• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe lokale: kuchnia autorska, włoska i polska

Łukasz Stafiej
3 listopada 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 

Zobacz kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale". Przedstawiamy w nim restauracje i bary, które niedawno otwarto w Trójmieście.



Osteria Fino



  • W Osteria Fino zjemy dania będące wypadkową polskiej i włoskiej tradycji kulinarnej i autorskiej kuchni szefa Jacka Koprowskiego.
  • Jacek Koprowski
  • Fino
  • Fino
  • Fino
  • Fino
  • Fino
  • Fino

Drugi lokal Jacka Koprowskiego, szefa kuchni i współwłaściciela gdańskiej restauracji Fino. Osteria Fino przy ul. Armii Krajowej 9 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, w przeciwieństwie do swojej starszej siostry, skupia się na jedzeniu mniej skomplikowanym. To nadal kuchnia autorska, ale zarazem prosta i kameralna i inspirowana filozofią kulinarnego guru właściciela - znanego szefa kuchni Massimo Bottury, która polega na łączeniu na talerzu tradycyjnego i domowego smaku z nowoczesnym podejściem do gotowania. Koprowski zderza w Osterii polską tradycję kulinarną z włoską, z którą zaczynał swoją kulinarną przygodę wiele lat temu. Efekty są zaskakujące i przybierają postać m.in. ruskiego raviolo (od 10 zł), spaghetti z serem kaszkawał i pieprzem (od 10 zł), sznycla cielęcego z puree z szafranem i mizerią z cukinii (52 zł) czy policzka wołowego z czerwoną kapustą i gnocchi z szałwią (37 zł). Cała karta nie jest długa, będzie zmieniana sezonowo i jest podzielona na działy: zupy (od 17 zł), przystawki (od 12 zł), dania główne (od 37 zł), makarony (można zamówić połowę porcji - od 10 zł), pizze (od 19 zł) i desery (od 17 zł). Czynne codziennie w godz. 12-23.


nieSztuka



  • W restauracji nieSztuka zjemy dania z lokalnych produktów połączonych z międzynarodowymi inspiracjami kulinarnymi. Na zdjęciu boczek jagnięcy z pistacjowym chimichurri.
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
  •  nieSztuka
Nazwa tej restauracji w odnowionej kamienicy przy ul. Mariackiej 2/3 zobacz na mapie Gdańska jest przewrotna, bo stworzenie dań, które są tutaj serwowane to nic innego jak niemała kulinarna sztuka właśnie. Trudno jednoznacznie określić profil nieSztuki, samo określenie "kuchnia autorska" niewiele wyjaśni. To kuchnia, która jest efektem wyobraźni dwójki kulinarnych pasjonatów - właścicielki Weroniki Sarny i szefa kuchni Edgara Jakubowskiego. Menu w ich lokalu jest króciutkie, zmieniane nawet kilka razy w tygodniu i uzależnione od aktualnych inspiracji czy dostępności lokalnych produktów łączonych w wyrafinowany sposób z międzynarodowymi wpływami. Zjemy m.in. boczek jagnięcy z pistacjowym chimichurri i piklowaną gorczycą (36 zł), wietnamską zupę pho na ogonach wołowych, której charakteru dodaje zanurzona z wywarze i składnikach kość szpikowa (26 zł), tatar z dwóch rodzajów wołowiny m.in. z grzybowym keczupem i kaparami z owoców czarnego bzu (34 zł), risotto ze smardzami, rydzami, kurkami, shitake, parmezanem i suszonym żółtkiem (42 zł), dorsza z langustynką na czarnym risotto (42 zł) czy konfitowaną nogę gęsi na gofrze z wędzoną papryką, jajkiem sadzonym, świeżą truflą i syropem klonowym. Warto zwrócić uwagę na dość awangardowy wystrój. Czynne od poniedziałku do czwartku w godz. 13-22, a od piątku do niedzieli w godz. 13-23.



