- 1 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 2 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
Nowe lokale: kawiarnie, piwiarnie i jedzenie uliczne
W tym przeglądzie nowych lokali w Trójmieście królują nowe kawiarnie w Gdańsku oraz lokale z szybkim jedzeniem ulicznym, których kilka otwarto w Gdyni.
Kawiarni z prawdziwego zdarzenia doczekało się Brzeźno, gdzie na coś słodkiego czy orzeźwiający smoothie można zatrzymać się w małym i urządzonym w stylu "ikeowym", ale za to przytulnym Przystanku Kawa przy ul. Zdrojowej 2c . Fajna alternatywa, gdy nagle na plaży zepsuje się pogoda.
Z kolei na Stare Przedmieście dotarła moda na knajpki będące połączeniem kawiarni i piekarni. W Mitte - Chleb i Kawa napijemy się kawy, zjemy kanapkę lub coś słodkiego oraz kupimy kilka rodzajów chleba. Usiąść można nie tylko w dość surowo urządzonym wnętrzu, ale również - przy ładnej pogodzie - przy stolikach na zewnątrz, co jest ciekawym urozmaiceniem szarej ulicy Rzeźnickiej .
Piwosze znajdą na gastronomicznej mapie Gdańska nowy lokal, którego oferta powinna ucieszyć ich podniebienia. W pubie Pułapka przy ul. Straganiarskiej 2 (naprzeciwko Cafe Lamus) napijemy się wielu rodzajów piwa z regionalnych i tzw. rzemieślniczych browarów. Co warte odnotowania kilka z nich (głównie z browaru BrewDog lub Pracownia Piwa) lanych jest z kija - to rzadkość w trójmiejskich knajpach. Knajpka działa dopiero od tygodnia, ale już zdobyła serca gdańszczan i w niektóre wieczory trudno o miejsce w środku.
Z kolei klubowicze powinni sprawdzić Cafe Cooltura, którą otwarto w miejscu dawnego klubu Que Pasa przy ul. Chmielniej 101 . Na razie klub przyciąga imprezami didżejskimi, ale w planach są również koncerty. Wystrój lokalu jest intrygujący - surowemu, "piwnicznemu" wnętrzu towarzyszą kiczowate figurki zwierząt, meble z wystawek oraz kanapy w postaci samochodowych foteli.
Potraw kuchni francuskiej - przygotowywanych przez rodowitego Francuza - spróbujemy w restauracji A la Française przy ul. Spichrzowej 24/1 . Wnętrze lokalu zdaje się urządzone dość przypadkowo, za to menu nie powinno zawieść wybrednych (oraz wegetarian, bo o nich też nie zapomniano). Na miejscu można również nabyć produkty delikatesowe prosto z Francji.
Włoską kuchnię (ale nie tylko) znajdziemy za to w bistro Pasta and More przy ul. Piwnej 64/65 . Do niedawna działał tutaj bar sałatkowy, teraz zjemy makarony oraz dania kuchni polskiej - pierogi i naleśniki.
Na szybko posilimy się także w - na pierwszy rzut oka niepozornej - Lisiej Chatce przy ul. Hołdu Pruskiego 3 (wcześniej był tu sklepik spożywczy). W oliwskim bistro zjemy kanapkę, tosta, naleśniki czy makaron oraz napijemy się - coraz popularniejszej w całym Trójmieście - fritz-koli.
Nowo otwarte lokale w centrum Gdyni ucieszą przede wszystkim miłośników szybkiego jedzenia na ulicy. W Wurst Kiosku przy ul. Świętojańskiej 41a zjemy - popularne na niemieckich ulicach, tak samo jak u nas kebaby - kiełbaski z curry. 3 Burger przy ul. Świętojańska 61 to kolejny lokal serwujący robiące furorę w Trójmieście burgery. Co wyjątkowe na tle innych tego typu miejsc, tutaj skomponujemy bułkę z aż trzema rodzajami mięsa: wołowiną, baraniną, a nawet dziczyzną.
Z kolei Spaghetti Express przy ul. Świętojańska 52 oferuje szybkie dania z makaronu, sałatki oraz zupę w bardzo przystępnych cenach.
Limonka to pierwszy w Gdyni bar owocowy. W kolorowym wnętrzu przy ul. Świętojańskiej 34/1 napijemy się świeżych soków i smoothie oraz zjemy sorbety i sałatkę owocową.
Do grona nowych restauracji w Gdyni kilka dni temu dołączyła również Panorama, która mieści się w pomieszczeniach po dawnym Rodizio, przy ul. Adama Mickiewicza 1/3 . Lokalizacja na zboczu Kamiennej Góry robi swoje - z okien restauracji rozpościera się widok na morze i Gdynię. Wystrój jest minimalistyczny i elegancki. W menu znalazły się dania łączące tradycyjną kuchnię polską ze śródziemnomorską.
Prostsze i tańsze dania oferuje w swojej karcie naleśnikarnia Pozytyvka przy ul. Świętojańska 47 , gdzie do niedawna znajdowała się Hana Sushi. Coś dla siebie znajdą tutaj zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Specjalnością są natomiast pierogi z ciasta drożdżowego wypiekane w piecu. Wystrój z akcentami amerykańskiego stylu.
Miejsca
Opinie (98) 2 zablokowane
-
2013-08-18 00:03
Lody " Mewa " - oby wróciły
Smak dzieciństwa
- 7 0
-
2013-08-18 05:49
cazy mozna cos kupic do jedzania za zlotowke??/ zeby bylo duuzo smacznie i za zlotowke . chcem te miejsca znac lubie jadac po dobrych lokalach .
- 2 0
-
2013-08-20 00:51
Francuskie bistro - non, merci
Jak na bistro - za drogo, Jak na restauracje - czegoś brakuje? Może profesjonalizmu, finezji, klimatu? Oczywiście - uroczy kucharz, układający 15 minut średnio ładną i przeciętną sałatkę jest przemiły, wyluzowana kelnerka w błękitnych oprawkach na swój sposób śmieszna (może by tak zwrócić Pani uwagę, że puszki i butelki zwykle się otwiera przy kliencie i nalewa do szklanki, a nie stawia zamaszyście na stole) i oszałamiające żyrandole wiszą na suficie - ale coś tu nie pasuje. Brzydki entourage na zewnątrz (ogródek nie zachęca do odwiedzenia), menu dobre, ale o 30% za drogie (20 zł za mini sałatkę z połówką gruszki i kawałkami sera; 12 zł za tartę bez rewelacji), zupa cebulowa jakaś płaska w smaku i dziwnie podana, lawendowe creme brulee smaczne bez szału. W trakcie pobytu w bistro byliśmy jednymi z niewielu klientów i cały czas mieliśmy wrażenie, że pan kucharz uczy się dopiero zawodu. Ale być może tylko sprawdzał swoją wersję potrawy z wersją z książki kucharskiej do której zerkał. Reasumując - francuskie bistro nie uwiodło - może to kwestia czasu i koniecznośc wdrożenia zmian.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.