• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: koktajle, pizza, frytki i burgery

Łukasz Stafiej
24 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

W sierpniowym przeglądzie nowych trójmiejskich lokali dominuje pizza - opisujemy aż trzy nowe miejsca, które specjalizują się w tym włoskim klasyku. Oprócz tego bar z nietypowymi koktajlami na bazie Jägermeister, restauracja nad wodą w Gdańsku oraz bar z frytkami belgijskimi. Kolejny odcinek cyklu Nowe Lokale we wrześniu.



Jägspot



  • Jägspot to koktajlbar specjalizujący się w koktajlach z likierem  Jägermeister.
  • Jägspot
  • Jägspot
  • Jägspot
  • Jägspot
Koktajlbar, jakiego w Trójmieście jeszcze nie było. Jägspot, jak sama nazwa sugeruje, specjalizuje się w koktajlach komponowanych na bazie popularnego niemieckiego likieru Jägermeister. To trunek, który albo się kocha, albo nienawidzi, ale w barze przy Św. Ducha 14B można się przekonać, że jego słodko-gorzki, ziołowy smak w połączeniu z innymi składnikami może okazać się zupełnie inny, niż nam się wydaje.

Np. odświeżający z dodatkiem melona czy pomarańczy, zaskakujący z dodatkiem kwasu chlebowego albo dodatków typowych dla mojito czy zupełnie nowy w połączeniu z aromatem dymu lub jagodowym puree. Powinni się tutaj wybrać więc nie tylko fani Jägermeister, ale i poszukiwacze ciekawych, nowych smaków. Ceny koktajli i shotów zaczynają się od 11 zł. Czynne codziennie od godz. 17.



Frytki Belgijskie



  • Frytki Belgijskie stacjonują obok dawnego kina Krewetka.
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
  • Frytki Belgijskie
Frytki belgijskie to bardzo popularna przekąska na wszystkich zlotach barobusów, ale wcale nie tak łatwo je kupić na mieście poza tego typu imprezami. Mamy więc dobrą wiadomość dla fanów - vis-à-vis wejścia do dawnego gdańskiego kina Krewetka stanęła (na stałe, nie sezonowo) przyczepa Frytki Belgijskiej.

Przygotowywane są z właściwej odmiany, odpowiednio grubo pokrojonego ziemniaka i smażone na wołowym łoju - zgodnie ze sztuką. Do tego ciekawe sosy albo wręcz gęste salsy, takie jak: bakłażan z rozmarynem, mango z jalapeńo czy cheddar ze śmietaną (oczywiście klasycznego majonezu czy keczupu też nie brakuje). Porcja duża kosztuje 12 zł, mała - 10. Na miejscu kupimy też bezalkoholowe napoje oraz usiądziemy w kameralnym ogródku. Czynne od poniedziałku do soboty w godz. 11-23, w niedziele do godz. 21.

Nowe lokale w Trójmieście



No To Tu



  • No To Tu to dzielnicowa, kameralna pizzeria w Sopocie Wyścigi.
  • No To Tu
  • No To Tu
  • No To Tu
Kameralna pizzeria dzielnicowa na Wyścigach w Sopocie, prowadzona przez działające od lat w gastronomii małżeństwo. W No To Tu przy Króla Jana Kazimierza 1 (sopocianie pamiętają to miejsce jako dawną kwiaciarnię przy kościele św. Michała) zjemy (na razie) tylko pizzę, wypijemy kawę albo wino i piwo (bezalkoholowe, a niebawem i normalne).

Do wyboru kilka kompozycji włoskiego placka, m.in. capriciosa z pieczarkami i szynką; pepperoni z salami i ostrymi papryczkami; serowa z trzema rodzajami sera; wegetariańska czy wegańska (bez mozzarelli) czy - ciekawostka - śniadaniowa z jajkiem, boczkiem i szczypiorkiem. Ceny zaczynają się od 16 zł. Krótko mówiąc: prosty wystrój, sąsiedzka atmosfera i szybko, ale porządnie przygotowana pizza (także na wynos, niebawem na dowóz). Czynne od wtorku do niedzieli w godz. 11-22.