Ministerstwo Śledzia i Wódki



  • Ministerstwo Śledzia i Wódki to zakąskownia z tanią wódką i zakąskami.
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
  •  Ministerstwo Śledzia i Wódki
Zdawałoby się, że moda na tzw. zakąskownie z tanią wódką i tatarem minęła, a jednak wciąż powstają kolejne miejsca. Właśnie uruchomione Ministerstwo Śledzia i Wódki przy Targu Drzewnym 3 zobacz na mapie Gdańska to największych tego typu lokal w Gdańsku. Spodoba się tutaj osobom, które z przymrużeniem oka wspominają (albo tak sobie wyobrażają ze względu na młody wiek) czasy PRL. Na ścianach nie brakuje nawiązań do zakładowych plakatów i zdjęć bohaterów tamtej epoki, a z głośnika lecą często hity lat 80. Piwo, wódkę i wino kupimy od 4 zł, przekąski od 8 zł. Warto dodać, że zakąski przygotowywane są na miejscu - zagryźć można śledziem w śmietanie, chlebem ze smalcem i zimnymi nóżkami w galarecie. Za dychę zjemy pierogi, białą kiełbasę albo tatar. Alkoholowa specjalność zakładu: cytrynówka i krówkówka. W weekendy na sali gra didżej, jest telewizor na transmisje sportowe. W piątki i soboty czynne do godz. 4, w pozostałe dni do godz. 1.



KolejNa Kolejka



  • KolejNa Kolejka to dobre miejsca na bifor i after w Sopocie.
  •  KolejNa Kolejka
  •  KolejNa Kolejka
  •  KolejNa Kolejka
  •  KolejNa Kolejka
  •  KolejNa Kolejka
KolejNa Kolejka w gastronomicznym pasażu na parterze Sopot Centrum zobacz na mapie Sopotu to również zakąskownia, ale - jak chcą właściciele - o podwyższonym standardzie. To również bardzo duży lokal - posiada dwa poziomy i choć piętro (wyposażone w niezależny bar) otwierane jest tylko podczas weekendowych albo okolicznościowych (jak np. w ubiegłym tygodniu podczas Halloween) imprez didżejskich, to na samym dole jest bardzo dużo przestrzeni. Na barze znajdziemy pełną selekcję alkoholi (jest nawet szampan Moët et Chandon) w przystępnych cenach: piwo i wódka za 5 zł, szoty smakowe za 7 zł, a szklanka whisky od 12 zł. Specjalność barmana: "Kolejówka", czyli domowa gruszkówka za 7 zł. Głodni zjedzą żurek (12 zł), pierogi (12 zł), tatar podawany z tabasco (12 zł), a nawet burgery (18 zł), kanapkę z rostbefem (22 zł) czy pieczony boczek (20 zł). Właściciele deklarują, że jedzenie jest przygotowywane na świeżo na miejscu (kucharze wypiekają nawet bułki do burgerów). W soboty i niedziele w godz. 12-16 serwowany jest również dwudaniowy lunch za 24 zł. Czynne od poniedziałku do środy w godz. 14-3, w czwartki i piątki w godz. 14-5, w soboty w godz. 12-5, a w niedziele w godz. 12-3.


Bistro na minutkę



  • W Bistro na minutkę zjemy tradycyjny, domowy obiad.
  •  Bistro na minutkę
  •  Bistro na minutkę
  •  Bistro na minutkę
  •  Bistro na minutkę
  •  Bistro na minutkę
  •  Bistro na minutkę
Bar z polskim jedzeniem w centrum Sopotu przy ul. Morskiej 16 zobacz na mapie Sopotu. Menu jest proste, autentyczne i przygotowywane według domowych przepisów. Zjemy tutaj m.in. rosół z robionym na miejscu makaronem (7 zł) czy żurek z jajkiem (8 zł). Drugie dania to m.in. gulasz z kaszą gryczaną i kiszonkami (19 zł), pulpety drobiowe w sosie pomidorowym z pęczakiem i marchewką z groszkiem (17 zł), babka ziemniaczana z kwaśną śmietaną (16 zł), schabowy z frytkami i colesławem (21 zł), pierogi (15 zł) czy panierowana pierś kurczaka z serem, ziemniakami i mizerią (21 zł). W ofercie jest też rozbudowana karta alkoholi. Zjeść można na miejscu, kupić na wynos lub zamówić na dowóz. Nazwa nie jest przesadą - jedzenie otrzymuję naprawdę w krótkim czasie. Czynne codziennie w godz. 10-18.

Miejsca

Opinie (91) 3 zablokowane

  • Ciekaw jak dlugo (2)

    Kolejna knajpa którą zajedzie zakompleksiony pan Edgar.

    • 5 7

    • kim jest p Edgar? (1)

      • 1 0

      • Szef kuchni

        Pan Edgar jest Szefem kuchni

        • 0 0

  • (3)

    piure z dżemem będzie?

    • 14 6

    • (2)

      z dżemem nie ma, jest ze smalcem :-)

      • 8 0

      • mam "deja vu" - jak w filmie

        (kelner) - na drugie jest kotlet z ryżem i ziemniaki z klopsikiem......
        (jon polkock) - to ja poproszę ziemniaki z kotletem......
        (kelner) - niema, jest tylko kotlet z ryżem lub ziemniaki z klopsikiem......
        (profesor) - weźmy oba, a potem się zamienimy......
        (kelner) - zamieniać się nie wolno......

        • 1 0

      • a to ciekawe

        ostatnio ze smalcem nie było!

        • 3 0

  • 4 plasterki boczku za 36 zł. (4)

    Już biegnę.

    • 79 15

    • a te ... "kuchnia autorska"

      to nie przypadkiem takie: ... Nie umiem gotować - nic a nic ... Coś mi wyszło - w smaku, coś, że sam nie wiem co? ... nazwę to "Danie Autorskie" - to może się gimbaza nie zorientuje? :)))))))))))))))

      • 0 0

    • Stać mnie ale kroić się nie dam.

      ale jestes cool!!!

      • 4 0

    • Stać mnie ale kroić się nie dam (1)

      dal,dal bys sie!!!

      • 3 11

      • dal,dal bys sie!!!

        oj panowie! nastapil scisk d....

        • 5 0

  • (7)

    A kiedy pokażecie jakiś bar mleczny z cenami i daniami?

    • 62 23

    • (2)

      Już było. I znowu wszyscy niezadwoleni bo kotlet w cenie kilograma mięsa, a rosół w cenie porcji rosołowej w biedronce. I porcje za duże.

      • 15 3

      • chyba nie wiesz jaka jest róznica między kurczakiem a wolno dorastającym kurczakiem (1)

        taka sama będzie między rozołem z nich i ceną tego rosołu

        • 0 0

        • kury z wolnego wybiegu

          nie biegały ... tylko powoli ... i dostojnie se chodziły :))))

          • 0 0

    • były bary mleczne jakiś czas temu

      • 0 0

    • Gdynia Morska Bar Mleczny

      Zjem tam za ok. 15 zł (a mało nie jem) i zamiast wychodzić - wytaczam się

      • 3 2

    • jest na końcu artykułu

      • 7 1

    • Było jakiś czas temu, poszukaj.

      • 11 2

  • tak

    O, do takiego jedzenia perełka pasowałaby super. Lubię miejsca, gdzie dobrze zjem i mogę napić się swojego ulubionego piwa.

    • 0 0

  • To są (26)

    Wszystko knajpy dla kredyciarzy, albo dla słoików. Ten sam sort co w korpo kupuje dietę pudelkowa za 18 PLN, gdzie w środku jest garść kaszy kuskus i grillowane trzy kawałki cukini.

    • 69 70

    • (6)

      Nie wszyscy pracują w biedronce za 2,5k i chodzą na kino raz w miesiącu. Zdecydowana większość może sobie pozwolić na wydanie 300 w noc :) gdyby tak nie było knajpy by splajtowały leśny dziaduuu. Założę się że nawet raz w miesiącu nie skąpisz i nie zabierasz rodziny lub kobiety/faceta na obiad do restauracji a jeżeli już to robisz to później przez dwa dni narzekasz że za drogo a w ten sam dzień że było nie warte swojej ceny i lepiej byłoby w domu zostać :=)

      • 8 23

      • ,,Chodzą na kino" WTF!??? (5)

        A później jadą tramwajamy na Oliwę albo Wrzeszcz kupywać zakupy. Lepiej powiedz dla taty i mamy czemu poprawnej polszczyzny nauczyć nie potrafili. Skąd Twój dom synu?

        • 44 2

        • Wygrałeś

          :)))

          • 2 0

        • hahah padłem :) riposta roku

          • 2 0

        • (2)

          spod Bydgoszczy

          • 15 0

          • Bydgoszczu (1)

            • 19 0

            • temu zającu

              • 2 0

    • zazdrościsz komuś (1)

      kredytu, pracy w korpo czy czego?

      • 13 5

      • on pewnie z tych co nienawidzą całego świata

        za to, że są nikim

        • 0 0

    • Wszystko knajpy dla kredyciarzy, albo dla słoików. (2)

      konkretna odpowiedz,az rece opadaja!(chlopie opowiedz co zlego stalo sie w twoim zyciu ze tak postrzegasz rzeczywistosc?)

      • 17 10

      • (1)

        Pewnie kiedyś jakiś pan w czarnej sukience zbyt mocno go przytulał...

        • 11 7

        • pęknął go

          • 0 0

    • (7)

      kredyciarze jedzą w domu makaron z cukrem, na jedzenie na mieście już nie starcza.

      • 35 9

      • nieprawda (6)

        kredyciarze zaciagaja jeszcze wiekszy debet i szastają nie swoją kasą :) d**ilizm w ich wypadku nie ma dna

        • 18 10

        • Dokładnie (5)

          Co za różnica, czy kredyciarzy ma do spłacenia 600k,czy 620k :) A jak ktoś ma 20k oszczędności, to to czuję :)

          • 11 6

          • Żeby mieć do spłacenia 600k to jeszcze trzeba móc je dostać, ciebie to nigdy nie będzie dotyczyło ;) (2)

            • 17 1

            • 600 tys to dużo? Przy moich zarobkach to jakieś 1,5 roku. (1)

              Teraz weź kalkulator i podziel, bo w pamięci nie dasz rady. Ile mam za miesiąc?

              • 1 12

              • jedno jest pewne, nie mówisz poprawną polszczyzną

                • 3 0

          • A jak ktoś ma 20k oszczędności, to to czuję :) (1)

            ekonomista!!!!

            • 10 5

            • Czuję w Tobie pieniądz

              • 6 0

    • (4)

      Hejt masz na imię ? Walnij się w pusty łeb...

      • 16 27

      • A dlaczego hejt (3)

        Po prostu wyrażam swoje zdanie, a Ty się kolego z Braniewa napinasz jak plandeka na Żuku. Wyprasuj sobie lepiej koszule na poniedziałek.

        • 36 21

        • Po prostu wyrażam swoje zdanie (2)

          czemu jestes takim czlowiekiem?(zawistnym zgoszknialym,zyczacym innym zle?)

          • 11 14

          • to moze po prostu napisz (1)

            porcje za male, za duze podane dobrze, zle, za drogo za tanio, wystoj niodpowiedni albo przytulny. Ale nie, wyjezdzasz z jakimis kredyciarzami, sloikami, sortami. No ale tylko wyrazasz swoje zdanie.

            • 16 11

            • I niech jeszcze doda że wystrój słaby bo mebli z palet nie ma...

              • 3 0

    • Te knajpy nie są dla żadnych kredyciarzy, słoiki z Mazur i Kujaw wsuwają weki od rodziny i schabowe z biedry. Te knajpy są dla klasy średniej, której w Polsce nie ma lub jest ich pare %, dlatego nie pociągną długo

      • 19 8

  • Otwieranie lokalu w Gdyni (2)

    ...to jak kupowanie apartamentu w Pierdziszewie, z nadzieją, że kiedyś zostanie stolicą Polski.

    • 34 9

    • (1)

      Tu to pojechałeś, akurat w pod tym względem gda to takie samo pierdziejewo

      • 5 3

      • gda

        to chyba pruszcz

        • 0 0

  • Nasza karta jest uzależniona (1)

    Od promocji w Lidlu i Biedronce

    • 49 3

    • nie zapominajmy o selgrosie

      i makro

      • 0 0

  • większośc tzw autorskich restauracji to przepis jak zrobic z klienta idiote

    najpierw budujemy tą snobistyczną otoczkę ze wypada tam bywac bo to autorskie. Pożniej gotujemy male porcje i ustalamy wysokie ceny (ceny musza byc takie jak na zachodzie. A wynik smakowy gorszy zazwyczaj niz w dobrym barze

    • 2 1

  • A gdzie ta kuchnia włoska (2)

    O której mowa w tytule

    • 16 1

    • (1)

      Rzekomo w pierwszym lokalu. Trzeba czytać, a ni tylko oglądać obrazki.

      • 4 4

      • użycie gnocchi

        w menu nie tworzy cię knajpa włoska zejdzcie na ziemie

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane