• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: krewetki, kurczaki i pizza

Łukasz Stafiej
16 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
  • Tekstylia otworzyły się w nowej lokalizacji, dokładnie naprzeciwko poprzedniej.
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia
  • Tekstylia

Wśród barów i restauracji, które niedawno otwarto w Trójmieście, znalazły się m.in. bar krewetkowy, włoska trattoria, bar ze skrzydełkami z grilla i restauracje z nowoczesną kuchnią, m.in. polską.



Tekstylia
Nowe wcielenie znanej i lubianej restauracji w gdańskim Śródmieściu. Przeprowadzka zajęła rok, ale daleka nie była - lokal przeniósł się vis-a-vis poprzedniej lokalizacji i teraz znajduje się pod adresem ul. Szeroka 11/13 zobacz na mapie Gdańska. Nowa przestrzeń (po oddziale bankowym) jest znacznie przestronniejsza, wyróżnia się ogromnym świetlikiem z naturalnym światłem nad salą barową, ale klimatyczne elementy, kojarzące się z tematyką "modową" wystroju - jak np. maszyny do szycia - zostały. W karcie również rewolucji nie było - to nadal międzynarodowa kuchnia z polskimi akcentami. Zostały ukochane przez bywalców klopsiki cielęce (27 zł), jest pierś z kurczaka nadziewana serem bursztyn (29 zł), zraz z wiejskiej kaczki (35 zł), gdańska zupa rybna (16 zł) czy sałaty z wątróbkami w bekonie (25 zł). Nowością wśród dań obiadowych są robione na miejscu makarony jajeczne z włoskiej semoliny - domowe tagliatelle, spaghetti i penne zjemy z różnymi dodatkami od 23 zł. Śniadania (zarówno klasyczne zestawy, jak i np. burger z jajkiem sadzonym i boczkiem) podawane są od godz. 8, lokal działa codziennie do nocy.


  • Coyote Bar to nowa imprezownia w centrum Gdańska.
  • Coyote Bar
  • Coyote Bar
  • Coyote Bar
Coyote Bar
Nowy bar w centrum Gdańska, dla którego inspiracją był znany z filmu "Wygrane marzenia" lokal Coyote Ugly. Podobnie jak w tym filmowym, i tutaj na barze goście zobaczą "kojotki", czyli zachęcające do zabawy kelnerki w kapeluszach kowbojskich i kraciastych koszulach, jest rura do tańca i nieustająca impreza. Od razu trzeba dodać: nie ma to nic wspólnego z atrakcjami znanymi z nocnych klubów dla panów, według właścicieli Coyote Bar to imprezownia bez podtekstów, dla wszystkich, którzy lubią dobrą zabawę. Shota zamówimy od 10 zł, piwo (regionalne, nie koncerniaki) od 12 zł. Klasyczne koktajle podawane są także w wersjach XXL. Jest telewizor do transmisji sportowych, w przyszłości mają być niewielkie występy na żywo. Lokal składa się z trzech sal - na razie dostępne są dwie, ale pod koniec miesiąca ma ruszyć trzecia w podziemiu budynku, gdzie przewidziano również lożę dla smakoszy cygar. Coyote Bar znajduje się przy Targu Rybnym 10A zobacz na mapie Gdańska i jest czynny codziennie od godz. 18.


  • Kura Domowa specjalizuje się w skrzydełkach z grilla.
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
  • Kura Domowa
Kura Domowa
Malutki bar ze street-foodem z drobiu, który nie ma nic wspólnego z popularną sieciówką z kurczakami. W Kurze Domowej królują skrzydełka, które właściciel samodzielnie marynuje, a następnie grilluje (a nie smaży na głębokim tłuszczu). Zamiast panierki - mięso pokrywają autorskie salsy, których do wyboru jest kilka, m.in. ostra z sosem sriracha, miodowo-musztardowa, majonezowa z ananasem czy zrobiona z grillowanych warzyw z kolendrą. Zestaw 8 skrzydełek z frytkami kosztuje 17 zł. Niebawem do menu trafi także kanapka z maślanej bułki z trybowanym udkiem i sałatki z kurczakiem. Będzie też piwo, na razie napijemy się tylko lemoniad. Kura Domowa znajduje się w ciągu starych pawilonów handlowo-usługowych przy ul. Hynka zobacz na mapie Gdańska, nieopodal stacji SKM na Zaspie, tuż obok Lipo Pizza i meksykańskiego bistro Suavemente (które już ukończyło rozbudowę i ponownie działa). Od poniedziałku do piątku bar czynny w godz. 12-21, w soboty w godz. 13-21, a w niedziele o godz. 14-21. Można zamawiać na dowóz (5 zł w promieniu 4 km).


  • W Pieczonym Lucjanie zjemy autorską kuchnię międzynarodową.
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
  • Pieczony Lucjan
Pieczony Lucjan
Lucjan to popularna szczególnie w Stanach ryba morska. W Polsce mało kto o niej słyszał, a jej dostępność jest znikoma. W karcie Pieczonego Lucjana - nowej restauracji w Garnizonie (przy ul. Słonimskiego 6 zobacz na mapie Gdańska) - na razie jej nie dostaniemy, ale niewykluczone, że w przyszłości się pojawi. Lokal założony przez kulinarne pasjonatki, które z gastro-branżą dopiero zaczynają swoją przygodę, stawia na kuchnię autorską inspirowaną smakami z różnych stron świata. W menu znajdziemy m.in. tacos z pieczonym łososiem i awokado (18 zł), ale też swojskiego tatara (22 zł). Jest klasyczna sałatka Cezar, jest też wariacja na temat smaków bliskowschodnich - sałata z arbuzem, halloumi i granatem. Zjemy również m.in. penne z domowym pesto (25 zł), żeberka BBQ z ananasem (41 zł) czy risotto z kurkami i chorizo (29 zł). Obecna karta to rozbiegówka, będzie się zmieniać sezonowo. W tygodniu zamówimy też lunche dnia - dwa dania w cenie 20 zł. Wnętrze lokalu może budzić skojarzenia z raczej eleganckim miejscem, ale jest to elegancja nieformalna, dla wszystkich. Pieczony Lucjan czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 11-21, w piątki i soboty w godz. 11-23, a w niedziele w godz. 11-20.


  • Bistro Serwus wyróżnia się niebanalnym designem wnętrza.
  • Serwus
  • Serwus
  • Serwus
  • Serwus
Serwus
Nowe bistro w kompleksie Nowe Orłowo przy al. Zwycięstwa 241 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Serwus to miejsce, gdzie dzień można przy stoliku zarówno zacząć, jak i skończyć - stąd też nazwa lokalu i stąd dwie karty: śniadaniowa i lunchowo-wieczorowa. W tej pierwszej znajdziemy poranny posiłek w kilku klasycznych wersjach: jest m.in. jajecznica, omlet, pasty kanapkowe czy owsianka i granola. Wszystkie opcje kosztują 13 zł. Od 8 zł zamówimy też bagietki w różnych kompozycjach, m.in. z hummusem, wołowiną, kaczką czy mascarpone i bakaliami. W karcie dziennej znalazły się m.in. chałka z pieczoną kaczką i jajkiem w koszulce (17 zł), krewetki w mleku kokosowym (28 zł), zupa rybna (18 zł), dorsz z pieca z kaszą bulgur i soczewicą (34 zł), polędwica wieprzowa z boczkiem (32 zł) czy wegetariańskiej gołąbki z warzywami i grzybami (26 zł). Co ciekawe, do wszystkich dań sparowane są wina (kieliszek od 9 zł do 22 zł). Zamówimy też kilka kompozycji pizzy (od 12 zł), kilka ciekawych deserów (m.in. śliwki pieczone w koglu moglu - 10 zł czy parfait czekoladowe z pistacjami - 18 zł) oraz piwa rzemieślnicze. Warto zwrócić uwagę na niebanalny wystrój - każdy element wnętrza i mebel został zaprojektowany na zamówienie, sporo tutaj drewna, marmurów czy kafli ceramicznych. W lokalu mają się również odbywać wystawy fotografii. Serwus startuje o godz. 7:30 (w weekendy o godz. 8:30) i jest czynna do godz. 21 (w piątki i soboty do godz. 22).


  • Krewetkarnia to bar, w którym królują krewetki na kilka sposobów.
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
  • Krewetkarnia
Krewetkarnia
Lokal, jakiego jeszcze w Trójmieście nie było. Krewetkarnia przy ul. Świętojańskiej 8/11 zobacz na mapie Gdyniw Gdyni (wcześniej w tym miejscu było kilka restauracji i barów, ostatnio Bobby Burger) to - nomen omen - bar specjalizujący się w potrawach z krewetkami. Nie jest to restauracja, ale raczej bar szybkiej obsługi, gdzie dania dostajemy na tacach, m.in. w koszykach wyłożonych papierem. Menu jest bardzo proste i prezentowane na ścianie w postaci zdjęć. Zamówić możemy paellę, makaron, tajską zupę tom-yum, szaszłyki z grillowanymi krewetkami, krewetki w tempurze z sosami majonezowymi, krewetki w cieście z warzywami w sosie karmelowym czy klasyczne - smażone z czosnkiem na białym winie. Raz na jakiś czas mają się też pojawiać specjalne dania - oczywiście z krewetkami w roli głównej. Zakres cen to 20-31 zł. Lokal czeka na koncesję - niebawem w ofercie pojawią się piwa rzemieślnicze i koktajle. Krewetkarnia jest urządzona modnie i nowocześnie, z głośników leci imprezowa muzyka, a miejsca jest sporo - także dla większych grup. Czynne codziennie w godz. 12-20.


  • W Bresno zjemy włoskie makarony i pizze.
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
  • Trattoria Bresno
Bresno
Włoska restauracja w kompleksie apartamentowców Nadmorze przy ul. Ignacego Krasickiego 9B/1 zobacz na mapie Gdańska w Brzeźnie. Hasło przewodnie lokalu to trzy słowa: pizza, pasta, verdure, czyli pizza, makaron i warzywa. Placek przygotowywany jest według konslutowanej z włoskimi znawcami tej sztuki receptury, pasty przyrządzane są wyłącznie ze świeżego makaronu jajecznego (także w opcji z mąki razowej), a świeże, sezonowe warzywa stanowią w wielu potrawach znaczący element. Ceny pizzy zaczynają się od 16,90 zł, makaronów od 17,90 zł. Zjemy np. Romanę z karczochami, cukinią i kaparami oraz Hawaianę z szynką i świeżym ananasem oraz spaghetti bolognese czy tagliatelle z krewetkami, cukinią i sosem na białym winie. Krótką, sezonową kartę uzupełniają zupy (m.in. cebulowa - 8,90 zł, ale też rybna z pomidorami - 14,90 zł) i przystawki (m.in. carpaccio z musem mango i karczochów - 23,90 zł, wegańska sałata z warzywami, owocami i pesto - 27,90 zł czy deska włoskich wędlin i marynat - 21,90 zł). Właściciele podkreślają, że większość składników pochodzi z Włoch. Nie brakuje dań wegańskich. Wnętrze urządzone jest prosto i nowocześnie. Bresno czynna jest codziennie w godz. 12-22.


  • W M15 zjemy nowoczesną, autorską kuchnię polską.
  • M15
  • M15
  • M15
  • M15
M15
Z pozoru to kolejny bar w sopockim pasie nadmorskim. W rzeczywistości z tego typu obiektem gastronomicznym, M15 ma wspólną wyłącznie lokalizacją (swoją drogą bardzo ustronną). Restauracja przy ul. Mamuszki (wejście na plażę nr 15) zobacz na mapie Sopotu specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej według autorskich przepisów szefa Adriana Gabryszaka. Karta jest układana sezonowo (niebawem jej część ulegnie zmianie) i w dużej mierze opiera się na ekologicznych i regionalnych produktach, także takich rzadko w menu innych restauracji spotykanych. Zjemy m.in. rosół z lina z pierożkami z mięsa lina (24 zł), filet z karasia z botwinką i sosem agrestowym (44 zł), schab z kością na brukwi i sosem z wędzonej ryby (49 zł), policzki wieprzowe na czarnej soczewicy i sosem z ogona wieprzowego (48 zł) czy carpaccio z kiszonego buraka z sosem sosnowym (25 zł) i bałtyckiego śledzia z musem z wątróbki dorsza i ziemniakiem w popiele (29 zł). Dla tych, co szukają bardziej standardowych smaków, jest pizza - kilkanaście propozycji od 22 zł. Wnętrze urządzone jest minimalistycznie i nowocześnie, głównie w drewnie, każda niemal ściana jest przeszklona, więc z jednej strony mamy widok na morze, z drugiej - na zieleń parku. W sezonie funkcjonuje ogródek i bar plażowy z leżakami. M15 jest czynne od godz. 10 do 23 (w piątki i soboty do północy).

Miejsca

Opinie (224) 8 zablokowanych

  • Zjadłbym to Panią na zdjęciu z Tekstyli ! Śliczna . (1)

    • 3 6

    • Kto Ty?

      • 0 0

  • Autorska kuchnia miedzynarodowa (15)

    To jest hit. I dalej: "Pieczony Lucjan
    Lucjan to popularna szczególnie w Stanach ryba morska. W Polsce mało kto o niej słyszał, a jej dostępność jest znikoma. W karcie Pieczonego Lucjana - nowej restauracji w Garnizonie (przy ul. Słonimskiego 6) - na razie jej nie dostaniemy, ale niewykluczone, że w przyszłości się pojawi. Lokal założony przez kulinarne pasjonatki, które z gastro-branżą dopiero zaczynają swoją przygodę, stawia na kuchnię autorską inspirowaną smakami z różnych stron świata. "
    Czyli nazywam knajpę Pizza i nie serwuje w niej pizzy
    Żal dziewczyn widać ze amatorsko podchodzą - lokal ma smakować a nie wyglądać. Obstawiam ze za rok może już być bye bye

    • 118 5

    • To dlatego że nazwa też jest autorska a może i rzemieślnicza (3)

      U mnie w Stakehouseie podaję gołąbki i golonkę. w przyszłości będą schabowe na wzór steków.

      • 24 1

      • U mnie

        U ciebie to u ciebie a u nas Polaków jest super

        • 0 0

      • A tak właściwie co to jest kuchnia autorska ? (1)

        Poważnie nie wiem.
        Że niby kucharz jest jak pisarz czy architekt i każdy ziemniak jest wybitnym dziełem. Objaśnienia proszę.

        • 27 2

        • sam zbytnio nie lubię tego określenia, ale tak się zastanawiam - gdy kucharz sporządza jakieś wyjątkowe/nowe dania wg swojego pomysłu to chyba możemy mówić 'kuchnia autorska'

          • 4 0

    • masz racje

      • 0 0

    • Lucjan

      Lucjana zjecie za to w Izakaya Sushi Bar w Gdańsku.

      • 0 0

    • na Garnizonie zwijanie knajp to nic nowego. Więcej knajp niż klientów... (6)

      • 12 1

      • (5)

        Bzdura. Póki co zwinęła się Kantyna, bo zwyczajnie była słaba. Choć temu Pieczonemu Lucjanowi przyszłości też nie wróżę. Restauracja to jest ciężka praca a nie hobby dla pasjonatek.

        • 9 2

        • Polak Polakowi zyczy zawsze najlepiej (3)

          Chory kraj zazdrosnych palantow

          • 2 3

          • (1)

            Mi na przykład żal tych pan od Lucjana. Życzę im dobrze ale trochę w gastron widziałem i jak zaczyna się od wnętrza, potem idzie się - umówmy sie - z mało atrakcyjna bezpłciowa karta i do tego strzela sie takiego babola co do nazwy to niestety wyglada to jak fura włożonych i straconych pieniędzy chyba ze lokal maja po znajomosci bez czynszu itd. Ale życzę im jak najlepiej

            • 1 1

            • To chyba naturalne, ze zaczyna się od wnetrza i zalezy wlascicielom, zeby goscie czuli sie w tej przestrzeni dobrze? Mieszkam na garnizonie i obserwowałem ten lokal przez okres przygotowan, a po otwarciu jestem stalym bywalcem. Lunche sa super. Codziennie cos innego. Dania z karty uważam ze są naprawde bardzo dobre, nie nazwyalbym ich bezplciowymi, wrecz przeciwnie - super karta, a w weekendy dają jeszcze dodatkowe dania dnia. Rekomenduje, zeby najpierw wbrac sie do knajpki i wtedy sie wypowiadac.

              • 1 3

          • Ja nie mam to i oni niech nie mają.

            Wtedy czuję się szczęśliwszy.

            • 1 2

        • Zwinął się też Level 8, ale był chyba jeszcze słabszy od Kantyny.

          • 2 0

    • (1)

      dobrze ze nie nazywa się błękitny płetwal

      • 8 1

      • Powinien sie nazywać...

        Waleń

        • 3 1

  • Kura domowa (5)

    brzmi super - trzeba bedzie sprawdzic, bo wbrew pozorom, nawet kurczaka mozna sp...zepsuc.

    • 10 0

    • wpadaj:) (2)

      • 1 0

      • Bede! (1)

        Powaznie.

        • 0 0

        • i jak?

          • 0 0

    • (1)

      Bylo nazwać knajpe Kwoka.

      • 1 0

      • Ale gimbaza myślała by ze to po angielsku.

        • 5 0

  • Z tymi pizzeriami to już przesada. Narobiło się tego jak aptek. (7)

    Jeszcze w sieciówkach - tego nie da się jeść.

    • 47 3

    • a gdzie mowa o nowej pizzeri?

      • 0 0

    • To, że jest dużo pizzerii to dobrze (3)

      A sieciowe pizze są coraz gorsze. W skali do 10 wszystkie sieciówki nie przekraczają 4. Najgorsza jest TelePizza (naprawdę już takie guano podają że szok) Potem DaGrasso, następnie DominosPizza. Najlepsza z tego szajsu jest wciąż PizzaHut.

      • 10 3

      • Krzycz Trybson!

        Pewnie zalezy ktore Da Grasso. W kilku jadlem i w wiekszosci mocno przecietnie,
        ale wrzeszczanski lokal prz grunwaldzkiej od lat trzyma poziom i pizze maja na
        prawde bardzo dobra, moze nie najlepsza, ale wciaz jedna z lepszych jakie mozna w
        Trojmiescie znalezc, na bank w pierwszej dziesiatce pod wzgledem jakosci i smaku.

        • 0 1

      • Troche głupoty piszesz ostatnoo kupilem 2 pizze w pizza hut na chełmie do domu dojechałem w 10 minut pizza była zimna i mega niedobra i dałem sie jeszcze naciagnąc na sosiki za chyba 10zł a ilość wystarczyła na 2 kawałki pizzy.kupuje da grasso dowoza mi jeszcze ciepłą 2 duze sosy za darmo.I nie robie żadnej reklamy nikomu.

        • 0 0

      • Da Grasso niesmaczne?

        To proponuje spróbować pizzę z Krokodyla.

        • 4 0

    • To, że jest ich dużo, nie znaczy że są dobre. Znam kilka średnich,ale tylko 1-3, gdzie jest mega dobra. Oczywiście, nie w każdej jadłam, ale pisze o tych w których jadłam.

      • 2 0

    • fajnie ze jest wiecej pizzeri, zwlaszcza tych "wloskich", z moze nie prawdziwymi ale duzo lepszymi skladnikami niz e obrzydliwe sieciowski z pulchnym mrozonym ciastem i mielonka zamiast szynki... przynajmniej jest w czym wybierac, mam nadzieje ze oblesne budy z pseudopizza upadna bo wiekszosc to jakosc gorsza niz mrozonki, a i tak sie utrzymywaly bo rynek byl ubogi, teraz jest w czym wybierac:)

      • 10 1

  • Pieczony Lucjan (2)

    Nazwij knajpe na czesc dania - nie miej go w karcie!

    • 53 0

    • nie przesadzaj

      • 0 0

    • a nawet Janusze :D

      • 0 0

  • Żenada. A gdzie można coś zjeść??? (4)

    • 30 25

    • idz do tej kury domowej

      • 0 0

    • Wloska knajpa

      Polecam wloska restauracje na debinkach trattoria la cantina. Bylem tam kilka razy zarcie maja mega :)

      • 1 0

    • idz do mamusi albo do biedry

      • 12 9

    • w KMARZE albo w domu

      • 14 4

  • (6)

    A powie ktoś coś o tym Coyotebar? Wygląda amerykańsko ale jaka tam muzyka leci, bo jak dicho to ja dziękuję.
    Mogliby puszczać dobrego rocka, wtedy byłaby zabawa po amerykańsku.
    Niestety po zdjęciach widać, że klientela nie rockowa.

    • 5 0

    • musze isc sprawdzic

      • 0 0

    • leci dicho (1)

      • 3 0

      • już miałem nadzieję :( dzięki za info

        • 0 0

    • Odradzam (1)

      Odradzam. Wystarczy spojrzeć na właścicielki i wszystko jasne ;-)

      • 1 0

      • właścicielki mnie nie interesują tylko klimat

        • 2 0

    • Leci rock

      • 0 2

  • jak tu się ubrać ? (2)

    do takiej restauracji.

    • 1 0

    • normalnie na luzie

      • 0 0

    • nie ubieraj się, dostaniesz zniżkę

      • 0 0

  • pomylka (3)

    jezeli ktos sie wybierze do KURY DOMOWEJ to na pewno nie zamowi tam nic. Beud Syf nie zacheca tam zaden szczegol do jedzenia. idzcie koniecznie sie przekonac jak tam wyglada.RESTAURACJAkto to tak nazwal. obrzydliwe miejsce.ten kto napisal o tym miejscu to wcale tam nie byl i powinien teraz tam pojsc i zrobi zdjecia. gratuluje artykulu a szefom tego grafomana sukcesow

    • 0 2

    • (1)

      Przecierz są zdjęcia i to wygląda całkiem spoko . Tak czy siak do tej kury zajrzę

      • 1 0

      • wpadaj

        • 0 0

    • Droga Pani

      Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

      • 0 0

  • (3)

    Tam gdzie Tekstylia był taki salon odzieży eleganckiej w latach 90. Pamiętam,że ładne auta tam przyjeżdzały na zakupy a ja sobie zerkałem na nie wracając ze szkoły.

    • 11 0

    • O ile kojarze

      To tam zawsze bylo cos na ksztalt pasmanterii, a auta, ktore widziales, przyjezdzaly do pobliskich kantorow.

      • 0 0

    • Ładne fury w latach 90.

      Znaczy pierwsi biznesmeni (czytaj:złodzieje)co się objawli po przemianach ustrojowych.

      • 8 0

    • Piękne czasy

      Piękny Gdansk byl wtedy .

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane