Wiadomości

Nowe lokale: kuchnia grecka, hiszpańska i nie tylko

Przed wami kolejny przegląd nowych restauracji i barów w Trójmieście. Ucieszą się m.in. miłośnicy smaków greckich, hiszpańskich i japońskich oraz naturalnych lodów.



Taverna Zante
Nowa grecka restauracja przy ul. Władysława IV 49A zobacz na mapie Gdyni w Gdyni. Choć nazwa sugeruje klasyczny, tawerniany wystrój, Zante w środku przypomina modne bistra. Jest odsłonięta cegła, spawane z metalowych elementów meble i industrialne lampy. Co innego menu - w nim znajdziemy grecką klasykę. Na przystawkę w Zante zjemy m.in. spanakopity, czyli pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą (14,90 zł), zupę cytrynową z kurczakiem (12,90 zł) czy keftedes - baranie szaszłyczki (18,90 zł). Dania główne to raptem kilka pozycji, m.in. moussaka (19,90 zł), souvlaki (23,90 zł), bifteki (25,90 zł) czy kleftiko (34,90 zł). Zamówić możemy również kanapki w kilku wersjach, np. korzenną bagietkę z rostbefem, halloumi i piklami (22,90 zł), sałatki i desery. Wszystko inspirowane oczywiście smakami greckimi. W Zante funkcjonuje również spora karta koktajli, w tym autorskich kompozycji barmana oraz karta śniadań (w tygodniu w specjalnej ofercie za 5 zł przy zamówieniu kawy). Taverna Zante czynna jest codziennie w godz. 8-23.

Taverna Zante to nowoczesna restauracja grecka.
Adres: Gdynia, ul. Władysława IV 49A zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: przystawki - od 9,90 zł, dania główne - od 19,90 zł.



Esplendidos
Nowy lokal z kuchnią hiszpańską na terenie osiedla Nowe Orłowo zobacz na mapie Gdyni (jeszcze do niedawna w tym miejscu znajdowała się restauracja amerykańska). Esplendidos to połączenie baru z tapasami z restauracją oraz palarnią cygar. Tymi ostatnimi można delektować się w specjalnie przygotowanym pokoju w podziemiu restauracji. Lokal oferuje sporą selekcję cygar oraz spotkania z ekspertami, nie tylko dla początkujących. Menu układał Piotr Nowakowski. Jego karta to przede wszystkim hiszpańska klasyka. Pośród tapasów znajdziemy m.in. krokiety z chorizo i manchego (18 zł), ośmiornicę z ziemniakami (28 zł), krewetki z oliwą i czosnkiem (30 zł) czy smażone sardynki (24 zł). Zupy to przede wszystkim gazpacho (15 zł) oraz hiszpańska zupa rybna z tuńczykiem marmitako (19 zł). Na danie główne zamówimy m.in. paellę z owocami morza (40 zł), comber jagnięcy (65 zł), żabnicę w szynce serrano (44 zł), stek z tuńczyka (72 zł) czy rzadko spotykane świeże małże okładniczki (40 zł). Jak podkreśla szef, większość produktów wykorzystywanych do dań sprowadzana jest z Hiszpanii. Lokal jest naprawdę sporej wielkości - wraz z przestrzenią w ogrodzie zimowym pomieści około 150 osób. Właściciele planują koncerty z muzyką na żywo, imprezy w klimatach latynoskich oraz pokazy kina hiszpańskiego. Esplendidos czynne jest codziennie w godz. 11:30 do ostatniego klienta.

Esplendidos to restauracja z kuchnią hiszpańską i tapas bar.
Adres: Gdynia Orłowo, al. Zwycięstwa 243 zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: tapas - od 10 zł, dania główne - od 32 zł.



Carnivale
Koktajl bar i pub, którego zapewne wielu trójmieszczanom brakowało. W Carnivale nie znajdziemy nowoczesnego, loftowego wystroju ani modnej i lekkostrawnej muzyki. Zamiast tego jest uboga w światła piwnica oraz proste wnętrza tu i ówdzie upstrzone cyrkowymi motywami. Ekipa, która prowadzi to miejsce nie kryje swojej fascynacji awangardowymi klimatami, muzyczną alternatywą czy serialem - nomen omen - "Carnivale". Sami uważają się za osoby pozytywnie zakręcone, więc nie zdziwcie się, gdy obsługiwać was będzie ubrany w smoking i cylinder barman z pejczem w dłoni i tatuażami na całym ciele. Tatuaże to zresztą bardzo ważny element tego miejsca - nie do końca wiadomo, czy znajdujący się nad wejściem napis "no tattoos, no entry" należy uważać za żart czy brać na serio. Pewne jest natomiast, że w karcie alkoholi znajdziemy sporo autorskich kompozycji, w tym część bazujących na darzonym tutaj specjalnym uczuciem absyncie. Ceny od 21 zł. Nie brakuje też innych alkoholi, w tym piw rzemieślniczych. Bar Carnivale czynny jest od niedzieli do piątku od godz. 18 do 3, a w soboty od godz. 18 do 6. Lokal znaleźć nie jest łatwo - znajduje się na tyłach pawilonu przy ul. Władysława IV 11A zobacz na mapie Gdyni (w tym samym miejscu wcześniej funkcjonował pub DOM).

Carnivale to awangardowy koktajl-bar.
Adres: Gdynia, ul. Władysława IV 11A zobacz na mapie Gdyni.
Ceny: koktajle - od 21 zł.



Kulki Anulki
Nowa lodziarnia w centrum Sopotu przy ul. Kościuszki 6 zobacz na mapie Sopotu. Lokal jest malutki, w środku nie znajdziemy ani jednego miejsca siedzącego, ale to mało istotne. Liczą się lody, które właścicielka wykonuje wyłącznie z naturalnych składników, korzystając z rodzinnej receptury sprzed 80 lat. Nie ma w nich żadnych ulepszaczy, zagęszczaczy czy konserwantów - wyłącznie mleko, śmietana, cukier i prawdziwe owoce, czekolada, bakalie, przyprawy czy warzywa i zioła. Bo oprócz klasycznych smaków, takich jak truskawka, czekolada, malaga, pistacja czy śmietanka, zjemy tutaj lody bazyliowo-limonkowe, cynamonowe, pietruszkowe, a niebawem i takie o smaku gorgonzoli z figami i orzechami. Specjalność domu to lody bananowe oraz snickersowe z palonym karmelem, czekoladą i orzeszkami. Wbrew obecnej modzie - w Kulkach Anulki porcje nakładane są do wafelków na gałki, a nie szpatułką do kubeczka. Jedna porcja kosztuje 3 zł. Dobra wiadomość dla alergików: na ścianie wisi informacja ze składem oraz zawartością alergenów dla każdego smaku. Lodziarnia czynna jest codziennie od godz. 10 do 20.

Kulki Anulki to lodziarnia z naturalnymi lodami.
Adres: Sopot, ul. Kościuszki 6 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: 3 zł.



Moshi Moshi
Drugi oddział gdyńskiej restauracji sushi. Tym razem właściciele postawili na atrakcyjną lokalizację w Centrum Haffnera zobacz na mapie Sopotu na dole sopockiego Monciaka. Wystrój nowego Moshi Moshi na pewno spodoba się miłośnikom japońskiego minimalizmu - wnętrze nie jest przeładowane ozdobnikami, dominuje specjalnie palone drewno i jasne kolory. Karta to również hołd oddany japońskiej klasyce. Szef kuchni skupia się przede wszystkim na klasycznych kompozycjach. Nigiri zamówimy od 14 zł, kalifornijskie rolki od 16 zł, futomaki od 16 zł, a sashimi od 25 zł. Kartę sushi uzupełnia kilka przystawek (m.in. fasola edamame na ostro - 16 zł), sałatek i typowych dań głównych. Warto spróbować m.in. ramenu (32 zł) oraz łososia w sosie teryaki (39 zł). Moshi Moshi czynne jest codziennie od godz. 12 do godz. 23.

Moshi Moshi to restauracja sushi.
Adres: Sopot, Bohaterów Monte Cassino 63 zobacz na mapie Sopotu.
Ceny: sushi od 14 zł.



Stara Stocznia
Kolejny lokal na prężnie rozwijającym się pod względem gastronomicznych osiedlu Brabank zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Stara Stocznia znajduje się od strony kanału Motławy i wyróżnia się konceptem - to restauracja niemal wyłącznie z daniami rybnymi i z owocami morza. W karcie znajdziemy zarówno smaki śródziemnomorskie, jak i polskie. Na przystawkę zjemy m.in. mule w sosie winno-śmietanowym (25 zł), krewetki smażone na maśle z czosnkiem i białym winem (41 zł), cukiniowe placuszki z wędzonym łososiem (26 zł) czy śledzia w śmietanie z kaparami i cebulką (19 zł). Główne dania to m.in. dorsz w cieście naleśnikowym (39 zł), łosoś sous-vide z pęczakiem, pesto i warzywami (48 zł) czy świeży włoski makaron z krewetkami i mulami i czerwonym winem (46 zł). Specjalnością szefa kuchni jest gęsta, pikantna zupa rybna podawana z kaszą pęczak (22 zł). W karcie są również dania wegetariańskie i bezglutenowe. Do każdej pozycji sommelier dobrał sugerowane wina. W środku jest nowocześnie i marynistycznie. Lokal czynny jest od poniedziałku do czwartku w godz. 9-23, a od piątku do niedzieli do północy. Do południa podawane są śniadania, wieczorami Stara Stocznia zamienia się w koktajl-bar.

W skrócie: Stara Stocznia to restauracja rybna i z owocami morza.
Adres: Gdańsk, ul. Stara Stocznia 4/4zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: przystawki - od 18 zł, dania główne - od 39 zł.



Crepes
Naleśnikarni na trójmiejskiej mapie gastronomicznej nigdy za wiele - to w końcu jeden z najchętniej odwiedzanych typów lokali przez Polaków. Crepes znajduje się przy ul. Szerokiej 50/51 zobacz na mapie Gdańska i - w przeciwieństwie do konkurencji - nie proponuje gościom niekończącej się karty naleśnikowych kompozycji. Menu jest w miarę krótkie i składa się przede wszystkim z klasycznych pozycji wytrawnych (np. tuńczyk, szpinak, lazur, migdały albo pieczarki, cebula, szynka) i na słodko (jabłka, cynamon, bita śmietana czy monte i czekolada). Ciekawostką dla fanów tego dania będą z pewnością naleśniki zapiekane z bezą (na przykład z nadzieniem kremu kasztanowego i lodów śmietankowych). Zjemy też naleśniki zapiekane z beszamelem. Ceny od 13 zł do 24 zł za porcję. Kartę uzupełniają makarony naleśnikowe (17 zł), zupy (od 9 zł) i sałatki (od 15 zł). Lokal czynny jest od niedzieli do czwartku w godz. 12-22, w piątki i soboty w godz. 12-23.

Crepes to naleśnikarnia.
Adres: Gdańsk, ul. Szeroka 50/51 zobacz na mapie Gdańska.
Ceny: od 13 zł.

Opinie (60) ponad 10 zablokowanych

  • Kulki Anulki - o w mordę !!! Ale nazwa ... (3)

    j.w.

    • 132 6

    • (2)

      Są pyszne!! Próbowałam kilku różnych smaków. Gałki są spore. Polecam!!

      • 9 14

      • Gałki są spore hahahahaha

        jutro chyba odwiedzę to miejsce zeby zweryfikować wszystkie informacje

        • 28 2

      • Czy to są kulki, czy gałki?

        Powaznie pytam. Jak gałka, czyli pół kulki, to 3 zł to przesada

        • 21 5

  • BARY MLECZNE to jest to :)

    • 33 17

  • Kulki Anulki (3)

    To jest nazwa! a nie zagraniczne Crepes czy Carnivale.

    Bez kompleksów, po polsku i z rymem.

    Za nazwę już mają u mnie plusa :) ( a nie like-a)

    • 161 9

    • Hehe, no, nazwa to jest.

      • 13 3

    • A plus to słowo prasłowiańskie?

      • 3 4

    • kulki Anulki

      Zgadzam się super nazwa.Nie podobają mi się obcojęzyczne nazwy.Jesteśmy w Polsce, a zamiast kawiarni Basiek i Krysiek mamy super cafe itd.Salony fryzjerskie i inne o tandetnych nazwach w stylu beutyhair & sruty . Żenujące...

      • 1 0

  • Naleśnikarni jak pizzerii się porobiło.

    • 17 5

  • Kulki Anulki trochę słaba nazwa... (4)

    • 16 93

    • Lepiej po angielsku? Typu Annah Balls buehehe

      Nazwa po polsku to jest cos!

      • 32 3

    • Lody mniam. Nie marudz :-P

      • 11 3

    • Co za różnica jaka nazwa? Grunt, żeby dobre było

      • 11 2

    • ...ale przyjemna.

      • 0 2

  • . (2)

    Grecka, ciekawy pomysł. Pewnie odwiedzę, reszta mnie nie przekonuje.

    • 16 20

    • nikogo to nie interesuje co cie przekonuje (1)

      a odwiedzisz pewnie biedre i kupisz vipy

      • 16 17

      • To po kiego komentujesz?

        • 9 4

  • kazdy teraz robi jedzenie wg receptury swojej babci

    • 27 4

  • ZANTE (7)

    żeberka w Zante za (29,99zł) znakomite! świetne miejsce. PS. Czekam na wysyp hejtu i bólu tyłka, że co tak drogie to żarcie, w domu wychodzi taniej eh. Weźcie się do pracy w końcu

    • 22 35

    • jak lubisz być robiony w uja to twoja sprawa, (5)

      ale nie każdy ma takie zapędy

      • 11 16

      • 100 pln za obiad to dla mnie pikus

        • 4 12

      • (1)

        Wydawaj tygodoniowo np. na fajki 100zł, spoko. Na auto, na paliwo. Norma, o co chodzi. Wydaj raz w tygodniu na obiad 50zł i miło spędź czas- hur dur, ale z Ciebie frajer, nie masz co z pieniążkami robić, powodzi się, porcje małe, hipsteriada, robią z siebie idiotę, idę zatankować swoje 1.9tdi hehe a ja mam z biedry obiad i lepszy hehe frajerzy z was !!!!11one

        • 13 9

        • A jak ma viviteka a nie tdi?! To jak tovprzełknues

          • 0 0

      • ignorancja

        No nie każdy ma takie zapędy. Większość ludzi chyba nie 'chodzi w sieci' i nie komentuje ludzi jarających 'jak lubisz być robiony w uja, to jaraj dalej' czy generalnie ludzi mających jakieś zainteresowania 'a, ja to robię taniej', więc postowanie pod artykułami w stylu 'a u mnie w domu taniej' jest skrajnie prymitywne, fajnie, ale nic nas to nie obchodzi

        • 11 1

      • jak cię nie stać to znaczy, że ty jesteś robiony w uja

        i co ty na to?

        • 9 2

    • KOMENT SPONSOROWANY????

      • 0 0

  • Esplendidos? (1)

    Esplendidos - podają żabnicę, to nie przesada?
    Według Greenpeace gatunek jest zagrożony z powodu przełowienia, a połowy żabnicy wyrządzają poważne szkody w przyrodzie

    • 46 15

    • Spokojnie. Podawana żabnica jest już martwa.

      • 23 13

  • (1)

    'red.' Stafiej znowu w akcji, chlop musi miec juz problem z cholesterolem..

    • 20 3

    • Za to nie ma problemów z trawieniem :)

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

Od soboty jedzenie tylko na wynos. Nowe obostrzenia dla gastronomii
Nowe obostrzenia: jedzenie tylko na wynos
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online
E-sport. "Strzelanka" w czasie lekcji online

Kultura

Jak zostać aktorem? Opowiada dyrektor Studium Wokalno-Aktorskiego
Jak zostać aktorem?
Książka o chorobie Literacką Książką Roku. Przyznano Nagrody "Wiatr od Morza" 2019
Książka o chorobie Literacką Książką Roku

Nowe lokale

Umiko Sushi

Sushi
Gdynia
Świętojańska 130

Palec do budki

Pizzerie
Gdańsk
Śląska 17A

Bardzo Włosko

Pizzerie
Gdańsk
Przytulna 9U4