Tutam



  • Tutam to włoska restauracja specjalizująca się przede wszystkim w pizzy w stylu neapolitańskim.
  • Tutam
  • Tutam
  • Tutam
  • Tutam
Restauracja włoska z krótką kartą na Dmowskiego 15 we Wrzeszczu. Lokal jest urządzony minimalistycznie, a jego centralne miejsce zajmuje ceramiczny piec do pizzy (hybryda pieca opalanego drewnem i gazem).

Specjalnością Tutam jest pizza w stylu neapolitańskimi, którą zjemy tutaj na kilkanaście sposobów (od 12 zł). Kompozycje są różne, ale mają wspólny mianownik - do przygotowania placka używa się tutaj włoskich produktów, począwszy od mąki 00, przez pomidory San Marzano do sosu, aż po takie dodatki, jak pancetta czy szynka parmeńska. Co ciekawe na każdej pizzy, mozzarellę można wymienić na mozzarellę di Bufala (+10 zł) albo na ser wegański (bezpłatnie). W karcie znajdziemy również kilka innych klasycznych dań włoskich: focaccię (od 12 zł), sałatkę caprese (17 zł), gnocchi (od 18 zł), ravioli z jagnięciną, parmezanem i rozmarynem (30 zł), carbonarę z oryginalnym guanciale i pecorino (21 zł) i kilka innych makaronów czy eskalopki, np. podawane z pieczarkami, sałatą i gnocchi (27 zł). Do tego desery, kilka piw (w tym włoskie), wino z nalewaka i napoje. Codziennie (także w weekendy) serwowane jest danie dnia za 13 zł. Tutam czynne jest codziennie w godz. 12-22.



Dynastia



  • Dynastia to nowa restauracja w Brabanku.
  • Dynastia
  • Dynastia
  • Dynastia
  • Dynastia
Nowa restauracja na terenie osiedla Brabank przy Starej Stoczni w Gdańsku. Dynastia celuje w kuchnię polską podkręconą nowoczesnymi akcentami. Na przystawkę (od 11 zł) zjemy m.in. śledzia w sosie musztardowo-miodowym z konfiturą z czerwonej cebuli albo tatara z musem chrzanowym, chipsem z kaparów i popcornem gryczanym. Zupy (od 15 zł) to m.in. chłodnik czy grzybowe flaczki, a wśród dań głównych (od 27 zł) znajdziemy zrazy w sosie grzybowym z kopytkami, dorsza w sosie pomidorowym z batatami, kurczaka w owocach czy spaghetti z cukinii z komosą.

Menu jest krótkie i zdecydowanie sezonowe. W tygodniu zjemy też lunch za 25 zł. Lokal jest kameralny, w minimalistycznym wystroju znajdziemy odrobinę elegancji. Atutem lokalu jest również bliskość nabrzeża Motławy. Czynne w godz. 10-22.

Recenzje restauracji w Trójmieście



Fresh Gordon



  • Fresh Gordon to amerykańska restauracja w Sopocie.
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
  • Fresh Gordon
Amerykańska restauracja w samym sercu centrum Sopotu - na patio Trzy Gracje przy deptaku Bohaterów Monte Cassino . Wystrój spodoba się fanom klasyki - Fresh Gordon stylizowany jest na typowy amerykański diner: jest popkulturowo, gwarno, nieformalnie. W karcie królują burgery i pizza. Te pierwsze zamówimy solo (od 20 zł) albo w zestawie z frytkami i "colesławem" (od 30 zł). Kompozycje są przeróżne - od klasyki, po takie wynalazki, jak kilogramowy Monster Tower z pół kilo wołowiny, 4 plastrami boczku, 6 porcjami cheddara i masą dodatków. Kosztuje to 61 zł, ale ten, kto pobije rekord czasu poświęconego na zjedzenie kanapki, dostaje ją za darmo, a jego zdjęcie zawiśnie w burgerowym Hall of Fame.

Gdzie zjeść - wszystkie lokale w Trójmieście



Pizza to kolejne, blisko 20 pozycji w menu - ceny zaczynają się od 24 zł (jak przystało na amerykańską restaurację, w karcie nie brakuje hawajskiej). Oprócz tego zjemy burgery z kotletami z kurczaka, tzw. burger steki, czyli mielone na talerzu z dodatkami, kilka sałatek i napijemy się szejków. Na deser m.in. smażony baton mars, a na trawienie - domowa nalewka z cukierków skittles (nie brakuje również rozbudowanej karty innych alkoholi i koktajli). Rano (do jesieni) zjemy zestawy śniadaniowe, a niebawem do karty trafią m.in. żeberka bbq. Fresh Gordon czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-22, a od piątku do niedzieli w godz. 9-24.

Miejsca

Opinie (205) ponad 20 zablokowanych

  • TuTam

    ceny dobre, wystroju praktycznie brak, człowiek czuje się jak w magazynie. pizza półka średnia, trochę poniżej Oliwy do Ognia, z ktorą sąsiaduje, lata świetlne do Mąki i Kawy.
    Za to bardzo dobre lemoniady własnej roboty, które powinny byc ich specjalnością

    • 0 0

  • (17)

    Ok
    A gdzie można, zjeść coś normalnego, polskiego?
    Nie chodzi mi o bar mleczny

    • 40 10

    • jest Mata Co Chceta na Dmowskiego

      ale od kilku tygodni "naprawiają elektrykę" i cholera wie, czy i kiedy otworzą. Ceny mieli dobre, jedzenie smaczne, klientów pełno, nie wiem, co się stało. Właściciel na profilu restauracji nei odpowiada

      • 0 0

    • (2)

      A co jest normalne? Sadzone z kaszą gryczaną?

      • 2 2

      • (1)

        Mielony z ziemniakami i mizerią w stołówce szkolnej?

        • 0 0

        • Strach się bać na myśl, co w publicznym żywieniu wkładają do mielonego.

          • 0 0

    • W domu.

      • 0 2

    • (2)

      Eliksir
      Prologue
      Winne grono
      Niepokorni
      Czerwone drzwi
      Zakorkowani
      Szafarnia 10
      L'entre ville
      Przepis na
      Bazar
      PG4

      • 8 16

      • Przestań proszę wklejac te same nazwy pod każdym komentarzem. (1)

        Czerwone Drzwi zamknięte od ok 3 lat, ale specjalista się wypowiada...

        • 12 2

        • sory pomylilo mi sie z czerwonym pająkiem

          bardzo dobry lokal tylko szampan strasznie drogo wychodzi

          • 0 3

    • W centrum Gdańska chyba większość restauracji (pomijam te, które w nazwie mają słowo "pizzeria") nie ma jasno sprecyzowanej kuchni, co oznacza, że jest w nich jedzenie od sasa do lasa - i polskie jedzenie i zagraniczne. Ja np. wczoraj byłem na obiadokolacji w Elephancie, zjadłem żur (taki sobie) i pieczonego sandacza z ziemniakami (super), choć mają w ofercie również tatary, wołowinę, żeberka, jak i... pizze i makarony. I tak jest w śródmieściu chyba w ze 30 restauracjach, czyli wszędzie możesz zjeść coś normalnego w normalnych bez towarzystwa obszczymurów. Tylko trzeba zapłacić.

      • 6 1

    • co masz przeciwko barom mlecznym? (7)

      sa zarąbiste!

      • 20 6

      • (3)

        Nie mam.
        Też kiedyś byłem studentem, ale obecnie nieraz chce zjesc spokojnie, bez tłoku i meneli.

        • 19 7

        • (2)

          Jak chcesz bez tłoku i meneli to miejsc takich też jest aż nadto. Z tym, że to kosztuje drożej.

          • 4 3

          • (1)

            A gdzie napisałem, że ceny mają być jak w barze?

            • 3 2

            • Swojski Smak, np. Jest dziczyzna, jest schabowy, są placki, z przystawek jest m.in. tatar. W Tawernie Dominikańskiej tatar, żurek, schab, żeberka. Pierogi są wszędzie. Jest Familia Bistro, z mieszanką kuchni polskiej i litewskiej. Jak knajpa ma być oczko wyżej, jest Restauracja Gdańska. Piszę tylko o ścisłym centrum. Jest dużo miejsc, gdzie w cywilizowanych warunkach możesz zjeść nieźle, tylko trzeba uczciwie zapłacić, a nie myśleć, że się należy po kosztach produktów + 2,50 PLN + 0,30 PLN napiwku.

              • 7 0

      • Ja np lubię posiedzieć w miłym miejduv nie tylko zjedc (2)

        Bary mleczne nie są miłym miejscem, stoją tylko ciut wyzje niż bary z kababem koło dworca. Właśnie dlatego nie ma dobrych polskich restauracji. Ludzie by uczekiwali mielonego za 5zl

        • 8 2

        • Chyba żartujesz (1)

          Albo chcesz elegancko albo za 5 zł. Daj se siana.

          • 2 9

          • Podobają mi się te minusowania

            Gimbaza naprawdę myśli, ze może być elegancko za 5 zł.

            • 5 3

  • Szkoda, że No To Tu nie ma nawet strony (1)

    Blisko mieszkam i chciałem sprawdzić a no to tu lipa

    • 6 3

    • Aby zjeść trzeba ruszyć 4 litery a nie marudzić.

      • 0 1

  • dla mnie za malo hipstersko (19)

    co do cen to widze standardowo. 16zl za pizze srednicy dużej bułki. za 7 eur w Porto Cervo na Sardynii dostaniesz pizze 40cm, ktora jest prawie tak samo wloska jak ta w sopocie.

    • 58 27

    • W Porto Cervo, które jest najdroższym kurortem na Sardynii?? Niezły z Ciebie klamczuszek

      • 0 0

    • Po co aż na Sardynii (3)

      Nawet w Mediolanie, głównym mieście włoskiego biznesu jadłem taniej niż u nas.

      • 16 1

      • wchodzimy na pierwszą lepszą stronę pizzerii w Mediolanie (1)

        najmniejsza, najtańsza pizza 6 euro, normalna 10, wypasiona 13

        • 2 1

        • Takie ceny są nawet koło Duomo

          • 0 0

      • nie jest taniej, po co kłamiesz?

        • 2 3

    • Straszne (5)

      Pewnie chciałbyś za 3 zł pewnie?

      • 5 22

      • nie za 3 (4)

        7x 4,30 to wychodzi ok 30zl za duza picce włoską. taką naprawde dużą. i ja bym oczekiwal nawet ze w gdansku to nie bedzie taniej niz w mediolanie, ale powiedzmy w tej samej cenie. aktualnie w gd "wloska pizza" to 30zl za srednice 25cm

        • 11 4

        • Akurat w Mediolanie znalazłem pizzę po 6.50. Pizzeria przy Piazza Aspromonte. 100m dalej restauracja Non solo pizza po 7.0 itd

          • 0 0

        • We Włoszech dopłacasz 2-3 euro za "coperto" (1)

          • 1 2

          • odloz przewodniki i blogi

            kup bajlet i pojedz i potem pisz

            • 0 0

        • nie rozumiem, napisz jeszcze raz czego żądasz i się domagasz

          • 1 0

    • (3)

      A ile kosztuje dojazd na Sardynie ?

      • 5 4

      • nie dowiesz sie tego (1)

        • 4 4

        • nie kłam , ty jesteś wyborca Grześka lub Włodka , Roberta itd...

          • 0 4

      • zadzwoń do biura podróży

        tam ci powiedzą

        • 1 0

    • (3)

      nie ma co komentować cen, bo w Polsce to się nigdy nie zmieni

      • 24 2

      • ale i co chodzi? (2)

        co się nie zmieni?

        • 3 1

        • (1)

          wysokość cen

          • 2 0

          • to ceny mają wysokość?

            a o co chodzi z tą wysokością, za mały jesteś żeby podskoczyć?

            • 2 2

  • Pizza Babci (8)

    Polska dobra pizza Babci. Drozdze. Grubo wyrosnieta. Z mnostwem dodatkow. Ze starego piekarnika pieczona w starej przypalonej blasze. To jest smak. Smak dziecinstwa.

    • 76 25

    • (3)

      Pizza wloska musi byc bardzo cienka ! A to co jadles to byl placek !

      • 11 6

      • kija cienka

        • 0 0

      • Ale on nie mowi o wloskiej pizzy tylko o polskiej u babci

        • 8 0

      • albo gruby chleb z dodatkami

        • 1 3

    • do dziś taka robię w domu... (3)

      smak Petarda i składniki świeże

      • 11 2

      • z kiełbasą? (2)

        • 3 9

        • z jajkiem sadzonym (1)

          • 2 10

          • jajek wsadzony to jest to

            • 1 1

  • Jak chcecie ciekawą kuchnię (15)

    To niestety trzeba pojechać do Poznania, Warszawy czy Wrocławia.... Trójmiasto to pizza, burgery i "autorskie menu".

    • 90 27

    • Nieprawda (12)

      Jest u nas (w Trójmieście) już wiele lokali z dobrym jedzeniem.
      Przykłady?
      Eliksir
      Prologue
      Winne grono
      Niepokorni
      Czerwone drzwi
      Zakorkowani
      Szafarnia 10
      L'entre ville
      Mito sushi
      Thai Thai
      Przepis na
      Bazar
      PG4
      Byłem we wszystkich, jestem też często w Warszawie i uważam, że w Trójmieście nie jest już tak źle jak było 10-15 lat temu
      ..
      Nie jest idealnie, ale nie mamy się czego wstydzić zapraszając gości nawet z zagranicy.

      • 20 19

      • (1)

        Ja bym się powstydziła zabrać Japończyka do jakiegokolwiek baru "sushi" w Polsce, więc nietrafiony komentarz.

        • 1 7

        • Po co zabierac Japonczyka baru sushi?

          Chyba lepiej żeby spróbował polskich dań?

          • 3 0

      • Szafarnia 10? :D

        • 0 0

      • (7)

        Niepokorni? Zakorkowani? Na pewno tam byłeś? Mieszkam niedaleko i z nadzieją próbowałem ich potraw mniej więcej co kwartał. Po kilku próbach stwierdziłem że nie pójdę tam więcej.
        Czerwone drzwi... owszem, było minęło.
        Spróbuj La Cucina i Fino. Obiecuję +++
        Co do reszty z grubsza się zgadzam

        • 13 2

        • A byles kiedys w barze mlecznym Slonecznym? (5)

          Polecam.Domowe zarcie,normalne ceny.Na pewno sie najesz bardziej niz w tych hels kiczynach:)

          • 20 6

          • Ok, jedzenie dobre i tanie (1)

            Ale ci bezbomni, siedzący na środku sali, tak aby każdy wiedział o ich obecności...

            • 6 6

            • dobre niedobre, może być, tak powiem, nic do zarzucenia

              bary mleczne mają swój czar :), jak się chce odmiany, jednak restauracje też mają swój czar i inne dania, to chyba dobrze, że jest taki wybór

              • 2 0

          • tak, sloneczny

            jak sie lubiu wszystko rozgotowane, podane plastikowej tacy, z plastikowymi sztuccami. Jasne, ale moze dorosli ludzie, ktorzy zarabiaja pieniadze, oczekuja czegos wiecej, niz tylko paszy

            • 10 7

          • Tematem jest "ciekawa kuchnia"

            Rozumiem że tego szukasz w barach mlecznych?

            • 3 5

          • Nie wiem czy bylem akurat w Słonecznym

            Ale w kilku innych tak. Jadam też w domu itd.
            Zależy natomiast czego oczekujesz od danej knajpy także nie rozumiem porównywania "mleczaków" do restauracji.

            • 6 2

        • Tak. Bylem raz w Niepokornych i raz w Zakorkowanych. Tu i tu super. Wrócę. Może ja akurat dobrze trafiłem...

          • 1 4

      • modne nie znaczy dobre

        • 2 1

    • chyba nigdy na mieście nie byłeś, typowe żeby nie znać swojego regionu

      cudze chwalicie, zrób sobie wakacje ale takie bez wyjazdu i potraktuj trójmiasto tak jakbyś był na wyjeździe, polecam ten eksperyment

      • 2 0

    • Taaaa

      I tam zawijają w sreberka

      • 1 2

  • tutam, no to tu.... (2)

    nie powiem, chwytliwe...i taaakie kreatywne...

    • 10 0

    • Brakuje jeszcze... (1)

      Tera tu , abo tam

      • 3 0

      • I jeszcze...

        Tam siam i Tędy owędy

        • 2 0

  • (7)

    tylko nie pierogi

    • 9 6

    • tylko nie schabowe

      • 0 0

    • (5)

      A dlaczego nie ? W zachodniej Europie to przebój !

      • 2 3

      • (4)

        woda z mąką w Zachodniej Europie?
        Podaj adres

        • 1 0

        • (3)

          Nie wiem, jak w zachodniej, ale w południowej, konkretnie we Włoszech, uwielbiają tortellini, ravioli, panzerotti i inne.

          • 0 0

          • w Azji pierogi są codziennością od tysięcy lat (2)

            • 0 0

            • (1)

              Tak, ale pytanie jest o Europę Zachodnią, czyli, pi razy drzwi Europa minus dawny Blok Wschodni.

              • 0 0

              • w Toruniu pierogi są na każdym kroku

                polecam

                • 1 0

  • No dramat :/ (1)

    Pomijam fakt,że frytki belgijskie są słabe, 3 podejścia były 4go nie będzie Ale Jak czytam o Gordonie,że jest gwarno to się zastanawiam czy to ten sam lokal, w którym ze znajomymi byliśmy.... lipiec środek sezonu, zaczepił Pan na Monciaku,że zaprasza,że super, pyszne burgery i w ogóle och i ach.... no więc poszli my i co?... pusto i słabo. Bylismy jedynymi klientami. Burgery bardzo przeciętne, pizza tak samo, frytki jak frytki z biedronki. Nie wrócę, nie polecę, nie wróżę dlugiej kariery

    • 5 0

    • Recenzja z cyklu "byliśmy jeden rz i spróbowaliśmy wszystkich potraw".

      • 0 2

  • Dobrze (6)

    By było żeby pojawił się cykl : Zamknięte lokale w ciągu ostatniego roku , jako ostrzeżenie dla niektórych żeby nie wpadli niepotrzebnie w pułapkę długów i nieudanych biznesów

    • 108 6

    • W Gdańsku czynsze są masakryczne. (4)

      Sezon niestety nie trwa cały rok a wiele lokali sądząc po cenach i menu nastawiona jest tylko na turystów.

      • 8 3

      • Taniej wynająć miejsce na lokal w Hamburgu niż Gdańsku. (2)

        • 11 1

        • kłamiesz (1)

          • 0 5

          • Drogi geniuszu, Berlin ściśle centrum miasta cena wynajmu za metr 12-30 euro. To taniej niż w Gdańsku.

            Piszę tu o bardzo dobrych lokalizacjach. Wbrew pozorom koszt wynajęcia w Niemczech lokalu, biura nie jest wysoki.

            • 0 0

      • Jak w każdym pomyśle.

        Trzeba najpierw wszystko skalkulować.
        Biznesu nie można prowadzić na Ukraińcach, zatrudnianych "na czarno".
        Nie stać Cię na własny biznes? Nie otwieraj go.

        • 10 0

    • nie tylko gastronomia jest biznesem, który może się nie udać

      każdy biznes statystycznie tak samo się nie udaje, gastronomię jedynie łatwiej wydać bo jest tam gdzie najwięcej ludzi

      • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane