- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Nowe lokale: kawiarnie, piwiarnie i jedzenie uliczne
W tym przeglądzie nowych lokali w Trójmieście królują nowe kawiarnie w Gdańsku oraz lokale z szybkim jedzeniem ulicznym, których kilka otwarto w Gdyni.
Kawiarni z prawdziwego zdarzenia doczekało się Brzeźno, gdzie na coś słodkiego czy orzeźwiający smoothie można zatrzymać się w małym i urządzonym w stylu "ikeowym", ale za to przytulnym Przystanku Kawa przy ul. Zdrojowej 2c . Fajna alternatywa, gdy nagle na plaży zepsuje się pogoda.
Z kolei na Stare Przedmieście dotarła moda na knajpki będące połączeniem kawiarni i piekarni. W Mitte - Chleb i Kawa napijemy się kawy, zjemy kanapkę lub coś słodkiego oraz kupimy kilka rodzajów chleba. Usiąść można nie tylko w dość surowo urządzonym wnętrzu, ale również - przy ładnej pogodzie - przy stolikach na zewnątrz, co jest ciekawym urozmaiceniem szarej ulicy Rzeźnickiej .
Piwosze znajdą na gastronomicznej mapie Gdańska nowy lokal, którego oferta powinna ucieszyć ich podniebienia. W pubie Pułapka przy ul. Straganiarskiej 2 (naprzeciwko Cafe Lamus) napijemy się wielu rodzajów piwa z regionalnych i tzw. rzemieślniczych browarów. Co warte odnotowania kilka z nich (głównie z browaru BrewDog lub Pracownia Piwa) lanych jest z kija - to rzadkość w trójmiejskich knajpach. Knajpka działa dopiero od tygodnia, ale już zdobyła serca gdańszczan i w niektóre wieczory trudno o miejsce w środku.
Z kolei klubowicze powinni sprawdzić Cafe Cooltura, którą otwarto w miejscu dawnego klubu Que Pasa przy ul. Chmielniej 101 . Na razie klub przyciąga imprezami didżejskimi, ale w planach są również koncerty. Wystrój lokalu jest intrygujący - surowemu, "piwnicznemu" wnętrzu towarzyszą kiczowate figurki zwierząt, meble z wystawek oraz kanapy w postaci samochodowych foteli.
Potraw kuchni francuskiej - przygotowywanych przez rodowitego Francuza - spróbujemy w restauracji A la Française przy ul. Spichrzowej 24/1 . Wnętrze lokalu zdaje się urządzone dość przypadkowo, za to menu nie powinno zawieść wybrednych (oraz wegetarian, bo o nich też nie zapomniano). Na miejscu można również nabyć produkty delikatesowe prosto z Francji.
Włoską kuchnię (ale nie tylko) znajdziemy za to w bistro Pasta and More przy ul. Piwnej 64/65 . Do niedawna działał tutaj bar sałatkowy, teraz zjemy makarony oraz dania kuchni polskiej - pierogi i naleśniki.
Na szybko posilimy się także w - na pierwszy rzut oka niepozornej - Lisiej Chatce przy ul. Hołdu Pruskiego 3 (wcześniej był tu sklepik spożywczy). W oliwskim bistro zjemy kanapkę, tosta, naleśniki czy makaron oraz napijemy się - coraz popularniejszej w całym Trójmieście - fritz-koli.
Nowo otwarte lokale w centrum Gdyni ucieszą przede wszystkim miłośników szybkiego jedzenia na ulicy. W Wurst Kiosku przy ul. Świętojańskiej 41a zjemy - popularne na niemieckich ulicach, tak samo jak u nas kebaby - kiełbaski z curry. 3 Burger przy ul. Świętojańska 61 to kolejny lokal serwujący robiące furorę w Trójmieście burgery. Co wyjątkowe na tle innych tego typu miejsc, tutaj skomponujemy bułkę z aż trzema rodzajami mięsa: wołowiną, baraniną, a nawet dziczyzną.
Z kolei Spaghetti Express przy ul. Świętojańska 52 oferuje szybkie dania z makaronu, sałatki oraz zupę w bardzo przystępnych cenach.
Limonka to pierwszy w Gdyni bar owocowy. W kolorowym wnętrzu przy ul. Świętojańskiej 34/1 napijemy się świeżych soków i smoothie oraz zjemy sorbety i sałatkę owocową.
Do grona nowych restauracji w Gdyni kilka dni temu dołączyła również Panorama, która mieści się w pomieszczeniach po dawnym Rodizio, przy ul. Adama Mickiewicza 1/3 . Lokalizacja na zboczu Kamiennej Góry robi swoje - z okien restauracji rozpościera się widok na morze i Gdynię. Wystrój jest minimalistyczny i elegancki. W menu znalazły się dania łączące tradycyjną kuchnię polską ze śródziemnomorską.
Prostsze i tańsze dania oferuje w swojej karcie naleśnikarnia Pozytyvka przy ul. Świętojańska 47 , gdzie do niedawna znajdowała się Hana Sushi. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Specjalnością są natomiast pierogi z ciasta drożdżowego wypiekane w piecu. Wystrój z akcentami amerykańskiego stylu.
Miejsca
Opinie (98) 2 zablokowane
-
2013-08-17 10:32
Czy wymienione wyżej lokaliki placą za ten artykul ? Czy to jest koleżenski sponsoring?? (3)
- 9 7
-
2013-08-17 14:06
pięciu zapiera się kolesiostwa
- 3 0
-
2013-08-17 21:10
(1)
Kolego a co za różnica ?? Napisali o nowych miejscach w 3 City nie ważne czy ktoś im za to zapłacił !
- 2 4
-
2013-08-18 15:27
masz swój udział koleś?
- 0 0
-
2013-08-17 10:59
Nadal za mało (5)
Nie wiem skąd tyle zgryzliwosci wsród gdanszczan? Moim marzeniem jest żeby Gdansk zaczął żyć tak jak to jest w innych miastach
Np. Kraków, Łódź, Toruń itd, tam życie wrze i nikomu nic nie przeszkadza, tylko u nas wieczne ujadanie za głośno, za brudno, za drogo, wszystko przeszkadza i nic się nie podoba......- 13 6
-
2013-08-17 11:30
re:
Czytając 3m.pl, pocieszam się, że to moderatorzy/administratorzy wbijają te debilne komenty, żeby podgrzać klikalność.
- 4 0
-
2013-08-17 13:25
Łódź?? chyba w XIXw
- 4 0
-
2013-08-17 14:13
(2)
Gdanszczanie są zgryżliwi bo:
przyszły miotły od sroki spod ogona , poustawiali się w kliki i wszystko robia pod siebie i dla siebie.
Zabili klimaty gdanskie wciskając mieszkańcom kit..a ty się z tym godzisz? mało chyba ci się podoba to jesteś od? Włącz myślenie zanim nie obudzisz się z ręką w nocniku- 2 2
-
2013-08-17 14:26
Gdanszczan juz nie ma (1)
To co tu mieszka to sa naplywowe sfrustrowane stada narzekaczy ,ktorym wszystko przeszkadza,a zwlaszcza sasiad ,ktory ma lepiej niz on sam
- 4 1
-
2013-08-17 14:33
tak ,tak najgorsze jak to zza Buga w podartych gaciach przyszło a teraz udaje panisko
- 3 2
-
2013-08-17 11:25
(1)
eine Currywurst ohne Darm mit Pommes bitte!
- 5 1
-
2013-08-19 23:30
Kielby i fryty w kiosku sa spoko, a ostry sos zrywa beret
- 0 0
-
2013-08-17 11:45
Niestety ale wlokalach oszukują na wszystkim. (7)
Radzę nigdy nie zamawiać drinków bo na 100% dostaniecie nie to za co płacicie.
To samo z jedzeniem.W lokalach nic się nie marnuje.
Jedyne bezpieczne miejsce do zjedzenia to mcdonalds lub kfc czy burger king.
Choć mało zdrowe,ale raz na jakiś czas można.- 12 8
-
2013-08-17 12:19
(6)
zgadzam sie, fast foody moze niezbyt zdrowe ale tam nie oszczedzaja na produktach i jak cos jest stare to leci na straty.
- 9 1
-
2013-08-17 13:28
(1)
Nie wiem czy lepiej zjeść coś "świeżego" z makszita, co nie ma ANI GRAMA wartości odżywczych, czy coś, co jest nieco po terminie ale nie jest całkowicie wysuszone z wartości. Naprawdę nie wiem. Tu powinien się wypowiedzieć dietetyk, ale taki, który nie ma sponsora po jednej ze stron ;)
- 3 2
-
2013-08-17 13:38
Najlepiej kupić kawałek dobrej kiełbasy (od 25 zł /kg) bułkę,kefir na deser drozdżówka
i zjeść to sobie na ławeczce w parku.
Zdrowiej, przyjemniej oraz taniej.- 5 3
-
2013-08-17 14:28
Tam nic nie jest stare (3)
Burger w Macu ma roczny termin przydatnosci
- 6 0
-
2013-08-17 14:28
Auto szybciej zardzewieje niz burger trafi do smieci (1)
- 4 0
-
2013-08-17 14:31
W byle budce na ulicy to normalne.
W macu czy burger kingu - niemożliwe.
- 4 0
-
2013-08-17 14:30
Zmrożony to ma i rok ważności.
Ale przynajmniej nie przeżywa drugiej młodości jak niejedno danie w restaurancie:)
- 5 1
-
2013-08-17 12:30
za duzo hipsterskich lokali
W Gdansku..
- 8 1
-
2013-08-17 12:33
Koliba w Sopocie to speluna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
- 7 1
-
2013-08-17 13:03
Uboga Krewna (1)
z nowych miejsc powstałych w Gdyni trzeba zobaczyć to:https://www.facebook.com/pages/Uboga-Krewna/270840926360954 ślicznie tam!
- 1 0
-
2013-08-17 23:34
Uboga krewna jest od dawna i była w Trojmiasto.pl
ale polecam - fajny wystrój ;)
- 0 0
-
2013-08-17 14:31
Mitte
Nuda i powielenie pomyslu.Kawa niby illy,a paskudna.
- 5 4
-
2013-08-17 20:22
macie refleks, te knajpy np Wurst Kiosk czy Panoram działają już od dłuższego czasu. W wurscie kiełbaski rzeczywiście pyszne, ale 12 zł za giętą długości niewiele większej od palca serdecznego to za dużo. W spaghetti expressie ceny uczciwe, porcje nieduże ale smaczne, wystrój jakby niedopracowany i po co 2 panienki do obsługi ?
- 2 2
-
2013-08-17 23:32
STOP Hamburgerom i naleśnikarniom!
Drodzy restauratorzy czy naprawdę nie macie innych bardziej oryginalnych pomysłów
- 3 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.