Nowe lokale: kuchnia grecka, sushi i koktajle

Na gastronomicznej mapie Trójmiasta pojawiają się kolejne puby, pizzerie i restauracje. O najciekawszych z nich regularnie informujemy w naszym cyklu "Nowe lokale". Dzisiejsze zestawienie restauracyjnych nowości rozpoczniemy od poznania smaków z greckiej wyspy Mykonos, następnie zrobimy przystanek na szybki koktajl przy ulicy Długiej, skąd udamy się na sushi i kimchi. Sprawdzimy też nowe smaki indyjskie w Sopocie, a następnie udamy się na deskę tapasów i shishę. Naszą wędrówkę zakończymy w nadmorskim plenerowym miejscu imprezowym przy parku Brzeźnieńskim.




Mykonos przy Targu Węglowym Mapka



Mykonos to nowa grecka restauracja w Gdańsku położona nieopodal Targu Węglowego. Miejsce swoim wnętrzem nawiązuje do słynnej wyspy greckiej - Mykonos, która słynie z niebieskich uliczek. Restauracja mieści się w dawnym dworze bractwa św. Jerzego. Budynek jest niezwykle klimatyczny. W oczy rzucają się witraże, zdobienia oraz zarośnięta ceglana fasada. Lokal posiada sporej wielkości ciekawie zaaranżowany dwupoziomowy ogródek. Restauracja organizuje wieczory z muzyką na żywo na świeżym powietrzu. Jednak poza klimatycznym ogródkiem lokal skrywa przed gośćmi ciekawą przestrzeń w części wewnętrznej, która podzielona jest na dwa poziomy i jest obecnie w fazie wykończeniowej.

Zjemy tu greckie przysmaki w typowo śródziemnomorskiej krasie. Kuchnia lokalu obfituje w różnorodne dania z owoców morza, jak: krewetki, ośmiornice, ale też dania z jagnięciny i kilka pozycji wegetariańskich. W menu znajdziemy wiele obcobrzmiących nazw, jak: dolmadakia (ryż zawinięty w liście winogron z pastą z sera feta, mięty i cytryny), symvouli (smażony filet z dorady z grillowanymi warzywami i ziemniakami, pastą z sera feta i ostrej papryki) czy też deser lotos (beza włoska z truskawkami, jogurtem greckim i bazylią).

Ceny posiłków w Mykonos są mocno zróżnicowane. Startery znajdziemy od 26 do 62 zł, dania obiadowe od 49 do 69 zł, specjały z grilla od 26 do 115 zł, zaś desery od 18 do 22 zł.

Winston Bar przy ulicy Długiej Mapka



Po greckiej uczcie poszliśmy odwiedzić nowy koktajlbar, mieszczący się przy ulicy Długiej. Lokal jest bardzo przytulny, lecz niewielki, a swoim klimatem i nazwą nawiązuje do brytyjskich salonów. Jego głównym mottem jest, by każdy gość, który wpadnie do lokalu po raz drugi, był już jego przyjacielem, najważniejsze, by było miło. Właścicielom zależy na tym, by nieco odczarować mit ulicy Długiej, która wielu kojarzy się z wysokimi cenami i turystycznym charakterem. Dlatego chcą prowadzić swój lokal tak, by klimatem, ofertą i cenami przyciągać przede wszystkim lokalnych mieszkańców.

Warto zaznaczyć - miejsce nie jest stworzone do wieczornych familijnych spotkań. W koktajlbarze dzieci mogą przebywać jedynie do godz. 18 z uwagi na alkoholowy charakter lokalu. Napijemy się tu najróżniejszych koktajli, które możemy wybrać z karty. Winston posiada również stałą strefę happy hours, wśród której znajdziemy: w poniedziałek - szpryc sezonowy w cenie 15 zł, we wtorek - kieliszek alkoholu musującego za 10 zł, w środę - gin z tonikiem za 15 zł, w czwartek - sezonowe daiquiri z owocami za 15 zł, a w niedzielę - americano (kawa lub koktajl) w cenie 5 lub 15 zł. Ceny koktajli z karty mieszczą się między 26 a 32 zł.

Yokai Sushi w lokalu po pubie Duszek Mapka




Yōkai oznacza istoty nadprzyrodzone, duchy lub demony. Nazwa nowego miejsca nawiązuje do jego przeszłości. Yokai Sushi przejęło lokal po pubie Duszek w Gdańsku przy ul. św. Ducha i chciało swoją nazwą uszanować historię tego miejsca. Lokal prowadzą dwaj bracia, którzy mówią: "Podtrzymamy legendę, ale w japońskim stylu!". W karcie menu znajdziemy słynne przysmaki prosto z Japonii, jak: pierożki gyoza (m.in. z farszem z kaczki), zupę ramen, wakame i sushi. Prócz dań klienci mogą skosztować również koktajli inspirowanych smakami wschodu, m.in. sapporo, czy drinków na bazie wina śliwkowego. Właściciele zapewniają, że to miejsce dla każdego, a ceny nie straszą.

Przystawki, wśród których znajdziemy: sałatkę z glonów wakame, kimchi czy krewetki w tempurze dostępne są w cenie od 15 do 35 zł. Znajdziemy tu również poszczególne rodzaje nigiri, które sprzedawane jest w postaci 3 sztuk w aż 18 wariantach (w cenie od 17 do 31 zł), hosomaki podawane po 6 sztuk w 15 różnych wariantach (w cenie od 14 do 21 zł), a także wiele odmian futomaki od 21 do 40 zł. Dostępne są również zestawy sushi w cenie od 70 do 289 zł.

Bombay przy placu Zdrojowym Mapka



Nowe lokale - Restauracja Bombay w Sopocie
Nowe lokale - Restauracja Bombay w Sopocie fot. Mateusz Słodkowski/Trojmiasto.pl
Kulinarna podróż zaprowadziła nas do kuchni indyjskiej. Nowy lokal Bombay, mieszczący się w samym sercu Sopotu, stawia na tradycję, uwodzenie aromatem i kolorami na talerzu. W menu znajdziemy wiele aromatycznych dań pochodzących z kuchni indyjskiej. Jak informują właściciele, restauracja powstała z zamiłowania do tradycyjnej kuchni południowych Indii, które odnajdziemy zarówno w daniach, jak i w przestronnych wnętrzach.

- Naszym priorytetem jest oddanie kulinarnego ducha dawnego Bombaju, który uwodził aromatem i kolorami na talerzach. Już od progu drzwi rozpoczniesz orientalną podróż w głąb indyjskich smaków - informują właściciele na łamach mediów społecznościowych.

Chilli Bar & Kitchen - dawna Cooltura Mapka



Chilli Bar & Kitchen znajduje się przy ulicy Chmielnej 101, w której wnętrzu jeszcze niedawno mieścił się klub Cooltura. Lokal jest koktajlbarem z shishą i możliwością zjedzenia posiłku nawet o późnej porze. W piątki i soboty kuchnia otwarta jest od godz. 13 do 23, a w tygodniu nawet do godz. 1 w nocy. W menu lokalu znajdziemy przystawki w cenie od 28 do 38 zł i są nimi m.in. krewetki w sosie winno-maślanym czy tatar wołowy siekany. Wśród dań głównych dostępne jest risotto z grzybami (34 zł), pierś z kurczaka (36 zł), dorada (44 zł), a także stek z polędwicy wołowej (79 zł).

Goście doceniają też deski przystawek, które są dostępne w cenie 42 lub 44 zł i są podawane w wariantach mięsnym bądź bezmięsnym. Dodatkowo mamy okazję napić się autorskich koktajli oraz innych trunków alkoholowych z karty barowej. Popularnością cieszy się również shisha, którą można zamówić w 9 wariantach smakowych, a jej cena zależy od tego, czy jest klasyczna (50 zł), czy lodowa (60 zł).

Projekt Brzeźno tuż przy parku Brzeźnieńskim Mapka



Projekt Brzeźno to kompleks gastronomiczno-rozrywkowy przy samej plaży, na ul. Zdrojowej 2 w Gdańsku-Brzeźnie. Miejsce ma łączyć ze sobą strefę relaksu, sportu, gastronomii i zabawy. Na terenie minikompleksu znajduje się plenerowa siłownia, różne foodtrucki z jedzeniem, bary z alkoholem oraz przestrzeń do odpoczynku i miejsce, w którym odbywają się koncerty. Na scenie w Brzeźnie wystąpili już MrozuTede, a w najbliższą środę odbędzie się koncert Malika Montany. Organizatorzy zaprosili również do występów tancerzy z So Salsa. Nadmorski punkt jest miejscem, w którym zarówno młodszy, jak i starszy gość znajdzie coś dla siebie. Kompleks otwarty jest codziennie od godz. 10 rano aż do późnych godzin wieczornych.

Jeżeli zauważyłe(a)ś nowe miejsce w twojej okolicy, koniecznie daj nam znać w komentarzach.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (84)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie