zgoda, ale jak mam dać za bułkę, którą się najem, 18 zł to czemu nie?

      • 5 1

    • Niestety, 5 miesięcy góra daję temu miejscu. Chyba, że mają zapas gotówki na interes.

      • 0 0

  • 18 zł za kanapkę? (3)

    Śmiechu warte! Ja sobie zrobię pyszną kanapkę w domu za dużo mniej. Z takimi cenami nie wróżę Wołowej Bule sukcesów!

    • 5 8

    • Porownaj (1)

      Za ile sam sobie dobrze zrobisz a za ile w bodedze dziewczyna , zobaczysz dopiero różnice w cenie, a klientów mają:)

      • 7 2

      • Nie chwal się, że chodzisz na kurki

        To nie powód do dumy ale raczej do wstydu:)

        • 3 0

    • Przykro mi ze nie każdego stać. Ale sa tacy co zapłacą, zjedzą z apetytem i pochwala

      • 0 0

  • PO DRODZE

    "Lokal czynny jest od poniedziałku do soboty w godz. 10-18, a w niedziele w godz. 11-18" - dzisiaj byłam tam koło 13. W środku ktoś był, ale lokal jest zamknięty. Widziałam jak przychodzili ludzie i szarpali za klamkę.
    Drona sugestia - piszcie o lokalach, które rzeczywiście są otwarte.

    • 8 4

  • Mają dojść frytki za 15,-
    :)

    • 2 0

  • Szczerze mówiąc nic ciekawego...

    • 1 1

  • Canis (1)

    Polecam. Wystrój i jedzenie pierwsza klasal.l

    • 3 2

    • Macie tam też od razu punkt doradztwa kredytowego? Jak już się reklamujecie, to ze wszystkimi usługami poproszę...

      • 1 0

  • Po Drodze (1)

    Jeszcze nigdy nie jadłem takiego chłamu. Żałuje ze nie zrobiłem zdjęć jedzenia. Byłem po 12 i z karty prawie nic nie było. Za 4 razem natknąłem się na jakieś danie które maja na stanie i przynieśli mi jakieś wymiociny odgrzane w mikrofali. Szybko się zamkną.

    • 4 4

    • Ja byłem w niedziele około 16:30, lokal był pełen. Wszystko ok !

      • 2 1

  • Robi się samemu najlepsze mozna dać nawet nie 500g ;) takiej i wogole

    • 1 0

  • Czemu ta knajpa ukraińska jest taka droga? Ceny z kosmosu a kuchnia podobna do naszej więc powinno być ceny w miarę ok. Już wolę samemu robić dania z kuchni ukraińskiej lub pójść do restauracji Kuchnia Rosyjska na Długiej - ceny spoczko, polecam

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane